Ovatko kananmunat vielä turvallisia syödä

Huolestunut kansalai

Olen huomannut suuren muutoksen munien koostumuksessa (yhä useampi muna on "kumisempi") sekä makukin on koko ajan epämielyttävämpi. Olen kokeillut valkoisia ja ruskeita. Muutos on alkanut noin vuosi sitten ja koskee lähes kaikki munat jota kaupoista saa (niin, ei ole vain kyse yhdestä kauppiaasta tai merkistä). Onko nyt jotain muutettu halvemmaksi.. onko jotain lisätty kanan ruokavaliossa? Se makuero on todella huomattava. Olen aina tykännyt kananmunista maun takia, mutta nyt en meinaa saada kurkustani alas. Maun pitää toki vertailla ilman suolaa (peittää todellisen maun)!

Voiko olla että rehuun on lisätty jotain salaa? Ties mitä me sitten taas geeneihin ruokitaan jos taas vasta myöhemmin paljastuukin taas skandaaliksi.....

38

2132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huolestunut kansalai

      Ai niin ...vielä seuraava: oli kysellyt asiaa sellaiselta yritykseltä joka on yhteydessä kananmunantuottajien kanssa päivittäin (jonkin sorttinen tukkuri sanoisin). Hän oli ottanut yhteyttä tuottajaan ja kertoi etteivät halua kertoa kanojen ruokavalion "salaisuutta". Kertoi myös että se on varjeltu asia !!!!

      Hmmm ... miksi sitä varjellaan?

      • unafani

        Ota yhteyttä lehdistöön mielestäni tuota asiaa pitäisi selvittää!


      • 3903943983

        ne syö omaa/toisten kanojen p.askaa,rehu on koostettu kalasta ja p.askasta


      • aitova

        Oiskohan GMO-soija..halpa ja" maustettu" roundup:lla


    • mikävikana.

      tv -ohjelmissa ulkolaisissa kun käyttävät kanamunia
      kanamunat vaahtoutuvat paremmin.

    • Onnelliset kanat?

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Broileri

      Broilerin rehu koostuu useimmiten seoksesta, jossa on kaksi kolmannesta kotimaista viljaa ja loput valkuaisrehua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Valkuaisrehu valmistetaan Suomessa nykyisin kasviraaka-aineista, tavallisimmin soijapavusta. Hyvän tuotantohygienian ansiosta Suomessa ei broilereille tarvita rokotuksia.

      http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=34

      Broilerintuotanto on hyvin pitkälle automatisoitua. Hallien valaistusta, lämpötilaa ja ilmankosteutta säätelevät osittain automaattiset laitteet, ja broilerit myös ruokitaan automaattisilla ruokinta- ja juomalaitteilla. Kasvattajan tehtävänä on oikeastaan vain huolehtia laitteiden toimivuudesta.

      • Anonyymi

        mene ja tiedä.... tuota ,kyl on pikkasen palturia


    • Max Martin

      Suomessa kasvaa salmonella-vapaata kananmunaa, sillä salmonella kitkettiin kananmunista 90-luvulla. Siispä kananmunat Suomessa ovat hieman erimakuisia kuin ulkomailla.

      • kot kot

        Minulla on nykyään oma pikku kanala. Saan aivan ihania munia ilman lisäaineita.
        Ovat iloisia ja onnellisia.
        Pörhältävät häkin kulmaan kun menen niiden luo.
        Ihania!!


    • mun kana

      Mikään muu ei ole muuttunut kuin olosuhteet. Yhä suurempi osa kananmunista tuotetaan lattiatuotannossa, lattiatuotannossa kanoilla on mahdollisuus kuoputella ja syödä paskaa ja nehän syövät. Vanhoissa häkeissä kanalla ei ollut mahdollista päästä kosketukseen ulosteen kanssa. Eläintenhyvinvointi meni tuoteturvallisuuden edelle

    • vanha jäärä

      Kananmunista on tullut mauttomia. :( Vielä 20 vuotta sitten suosikkireseptillä sai hyviä omeletteja, nykyisin samasta reseptistä pitää tehdä ylisuolattu että maistuu edes joltain.

    • kysyjä

      mistäs nyt kiikastaa.

