Olen huomannut suuren muutoksen munien koostumuksessa (yhä useampi muna on "kumisempi") sekä makukin on koko ajan epämielyttävämpi. Olen kokeillut valkoisia ja ruskeita. Muutos on alkanut noin vuosi sitten ja koskee lähes kaikki munat jota kaupoista saa (niin, ei ole vain kyse yhdestä kauppiaasta tai merkistä). Onko nyt jotain muutettu halvemmaksi.. onko jotain lisätty kanan ruokavaliossa? Se makuero on todella huomattava. Olen aina tykännyt kananmunista maun takia, mutta nyt en meinaa saada kurkustani alas. Maun pitää toki vertailla ilman suolaa (peittää todellisen maun)!
Voiko olla että rehuun on lisätty jotain salaa? Ties mitä me sitten taas geeneihin ruokitaan jos taas vasta myöhemmin paljastuukin taas skandaaliksi.....
Ovatko kananmunat vielä turvallisia syödä
38
2459
Vastaukset
- Huolestunut kansalai
Ai niin ...vielä seuraava: oli kysellyt asiaa sellaiselta yritykseltä joka on yhteydessä kananmunantuottajien kanssa päivittäin (jonkin sorttinen tukkuri sanoisin). Hän oli ottanut yhteyttä tuottajaan ja kertoi etteivät halua kertoa kanojen ruokavalion "salaisuutta". Kertoi myös että se on varjeltu asia !!!!
Hmmm ... miksi sitä varjellaan?- unafani
Ota yhteyttä lehdistöön mielestäni tuota asiaa pitäisi selvittää!
- 3903943983
ne syö omaa/toisten kanojen p.askaa,rehu on koostettu kalasta ja p.askasta
- aitova
Oiskohan GMO-soija..halpa ja" maustettu" roundup:lla
- mikävikana.
tv -ohjelmissa ulkolaisissa kun käyttävät kanamunia
kanamunat vaahtoutuvat paremmin. - Onnelliset kanat?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Broileri
Broilerin rehu koostuu useimmiten seoksesta, jossa on kaksi kolmannesta kotimaista viljaa ja loput valkuaisrehua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Valkuaisrehu valmistetaan Suomessa nykyisin kasviraaka-aineista, tavallisimmin soijapavusta. Hyvän tuotantohygienian ansiosta Suomessa ei broilereille tarvita rokotuksia.
http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=34
Broilerintuotanto on hyvin pitkälle automatisoitua. Hallien valaistusta, lämpötilaa ja ilmankosteutta säätelevät osittain automaattiset laitteet, ja broilerit myös ruokitaan automaattisilla ruokinta- ja juomalaitteilla. Kasvattajan tehtävänä on oikeastaan vain huolehtia laitteiden toimivuudesta.- Anonyymi
mene ja tiedä.... tuota ,kyl on pikkasen palturia
- Max Martin
Suomessa kasvaa salmonella-vapaata kananmunaa, sillä salmonella kitkettiin kananmunista 90-luvulla. Siispä kananmunat Suomessa ovat hieman erimakuisia kuin ulkomailla.
- kot kot
Minulla on nykyään oma pikku kanala. Saan aivan ihania munia ilman lisäaineita.
Ovat iloisia ja onnellisia.
Pörhältävät häkin kulmaan kun menen niiden luo.
Ihania!!
- mun kana
Mikään muu ei ole muuttunut kuin olosuhteet. Yhä suurempi osa kananmunista tuotetaan lattiatuotannossa, lattiatuotannossa kanoilla on mahdollisuus kuoputella ja syödä paskaa ja nehän syövät. Vanhoissa häkeissä kanalla ei ollut mahdollista päästä kosketukseen ulosteen kanssa. Eläintenhyvinvointi meni tuoteturvallisuuden edelle
- vanha jäärä
Kananmunista on tullut mauttomia. :( Vielä 20 vuotta sitten suosikkireseptillä sai hyviä omeletteja, nykyisin samasta reseptistä pitää tehdä ylisuolattu että maistuu edes joltain.
- kysyjä
mistäs nyt kiikastaa.
- muna71
mäkin pidin ennen kultamuna vapaa lattiakananmunista.mutta nyt on maistunut monet kerrat kalalle!
