syön terveellisesti mutta iikaa!

apua kaipaan

Elikkä mulla tämmöinen ongelma, että liikun paljon ja syön sitäkin enemmän. Kerron hieman itsestäni niin keskustelun lukevat tietävät hieman enemmän.. Eli olen 18v tyttö 161cm/70kg, pelaan jalkapalloa 5kertaa viikossa plus kuntosali 3krt/vko ja aamulenkki 1-2krt/vko. En oikein ikinä ole tuijottanut tuota vaakaa kun kumminkin liikun paljon ja olen kuullut että lihashan painaa enemmän kun se läski.
Ongelmani on siis aterioitteni koko ja se määrä mitä syön. Ikinä ei vain tunnu kylläiseltä.
Aamuisin syön: maitorahkaa 250g & marjoja n.2dl (vadelmia ja mustikoita)
tuo aamiainen pitää kylläisenä korkeintaan 2 tuntia..
Aamiaisen ja lounaan/päivällisen välissä tulee syötyä melkeinpä joka päivä semmoinen pakaste pinaattikeitto (nam). Ei pidä kovinkaan hyvin kylläisenä.
Tähän mennessä kello on suunnilleen siinä 12-13. Usein myös 250gramman maitorahka tulee syötyä tämän yhteydessä.
Lounas/päivällinen tulee syötyä noin 16-17 aikaan, vähän vaihtelee (tämäkin) omien treenien alkamisajan mukaan. Pyrin syömään kanaa,jauhelihaa,kalaa yms lihaa ja kasviksia. Potut, makaroonin ja riisin olen jättänyt oikeastaan kokonaan pois ja periaatteessa korvaan tarvitsemat hiilarit noilla kasviksilla. Tämä lounas/päivällinen on tämä heikkouteni. Saatan syödä jopa 2-3 _isoa_ lautasellista ja sitten tulee hetken tauko ja otan hieman lisää :) kamalaa. Tätä vähän vaikea selittää, pitäisi itse olla näkemässä kuinka paljon oikein tulee syötyä. Ja tästä aluksi huomautti muutama kaveri ja sisarukset, ja olen nyt sen itsekkin tajunnut..
Useimmiten illalla treenit, ja treenien jälkään tulee naposteltua paprikaa,kurkkua,tomaattia ja välillä myös noita aamiaisen marjoja.

Nyt kun luen tätä (sekavaa) tekstiä, niin syömiseni ei kuulosta ehkä kaikille paljolta. Silti mulle vaan on kerääntynyt ylimääräistä keskivartaloon. Eli maha ja jenkkakahvat kyllä löytyy :) ja noita olisi aivan mahtava saada pienemmäksi. Muualla ei omasta mielestä mitään ylimääräistä ole..

Pystyiskö joku ulkopuolinen vähän edes kertomaan että missä vikaa tai jotain edes. En oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. On tullut katsottua ravintoterapeutteja Googlesta, mutta hinnat on aika tähtitieteellisiä.

Kiitos etukäteen kaikille jotka edes lukivat tätä sotkua!

14

1211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Kokeilepa tukevampaa lounasta (siis sitä ateriaa, jonka syöt noin puolenpäivän aikaan). Pinaattikeitto on hyvää, mutta ei pidä kovin hyvin nälkää. Syöthän keiton kanssa myös kananmunaa, niin kuin tapana on?

      Makuasiat ovat tietysti makuasioita, mutta en ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka jaksavat syödä kilokaupalla rahkaa päivästä toiseen. Kun et ole kasvissyöjä, voisit käyttää myös muita proteiininlähteitä, kuten vaikkapa munia ja juustoa.

      Jos syöt treenien jälkeen vihanneksia ja marjoja, en kutsuisi sitä naposteluksi, ainakaan siinä mielessä, että kyse olisi jostain ylimääräisestä. Vihannekset, hedelmät ja marjat ovat hyviä välipaloja, joita voi syödä melko reippaastikin. Toki nälkään pitäisi aina saada myös proteiinia.

