Lauantai -makkaran sisältö?

Tylsistynyt kotipäivä

Jees, tässä kotona ollessani sairaana muistui mieleen mielenkiintoinen tieto/kuulopuhe aikojen takaa.. Onko näin että Lauantai -makkara ja Gottlerit, mitä kaikkia niitä nyt on, niin on vain puristettu kaikista sian jäänteistä jotka ovat jääneet muita leikkeleitä tehdessä?

16

3049

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nakkionpersiistä

      Noo näinhän se menee - halvimmat makkarat tehdään halvimmista osista, ei toki pusertaen vaan jauhaen. Lihaahan niissä on vain vähän.

    • totemi

      Pottujauhoista ne on tehty ja sitten säilytetty jonkin aikaa huoneessa, jossa on aikaisemmin pidetty lihoja, sen lähempänäi lihaa lauantaimakkara ei koskaan ole käynyt.

      • linkinjättäjä

      • sitroen.
        linkinjättäjä kirjoitti:

        Jospa kuitenkin pysyttäisiin totuudessa. On siinä lihaakin lähes puolet.

        Tuolta löytyy tietoa yhdeltä valmistajalta:

        http://www.atria.fi/tuotteet/Sivut/Tuote.aspx?tuoteid=7081

        Entinen Kuopion atrialainen kertoi, että siellä elukoitten luut jauhetaan luuemulsioksi ja siihen sekoitetaan perunajauhoa, muuta teurasjätettä ja paljon fosfaattia. Fosfaattia siksi, että se sitoo paljon vettä. Oikein kilpailevat, että miten paljon sitä vettä saadaan pysymään... Näistä lähtoaineista sitten tehdään halvat makkarat vähän reseptejä muunnellen. Niin että näin on jalot lähtöaineet köyhien ruuille.


    • Koko ruho on syötävä

      Yllätys yllätys, johonkin ne pikkulihatkin käytetään. Kaupoissahan näkee yleensä vain paistia ja fileetä. Iät ajat sian pikkulihoista on tehty makkaraa, ei ne mitään jäänteitä ole vaan ihan puhtaita ja syötäviä ruhon osia. Ei kai niitä nyt roskiinkaan pitäisi heittää?

      Eikä makkara siitä tule huonommaksi, jos siinä on mukana jauhoja, koska syödäänhän sitä nyt pelkkiä jauhoruokiakin, vaikka lettuja tai tortilloja, tai leipää.

    • pötky tulee tursosta

      Niin noh, kun ruoan nimi on makkara, niin ei se tosiaan tarkoita kokolihaa, vaan monenlaista. makkararoissa on yleisesti, lihaa, rasvaa, mausteita ja usein myös jauhoja. Ne kaikki on sekoitettu keskenään ja ruutattu suoleen.
      Ei ole järkeä käyttää makkaraan parasta sisäpaistia, vaan runsaasti sidekudosta sisältäviä osia jo makunsakin takia.

    • lukemisen ohjaaja

      Lue tuoteseloste!

      • SikaaKaikille

        Ja tuoteseloste kertoo Atrian Lauantaimakkarasta seuraavaa: sianliha, vesi,silava,perunatärkkelys, kamara, suola (1.5%), stabilointiaineet (E140, E450), soijaproteiinivalmiste, glukoosi, dextroosi, hapettumisenestoaine E315, säilöntäaine natriumnitriitti, mausteet (mm. chili), aromi. Lihapitoisuus 42 %. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita 50 %.Rasvaa keskimäärin 19 %..

        Eli sisältää siis jonkin verran lihaakin, mutta tuskin sitä parasta osaa ruhosta. Yllättävän vähän E:tä, mutta silti natrriumglutamaattia.

        Uskaltaisin silti syödä, vaikka jauhetusta anuksesta en niinkään välitä. Herkkuani onkin ryyni-makkara, johon käytetään lähes koko sika.


