Niin, tykkään aivan mahottomasti tattaripuurosta kuin hirssipuurosta. Olen mussottanut jo lapsesta lähtien etenkin tattaripuuroa, jota äitini keitteli minun lapsuuden perheessäni melko usein aamupalaksi, mutta tietenkin oli kaurapuuroa, ruispuuroa, ohrapuuroa ja riisipuuroakin välillä aamuisin kattilassa hautumassa. Riisipuuroa olen omassakin perheessäni uunipuuron muodossa valmistanut useinkin, ja mieheni on nykyisin innostunut sen valmistamisesta uunissa viime aikoina.
Mutta mennäksen tuohon tattaripuuron valmistusvaiheeseen, niin tietääkö kukaan täällä vierailevista asiantuntijoista, että miksi tattarisuurimot pitää ennen kattilaan kypsymään laittamista pestä ensin kiehuvalla tai kuumalla vedellä eli huuhdella ne ja vieläpä kylmällä vedellä lisäksi ennen kuin ne veden sekaan kattilaan pistetään kypsymään? Sama ohje on myös tuon iki-ihanan makuisen hirssisuurimoiden valmistusvaiheessa tehtävä eli nekin pitää kuumassa vedessä huuhtoa jne. ennen varsinaista keittämistä puuroksi? Miksi ne pitää huuhtoa? Mitä niistä mukamas irtoaa pois ennen varsinaista puuron valmistamista pois huuhtoessa? Itse aina sitten teen työtä käskettyä eli siivilässa ne suurimot sitten käsittelen ohjeen mukaan.
Tattaripuuron keitän pelkän veden kera, joka on nopeampi valmistumaan, mutta hirssipuuron valmistus kestää kauemmin, eli jos laittaa maidon sekaan, sen hauduttamiseen menee miltei tunti aikaa, joten sitä puuroa ei viitsi kiireisinä aamuina valmistaakaan, vaan hirssipuuroa teemme aina viikonloppuaamuina; ja aikuiset lapsemmekin käydessään täällä lähtökodissaan aina silloin tällöin tykkäävät valmistaa tuota todella maukasta hirssipuuroa, josta koko meidän perhe tykkää.
Tattarihan on erittäin hyvää ja terveellistä puuroa, kuten tietysti muutkin puurot, mutta erojahan on ravintosisällöltään kaikkien puurojen kesken, mutta tattarihan on varsinaisesti yrttilaji, eikä vilja, mutta sen glugeenittömyyshän on myös vilja-allergisille sopivaa kuin myös hirssi. Tattari kuulema on siitäkin hyvä, koska siinä on ainetta, joka estää kolestrolin imeytymistä suolistosta peräti noin 50 % ja aminohappoja on runsaasti.
Suosittelen muillekin aamupuuroksi tattaripuuroa. Helppo valmistaa ja todellakin nannaa, lapsillekin maistuu.
Kysymys tattari/hirssipuuron valmistusvaiheesta?
11
7452
Vastaukset
- suosittele muualla
Syö ihan ite vaan, pilasit kirjotuksesi tuolla agitoinnilla.
- ja vastaus oli?
Kysymykseni oli?
Et sitten tiennyt muuta vastata; kiitos ja hyvää päivää sulle vaan!
- aivan noin
tosiaan tuo "suosittelen muillekin" saa kyllä karvat pystyyn. Samaa roskaahan lahkouskovaiset aina tuputtaa muillekin. Miksi fanaatikot tunkevat omaa juttuaan muille. Jos tykkää jostain tattarista, niin hyvä, mutta ei tarvii tulla tyrkyttämään muille sitä.
