Lahna-tartar

hyihelvetti

Kuullostaako herkulliselta? No ei ja silti Topchef-ohjelmassa joku kehtasi moistakin tarjota eikä arvostelijoilta päässyt yhtään raa'an kalan tarjoilemista moittivaa kommenttia (ilmeisesti kaikilla oli jo "alien" vartalossaan).

Muutenkin kyseisessä jaksossa kalan valmistus ruoaksi ilman loistartunnan vaaraa oli enemmän kuin hakusessa.

Sushi-innostus on saanut ihmiset unohtamaan raa'an kalan vaarat. Huipputseffit vaativat aina tonnikalansa raakana eikä pakastettuna ja samalla reppanat unohtavat, että kaikki tonnikalat japanilaisella kalatorilla ja -huutokaupoissa on pakastettua (se ei säilyisi muuten kalastusmatkan aikana).

Japanilaiset eivät söisi lohtakaan ilman, että se on pakastettu ja silti suomalaiset huiput tarjoavat sitä raakana kaikki graavauksen ja loisehkäisyn menetelmät unohtaen.

9

375

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalatmätinä

      Hyihelvetille, kertoisitko nyt vaikkapa yhdenkin lohen loisen joka on haitallinen ihmiselle, ihan mielenkiinnolla odottelen vastaustasi, tunnuthan olevan alan asiantuntija.

    • i'malittlealien

      Asiantuntija en ole, mutta silti noudatan mielelläni Eviran suosittamia ohjeita raa'an kalan käsittelyyn. Lohestahan löytyy välillä lapamatoja ja Anisakis marina –sukkulamatoja. Kumpaakaan ei ihminen elimistöönsä haluaisi vaikka ei niihin suoraan kuollekkaan.

      Itse en ole raa'an kalan ystävä, mutta jos olisin, niin noudattaisin kyllä Eviran suosituksia, joiden mukaan vain viittä kalalajia voi syödä ilman pakastusta (alle 24 miinusastetta vähintään 24 tuntia) : atlantin viljeltyä lohta, viljeltyä kirjolohta, viljeltyä siikaa, viljeltyä sampea ja - yllätys, yllätys - Suomenlahden silakkaa.

      Lahna-tartarin jättäisin kyllä väliin - en pelkästään sen maun vuoksi vaan myös mahdollisten yllärien takia - vaikka tutkimuksissa onkin todettu loisten olevan melko harvinaisia suomalaisissa järvifisuissa (ja Itämerikin on enemmänkin murtovesiallas kuin meri sinäänsä).

      Mutta miksi urheilla, kun oikealla kypsentämisellä voi välttää ongelmat.

    • geviche

      No aivan totta - miksi ihmeessä ihmiset haluavat "urheilla"? Ollakseen välillä "villejä" ja mitä siitä sitten seuraa? Suurimman osan ajasta ei niin mitään, mutta aina välillä jollekin osuu "huono mato" ja se sitten ei niin mukavaa enää olekaan.

      Lahna raakana on kyllä jonkun aivovapaan luomus - itse en sitä söisi vaikka mitä maksettaisiin.

    • Voi likkaparka

      silloin,, kun sinusta ei vielä ollut tietoakaan syötiin suolalahnaa eikä ollut kuule mitään pastettua kalaa.

    • dairiia

      Ja neljännes väestöstä kärsi suolistoloisten haitoista ja ripuloi ruokamyrkytysten takia.

    • mistähän sinä

      tollasia tietoja saat??

      • suolessahöpöpöpö

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.


      • Lahnaa!
        suolessahöpöpöpö kirjoitti:

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.

        Olen "suolessahöpöhöpön" kanssa samaa mieltä ihan omasta kokemuksestani. Olen nyt 65-vuotias, ja isäni oli aikoinaan syksyisin innokas tuulastaja, vaikka emme järven rannalla asuneetkaan.

        Äitini suolasi lasipurkkeihin isän saamia suuria lahnoja, ja vaikka olin noin 5-6 -vuotias, söin mielelläni suurten kylkiruotojen välistä selkeää lihaa. Se maistui hyvältä äidin laittamien lisämausteiden kanssa.

        Seuraavaksi muistan, että minun piti kakkia jossakin pihan reunoilla suoraan maahan niin, että äiti sai tikulla tonkimalla katsotuksi, oliko jätöksissäni lapamatoa tai jotain muuta ylimääräistä.

        Ei sieltä kai mitään löytynyt, kosa en muista lääkekuureja tai sellaista. Sen silti muistan, että tuon jälkeen ei meillä kotona syöty suolalahnaa, vaikka sitä olisin halunnutkin.

        Savulahna on edelleenkin hyvää.


    • kikkeli vain

      simpussa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      40
      3744
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      99
      1768
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1635
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      1629
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      97
      1381
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      31
      1293
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      299
      1187
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1145
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      127
      1051
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1011
    Aihe