Paistijauheliha on laadukkaampaa kuin muista osista tehty. Mutta mistä osista ruhoa paisti on? Onko sillä joku tarkempi määritelmä? Miten paisti eroaa muista osista?
Kysymys heräsi siitä, kun Evira selvitti, ettei kauppojen paistijauhelihoissa ole juuri nimeksikään sitä mitä paistiksi nimetään, vaan muita osia.
Mitä ovat paistiosat?
18
1152
Vastaukset
- ja jauhat itse sen
tuossa jauhelihaketjussahan joku 'ammattilainen' selvitti jo sen että etuselkää ja lapaa on se 'paistijauheliha' muut rojut päälle lisäkkeeksi.Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa, sitä kun pyydät tiskiltä, niin saat mitä pyydät.
- hohohohohooooo
>> muut rojut päälle lisäkkeeksi>Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa
- oliko oikein
hohohohohooooo kirjoitti:
>> muut rojut päälle lisäkkeeksi>Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa
Suoraan sanottuna se on kinkun sisäosa ilman rasvakerrosta.
- hohohohoooo
Paistijauhelihaan on yleisesti käytetty jo vuosikymmeniä pääosin etuselkää ja lapaa. Niiden rasva- ja sidekudosprosentti on ihanteellinen hyvälaatuiseen ja vähärasvaiseen jauhelihaan. Myös kuluttajahinta on kohtuullinen näitä ruhonosia käytettäessä. Jos jauhelihaan käytettäisiin paistia, se olisi nykyistä huomattavasti kalliimpaa.
Teollisuuden pakkaaman paistijauhelihan myyntinimike tulee muuttumaan asiasta nousseen (naurettavan) kohun takia. Eipähän tarvitse tästäkään asiasta enää vetää vettä keuhkoihin.- hohohooooo
Lisäys edelliseen.
Havainnoidakseni kokonaan paistista tehdyn jauhelihan hintaeroa nykyiseen paistijauhelihana tunnettuun tuotteeseen, kuluttajahinta 400g:n rasialle pyörisi jossain kuuden tai seitsemän euron tietämillä, nykyisen kolmen euron viiva neljän ja puolen euron asemesta.
- pappakuu
Mitä sen on väliä mitä se maksaisi, kunhan saisi rahalleen vastiketta. Maksan mielelläni kunnon tavarasta kunnon hinnan.Ostaisin suoraan tuottajalta mutta taitaa olla melkoisen hankalaa nykyisten eu-direktiivien aikana.Ja maksaisin sille tuottajalle suoraan saman hinnan kuin kauppaan.
- hohohohoooo
Mitä se tuottajalta ostaminen mitään muuttaa? Mikä lisäarvo siinä on? saathan sinä kaupasta ostettua mitä paistia haluat, jauhat sen sitten himassa kaikessa rauhassa.
Ja pieni yllätys sinulle: ne kaupankin lihat tulevat tuottajalta. Eikö olekin jännittävää. - pappakuu
hohohohoooo kirjoitti:
Mitä se tuottajalta ostaminen mitään muuttaa? Mikä lisäarvo siinä on? saathan sinä kaupasta ostettua mitä paistia haluat, jauhat sen sitten himassa kaikessa rauhassa.
Ja pieni yllätys sinulle: ne kaupankin lihat tulevat tuottajalta. Eikö olekin jännittävää.Mutta raha jäisi sinne minne kuuluukin, eli tuottajalle ilman motaa välikättä jotka kaikki sitä hintaa nostavat, ilman mitään lisä arvoa.Mikä on se kuvittelemasi lisäarvo joka siihen lihaan tulee kun kiertää teurastamot, muutaman käsittelyn eri paikoissa, tukut ja sitten vasta kauppaan.... paraneeko laatu kaiken tuon aikana.
- hohohoooo
pappakuu kirjoitti:
Mutta raha jäisi sinne minne kuuluukin, eli tuottajalle ilman motaa välikättä jotka kaikki sitä hintaa nostavat, ilman mitään lisä arvoa.Mikä on se kuvittelemasi lisäarvo joka siihen lihaan tulee kun kiertää teurastamot, muutaman käsittelyn eri paikoissa, tukut ja sitten vasta kauppaan.... paraneeko laatu kaiken tuon aikana.
Se lisäarvo siinä on, että kaikki tarvittavat elintarvikkeet saa saman katon alta. Tulisi aika työlääksi hakea erikseen pelkästään vihannekset (monelta eri tuottajalta), maitotuotteet, lihatuotteet ja leipätuotteet eri puolelta kuntaa. Taitaisi tulla pidemmän päälle paljon kalliimmaksi kuin se että kaupasta saa kaikki samalla reissulla.
- lihamestari ammattil
Paisti on yleisnimi monille eri paisteille, eli lihaksille, jotka sijaitsevat eläimen takapäässä. Tarkemmin paistit sijaitsevat takapuolessa. kinkku koostuu paisteista kokonaisuudessaan. Paahtopaisti, sisäpaisti, ulkopaisti, kulmapaisti ja pyöröpaisti. Pyöröpaisti on paisteista sitkeintä ja paahto- ja sisäpaisti mureinta.
Lapapaisti taas on niinkuin nimikin sanoo etuosassa.
Paistinjauheliha ei ole niinkään saanut nimeään siitä, että paisteja olisi jauhettu kokonaisuudessaan jauhelihaksi, vaan kun takajalka leikataan, eli paistit puretaan, niin ne ovat kiinnittyneinä lonkkaniveleen päättyvän reisiluuhun. Kun sisäpaistin ja kulmapaistin välissä oleva kalvo viilletään auki, niin reisiluusta saadaan irrotettua paisti ja ne avautuvat kuin kirja. Kun kaikki paistit irroitetaan toisistaan, niin paistit "siivotaan" katkaisemalla kärjistä pala kiinnikkeineen. Nämä paistinpalat on sitten jauhettu paistinjauhelihoiksi.
