lohengraavisuolaus

kalaukko1

kokemuksella voin sanoa että isot lohipalat kokonaisena on vaikea suolata. korkeintaan 2 cm paksuinen file onnistuu. meri ja pussi lohi tarttee suolaa ja sokeria ,sokeri kiinteyttää sen pehmeän lihan, jamielellään pieni pakastus ennen siivuttamista. mausteen voi jokainen laittaa makunsa mukaan.

7

325

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täytynee oikoa eräs seikka ym. aloituksessa. Graaviin käytetään yleensä sekä sokeria että suolaa. Suolan tehtävänä on taata kalalle säilyvyys sekä ajamalla kalasta nestettä pois aikaansaada maun parempi leviäminen kalassa samalla "kypsyttäen"kalaa ja poistaen raa'an kalan makua. Suola myös pehmentää kalan valkuaisaineita ja parantaa täten säilyvyyttä. Suolan huono puoli on siinä, että ajamalla nestettä pois kalan sisältä, se kuivattaa - kts yllä "kiinteyttää" - kalaa usein liikaa. Kalasta tulee tönkkösuolattua.

      Lisäämällä sokeria, joka taasen edesauttaa kudosten hajoamista, estetään liika kalan "kiinteytyminen" ja kuivuminen pehmentämällä kudoksia.

      Olemme vähän yksisilmäisiä näissä lohiasioissa: graavisuolaus ei ole ainoa kalan valmistus ja säilöntätapa. Muitakin löytyy kuten jääkellarin lohi, säilöntä mausteliemeen, missä etikka on säilöntäaine jne. Syömme myös usein säilötyn kalan sellaisenaan vaikka siitä olisi mahdollista tehdä monenlaista muutakin jatkojalostetta.

    • taas täällä

      Lunttasiko reseptirosvo taas ohjeita muilta. Sinähän olet aina ollut yksisilmäinen kaikessa. Mutta kyllä tietoa löytyy kunhan osaa luntata muiden tekemiset.

    • Vanha kokki

      Terve Crudo, minun oma läskikinkku, onhan mukava taas pitkästä aikaa sinuakin täällä kuulla. Otetaanko taas yhteinen ilta ruoanlaiton merkeissä, minä voi tehdä jotain hyvää sinulle, kun sinulta se ei tahdo sujua. Muuta mukavaakin on sitten tiedossa.

    • Raija 123 v

      Mahtaa olla yksinäistä tuo Tepposen elämä?

    • Näin minä.

      Aloittajan kirjoitukseen laitan omat kommenttini.

      Minulle lohen paksuus ei ole probleema, koska en läpisuolaa kalaani. Minun lohelleni/lohipalalle riittää vuorokauden suolaus, sokeriakaan en yleensä laita. Suolamäärässä pysyn kohtuudessa, vain noin 1-2 rkl merisuolaa ja lisäksi tuoretta tilliä, mikäli on saatavissa.

      Seuraavana päivänä puhdistan kalapalan suolasta, irronneesta suolavedestä sekä tillistä. Viipaloin tarvitsemani määrän ja laitan lopun palan jääkaappiin mahdollisesti uuden tillin kanssa.

      Viipaleet marinoin 5-10 minuutin ajan sitruunan tai limen mehulla ja kuoriraasteella, jotta kypsyminen ja kalan värin muutos lievästi alkaa. Sitten loheni onkin valmis leivän päälle, buffettipöytään tai muualle, missä graavilohta heti tarvitaan.

      En väitä, että tapani on oikea. Minulle se kuitenkin on ainoa oikea siinä mielessä, että en pidä tönkkösuolatusta kalasta, joka maistuu ainoastaan suolalle.

      Suola on lisäksi minulle terveydellisesti erittäin vaarallista enkä usko, että liika suola on kenellekään hyväksi.

      Kolmanneksi pidän yleensäkin kalan ja sitrusmehun yhdistelmästä ja erityisesti raa´asta lohikalasta näin lievästi kypsytettynä. Moittikaa makuani jos haluatte!

      • kalaukko1

        kiitos .ihan hyvä resepti mutta kyllä sokeri kiinteyttää isoa ja löysää filettä.toi siivutus ja maustaminen on ihan ok. ehkä tippa konjakkia mukaan ? maku asia joista ei voi väitellä.


      • Savustuttaako?
        kalaukko1 kirjoitti:

        kiitos .ihan hyvä resepti mutta kyllä sokeri kiinteyttää isoa ja löysää filettä.toi siivutus ja maustaminen on ihan ok. ehkä tippa konjakkia mukaan ? maku asia joista ei voi väitellä.

        Kalaukko1:lle vastaan, että sokerin olen joutunut jättämään pois ihan omista terveyssyistäni sekä raakafileen pinnasta että muutenkin lämminsavustusvaiheesta.

        Sen sijaan tippa konjakkia tai savuviskiä ei milloinkaan ole koskaan ollut huono idea kalan maustamiseksi tai yleensäkään kalan kanssa. Tästä olemme aivan yhtä mieltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      338
      7675
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      74
      5434
    3. Pitkän linjan yritysjohtaja: Suomen tapahtumat eivät ole Aasian kärkiuutinen

      Viimeaikaista kohua on käytetty sisäpoliittisena lyömäaseena, Thomas Zilliacus sanoo. – Koska asiaa kuitenkin kommentoi
      Maailman menoa
      110
      4604
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      22
      4403
    5. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      135
      4257
    6. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      52
      3937
    7. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      156
      3807
    8. Demarit ovat oikeasti törppöjä eli heikkoälyisiä

      ja todistavat sitä päivittäin täällä lapsellisilla jutuillaan. Kauheasti on hehkuttaneet kuinka demarien kannatus vaan
      Maailman menoa
      76
      3714
    9. Perussuomalaiset eivät harrasta maalittamista kuten vasemmisto

      Huomaa tässä keinotekoisessa "rasismi"-kohussakin kuinka vasemmistolaiset maalittavat Perussuomalaisia. Me emme vastaava
      Maailman menoa
      29
      3596
    10. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      84
      3442
    Aihe