    • muna71

      mäkin pidin ennen kultamuna vapaa lattiakananmunista.mutta nyt on maistunut monet kerrat kalalle!

    • 78423798425379842537

      Muna maistuu siltä, mitä munallinen on syönyt. Jos syö saastaa, on maku eksoottinen. Jos syö mausteita, on mausteinen maku. Keltainen väri tulee helposti karoteenista. Punainen punajuuresta......

    • munakas

      Olen huomannut saman, hinnat noussut ja maku pahenee.

    • Höpö,höpö.

      Kananmunat maistuu hyvälle, eikä maku ole muuttunut mitenkään. Jospa aloittajan makuaisti on huonontunut,esim.huono suu hygienia?

    • Huomannut saman

      Olen huomannut ihan saman jutun, kananmuniin on tullut joku sivumaku, mikä korostuu erityisesti keitetyissä munissa merkistä ja tuottajasta riippumatta (tai ainakin niissä kaikissa on ollut se mitä olen kokeillut). Juuri tämän vuoksi kananmunien syöminen on omalla kohdalla vähentynyt todella paljon, keitettynä niitä ei tee edes mieli syödä ellei sitten laita reilusti suolaa peittämään pahaa makua. Ihan aluksi aattelin, että maku johtuu mun kattiloista tai asuinpaikkakunnan vedestä kun keitän ne siinä, mutta sittemmin ihan sama maku on ollut muuallakin tarjotuissa kananmunissa enkä ole suinkaan ainut joka asiaan on kiinnittänyt huomiota.

      Olis kyllä kiva tietää mikä on muuttunut, eiköhän niiden käyttö silti ihan turvallista ole, mutta maku ei kyllä houkuttele enää.

      • Munakunta

        Paskanmaku puuttuu, kun salmonella on poistettu. Liian tuoretta sitten vaan sulle.


    • kotkotmun

      Kanojen ruoka huonontunut ja munien myös. Hinta vaan parantanut nousuaan.

      • Munakunta

        Salmonellavapaa kanakanta oli eräs Eun vientituotteita vielä ainakin 90-luvulla ja nyt taas pohditaan samaa asia. Missä on tieto, taito ja osaaminen?


    • Kanalanomistaja evp.

      Makuahan kanamuniin tulee rehuista mitä kana syö. Joskus 1970-luvulla kanoille syötettiin paljon kalaa ja kanamunat maistuivat silakalle. Aiemmin pikkukanaloissa kanat nokkivat jopa käymälän alustaa...
      Siirtyminen lattiakanaloihin muutti varmasti kanmunien makua, kanat kun tuppaavat tosiaan syömään kaikenlaista. En kuitenkaan usko, että mitää radikaalia muutosta kanojen ruokintaan on tullut, viljaa ja valkuaisrehua. Kotimaista härkäpapua on tietysti voitu rehuihin lisätä hieman kotimaisen valkuisen saamiseksi, jos se sitten antaa sitä makua... Jotkut kanalan omistajat lisäävät rypsiä kanarehuihin, joka voi myös muuttaa makua, mutta tuskin nekään mitään myrkkyjä ovat.
      On muistettava, että tuotantoeläimistä pidetään huolta, ei niitä voi huonosti syöttää, jos suuressa mitassa hommaa tehdään.

      • 10+13

        Miten suuressa mitassa kasvattaminen estää syöttämästä huonosti?


      • Kanalanomistaja evp.
        10+13 kirjoitti:

        Miten suuressa mitassa kasvattaminen estää syöttämästä huonosti?

        Ei ole varaa syöttää huonosti, se on yksinkertainen syy, huonosti ruokitut eläimet eivät tuota. Huonosti ruokitut eläimet sairastuvat herkemmin. Salmonellaa ja muita tauteja ei ole vara ottaa eläimiin. Eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus (tosin on muillakin!!) ja kaikki liitty kaikkeen, homma pitää tehdä kunnolla, jos meinaa pärjätä.

        Harrastelija kanalanpitäjä voi syötellä kanojaan käytännössä vaikka miten, valvontaa ei käytännössä ole. Ja vaikka kaikki kanat kuolevat väärään ruokintaan taikka johonkin muuhun hoitovirheeseen, ei siitä tule konkurssia. Asia jää yleensä viranomaisilta täysin tietämättä.