      • Krilleri
        SikaaKaikille kirjoitti:

        Ja tuoteseloste kertoo Atrian Lauantaimakkarasta seuraavaa: sianliha, vesi,silava,perunatärkkelys, kamara, suola (1.5%), stabilointiaineet (E140, E450), soijaproteiinivalmiste, glukoosi, dextroosi, hapettumisenestoaine E315, säilöntäaine natriumnitriitti, mausteet (mm. chili), aromi. Lihapitoisuus 42 %. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita 50 %.Rasvaa keskimäärin 19 %..

        Eli sisältää siis jonkin verran lihaakin, mutta tuskin sitä parasta osaa ruhosta. Yllättävän vähän E:tä, mutta silti natrriumglutamaattia.

        Uskaltaisin silti syödä, vaikka jauhetusta anuksesta en niinkään välitä. Herkkuani onkin ryyni-makkara, johon käytetään lähes koko sika.

        Kammottavaa kuraa tuo Atria ja oikeastaan kaikki muutkin lauantaimakkarat. Lidlille sattui pari vuotta sitten virhe ja myivät hetken aikaa saksalaista launtaimakkaraa. Siinä oli lihapitoisuus 80% eikä ollenkaan "lihaan verrattavia" eikä myöskään jauhoja. Nopeasti tuo kuitenkin hävisi myynnistä ja tilalle tuli tuota "ihanaa" Atriaa. Kaipa Lidlissäkin huomattiin, ettei kannata tarjota helmiä sioille. Kun kerran suomalaiselle kelpaa täyteen hintaan teurasjäte-jauho-pötköt, miksi pitää myynnissä parempaa tavaraa. Säästetään ne saksalaisille ja muille, joilla vaatimustaso on korkeampi.


      • hammond56
        Krilleri kirjoitti:

        Kammottavaa kuraa tuo Atria ja oikeastaan kaikki muutkin lauantaimakkarat. Lidlille sattui pari vuotta sitten virhe ja myivät hetken aikaa saksalaista launtaimakkaraa. Siinä oli lihapitoisuus 80% eikä ollenkaan "lihaan verrattavia" eikä myöskään jauhoja. Nopeasti tuo kuitenkin hävisi myynnistä ja tilalle tuli tuota "ihanaa" Atriaa. Kaipa Lidlissäkin huomattiin, ettei kannata tarjota helmiä sioille. Kun kerran suomalaiselle kelpaa täyteen hintaan teurasjäte-jauho-pötköt, miksi pitää myynnissä parempaa tavaraa. Säästetään ne saksalaisille ja muille, joilla vaatimustaso on korkeampi.

        Näin se on.Just tänään erehdyin ostamaan rainbovin ns.SALAMIPITSAN iltapalaksi.
        Voi helevata.oli kyllä järkky.!!!Ei siinä maistunu mikään muu kun se papu,ja oli aika vetistä.Ja helvetin paksu pohja.Oli siinä olevinaan jotain pepperoonia myös,juusto tuskin näki.Ei kannata kenenkään tuommosta ostaa.
        Siis pelkkää kusetusta,nätti on kansi,mutta sisältö ihan muuta.!!!!
        Tuosta lauantai makkarasta tuli mieleen kun kerran ostin tarjouspötkyn,aattelin laittaa niinsanotun "puukkosiivun"ruokaa laitellessa,no pureskelin ja ihmettelin mikä jänne on,no korvakorua siinä yritin pureskella.Vein sen korun kauppan ja he laittoivat sen tehtaalle.Muutama päivä ja tuli kassillinen makkaroita ja kirje,ÄLÄ PUHU KELLEKKÄÄN!!!Että silleen se aina menee.
        Kyllä täytyy sanoa noista niinsanoituista makkaratehtaistakin,että ei me kuluttajat kaikkea aina tiedetä.Olen joskus itse käynyt yövuorolaisten työtä katsomassa Atrian tehtaalla,voin sanoa,että hirvittää syödä heidän tuotteita.On se semmosta touhua sielläkin.
        Emme tiedä mitä syömme ja mitä se tuotanto on.?????
        Toinen juttu tää poromiesten ikuinen valitus,miksi ei suomalaiset syö poronlihaa????
        Eihän sitä kellään ole vara syödä.Ne on hinnoitellu sen saatanan poronlihan niin pilviin.
        Mä kirjotin niille tonne Lapin kansa lehteen,että koittakaa nyt helvetissä pudottaa hintoja,niitten porot juoksee tuntureilla eikä niitten elättäminen poromiehelle maksa mitään.Toista kai näillä meidän maidontuottajilla,ne joutuu ostamaan lehmille ruuat.
        Nää saatanan lappalaiset valittaa aina.Kattokaa oddasatin uutiset,ei koskaan ole hyvä.Ainanen valitus.
        Sain muuten joskus palautetta sieltä lappalaisilta,sen kirjoituksen tiimoilta.Mitä mieltä olette näistä ajatuksistani?


