Döner kepab -ohjetta?

kepabbia

Sain sadalla (100) eurolla käytetyn kaasutoimisen 'pystygrillin', jota on käytetty n. ½ vuotta kepab -grillissä. Grilli on todella hyväkuntoinen, joten pidän hankintaani onnistuneena. Mukana grilissä on erilliset pellit grillin edustalla, jotka voidaan sulkea ja näin muodostaa uunin tyyppinen tila grilliin. Myös varrasta pyörittävä moottori toimii moitteettomasti. Grillissä on kolme poltinta, jotka voi sytyttää ja sammuttaa erikseen, tai polttaa yhtäaikaa kaikkia.

Nyt kaipaisin hyviä reseptejä kunnnon vartaan rakentamiseen. Esim. kannattaako osa lihasta olla lammasta, vai onko nauta parempaa? Miten maustaminen ja kuinka paljon mausteita / kilo. Kiitos jo etukäteen

9

552

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Tykkään kepabista

        No eipä ollut varsinaiseen kysysmykseen näistä linkeistä jurikaan apua!


    • Jos teet turkkilaista kebbbia, käytät vain lammasta, mutta jos kreikkalaista gyrosta yms. käytät sikaa mukana tai jätät jopa lampaan vallan pois. Tästä syystä kreikkalainen kebab on rasvaisempaa, yleensä.

      Syy miksi Turkissa ei käytetä sikaa, piilee tietysti uskonnossa.

      Kebab Turkissa ja ympäristössä on paljon laajempi käsite kuin vain tämä pystyvartaassa hitaasti käristettävä kebab. Itse asiassa tällaiset lastut saattavat olla Turkissa jopa harvinaisempia kuin erilaiset kebab-versiot vartaassa tms. tikussa. Tuollaista lastukebabia kutsutaan siellä döner kebabiksi.

      Koko Lähi-Itä tekee erilaisia kebabeja lihasta, kalasta, vihanneksista...

      • Kepabbia

        No eipä ole toistaiseksi ollut näistä linkityksistä, tai muista mielipiteistä mitään hyötyä. Kyselin OHJEITA, esim. mausteiden suhteen ja mitä sain!

        No ei sitten, kun näyttää olevan kovin vaikeaa. Pitää itse kehitellä.


    • Se, mitä tässä nyt kirjoitan koskee döner kebabia, joka on vain eräs kebabien ison perheen jäsen.

      Kebabrulla tehdään lampaanlihasta, lampaanjauhelihasta ja lampaan häntärasvasta. Tuon häntärasvan voi korvata vaikkapa voilla. Vartaaseen keihästetään litteitä lampaanlihapaloja, silloin tällöin lampaan häntärasvaa ja välillä lampaanjauhelihaa tasaamaan kerroksia.

      Mausteet ovat varsin yksinkertaisia itse kebablastuille: sipulinmehua (noin kiloa lihaa kohti raastetaan 4-5 isoa sipulia), sumakia ruokalusikallinen kiloa kohti, pippuria ja suolaa. Ertyisesti jauheliha on helppo maustaa näillä aineilla.

      Döner kebabissa perussetti saattaa olla melko yhteneväinen, mutta erityisesti lisukkeet tekevät döneristä alueittain vaihtuvan ruoan. Kebab-nimellä on Turkissa kymmenittäin erilaisia ruokia, jotka eroavat toisistaan suuresti. Me olemme tottuneet juuri tähän döneriin, erityisesti saksalaisten pikaruokaan.

    • kebakkoja

      Kreikkalaiset lammaskepakot, tsatsiki ja fetaperunasalaattia

      Lammaskepakot

      200 g karitsan/lampaan jauhelihaa
      50 g fetajuustoa
      3 oksaa tuoretta minttua
      2 oksaa tuoretta oreganoa
      1 oksa rosmariinia
      2 valkosipulin kynttä
      suolaa
      mustapippuria
      1 kananmuna
      1 rkl korppujauhoja
      ½ tl paprikajauhetta
      seesaminsiemeniä
      paistamiseen oliiviöljyä

      Pilko yrtit, fetajuusto ja valkosipuli hyvin hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään seesaminsiemeniä lukuun ottamatta. Muotoile seos puutikkujen ympärille kepakoiksi. Pyörittele pintaan seesaminsiemeniä. Paista runsaassa oliiviöljyssä kypsiksi.

