Kunnon kohottaminen

Olen 55 v. mies. Olen harrastanut liikuntaa aktiiviliikkujana lähes koko elinikäni. Viime vuosi meni kuitenkin kokonaisuudessaan ihan muissa merkeissä. Käytin alkoholia ja liikunta jäi. Samalla yli 10 kg lisää painoa, vaikken ole taipuvainen lihomaan.

Nyt 2.5 kk raittiina. Olen käynyt lähes tunnin kävelylenkeillä useammankerran viikossa. Pari 1 km:n uintireissua.

Tänään karu totuus valkeni. Kävin hiihtämässä vapaalla hiihtotavalla. Jaksoin hiihtää juuri ja juuri reilut 10 km.Ylämäet todella vaikeita.

Kysymykseni kuuluukin. Mikä olisi hyvä laji kohottaa rapakuntoa tehokkaasti yksilölajeina? Pidän paljon hiihtämisestä, juosta en nyt jaksa pitkään. Uin myös mielelläni, mutta se tuntuu tällä hetkellä raskaalta vauhdilla millä hyvänsä. Onko vain edettävä pienin askelein vaikka juuri hiihtämällä? Lisäämällä pikku hiljaa matkaa/vauhtia? Tai (hiihdon välipäivinä) kevyesti hölkkäämällä vaikka tuntuu vaikealta? Aiemmin hiihdin joka kerta täysin vaivatta 25 - 30 km. Silloin rajat tulivat eteen ennemminkin energian kuin kunnon loppumisena. Nyt kaiholla muistelen noita aikoja.

4

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssooppii

      Jatka vaan sitä hiihtämistä, jos se on joskus sujunut niin miksei se sujuisi vastakin. Yksi pikku este voi olla että jos paino on lisääntynyt, niin vanhat sukset eivät ehkä luista yhtä hyvin kuin hoikempana ollessasi.
      Siinä ensimmäisellä lenkillä oli varmasti paljon turhaa jännittämistä. Lihakset eivät olleet tottuneet siihen rasitukseen. Mutta kyllä se tekniikka sieltä löytyy, jos se hiihto on joskus on ollut kevyttä ja hallittua. Kunto kasvaa vähitellen ja tekniikka paranee.
      Ei kannata väkisin juosta. Hölkkä voi rasittaa polvia. Luisteluhiihtosta sitä rasitusta tulee polvelle joka tapauksessa, varsinkin ylämäessä sille liukuvalle jalalle. Jos koittaisit hankkiutua tasaiseen maastoon, jossa ei olisi paljon mäkiä.
      Se kävely on kehittänyt peruskestävyyttä.
      Kannattaa kehittää keskivartalon lihaksistoa.
      Miten olisi kahvakuula. Sen heiluttelusta voisi saada voimakestävyyttä ja kehonhallintaa. Sillä voi tehdä myös tasapainoa kehittäviä liikkeitä siirtämällä paino yhdelle jalalle, mistä on hyötyä luisteluhiihdossa.
      Olin muuten äsken hiihtämässä, loistava keli.

    • Kiitos asiallisesta vastauksestasi! Keli oli eilen hyvä. Jopa liian liukas tälle tekniikalle ja kunnolle. Minulla on Atomic RS 11 -sukset, jotka ovat peruslöysät. Nyt siis painon lisäännyttyä tuppavat liukumaan sivusuunnassa kovalla pinnalla.

      Itse myös tuumailin, että hiihto voisi olla se paras laji kuntoni kohottamiseen. Pidän hiihtämisestä todella paljon. Lajina erittäin monipuolinen. Lisäksi raittis ulkoilma piristää. Täytyy vain olla sinnikäs ja edetä pikku hiljaa. Vuoisi laiskotellen kunto ei voi olla kovin kaksinen. Mutta kuten mainitsit, kun hiihto aiemmin sujunut vaivatta. Miksei siis tulevaisuudessakin. Hyviä hiihtoreissuja sinulle!

    • Mikä muuten on "optimiteho" vähemmän kuntoilleen harjoittelussa? Aika on rajoittava tekijä eli sanotaan, että lenkille ehtii kolme kertaa viikossa ja 1h kerralla ( vähän hyötyliikuntaa).

      Aktiivikuntoilijoiden ohjeissa näyttää aika usein olevan PK-harjoittelua 5h ja 2h on sitä tehokkaampaa. Tavallisella perusliikkujalla tunteja tulee tuosta puolet, niin miten silloin kannattaa kuntoilun tehokkuus jakaa? Onko palautumisen puolesta hyvä, että enintään 2h yli PK tason ja loput PK tasoa (tai alle). Palautumiselle jää toimistotöissä paljon tilaa, vähän liikaakin?

      Oma pohja kunto ei ole mikään erinomainen, mutta on se hivenen parantunut vuoden parin takaisesta. Luisteluhiihto menee selvästi yli PK:n vielä eli sitä kerran pari viikossa. Tavoite olisi löytää siinäkin rauhallinen ja tasapainoinen rytmi (jotta saisi sykkeitä alas ja puuskutusta kevyemmäksi).

      Lumikenkäily sopinee hyvin PK-alueen kuntoiluun, kun tahdin ja maaston voi valita vapaasti. Matkaluistelu myös kävisi, kun vain järvelle jää vahvistuu & kestää raskaat koneet. Siinä luistelijan reilu 10kg yli paino ei estä kevyttä etenemistä. Reipas pohjoistuuli jo voi tehdä hommasta raskaamman.

      Toistaiseksi PK-vauhdin rajana on kevyen hengästymisen raja (siis pystyy puhumaan) tai nenän kautta on kohtuullisen vaivatonta hengittää. Sykemittari löytyy, mutta nuo taitaa olla riittäviä tavalliselle liikkujalle.

    • tike

      kahva-kluula on tosi järvevän tuntunen harrate ja mutta lumikenkäily on ylitse muiden ;)

      oikeesti totta kai.. tehkää kaikkee mikä tuntuu hyvältä..... pääasia että teette

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8256
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe