Makkaraa ja maksalaatikkoa

Entisajan herkut

Lapsena söin kotona tehtyä makkaraa. Olin mukana kun sitä tehtiinkin, mutta en ymmärtänyt painaa mieleeni mitä siihen laitettiin täytteeksi. Keuhkot ainakin hakkeluksena?

Toinen asia on, että rannikolla kerrottiin hylkeenmaksalaatikon olleen todellinen herkku. Osaako joku vielä tehdä sitä? Harmittaa kun en kysellyt aikanaan tarkemmin sen ruuan valmistusta ja tykötarpeita.

7

391

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mun kotona tehtiin vähän tälläisellä reseptillä.. http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/perunamakkara/ Tosin makkara paistettiin uunissa pelleillä, ei vesihauteessa niinkuin ohjeessa. Perunaa oli ainakin reippaasti makkarassa ja se oli todella hyvää..ei muussaattu näkymättömäksi vaan sen oikein erotti massan seasta. Makkarassa pitää olla paljon rasvaa jotta siitä saa mehevää.. noin 20% lähes rasvaa siis. Hyljeloorasta ei mitään tietoa, kuulenkin vasta ensimmäisen kerran.
      Toivottavasti löydät reseptin jostakin lapsuutesi makkaraan

    • hyi hyljettä

      Erikoinen saa ihmisen maku olla, joka hylkeenlihaa sanoo herkulliseksi.
      Kalalta maistuvaa traania, voisi sanoa maku/suutuntumaksi, kun hylkeestä puhutaan.
      Kyllä entisaikaankin sitä pyydettiin pääosin sen rasvan takia ja lihat kait syötiin, jos oli pakko.

      • Entisajan herkut

        Ei hylkeen lihaa vaan MAKSAA. Maksalaatikko1


      • Anonyymi

        Entisaikaan 50-luvulla hylkeestä sai tapporahan. Alaleuka vaan suolaveteen ja lasipurkkiin, kun leukoja oli riittävästi ne vietiin nimismiehelle ja rahaa ropisi.
        Hylkeitä pyydystettin myös nahkan, rasvan ja lihan vuoksi.
        Kevättalvella hylkeenliha oli tervetullutta ruokapöytään, kun sianliha, hapankaali, puolukat ja jopa juurekset alkoivat loppua.


    • Entisajan herkut

      KEITETTY RISA

      hylkeenlihaa
      vettä
      suolaa

      Hylkeenlihaa eli risaa ryöpätään väljässä vedessä niin monta kertaa, että keitinvesi pysyy kirkkaana. Veteen lisätään sipulia, porkkanaa, suolaa (paljon), maustepippureita ja laakerinlehtiä. Keitetään liha kypsäksi (pehmeäksi). Liha nostetaan kattilasta ja valutetaan. Nautitaan kylmänä keitettyjen kuumien kuoriperunoitten kanssa Suolavesiastia, johon lihaa voi kastaa, asetetaan jokaisen syöjän viereen (risa vieroo suolaa).

      Erityistä herkkua ovat hylkeen räpylät ja vili, jotka keitetään sen jälkeen, kun ne on korvennettu avotulella karvojen poistamiseksi.

      Veikko Pohjolan kotona risaa pidettiin herkkuna. Kaikista parasta olivat räpylät, vilit ja joskus myös turpa, jotka nostettiin pöytään keitettyinä (nahka päällä) ja avattiin vasta pöydässä.
      http://www.lavansaari.net/Perinneruuat.htm#HYLLY

    • Anonyymi

      En ole ikinä kuullut että Suomessa olisi keuhkoja käytetty ruokaan ja hyvin vähän missään, ei todellakaan houkuttele.

    • Anonyymi

      Pihlajanmarjahillo on tosi hyvä maksalaatikon kanssa, parempi kuin puolukkahillo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      56
      7795
    2. Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut

      Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m
      Maailman menoa
      67
      5891
    3. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      61
      5370
    4. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      51
      5273
    5. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      108
      4612
    6. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      107
      2313
    7. Ei välimatka meitä erottanut

      Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e
      Ikävä
      3
      1196
    8. Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!

      Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol
      Maajussille morsian
      4
      1165
    9. Kohta taas mesikämmeneen

      Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa
      Ähtäri
      37
      1016
    10. Olin ihan varma että sä olet se oikea

      Tunteet kuitenkin kuoli käyttäytymisesi johdosta. Hyvin tehty jos oli tarkoituskin. Oppia ikä kaikki ja jotkut ei opi ko
      Ikävä
      43
      964
    Aihe