Kunnon kohottaminen

Olen 55 v. mies. Olen harrastanut liikuntaa aktiiviliikkujana lähes koko elinikäni. Viime vuosi meni kuitenkin kokonaisuudessaan ihan muissa merkeissä. Käytin alkoholia ja liikunta jäi. Samalla yli 10 kg lisää painoa, vaikken ole taipuvainen lihomaan.

Nyt 2.5 kk raittiina. Olen käynyt lähes tunnin kävelylenkeillä useammankerran viikossa. Pari 1 km:n uintireissua.

Tänään karu totuus valkeni. Kävin hiihtämässä vapaalla hiihtotavalla. Jaksoin hiihtää juuri ja juuri reilut 10 km.Ylämäet todella vaikeita.

Kysymykseni kuuluukin. Mikä olisi hyvä laji kohottaa rapakuntoa tehokkaasti yksilölajeina? Pidän paljon hiihtämisestä, juosta en nyt jaksa pitkään. Uin myös mielelläni, mutta se tuntuu tällä hetkellä raskaalta vauhdilla millä hyvänsä. Onko vain edettävä pienin askelein vaikka juuri hiihtämällä? Lisäämällä pikku hiljaa matkaa/vauhtia? Tai (hiihdon välipäivinä) kevyesti hölkkäämällä vaikka tuntuu vaikealta? Aiemmin hiihdin joka kerta täysin vaivatta 25 - 30 km. Silloin rajat tulivat eteen ennemminkin energian kuin kunnon loppumisena. Nyt kaiholla muistelen noita aikoja.

4

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssooppii

      Jatka vaan sitä hiihtämistä, jos se on joskus sujunut niin miksei se sujuisi vastakin. Yksi pikku este voi olla että jos paino on lisääntynyt, niin vanhat sukset eivät ehkä luista yhtä hyvin kuin hoikempana ollessasi.
      Siinä ensimmäisellä lenkillä oli varmasti paljon turhaa jännittämistä. Lihakset eivät olleet tottuneet siihen rasitukseen. Mutta kyllä se tekniikka sieltä löytyy, jos se hiihto on joskus on ollut kevyttä ja hallittua. Kunto kasvaa vähitellen ja tekniikka paranee.
      Ei kannata väkisin juosta. Hölkkä voi rasittaa polvia. Luisteluhiihtosta sitä rasitusta tulee polvelle joka tapauksessa, varsinkin ylämäessä sille liukuvalle jalalle. Jos koittaisit hankkiutua tasaiseen maastoon, jossa ei olisi paljon mäkiä.
      Se kävely on kehittänyt peruskestävyyttä.
      Kannattaa kehittää keskivartalon lihaksistoa.
      Miten olisi kahvakuula. Sen heiluttelusta voisi saada voimakestävyyttä ja kehonhallintaa. Sillä voi tehdä myös tasapainoa kehittäviä liikkeitä siirtämällä paino yhdelle jalalle, mistä on hyötyä luisteluhiihdossa.
      Olin muuten äsken hiihtämässä, loistava keli.

    • Kiitos asiallisesta vastauksestasi! Keli oli eilen hyvä. Jopa liian liukas tälle tekniikalle ja kunnolle. Minulla on Atomic RS 11 -sukset, jotka ovat peruslöysät. Nyt siis painon lisäännyttyä tuppavat liukumaan sivusuunnassa kovalla pinnalla.

      Itse myös tuumailin, että hiihto voisi olla se paras laji kuntoni kohottamiseen. Pidän hiihtämisestä todella paljon. Lajina erittäin monipuolinen. Lisäksi raittis ulkoilma piristää. Täytyy vain olla sinnikäs ja edetä pikku hiljaa. Vuoisi laiskotellen kunto ei voi olla kovin kaksinen. Mutta kuten mainitsit, kun hiihto aiemmin sujunut vaivatta. Miksei siis tulevaisuudessakin. Hyviä hiihtoreissuja sinulle!

    • Mikä muuten on "optimiteho" vähemmän kuntoilleen harjoittelussa? Aika on rajoittava tekijä eli sanotaan, että lenkille ehtii kolme kertaa viikossa ja 1h kerralla ( vähän hyötyliikuntaa).

      Aktiivikuntoilijoiden ohjeissa näyttää aika usein olevan PK-harjoittelua 5h ja 2h on sitä tehokkaampaa. Tavallisella perusliikkujalla tunteja tulee tuosta puolet, niin miten silloin kannattaa kuntoilun tehokkuus jakaa? Onko palautumisen puolesta hyvä, että enintään 2h yli PK tason ja loput PK tasoa (tai alle). Palautumiselle jää toimistotöissä paljon tilaa, vähän liikaakin?

      Oma pohja kunto ei ole mikään erinomainen, mutta on se hivenen parantunut vuoden parin takaisesta. Luisteluhiihto menee selvästi yli PK:n vielä eli sitä kerran pari viikossa. Tavoite olisi löytää siinäkin rauhallinen ja tasapainoinen rytmi (jotta saisi sykkeitä alas ja puuskutusta kevyemmäksi).

      Lumikenkäily sopinee hyvin PK-alueen kuntoiluun, kun tahdin ja maaston voi valita vapaasti. Matkaluistelu myös kävisi, kun vain järvelle jää vahvistuu & kestää raskaat koneet. Siinä luistelijan reilu 10kg yli paino ei estä kevyttä etenemistä. Reipas pohjoistuuli jo voi tehdä hommasta raskaamman.

      Toistaiseksi PK-vauhdin rajana on kevyen hengästymisen raja (siis pystyy puhumaan) tai nenän kautta on kohtuullisen vaivatonta hengittää. Sykemittari löytyy, mutta nuo taitaa olla riittäviä tavalliselle liikkujalle.

    • tike

      kahva-kluula on tosi järvevän tuntunen harrate ja mutta lumikenkäily on ylitse muiden ;)

      oikeesti totta kai.. tehkää kaikkee mikä tuntuu hyvältä..... pääasia että teette

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      266
      6420
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      148
      3723
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2649
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2506
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2072
    6. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      121
      1661
    7. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      83
      1655
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1493
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1310
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      108
      1174
    Aihe