        Lisäksi, jos kananmunat alkavat maistumaan joltain aivan muulta, miltä kananmunat yleensä maistuvat, on sillä paljon merkitystä todelliselle kanalanomistajalle, jonka tulo tulee niistä kanamunista, kauppa ei käy. Tässä siis syyt!


    • 2+14

      En nyt jaksa lukea tätä ketjua, mutta tässä dokkari: http://areena.yle.fi/tv/1928280 . Sisälsi pätkän siitä, millaista tiedettä kananmunien jalostuskin nykyisin on (ainakin Japanissa)...

    • munatonna

      Olen huomannut saman, keitetyt munat pahoja ja ihmeellisen kumimaisia :( Eipä tule enää keiteltyä.

    • Tiedänfaktat

      Ostakaa munanne vapaankananmunien - tuottajilta, niin tiedätte mitä saatte. Kanoille syötetään häkkikanaloissa pelkkää paskaa. Esim. kalojen perkuu jätteitä.

    • luomuna kiitos

      Ei auta pelkkä lattiakananmuna, ostakaa luomua. Lisäksi olen huomannut, että halvalla ja epäeettisesti tuotetuissa munissa on erittäin helposti särkyvä kuori. Luomumunissa on paksu kuori ja maku ihan toisesta maailmasta.

    • harmi2

      Taidankin seuraavaksi ostaa luomu-munia

    • Munat pois

      Miksi ihmiset syö kananmunia? Itse syön ehkä pari kertaa vuodessa.

    • en osta enää

      pirkka munat maistuu kalalle

    • jkhkhh

      Kannattaa ostaa luomumunia, ne maistuvat edelleen munilta. Ja varmaan jatkossakin.

      Jossain vaiheessa muistan tavallisten kananmunien maistuneen kalalta. Maku tuli ilmeisesti kalanperkuujätteistä, kalaöljystä tms. mitä kanoille annettiin. Itse ostan nykyään vain ruskeita luomukanan munia. Hyvää on!

      Joskus tavalliset kananmunat saattaa jopa kuoren heikkouden takia rikkoutua kanan muniessa niitä. Luomunanamunilla tällaista ei tapahdu.

      Muniin taitaa muutenkin päteä nykyään sama kuin esim. mansikoihin; halvimmalla saat omenan kokoisia mansikoita jotka maistuvat vedeltä (tai kalalta).

    • Kiiltomuna

      Valkuaiset kovaksi keitettynä ovat nykyisin useammin läpikuultavia ja kiiltäviä (ja myös kumimaisempia). Kun näitä tulee vastaan, niin yritän aina painaa tuottajan koodin mieleen ja välttää jatkossa. Näitä löytyy ikävä kyllä kaikilla tuotantotavoilla tuotetuista munista. Kovaksi keitetyn kananmunan valkuisen tulee olla kiinteä ja mahdollisimman matta väriltään, jolloin maku ja suutuntuma on paras!

    • bbllaa

      Niin... Sinusta vain tulee vanha. blabla

    • Munakunta

      Salmonella on kitketty tästä maasta professori Pentti Huovisen reseptillä, koittakaa jo pikkuhijaa tottua siihen, että sitten kananmunasta tulee kiiltävämpi, kiinteämpi ja aromikin on hivenen hienompi.

    • kotkotkotus

      Oppikaa nyt foliohatut jo, että se makuasia ei ole objektiivinen, vaan täysin subjektiivinen kokemus. Minusta kananmunat maistuvat täysin, 100% samoilta kuin ne ensimmäiset, josta salmonella kitkettiin pois.

    • Anonyymi

      Ostin Lidlstä kot kot kananmunia. Yksi niistä on rakeloitunut ja kivikova. Muna on leimattu. Särkeä en uskalla jos vaikka sisällä on kuollut kanan pokanen. Onko kananmunissa mitään tarkistusta ennenkuin joutuvat kaupan hyllylle?

    • Anonyymi

      Terveen kanan muniman munan kuori on paksu ja halkeaa yhdestä halkeamasta.

      Jos munan kuori hajoaa useimmiksi paloiksi niin kanalla ei ole kaikki hyvin.

    • Anonyymi

      Kananmuna on solu. Siinä on geenejä.

      Kiljutaan yhdessä geenien kauheutta!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe