Kuullostaako herkulliselta? No ei ja silti Topchef-ohjelmassa joku kehtasi moistakin tarjota eikä arvostelijoilta päässyt yhtään raa'an kalan tarjoilemista moittivaa kommenttia (ilmeisesti kaikilla oli jo "alien" vartalossaan).
Muutenkin kyseisessä jaksossa kalan valmistus ruoaksi ilman loistartunnan vaaraa oli enemmän kuin hakusessa.
Sushi-innostus on saanut ihmiset unohtamaan raa'an kalan vaarat. Huipputseffit vaativat aina tonnikalansa raakana eikä pakastettuna ja samalla reppanat unohtavat, että kaikki tonnikalat japanilaisella kalatorilla ja -huutokaupoissa on pakastettua (se ei säilyisi muuten kalastusmatkan aikana).
Japanilaiset eivät söisi lohtakaan ilman, että se on pakastettu ja silti suomalaiset huiput tarjoavat sitä raakana kaikki graavauksen ja loisehkäisyn menetelmät unohtaen.
Lahna-tartar
9
299
Vastaukset
- kalatmätinä
Hyihelvetille, kertoisitko nyt vaikkapa yhdenkin lohen loisen joka on haitallinen ihmiselle, ihan mielenkiinnolla odottelen vastaustasi, tunnuthan olevan alan asiantuntija.
- i'malittlealien
Asiantuntija en ole, mutta silti noudatan mielelläni Eviran suosittamia ohjeita raa'an kalan käsittelyyn. Lohestahan löytyy välillä lapamatoja ja Anisakis marina –sukkulamatoja. Kumpaakaan ei ihminen elimistöönsä haluaisi vaikka ei niihin suoraan kuollekkaan.
Itse en ole raa'an kalan ystävä, mutta jos olisin, niin noudattaisin kyllä Eviran suosituksia, joiden mukaan vain viittä kalalajia voi syödä ilman pakastusta (alle 24 miinusastetta vähintään 24 tuntia) : atlantin viljeltyä lohta, viljeltyä kirjolohta, viljeltyä siikaa, viljeltyä sampea ja - yllätys, yllätys - Suomenlahden silakkaa.
Lahna-tartarin jättäisin kyllä väliin - en pelkästään sen maun vuoksi vaan myös mahdollisten yllärien takia - vaikka tutkimuksissa onkin todettu loisten olevan melko harvinaisia suomalaisissa järvifisuissa (ja Itämerikin on enemmänkin murtovesiallas kuin meri sinäänsä).
Mutta miksi urheilla, kun oikealla kypsentämisellä voi välttää ongelmat. - geviche
No aivan totta - miksi ihmeessä ihmiset haluavat "urheilla"? Ollakseen välillä "villejä" ja mitä siitä sitten seuraa? Suurimman osan ajasta ei niin mitään, mutta aina välillä jollekin osuu "huono mato" ja se sitten ei niin mukavaa enää olekaan.
Lahna raakana on kyllä jonkun aivovapaan luomus - itse en sitä söisi vaikka mitä maksettaisiin. - Voi likkaparka
silloin,, kun sinusta ei vielä ollut tietoakaan syötiin suolalahnaa eikä ollut kuule mitään pastettua kalaa.
- dairiia
Ja neljännes väestöstä kärsi suolistoloisten haitoista ja ripuloi ruokamyrkytysten takia.
- mistähän sinä
tollasia tietoja saat??
- suolessahöpöpöpö
Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.
- Lahnaa!
suolessahöpöpöpö kirjoitti:
Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.
Olen "suolessahöpöhöpön" kanssa samaa mieltä ihan omasta kokemuksestani. Olen nyt 65-vuotias, ja isäni oli aikoinaan syksyisin innokas tuulastaja, vaikka emme järven rannalla asuneetkaan.
Äitini suolasi lasipurkkeihin isän saamia suuria lahnoja, ja vaikka olin noin 5-6 -vuotias, söin mielelläni suurten kylkiruotojen välistä selkeää lihaa. Se maistui hyvältä äidin laittamien lisämausteiden kanssa.
Seuraavaksi muistan, että minun piti kakkia jossakin pihan reunoilla suoraan maahan niin, että äiti sai tikulla tonkimalla katsotuksi, oliko jätöksissäni lapamatoa tai jotain muuta ylimääräistä.
Ei sieltä kai mitään löytynyt, kosa en muista lääkekuureja tai sellaista. Sen silti muistan, että tuon jälkeen ei meillä kotona syöty suolalahnaa, vaikka sitä olisin halunnutkin.
Savulahna on edelleenkin hyvää.
- kikkeli vain
simpussa
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034