      Tsatsiki

      ½ kurkku
      suolaa
      2 dl paksua maustamatonta jugurttia
      2 valkosipulinkynttä
      1 tl hunajaa
      1 rkl oliiviöljyä
      ½ sitruunan mehu
      mustapippuria

      Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Mausta raaste suolalla. Valuta 20 minuuttia siivilässä. Sekoita keskenään kurkkuraaste, jugurtti, murskatut valkosipulinkynnet, hunaja, oliiviöljy ja sitruunamehu. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola.

      Feta-perunasalaatti

      8 pienikokoista uuden sadon perunaa
      suolaa
      ½ dl oliiviöljyä
      8 kirsikkatomaattia
      8 oliivia
      1 pieni punasipuli
      100 g fetajuustoa
      rouhittua mustapippuria
      basillikaa

      Keitä perunat kuorineen napakoiksi. Halkaise perunat kuumina ja lisää oliiviöljy ja hippusellinen suolaa. Anna jäähtyä. Puolita kirsikkatomaatit ja oliivit ja lisää ne perunoiden joukkoon. Hienonna punasipuli ja riko fetajuusto haarukkaa apuna käyttäen, lisää salaattiin. Viimeistele mustapippurilla ja basilikalla.

      • ihih

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen markka otettiin käyttöön vuonna 1860

      Suomi käytti vuoteen 1840 asti rahayksikkönään rinnakkain Ruotsin riikintaalareita ja Venäjän ruplaa. Tämän jälkeen oli
      Maailman menoa
      45
      9726
    2. Kaivatullesi viesti ensi vuoteen?

      Kerro meneekö naiselle vai miehelle ja vähintään yksi tunniste, esim. kirjain.
      Ikävä
      103
      5147
    3. "Mä elän vieläkin"

      Ikurin turbiini vetäisi taannoin lainabiisin Topin (RIP också) ja kumppaneiden kanssa. Toivottavasti on yläkerrassa kunn
      Tampere
      59
      4347
    4. Pate Mustajärvi on kuollut

      Ihan pari tuntia sitten. Että sellaista. https://www.is.fi/viihde/art-2000011715177.html
      Maailman menoa
      138
      2907
    5. Yksityinen sektori aiheuttanut Suomen taantuman

      Investointien sijasta nostaneet voitot osinkoina omistajille. Ehdotan korjausliikkeenä yksityisen sektorin sosialisoimi
      Maailman menoa
      137
      2699
    6. Nyt Yle otti silmätikukseen sisäministeri Rantasen

      Aivan erinomaista työtä tehnyt sisäministeri Mari Rantanen on saanut paljon aikaiseksi. Maahanmuuttoon ja maahanmuuttaji
      Maailman menoa
      178
      2538
    7. Miten ikinä kelpaisin sulle

      Sinä saat niiltä muilta naisilta paljon enemmän, mitä minulta... Tai mihin minä olisin valmis. Enkä edes olisi niin tait
      Ikävä
      28
      1942
    8. Milloin näit kaivattusi edellisen kerran?

      Olitteko juttusilla vai sivusta vain? Miten reagoit?
      Ikävä
      20
      1677
    9. Edes vitamiinit eivät taanneet loputonta elämää

      Nimittäin niistä rahaa itselleen taikonut tohtori siirtyi tuonpuoleiseen.
      Maailman menoa
      36
      1550
    10. Liikaa vauhtia

      Nuorukainen 17v. on ajanut 114 km/h 60 km:n alueella Nesteen kohdalla ja onneksi poliisi oli paikalla ja hurjastelu lopp
      Suomussalmi
      19
      1035
    Aihe