      Voit saada ravitsemusneuvoja myös blogeista, katsopa vaikka näitä:

      http://patrikborg.blogspot.fi/2012/05/urheilijan-ravinto-ensin-pohja-sitten.html
      (tämä koskee urheiljan ravintoa, Borgin blogissa on hyvää asiaa myös laihdutuksesta)

      http://pullapoliisi.blogspot.fi/2012/06/valiin-valipalaa.html
      (Anette Palssa välipaloista ja ruokailurytmistä)

      http://www.pronutritionist.net/joustava-kontrolli-tarkeampaa-kuin-kyllaisyys-proteiini-ja-kuitu/
      (Reijo Laatikainen seuraa mm. laihdutuksesta tehtävää tutkimusta)

    • Ravitsemus parantaa

      Lihomista tapahtuu vain, jos syöt enemmän kuin kulutat. Elimistö muuttaa ravinnosta saamat hiilihydraatit käytännössä kehon ainoaksi energianlähteeksi; glykokeeniksi. Tälle glykokeenille keholla on oma varasto, joka on suuruudeltaan n. 400-500g. Tämä varasto sijaitsee maksassa ja joissain tietyssä soluissa (en muista tarkalleen missä). Sieltä keho sitten ottaa sitä glykokeeniksi muutettua energiaa tarpeen mukaan. Keho muuttaa glykokeeniksi kaikki ravinnosta saamansa hiilihydraatit. Joten kaikki glykokeeni, mikä ei mahdu ihmisen maksan ja solujen varaamaan varastoon, tämä varasto sitten muuttaa ylimääräiset tarpeettomat energiat rasvaksi, eli ylimääräinen rasva on ihmiselle vain energiansaannin varavarasto.

      Kuten ylläoleva viesti sanoi, suosittelen jättämään tuon maitorahkan syöntiä vähemmäksi, syöt nimittäin aika järkyttävän määrän sitä, jopa puoli kiloa päivässä.. Ylimääräiset rasvavarastosi luultavasti johtuvat tästä, ainakin osittain. Maitorahkan sijaan voisit ostaa vaikka luomu turkkilaista jogurttia (luonnon jogurtti), heittää sitä pienen nökäreen vaikka soppalautaselle, ja siihen kylkiäiseksi mainitsemiasi marjoja, hedelmiä, hieman kanelia (vältä kanelin päivittäin syömistä). Banaani, kuidut, pähkinät ja kananmunat pitävät kylläisenä pitkään. Sun pitäisi syödä aamulla tukevampi aamiainen, ettei sulla tulisi sitten tollaista ahmimista iltapäivällä päivällisen aikoihin.. napostele pitkin päivää marjoja ja hedelmiä, ja kourallinen pähkinöitä silloin tällöin. Säännölliset, pienet ruoka-annokset ovat parempi vaihtoehto kun kerralla kilon huitominen leipälävestä alas. Vatsakin toimii tällöin paremmin.

      Jätä ihmeessä iltaisin marjojen ja hedelmien yms syönti vähemmäksi, ne sisältävät paljon hedelmäsokeria jotka haittaavat ihmisen unta, unihormonien tuotantoa, ja muita tärkeitä unen aikana tapahtuvia prosesseja. Painota marjat, hedelmät ja vihannekset aamusta iltakuuteen väliseen aikaan, illalla mm treenien jälkeen syö mielummin kuituja, hiilareita, oikeita rasvoja ja proteiinia paljon, mutta hillitysti.

      Mullakin on ollut tuontyylistä syömistä ennen, mutta kun olen alkanut korjaamaan ruokavaliotani, niin ei tule enää ahmittua. Syön hillitysti, pelkästään ravintoa, jonka kehoni pystyy kokonaan käyttämään hyödyksi. Se kuormittaa kehoa mahdollisimman vähän.

