Paleoliittinen ruokavalio

vt kivikautinen

Säännöt lyhyesti

Paleoliittinen ruokavalio, jota myös alkuperäiseksi, metsästäjän, keräilijän jne. ruokavalioksi nimitetään, perustuu siihen, että ihminen syö vain niitä ruokia, joihin elimistö on vuosimiljoonien aikana sopeutunut. Tämä tarkoittaa hedelmiä, vihanneksia ja juureksia, marjoja, pähkinöitä, lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Yksipuolisuuden välttämiseksi on vihannesten ja juuresten valikoimaa vaihdeltava runsaasti. Perunaa sukulaisineen ei lasketa juurekseksi, joten sen syömistä tulee rajoittaa. Väkirehulla kasvatettujen eläinten lihaa vältetään ja suositaan luonnonruokaa syöviä kesyjä eläimiä sekä tietenkin riistaa.

Hyvin monet tämän päivän ruoka-aineet ovat ilmestyneet ihmisen ruokavalioon vasta maanviljelyksen alettua, joten ihmisen elimistö ei ole ehtinyt sopeutua niihin ja seurauksena on joukko sairauksia, joita ei paleoliittisen kauden aikana tunnettu lainkaan. Paleoliittisessa ruokavaliossa kiellettyjä ruoka-aineita ovat viljatuotteet, muut siemenet kuten pavut, maito ja kaikki meijerituotteet, puhdas sokeri sekä suola.

Näiden sääntöjen ankara noudattaminen ei ole kovin helppoa ja voi olla vaikea ymmärtää, miksi esimerkiksi leipä, maito- ja soijatuotteet jne. ovat kiellettyjen listalla. Asioista voi filosofoida vaikka kuinka pitkään, joten viittaan erityisesti yllämainittuun ruotsalaiseen kirjaan. Siinä on esitetty suuri määrä 'hyviä kysymyksiä' vastauksineen. Netissä löytyy myös paljon tietoa, esimerkiksi laajalta kokoomasivulta paleodiet.com, jolla on suuri määrä linkkejä erilaisiin tietolähteisiin. Lyhyt, varsin selkeä australialaisen lääkärin laatima englanninkielinen selostus asiasta on osoitteessa www.earth360.com/diet_paleodiet_balzer.html.

"myös paleodieetti tai kivikautinen ruokavalio "

7

299

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • christusSSSS

      Jees, tässä on uuden hitin ainesta, wautsi de wau!!!!!! Saatat tienata miljoonia tällä nerokkaalla ruokavaliolla, koska osaat perustella sen noin hyvin!!! Monta ikilaihduttajaa kaipaavat jälleen uutta trendiä sitten karppaamisen!!!! ;DDDD

    • liitukauden ruoka

      Miksi jäädä paleoliittiseen ruokavalioon? Eikö olisi parempi mennä vielä kauemmaksi kehityshistoriassamme? Vaikkapa siihen vaiheeseen kun hiiren kokoinen pikkunisäkäs väisteli dinosauruksia, tai siihen vaiheeseen kun nousimme merestä maalle, tai jopa kun olimme vielä meressä?

      Kovasti on heikolla pohjalla tuonkin ruokavalion perustelut, mutta sehän ei sen uskonnon kritiikittömiä seuraajia vaivanne!

      • lsdjflskfsdfsdfs

        Ihan asialliset perusteluthan tuohon on, mutta et vain halua kiihkoltasi nähdä niitä.

        Poistetaan ne asiat ruokavaliosta, mihin elimistömme ei ole tarkoitettu. Eli maitotuotteet, viljatuotteet, sokeri ja itse poistaisin vielä hernekasvitkin.

        Kokeile muutama viikko ja kerro miltä tuntuu kun pullamössö ei turvotakaan enää.


    • luottaa tietoon

      Hyvältäkö kuulostava teoria ? Mutta vaikka paleoliittikokki näki mistä kivestä ei kannata hioa riistaveistä, ei hän ymmärtänyt vitamiinien ja kolesterolin päälle, joista saa nykyjänsä eksaktit tulokset laporratorioista.

      Paastoteoria on kylläkin mielenkiintoinen, eli kivikkokaudella ei aina saanu sapuskaelikkoa kiinni jolloin joutui paastoamaan ja se olisi hyvä tapa elimistölle vieläkin, saisi talvilevonomaisen palautuksen. Ainakin se heikko puoli, että jos ei pärjännyt sapuskallensa juoksussa, niin kuinka sitten paastottuaan vuorokauden itsensä vieläkin voimattomammaksi ?

    • hahhahhahaaaa

      Kuinkas vanhaksi ne silloin aikoinaan elivätkään sillä paleoliittisellä ruokavaliolla?

      Selvitäpä se ja mieti sitten, kannattaako sitä sittenkään noudattaa!

      • historiantutkija

        Paleoliittisella kaudella esimerkiksi muinaiset ranskalaiset elivät ennen jääkautta noin satavuotiaiksi tehden töitä pari tuntia päivässä jutustellen mukavia nuotion ääressä lopun ajan ja sotkien luolien seiniä. Siirtyminen maatalouteen oli ihmisyhteisöille tuhoisaa. Alkuun kuoli tauteihin valtaosa ja heikentynyt ruokavalio lyhensi elinikää dramaattisesti.


      • lsjdflsnfsdfsdfs

        Ruokavalion merkitystä eliniän pituuteen paleoottisella aikakaudella on varmaankin mahdotonta selvittää. Selväähän se on että silloin elettiin lyhyemmpin kuin nyt, mutta myös terveydenhoito ja muutkin elämisen riskit olivat aivan toista luokkaa kuin nykyisin.

        Siitä mielenkiintoinen juttu, jonka kuulin hiljattain. Suomen kuolleisuus laski huomattavasti kun siirryttiin pula-aikaan. Eli ruoan säännöstelyyn... Siinä pieni mietittävä asia...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2263
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      163
      1471
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      54
      1315
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1049
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      943
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      855
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      670
    Aihe