Lahna-tartar

hyihelvetti

Kuullostaako herkulliselta? No ei ja silti Topchef-ohjelmassa joku kehtasi moistakin tarjota eikä arvostelijoilta päässyt yhtään raa'an kalan tarjoilemista moittivaa kommenttia (ilmeisesti kaikilla oli jo "alien" vartalossaan).

Muutenkin kyseisessä jaksossa kalan valmistus ruoaksi ilman loistartunnan vaaraa oli enemmän kuin hakusessa.

Sushi-innostus on saanut ihmiset unohtamaan raa'an kalan vaarat. Huipputseffit vaativat aina tonnikalansa raakana eikä pakastettuna ja samalla reppanat unohtavat, että kaikki tonnikalat japanilaisella kalatorilla ja -huutokaupoissa on pakastettua (se ei säilyisi muuten kalastusmatkan aikana).

Japanilaiset eivät söisi lohtakaan ilman, että se on pakastettu ja silti suomalaiset huiput tarjoavat sitä raakana kaikki graavauksen ja loisehkäisyn menetelmät unohtaen.

9

212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalatmätinä

      Hyihelvetille, kertoisitko nyt vaikkapa yhdenkin lohen loisen joka on haitallinen ihmiselle, ihan mielenkiinnolla odottelen vastaustasi, tunnuthan olevan alan asiantuntija.

    • i'malittlealien

      Asiantuntija en ole, mutta silti noudatan mielelläni Eviran suosittamia ohjeita raa'an kalan käsittelyyn. Lohestahan löytyy välillä lapamatoja ja Anisakis marina –sukkulamatoja. Kumpaakaan ei ihminen elimistöönsä haluaisi vaikka ei niihin suoraan kuollekkaan.

      Itse en ole raa'an kalan ystävä, mutta jos olisin, niin noudattaisin kyllä Eviran suosituksia, joiden mukaan vain viittä kalalajia voi syödä ilman pakastusta (alle 24 miinusastetta vähintään 24 tuntia) : atlantin viljeltyä lohta, viljeltyä kirjolohta, viljeltyä siikaa, viljeltyä sampea ja - yllätys, yllätys - Suomenlahden silakkaa.

      Lahna-tartarin jättäisin kyllä väliin - en pelkästään sen maun vuoksi vaan myös mahdollisten yllärien takia - vaikka tutkimuksissa onkin todettu loisten olevan melko harvinaisia suomalaisissa järvifisuissa (ja Itämerikin on enemmänkin murtovesiallas kuin meri sinäänsä).

      Mutta miksi urheilla, kun oikealla kypsentämisellä voi välttää ongelmat.

    • geviche

      No aivan totta - miksi ihmeessä ihmiset haluavat "urheilla"? Ollakseen välillä "villejä" ja mitä siitä sitten seuraa? Suurimman osan ajasta ei niin mitään, mutta aina välillä jollekin osuu "huono mato" ja se sitten ei niin mukavaa enää olekaan.

      Lahna raakana on kyllä jonkun aivovapaan luomus - itse en sitä söisi vaikka mitä maksettaisiin.

    • Voi likkaparka

      silloin,, kun sinusta ei vielä ollut tietoakaan syötiin suolalahnaa eikä ollut kuule mitään pastettua kalaa.

    • dairiia

      Ja neljännes väestöstä kärsi suolistoloisten haitoista ja ripuloi ruokamyrkytysten takia.

    • mistähän sinä

      tollasia tietoja saat??

      • suolessahöpöpöpö

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.


      • Lahnaa!
        suolessahöpöpöpö kirjoitti:

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.

        Olen "suolessahöpöhöpön" kanssa samaa mieltä ihan omasta kokemuksestani. Olen nyt 65-vuotias, ja isäni oli aikoinaan syksyisin innokas tuulastaja, vaikka emme järven rannalla asuneetkaan.

        Äitini suolasi lasipurkkeihin isän saamia suuria lahnoja, ja vaikka olin noin 5-6 -vuotias, söin mielelläni suurten kylkiruotojen välistä selkeää lihaa. Se maistui hyvältä äidin laittamien lisämausteiden kanssa.

        Seuraavaksi muistan, että minun piti kakkia jossakin pihan reunoilla suoraan maahan niin, että äiti sai tikulla tonkimalla katsotuksi, oliko jätöksissäni lapamatoa tai jotain muuta ylimääräistä.

        Ei sieltä kai mitään löytynyt, kosa en muista lääkekuureja tai sellaista. Sen silti muistan, että tuon jälkeen ei meillä kotona syöty suolalahnaa, vaikka sitä olisin halunnutkin.

        Savulahna on edelleenkin hyvää.


    • kikkeli vain

      simpussa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      133
      5320
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3307
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1425
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1316
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1307
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1287
    Aihe