      Ja tosiaan, hieno kuulla että urheilet ja liikut paljon. Mutta sekään ei välttämättä riitä, jos käyt kerran päivässä tietyn ajan tekemässä treenin, ja annat sitten hyvin mielin itsesi löhöillä ja laiskotella koko muun ajan päivästä. Tämä on yksi yleisimmistä virheistä mitä ihmiset tekevät.. Aineenvaihdunta on äärettömän tärkeä ihmiselle, se täytyy pitää mahdollisimman jatkuvasti käynnissä. Eli liiku mahdollisimman paljon joka päivä. Jos liikut 2h päivässä ja olet liikkumatta loput 22h, et hyödy juuri ollenkaan tästä määrästä liikuntaa. Istu mahd. vähän. Kävele ja pysy liikkeessä. Vitamiineja ja hivenaineita kannattaa suosia.

      Myös kiinnitä huomiota kilpirauhasesi toimintaan.. euroopassa kilpirauhasten vajaatoiminta on yleistynyt käsittämättömästi (mm. tsernobylin ydintapaturman jälkeen), joka on syynä satoihin sairauksiin, liikalihavuuteen, mielenterveyshäiriöihin, kilpirauhasen toiminta vaikuttaa ihmisessä kaikkeen. Oikeastaan kaikki ihmisessä tapahtuva vaikuttaa kaikkeen. Voi hyvinkin olla mahdollista, että sulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. (varsinkin jos sun äidillä/vanhemmilla/isovanhemmilla on, silloin on melkein varmaa että sullakin on). Kilpirauhasen toimintaan voi onneksi vaikuttaa monin keinoin. mm. Merileväuutte ja siihen lisätty JODI auttaa hyvin hyvin paljon kilpirauhasen toimintaa.

      Tässä esimerkki, millaisella setillä mun päivä lähtee käyntiin näin ravitsemuksellisesti:
      -Vähärasvaista lihaa, esim kanaa ja raakaa lohta, 100-200g
      -Puoli lautasellista salaattia (ihan perus tomaattikurkkusalaatti)
      -Tuoretta ananasta paloina
      -Viipaloitu banaani
      -kananmuna tai pari (ei kovaksi keitetty, vaan sillä tavalla, että keltuainen jää löllöksi) Läpikeitetty kananmuna on enemmän haitaksi kuin hyödyksi, hyvät rasvat muuntuu huonoksi..
      -esim. auringonkukan siemeniä kourallinen tai puolikas
      -kylmäpuristetettua kookosöljyä rkl tai pari
      -kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä, sekä extra neitsyt oliiviöljyä
      -valkosipulinkynsi raakana
      -ehkä omena, tai sitten syön sen myöhemmin
      -appelsiini/mandariini
      -kupillinen vihreää teetä

      sitten vielä harkitut lisäravinteet ja hivenaineet aterioinnin yhteydessä:
      -C-vitamiinia 500mg
      -D3 vitamiinia 50-75ug
      -B vitamiinit eri muodoissaan, hyvä satsi, ei joka päivä
      -sinkki, seleeni ja magnesium, vahvoilla pitoisuuksilla
      -merileväuutejoditabletti
      -ruusunmarjauute
      -E-EPA rasvahappo
      -beta-alaniini
      -rkl ruokasoodaa kuureittain (n. 2vk kuuri, 1vk ilman), paras kehon ph-tasapainon säätelijä mitä löytyy luonnosta.

      • TSH40

        Kerrotko mistä lähteestä olet saanut tietää että jodi ja merileväuute olisi hyväksi kilpirauhaselle? Tarkoititko vajaatoimintaa vai yleensä hyväksi... itse olen vältellyt jodia ja merilevätuotteita juuri kilpirauhasvajakkina, muistelen lääkärini joskus kieltäneen ne minulta.