- äiti leipoo
Tällaisen viestin löysin netistä;
Hirssi on viljakasvi, jota yhdessä maissin kanssa pidetään kaikkein vanhimpana. Alun perin hirssi on kotoisin Itä-Aasiasta mutta nykyisin sitä viljellään eri puolilla maailmaa. Hirssin jyvä on kaikkein pienin viljanjyvä ja vaikka sen erittäin pieni ja huonosti sulava kuori pitää poistaa ennen jyvän nauttimista, lasketaan hirssi kuitenkin täysjyvätuotteeksi. Hirssi sisältää eräänlaisia saponiineiksi kutsuttuja karvasaineita, jotka poistuvat kuumassa vedessä. Siksi hirssi tulee aina huuhdella kiehuvalla vedellä ennen sen valmistamista. Hirssiä voi hyvin käyttää esim. bulgurin tai couscousin sijaan ruokaisissa salaateissa. - aloittajatar
äiti leipoo kirjoitti:
Tällaisen viestin löysin netistä;
Hirssi on viljakasvi, jota yhdessä maissin kanssa pidetään kaikkein vanhimpana. Alun perin hirssi on kotoisin Itä-Aasiasta mutta nykyisin sitä viljellään eri puolilla maailmaa. Hirssin jyvä on kaikkein pienin viljanjyvä ja vaikka sen erittäin pieni ja huonosti sulava kuori pitää poistaa ennen jyvän nauttimista, lasketaan hirssi kuitenkin täysjyvätuotteeksi. Hirssi sisältää eräänlaisia saponiineiksi kutsuttuja karvasaineita, jotka poistuvat kuumassa vedessä. Siksi hirssi tulee aina huuhdella kiehuvalla vedellä ennen sen valmistamista. Hirssiä voi hyvin käyttää esim. bulgurin tai couscousin sijaan ruokaisissa salaateissa.Kiitoksia tuosta vastauksestasi nm: "äiti leipoo".
Samat saponiinit varmaankin ovat tattarisuurimoissakin, koska nekin pitää huuhdella kuumassa vedessä ja kylmässä vedessä ennen keittämistään.
Tattariahan saa myös hiutaleina, mutta itse tykkään laittaa puuroni tattarirouheesta.
- luoukaupasta
laitan hirssipuuroni hiutaleista ja maitoon.
kokojyvät huuhdellaan kuumalla vedellä ja sitä läträämistä en kestä.
Virossa on keitettytattari lisukeruoka - hirssipuuro
Tämä on jo vanha ketju, mutta enpä viitsi uuttakaan tehdä. Eli kysymys hirssihiutaleista. Miten valmistatte puuron niistä? Kaupassa oli hiutalepaketti, mutta siinä ei ollut keitto-ohjetta. Tänään keittelin kokonaisia jyviä, mutta vähän hankalaa on, kun pitää moneen kertaan huuhdella ja keittoaikakin on pitkä. Koiralle tein lisukkeeksi, kun käy kuulemani mukaan hyvin allergiselle koiralle.
- buck_wheat
Eteläinen Helsinki -lahdentakaa
virolainen tuoretattari, jota ei ole kuumakäsitelty teollisesti
Estonian superfoods: buckwheat porridge RemedyWay
http://balticguide.ee/fi/tattaria-poytaan/
http://eat.fi/helsinki/mj-caketeria täällä mm RemedyWay tattaria ja hunajaa- raaka_reetta
Raakatattari RemedyWay - Viron helmi
http://www.okokaubamaja.ee/fi/brand?id=42Tattari-taatelipuuro
Raakatattari-puuro Neljälle
300 g kokonaisia tattarisuurimoita
100 g kuivattuja kivettömiä taateleita
2 dl vettä
Laita tattarisuurimot likoamaan kylmään veteen noin kolmeksi tunniksi tai yön yli. Liota taateleita pehmeiksi kädenlämpöisessä vedessä noin puoli tuntia.
Siivilöi suurimoiden vesi pois ja vaihda aina uuteen, kunnes vesi jää kirkkaaksi. Kaada vesi pois sekä tattarista että taateleista. Laita tattari ja 2 dl vettä tehosekoittimeen. Lisää hiljalleen tehoa, lisää joukkoon taatelit ja anna pyöriä, kunnes samettisen pehmeä puuro on valmis.
Katso Datorade on aivan mahtava juoma
Myös Herkuttelijan marjainen kvinoa-aamupala vie kielen mennessään
- tatta_risti
Viron superfood tuoretattari
http://www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/viron-superruoka-tattari
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034