- 78423798425379842537
Muna maistuu siltä, mitä munallinen on syönyt. Jos syö saastaa, on maku eksoottinen. Jos syö mausteita, on mausteinen maku. Keltainen väri tulee helposti karoteenista. Punainen punajuuresta......
- munakas
Olen huomannut saman, hinnat noussut ja maku pahenee.
- Höpö,höpö.
Kananmunat maistuu hyvälle, eikä maku ole muuttunut mitenkään. Jospa aloittajan makuaisti on huonontunut,esim.huono suu hygienia?
- Huomannut saman
Olen huomannut ihan saman jutun, kananmuniin on tullut joku sivumaku, mikä korostuu erityisesti keitetyissä munissa merkistä ja tuottajasta riippumatta (tai ainakin niissä kaikissa on ollut se mitä olen kokeillut). Juuri tämän vuoksi kananmunien syöminen on omalla kohdalla vähentynyt todella paljon, keitettynä niitä ei tee edes mieli syödä ellei sitten laita reilusti suolaa peittämään pahaa makua. Ihan aluksi aattelin, että maku johtuu mun kattiloista tai asuinpaikkakunnan vedestä kun keitän ne siinä, mutta sittemmin ihan sama maku on ollut muuallakin tarjotuissa kananmunissa enkä ole suinkaan ainut joka asiaan on kiinnittänyt huomiota.
Olis kyllä kiva tietää mikä on muuttunut, eiköhän niiden käyttö silti ihan turvallista ole, mutta maku ei kyllä houkuttele enää.- Munakunta
Paskanmaku puuttuu, kun salmonella on poistettu. Liian tuoretta sitten vaan sulle.
- kotkotmun
Kanojen ruoka huonontunut ja munien myös. Hinta vaan parantanut nousuaan.
- Munakunta
Salmonellavapaa kanakanta oli eräs Eun vientituotteita vielä ainakin 90-luvulla ja nyt taas pohditaan samaa asia. Missä on tieto, taito ja osaaminen?
- Kanalanomistaja evp.
Makuahan kanamuniin tulee rehuista mitä kana syö. Joskus 1970-luvulla kanoille syötettiin paljon kalaa ja kanamunat maistuivat silakalle. Aiemmin pikkukanaloissa kanat nokkivat jopa käymälän alustaa...
Siirtyminen lattiakanaloihin muutti varmasti kanmunien makua, kanat kun tuppaavat tosiaan syömään kaikenlaista. En kuitenkaan usko, että mitää radikaalia muutosta kanojen ruokintaan on tullut, viljaa ja valkuaisrehua. Kotimaista härkäpapua on tietysti voitu rehuihin lisätä hieman kotimaisen valkuisen saamiseksi, jos se sitten antaa sitä makua... Jotkut kanalan omistajat lisäävät rypsiä kanarehuihin, joka voi myös muuttaa makua, mutta tuskin nekään mitään myrkkyjä ovat.
On muistettava, että tuotantoeläimistä pidetään huolta, ei niitä voi huonosti syöttää, jos suuressa mitassa hommaa tehdään.- 10+13
Miten suuressa mitassa kasvattaminen estää syöttämästä huonosti?
- Kanalanomistaja evp.
10+13 kirjoitti:
Miten suuressa mitassa kasvattaminen estää syöttämästä huonosti?
Ei ole varaa syöttää huonosti, se on yksinkertainen syy, huonosti ruokitut eläimet eivät tuota. Huonosti ruokitut eläimet sairastuvat herkemmin. Salmonellaa ja muita tauteja ei ole vara ottaa eläimiin. Eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus (tosin on muillakin!!) ja kaikki liitty kaikkeen, homma pitää tehdä kunnolla, jos meinaa pärjätä.
Harrastelija kanalanpitäjä voi syötellä kanojaan käytännössä vaikka miten, valvontaa ei käytännössä ole. Ja vaikka kaikki kanat kuolevat väärään ruokintaan taikka johonkin muuhun hoitovirheeseen, ei siitä tule konkurssia. Asia jää yleensä viranomaisilta täysin tietämättä.