      • Ravitsemus parantaa
        TSH40 kirjoitti:

        Kerrotko mistä lähteestä olet saanut tietää että jodi ja merileväuute olisi hyväksi kilpirauhaselle? Tarkoititko vajaatoimintaa vai yleensä hyväksi... itse olen vältellyt jodia ja merilevätuotteita juuri kilpirauhasvajakkina, muistelen lääkärini joskus kieltäneen ne minulta.

        Surullista kuulla että kilpirauhasvajakkina olet lääkärin suosituksesta vältellyt jodia. Jokaikinen ihminen ja eläin tarvitsee jodia kehon toimintojen turvaamiseen. Jodin välttely ja sen saannin estyminen kerryttää kehoon jodin sijasta muita kilpailevia halogeeneja, esim bromia.
        Google on olemassa. Käytin hakusanoja "kilpirauhanen jodi" ja heti ensimmäisistä linkeistä tuli tiedot mitä sinäkin varmaan haluaisit tietää. Tässä pari linkkiä.

        http://naturally-luonnollisesti.blogspot.fi/2011/02/jodipuutos-bromi-joditerapia-ja.html

        http://personal.inet.fi/koti/remeli/kilpirauhanen.htm

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Jodi

        Kannattaa lukea, ajatella järjellä mitä tekstissä sanotaan. Kilpirauhanen TARVITSEE jodia toimiakseen normaalisti. Minä olen melko varma, että mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Kun en syönyt jodilisää merilevätableteissa n. kuukauteen, alkoi ilmestyä oireita. Väsymystä, ruokahaluttomuutta, stressiä, laiskuutta ja saamattomuutta, keskittymisoireita, mielialojen vaihtelua, kilpirauhasen toiminta vaikuttaa koko ihmisen mieleen, kehoon ja sieluun..
        Mulla myös esiintyi tuota struumaa eli kilpirauhanen (kaulan yläosa) oli jatkuvasti turvoksissa ja paisunut. Sen huomasi selvästi. Kun keho sai taas tuttua jodia, ongelmat katosivat ja kaikki sujuu taas paljon paremmin.

        Tässä lainaus eräästä tekstistä:
        Jodin puute yhdistetään kilpirauhasen toimintaan ja taas toisaalta koska koko rauhasjärjestelmä on yhteydessä toisiinsa, yleensä ongelmia ilmenee muussakin hormonitoiminnassa. Kilpirauhasessa jodin puute saattaa aiheuttaa struuman, rinnoissa kyhmyjä, myöskin pahanlaatuisia sekä monia epätasapainotiloja elimistössä.


        Jodin puutteen aiheuttamia ongelmia
        Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä. Rotissa jodinpuute aiheuttaa häiritsee aivolisäke-lisämunuaisakselin toimintaa. Lisämunuaiset ovat tärkeitä energian ja jaksamisen kannalta. Kun jodi ei enää sitoudu paikalleen solukalvolla, pääsee peroksidaasientsyymi (peroxidases) vahingoittamaan näitä kalvoja ja aiheuttamaan autoimmuunitauteja kuten Hashimoton tyreidoiriitti ja Gravesin tauti. Tutkija Dr. Guy Abraham on nähnyt näitä autoimmuunitauteja parannettavan yksinkertaisesti jodilisällä. Korkeilla jodimäärillä on hoidettu sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoimintaa. Joditerapia sallii heikosti toimivan kilpirauhasen palauttaa normaali kilpirauhashormonituotanto, jonka puutteesta vajaatoiminta aiheutuu. Jodin lisäys pysäyttää peroksidaasin solukalvolla, jolloin liikatoiminnan hoitoon käytettyä leikkausta ei enää tarvita.