    • Maistuis varmaan

      Kilohinta kertoo paljon. Koska liha on kallista, makkaran hinta kertoo suoraan lihapitoisuuden.

      Sitten on "lihaan verrattavat valmistusaineet", jotka ovat toisarvoisia ruhonosia, joita tavataan kutsua teurasjätteiksi.

      Teurastamoon tuleva elukka käytetään tarkoin hyväksi. Siitä ei juurikaan mene mitään hukkaan.

    • maisteleva

      "Eli sisältää siis jonkin verran lihaakin, mutta tuskin sitä parasta osaa ruhosta."

      Sitä parasta osaa - jos tarkoitat fileitä yms. - ei missään eikä koskaan laiteta makkaroihin. Aina ja kaikkialla käytetään halvempia ruhonosia. Jos jokin on jonkinlainen osoitus makkaran laadusta, niin lihapitoisuus on joka tapauksessa sellainen. Esim. Atrian uunilenkissä lihaa ja lihaan verrattavia aineksia on 52%, mutta lihapitoisuus vain 6% (aivan totta!) - sitten taas löytyy grillimakkaroita, joiden lihapitoisuus on 80 - 90%. Voi kuvitella, kummat maistuu paremmalta!

      • RyynäritKunniaan

        "Parhaiden" osien käyttäminen makkaroissa taas riippuu ihan valmistajasta ja makkarasta. Itse tehden voi käyttää juuri sitä mitä haluaa. Lenkkimakkarathan ovat suomalaisten suosituin vihannes - niin vähän edes lihaanviittaavaa ne sisältää.

        Oikeastaan ainoa makkara, jota syön on ryynimakkara. Siinä on koko sika käytettynä jalolla ja maistuvalla tavalla.


    • Kevään kurssit Helsi

      Oletko kiinnostunut hiilaritietoisesta elämäntavasta, mutta ruoanlaitto tuntuu liian haastavalta. Nyt on mahdollista toteuttaa viikon ruokalista yhdessä päivässä – yhdessä tehden. Valmistamme 7 ateriakokonaisuutta, joissa vähennetään hiilarit ja lisäaineet minimiin ja syömme ruokaa, jota meidät on luotu syömään! Kotiin viemisenä saat sekä reseptit että valmista ruokaa omiin eväsrasioihin.



      http://ravintoavain.blogspot.fi/2013/01/kevaan-kurssit-helsingissa.html

    • Anonyymi

      Paras lauantaimakkara on Pouttu 400gr siivuina. Alle3e nam

      K-Supermarket, Hyvinkää ainakin myy

      • Anonyymi

        Kivikylän lauantaimakkara on hyvää, lihapitoisuus 80%.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      94
      3553
    2. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      5
      1869
    3. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      7
      1640
    4. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      31
      1401
    5. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      54
      958
    6. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      36
      910
    7. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      70
      882
    8. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      47
      830
    9. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      4
      797
    10. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      60
      784
    Aihe