Lisäksi, jos kananmunat alkavat maistumaan joltain aivan muulta, miltä kananmunat yleensä maistuvat, on sillä paljon merkitystä todelliselle kanalanomistajalle, jonka tulo tulee niistä kanamunista, kauppa ei käy. Tässä siis syyt!
- 2+14
En nyt jaksa lukea tätä ketjua, mutta tässä dokkari: http://areena.yle.fi/tv/1928280 . Sisälsi pätkän siitä, millaista tiedettä kananmunien jalostuskin nykyisin on (ainakin Japanissa)...
- munatonna
Olen huomannut saman, keitetyt munat pahoja ja ihmeellisen kumimaisia :( Eipä tule enää keiteltyä.
- Tiedänfaktat
Ostakaa munanne vapaankananmunien - tuottajilta, niin tiedätte mitä saatte. Kanoille syötetään häkkikanaloissa pelkkää paskaa. Esim. kalojen perkuu jätteitä.
- luomuna kiitos
Ei auta pelkkä lattiakananmuna, ostakaa luomua. Lisäksi olen huomannut, että halvalla ja epäeettisesti tuotetuissa munissa on erittäin helposti särkyvä kuori. Luomumunissa on paksu kuori ja maku ihan toisesta maailmasta.
- harmi2
Taidankin seuraavaksi ostaa luomu-munia
- Munat pois
Miksi ihmiset syö kananmunia? Itse syön ehkä pari kertaa vuodessa.
- en osta enää
pirkka munat maistuu kalalle
- jkhkhh
Kannattaa ostaa luomumunia, ne maistuvat edelleen munilta. Ja varmaan jatkossakin.
Jossain vaiheessa muistan tavallisten kananmunien maistuneen kalalta. Maku tuli ilmeisesti kalanperkuujätteistä, kalaöljystä tms. mitä kanoille annettiin. Itse ostan nykyään vain ruskeita luomukanan munia. Hyvää on!
Joskus tavalliset kananmunat saattaa jopa kuoren heikkouden takia rikkoutua kanan muniessa niitä. Luomunanamunilla tällaista ei tapahdu.
Muniin taitaa muutenkin päteä nykyään sama kuin esim. mansikoihin; halvimmalla saat omenan kokoisia mansikoita jotka maistuvat vedeltä (tai kalalta). - Kiiltomuna
Valkuaiset kovaksi keitettynä ovat nykyisin useammin läpikuultavia ja kiiltäviä (ja myös kumimaisempia). Kun näitä tulee vastaan, niin yritän aina painaa tuottajan koodin mieleen ja välttää jatkossa. Näitä löytyy ikävä kyllä kaikilla tuotantotavoilla tuotetuista munista. Kovaksi keitetyn kananmunan valkuisen tulee olla kiinteä ja mahdollisimman matta väriltään, jolloin maku ja suutuntuma on paras!
- bbllaa
Niin... Sinusta vain tulee vanha. blabla
- Munakunta
Salmonella on kitketty tästä maasta professori Pentti Huovisen reseptillä, koittakaa jo pikkuhijaa tottua siihen, että sitten kananmunasta tulee kiiltävämpi, kiinteämpi ja aromikin on hivenen hienompi.
- kotkotkotus
Oppikaa nyt foliohatut jo, että se makuasia ei ole objektiivinen, vaan täysin subjektiivinen kokemus. Minusta kananmunat maistuvat täysin, 100% samoilta kuin ne ensimmäiset, josta salmonella kitkettiin pois.
- Anonyymi
Ostin Lidlstä kot kot kananmunia. Yksi niistä on rakeloitunut ja kivikova. Muna on leimattu. Särkeä en uskalla jos vaikka sisällä on kuollut kanan pokanen. Onko kananmunissa mitään tarkistusta ennenkuin joutuvat kaupan hyllylle?
- Anonyymi
Terveen kanan muniman munan kuori on paksu ja halkeaa yhdestä halkeamasta.
Jos munan kuori hajoaa useimmiksi paloiksi niin kanalla ei ole kaikki hyvin. - Anonyymi
Kananmuna on solu. Siinä on geenejä.
Kiljutaan yhdessä geenien kauheutta!
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi862341Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap192272Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen191818- 1051477
Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663761472Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1621253Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2571042- 68969
- 78919
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha174903