        Ei aina kannata kuunnella lääkärin suosituksia, vaikka suurin osa meistä sinisilmäisistä ja hyväuskoisista suomalaisista haluaisikin tehdä, ja onhan se järkeenkäypää, että viralliselta lääkäritaholta pitäisi saada asiantuntevia neuvoja. Näin vain ei ole, nykyajan lääketiede kun ei halua parantaa ihmisten tauteja ja ongelmia, lääkeyhtiöt vain haluavat nyhtää rahaa hyväuskoisilta. Miten muutenkaan kansantaudit mm. diabetes sun muut tapaukset ovat kokoajan vain lisääntymässä?


      • Ravitsemus parantaa
        TSH40 kirjoitti:

        Kerrotko mistä lähteestä olet saanut tietää että jodi ja merileväuute olisi hyväksi kilpirauhaselle? Tarkoititko vajaatoimintaa vai yleensä hyväksi... itse olen vältellyt jodia ja merilevätuotteita juuri kilpirauhasvajakkina, muistelen lääkärini joskus kieltäneen ne minulta.

        PS. Hyvä että tulit kysyneeksi, oli oikein hyvä kysymys.
        Tosiaan suosittelen sinua ja kaikkia ottamaan itse asioista selvää, opiskelemaan, tutkiskelemaan ja kokeilemaan. Kirjastoista ja netistä löytyy kaikki tieto mitä tarvitset elämäsi aikana terveyteesi liittyen. En suosittele sinisilmäisesti noudattamaan sellaisen ihmisen (lääkärin) ohjeita, joiden työ on vain määrätä lääkkeitä, jotka turvaavat kyseisten lääkkeiden omistamien yhtiöiden säästöpossujen pullollaan pysymisen.

        Sydämeni pohjasta suosittelen lukemaan kirjan nimeltä "Avaimet elämään". Löytyy monista kirjastoista.


    • Ravitsemus parantaa

      Ainiin, ja koita välttää sitä pakastepinaattikeiton syömistä... tai älä syö ylipäätänsä yhtään mitään einesruokia, ne ei tee muuta kuin hallaa kehollesi ja lihota.. ellei sitten ole pelkästä raakaravinnosta valmistettua keittoa, ilman mitään ylimääräistä. Maitotuotteet (varsinkin käsitellyt) myös helposti tukkivat elimistöä ja suolistoa, jolloin ravintoaineet eivät pääse imeytymään.

      Kirjoitin myös tähän http://keskustelu.suomi24.fi/node/11321433 ketjuun melkoisen liudan jollain tapaa aiheeseen liittyvästä asiasta...

    • hmm4

      no kasvisten ja salaattien ei pitäisi lihottaa, vaikka niitä söisi useamman lautasellisen. Peruna, makaroni ja riisi lihottavat. Liha saattaa lihottaa isoina määrinä. Korvaa liha useammin pavuilla ja soijarouheella.

      Jos syöt ennen nukkumaanmenoa mahasi täyteen, se näkyy aamulla pömpöttävänä vatsana. Silloin koko olo on lihava, jos syöt vielä aamiaisen perään! Ole syömättä riittävän monta tuntia ennen nukkumista!

      Ihminen ei tartte paljon syödä elääkseen, mutta ravinnon laadulla on merkitystä. Mitä enemmän puhdasta raakaravintoa, sen parempi.

    • Flensburg

      Ota nimim. apua kaivaan ruokavalioosi takaisin perunat, makarooni ja riisi.
      Ne pitävät kauan nälän poissa ja ovat hyviä hiilihydraatin sekä proteiinin lähteitä.
      3-4 keitettyä perunaa vaikka joka toinen päivä kalan kera hoikentaa vyötäröä hyvin.
      Aterioiden välillä on hyvä juoda vettä tai mehua.

    • Hyvältä näytää

      Vaihda aamupala rehelliseen kaurapuuroon. Lisää puuroon ne marjat.
      Sitten aamupvän evääksi ota omena, banaani, joku hedelmä.
      Lounas myös tukevampi. Onhan pinaattikeitto ihan ok, mutta syö sen lisäksi vaikka pala ruisleipää ja keitetty kananmuna sen päälle viipaloituna.
      Ja tee itse salaatteja, joissa nälkää poistamassa papu-ja palkokasveja, kalaa tai kanaa.
      Kevennä ruokailua iltaa kohden.

