kokemuksella voin sanoa että isot lohipalat kokonaisena on vaikea suolata. korkeintaan 2 cm paksuinen file onnistuu. meri ja pussi lohi tarttee suolaa ja sokeria ,sokeri kiinteyttää sen pehmeän lihan, jamielellään pieni pakastus ennen siivuttamista. mausteen voi jokainen laittaa makunsa mukaan.
lohengraavisuolaus
7
239
Vastaukset
Täytynee oikoa eräs seikka ym. aloituksessa. Graaviin käytetään yleensä sekä sokeria että suolaa. Suolan tehtävänä on taata kalalle säilyvyys sekä ajamalla kalasta nestettä pois aikaansaada maun parempi leviäminen kalassa samalla "kypsyttäen"kalaa ja poistaen raa'an kalan makua. Suola myös pehmentää kalan valkuaisaineita ja parantaa täten säilyvyyttä. Suolan huono puoli on siinä, että ajamalla nestettä pois kalan sisältä, se kuivattaa - kts yllä "kiinteyttää" - kalaa usein liikaa. Kalasta tulee tönkkösuolattua.
Lisäämällä sokeria, joka taasen edesauttaa kudosten hajoamista, estetään liika kalan "kiinteytyminen" ja kuivuminen pehmentämällä kudoksia.
Olemme vähän yksisilmäisiä näissä lohiasioissa: graavisuolaus ei ole ainoa kalan valmistus ja säilöntätapa. Muitakin löytyy kuten jääkellarin lohi, säilöntä mausteliemeen, missä etikka on säilöntäaine jne. Syömme myös usein säilötyn kalan sellaisenaan vaikka siitä olisi mahdollista tehdä monenlaista muutakin jatkojalostetta.- taas täällä
Lunttasiko reseptirosvo taas ohjeita muilta. Sinähän olet aina ollut yksisilmäinen kaikessa. Mutta kyllä tietoa löytyy kunhan osaa luntata muiden tekemiset.
- Vanha kokki
Terve Crudo, minun oma läskikinkku, onhan mukava taas pitkästä aikaa sinuakin täällä kuulla. Otetaanko taas yhteinen ilta ruoanlaiton merkeissä, minä voi tehdä jotain hyvää sinulle, kun sinulta se ei tahdo sujua. Muuta mukavaakin on sitten tiedossa.
- Raija 123 v
Mahtaa olla yksinäistä tuo Tepposen elämä?
- Näin minä.
Aloittajan kirjoitukseen laitan omat kommenttini.
Minulle lohen paksuus ei ole probleema, koska en läpisuolaa kalaani. Minun lohelleni/lohipalalle riittää vuorokauden suolaus, sokeriakaan en yleensä laita. Suolamäärässä pysyn kohtuudessa, vain noin 1-2 rkl merisuolaa ja lisäksi tuoretta tilliä, mikäli on saatavissa.
Seuraavana päivänä puhdistan kalapalan suolasta, irronneesta suolavedestä sekä tillistä. Viipaloin tarvitsemani määrän ja laitan lopun palan jääkaappiin mahdollisesti uuden tillin kanssa.
Viipaleet marinoin 5-10 minuutin ajan sitruunan tai limen mehulla ja kuoriraasteella, jotta kypsyminen ja kalan värin muutos lievästi alkaa. Sitten loheni onkin valmis leivän päälle, buffettipöytään tai muualle, missä graavilohta heti tarvitaan.
En väitä, että tapani on oikea. Minulle se kuitenkin on ainoa oikea siinä mielessä, että en pidä tönkkösuolatusta kalasta, joka maistuu ainoastaan suolalle.
Suola on lisäksi minulle terveydellisesti erittäin vaarallista enkä usko, että liika suola on kenellekään hyväksi.
Kolmanneksi pidän yleensäkin kalan ja sitrusmehun yhdistelmästä ja erityisesti raa´asta lohikalasta näin lievästi kypsytettynä. Moittikaa makuani jos haluatte!- kalaukko1
kiitos .ihan hyvä resepti mutta kyllä sokeri kiinteyttää isoa ja löysää filettä.toi siivutus ja maustaminen on ihan ok. ehkä tippa konjakkia mukaan ? maku asia joista ei voi väitellä.
- Savustuttaako?
kalaukko1 kirjoitti:
kiitos .ihan hyvä resepti mutta kyllä sokeri kiinteyttää isoa ja löysää filettä.toi siivutus ja maustaminen on ihan ok. ehkä tippa konjakkia mukaan ? maku asia joista ei voi väitellä.
Kalaukko1:lle vastaan, että sokerin olen joutunut jättämään pois ihan omista terveyssyistäni sekä raakafileen pinnasta että muutenkin lämminsavustusvaiheesta.
Sen sijaan tippa konjakkia tai savuviskiä ei milloinkaan ole koskaan ollut huono idea kalan maustamiseksi tai yleensäkään kalan kanssa. Tästä olemme aivan yhtä mieltä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044