Kun menekkiä on aina ollut enemmän kuin saantia, niin sitä on saatu enemmän jatkamalla muilla leikkutähteillä. - puhut asiaa
No nyt tuli oikeampi selvitys kuin tämän hohohooohottelijan näkemys.Nimenomaan leikkuutähteillä jatkettua.
- hohohohoooo
Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.
- ähäkutti...
hohohohoooo kirjoitti:
Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.
hah-hah-haa... minä jauhankin paistista... sisäpaistista...mitäs siihen sanot... lällälllääää... etkä voi yhtään mitään...kihise kuitenkin kiukussasi.... lällällääää
- lihamestari ammattil
hohohohoooo kirjoitti:
Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.
Leikkuujäte onkin ammattikilaisten nimitys palalihalle, sille osalle joka jää tähteeksi, kun ruhosta leikataan joku nimetty kokonaisuus. Esim. lapapaisti, sen laikkaus aloitetaan lihan irroittamisella lapaluun ja olkaluun nivelen päältä lapaluun sisipinnalta. Siitä jää muutaman sentin lihaisa kappale kalvon kanssa. Se on sitä "palalihaa" tai "leikkuujätettä" Lavan leikkuuta jatketaan sitten, leikkaamalla ns. kärkilihas irti lavan rustoisesta kärjestä. Tämän lihaksen sisällä on paksu jänne, ja siksi lihas käytetään taas jauhelihaksi, eli se on sitä "leikkuujätettä".
lavasta tulee vielä monestakohtaa hyvää jauheliha-ainetta, jota kuitenkin leikkuujätteeksi kutsutaan. Se ei kuitenkaan tee siitä mitenkään huonolaatuiseksi, kaupallisessa leikkuussa vain ei ole aikaa kaikkia rustoja tai jänteitä lihasta erotella ja näin niistä osista tehdään jauhelihaa.
Sitten on vielä se jauheliha, joka ei ole "paistinjauhelihaa" siihen käytetään myös leikkuujätettä, mutta hieman eri paikoista ja sidekudos pitoisuus on suurempi. - Naurattaa jo.
lihamestari ammattil kirjoitti:
Leikkuujäte onkin ammattikilaisten nimitys palalihalle, sille osalle joka jää tähteeksi, kun ruhosta leikataan joku nimetty kokonaisuus. Esim. lapapaisti, sen laikkaus aloitetaan lihan irroittamisella lapaluun ja olkaluun nivelen päältä lapaluun sisipinnalta. Siitä jää muutaman sentin lihaisa kappale kalvon kanssa. Se on sitä "palalihaa" tai "leikkuujätettä" Lavan leikkuuta jatketaan sitten, leikkaamalla ns. kärkilihas irti lavan rustoisesta kärjestä. Tämän lihaksen sisällä on paksu jänne, ja siksi lihas käytetään taas jauhelihaksi, eli se on sitä "leikkuujätettä".
lavasta tulee vielä monestakohtaa hyvää jauheliha-ainetta, jota kuitenkin leikkuujätteeksi kutsutaan. Se ei kuitenkaan tee siitä mitenkään huonolaatuiseksi, kaupallisessa leikkuussa vain ei ole aikaa kaikkia rustoja tai jänteitä lihasta erotella ja näin niistä osista tehdään jauhelihaa.
Sitten on vielä se jauheliha, joka ei ole "paistinjauhelihaa" siihen käytetään myös leikkuujätettä, mutta hieman eri paikoista ja sidekudos pitoisuus on suurempi.Lihamestarin vastaus on selkeä minun kaltaiselleni kuluttajalle, joka ei oleta paistijauhelihan olevan naudanpaistia täydennettynä jauhetulla sisäfileellä.
Monilla kuluttajilla on hysteerinen käsitys teuraseläimestä, ja he olettavat täysin outoja asioita lihasta ja sen päätymisestä kuluttajalle. Jauhelihakaan ei saisi olla jauhettua lihaa.
- Joojoo
En jaksanut lukea koko ketjua joten laitan vain kuvan jos jollekkin on vielä epäselvää missä se paisti on. Paistihan löytyy sekä sialta että naudalta, erikokoisia ja erimuotoisia tottakai ja kinkkuhan sisältää kulma ja sisäpaistit sialla..
http://www.ruokatieto.fi/sites/default/files/styles/content-max-image/public/Aineistopankki/oppimateriaali.finfood.fi/Elintarviketeollisuus/naudanpaloittelukaavio.jpg - jauhelihaonhyvää
UUTINEN: Vihdoinkin Evira on määrittänyt uuden ja mielestäni sen ainoan oikean määritelmän kauppojen paistijauhelihalle.
"Eviran mukaan naudan paistijauhelihana voidaan myydä vain paistiksi nimetyistä naudan ruhonosista jauhettua lihaa. Paistijauheliha pitää siis valmistaa sisä,- ulko-kulma- tai paahtopaistista."
http://www.ruokala.net/uutiset/paistijauhelihan-maaritelma-meni-uusiksi-tassa-se-on-nyt/1288553991732 - 159//
oikein onkin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?6508829Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.3603416Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi4652397- 1311420
- 341405
Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."
Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl151325Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel1091261- 941177
Olet vieläkin täällä
Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h651105Hyvät valeet myllyistä
Tuuliviirit valehtelee myllyjen vaikutusta. Äänet kuuluu jopa kilometrien päähän. Se ei pidä paikkaansa. Eläimet häviää72996