      Koska liikut reippaasti, en jättäisi kaikkia hiilihydraatteja pois tai noin vähälle. Ahmiminen illalla johtuu varmasti juuri siitä, että ruokailujen väliin jää liikaa taukoa.
      Pari keitettyä perunaa, kukka- tai parsakaalia muussin sekaan, saattaa myös auttaa.

      Mutta tärkeintä on tietysti, että löydät itsellesi mieluiset ruoka-aineet ja ateriarytmin. Kokoaikaa kun ei voi olla syömässä, ei missään koulussa tai työpaikalla.
      Itse olen saman mittainen, mutta reippaasti iäkkäämpi. Nuorempana söin tuplasti isompia annoksia, eli annoskoon pieni pienennys on varmasti myös paikallaan iltaruoalla/päivällisellä.
      Muuten kuullostaa tosi hyvältä, jatka ihmeessä liikunnallisia harrastuksiasi ja onnea elämääsi! Pieni ruokavalion säätö tai pari kiloa pois on kuitenkin tosi pieni juttu! :)

    • nimimerkkivarattu171

      Turkkilaisessa jugurtissa on niin paljon rasvaa,että kyllä mielluummin kehottaisin pysymään rahkassa.

    • tila-iita

      Sama tuli mieleen minullakin, että hiilareiden puute pitää nälkää yllä.
      Peruna on terveellinen perusruoka-aine jota ei pidä jättää pois.
      Ruisleipä jokapäiväiseksi hyväksi tavaksi!
      Puuro tai jotain muuta siihen rahkan tai viilin sekaan aamuisin, esim. mysliä. Ei muromysliä vaan ihan tavallista. Jos myslissä on paljon pähkinöitä ja manteleita niin sitä parempi.
      Pinaattkeitto on rasva-vehnäjauho-maito velli jossa ei juuri kuitua ole. Kuitu pitää kylläisenä mutta pelkistä kasviksista saatuna se ei riitä.
      Hulkäisin kokonaan turkkilaiset jugurtit, kookosrasvat ja muut mitkä eivät luonnostaan kuulu normaaliin ruokavalioon. Ensimmäisenä pitää kuulostella omaa elimistöään, että mikä tuntuu hyvältä.

    • mikä oikeasti

      on terveellistä ruokaa,kaikki on kuitenkin yksilöllistä.
      liika määrä ylikiloineen ehkä huonointa, ei sekään kaikille.
      pelkät rehut täysin humpuukia, ei mitään normiälyä. monipuolisuus riittää,sekin
      kohtuutasolla.

      "ruokaa" eri versioineen on 90% liikaa,niitä todellisuudessa ei ihminen tarvi. nykyihmiselle ei riitä mikään lajitelma,mutta ongelmia kyllä ruuasta riittää.
      niin se vain on.

    • tätisininen

      Välimeren ruokavalio ja luolamiesdieetti, googlaa ne ja yhdistele itsellesi sopiviksi. Älä unohda, että sinun pitää syödä huomattavan monipuolisesti jotta kehosi ymmärtää saavansa tarpeeksi ravintoa ilman että sen itse tarvitsee lisätä ruokamäärää. Hyvät öljyt, oliiviöljy tärkeimpänä, on paljon parempi lisä ruokavalioon kuin kookosrasvat ja turkkilaisjogurtit.

    • apua kaipaan

      vau, kiitos TODELLA paljon kaikista vinkeistä ja mielipiteistä ja muutenkin kirjoituksista! täytyypä varmaan suunnitella parin viikon ruokailut, jos saisin vähän selkeämmäksi ruokailujani.. ottaen tietysti huomioon nämä ylempänä olevat neuvot (: eiköhän näillä suht. pitkälle pärjää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2214
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1448
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1055
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe