Ostin ekaa kertaa elämässäni ketjuvaihteisen (21 vaihdetta) pyörän. En osaa käyttää aihteita ja pelkään rikkovani koko pyörän harjoitellessani. Siis kaksi vipua on, toinen oikealla ja toinen vasemmalla. Ei näy numeroita kuin 1-7, miss- lopu numerot?? Olen ihan pihalla. Jos joku jaksaa selittää miten käytän vaihteita, olisin kiitollinen. :)
ketjuvaihteiden käyttö
13
4737
Vastaukset
- 5tgkjrg
:D siis se 21 vaihdetta tulee siitä että sulla on siellä takana 7 ratasta, ja edessä kolme. Kun käyt kaikki takarattaat läpi kaikilla eturattailla tulee tuloksi 21 (3*7=21). Näin ollen sulla on 21 vaihtoehtoa välityssuhteeksi. Vaihdetta kun vaihdat niin polje sinä hetkenä hieman kevyemmin niin vaihtuu vaihde pehmeämmin.
- Lisäksi vielä
- Vaihde on oikea, kun pyörität 90 - 100 kierrosta minuutissa.
- Jos pyörä on luovutushuollossa säädetty oikein, niin sitä ei voi saada rikki. Jos säädöt ovat pielessä, niin ketju korkeintaan tipahtaa rattaalta ja joudut laittamaan sen paikalleen. - 543rewrrrrrrr
- älä vaihda molemmista vivuista samanaikaisesti
Yleensä käytetään pääosin oikeanpuoleista vipua eli vaihdetaan takaratasta. Vasta kun siellä loppuu rattaat (tai alkaa kuulua ylimääräisät rohinaa) vaihdetaan eturatasta. Suomen tasaisessa maastossa usean matkan pystyy ajamaan suurimmalla tai keskimmäisellä eturattaalla kokonaan. Pienintä eturatasta ei yleensä tarvitse ollenkaan katukäytössä.- kuntopyöräilijä
Ei mene ihan noinkaan tuo vaihtaminen. Ei 3x7-vaihteisessakaan voi ainakaan pitkiä matkoja polkea niin, että ketju menee ristikkäin pienimmän ja isoimman rattaan välillä. Siis esim. etu1 ja taka7 samaan aikaan. Kyllä siinä ketjut ja rattaat on äkkiä entiset.
Eli kannattaa tosiaan harjoitella niiden rattaiden vaihtoa. Kyllä sen nopeasti oppii, miten etu- ja takaratasta vaihdetaan sopivasti.
P.S. Onko jossain pyörässä todellakin vielä nykyäänkin 70-luvun vipuvaihtajat.
- oiiiiiiiiiiiiiii
kysymyksen esittäjä ei varmaan kysymyksen perusteella ole mikään 250W himopolkija, joten veikkaan että on aika lailla se ja sama vaikka nyt alkuun ajaisi ristikkäisillä ketjulinjoilla.
- kuntopyöräilijä
Ihan sama kuinka monen watin himoton polkija onkaan. Jos kerran aikoo opetella vaihtamista, niin eipä se ole kovin iso vaiva opetella noin suurin piirtein järkevästi se vaihteiden käyttö.
Ristissä olevan ketjun näkee kaikkein parhaiten omasta pyörästään. Laittaa sen eturattaan 1:lle eli isoimmalle ja takarattaan 7:lle eli pienemmälle. Sen jälkeen laittaa pyörän seisontatuelle tai jos sitä ei ole, niin vaikka seinää vasten pystyyn. Sitten menee katsomaan parin metrin päästä pyörän takaa, miten ketju menee vinoon rattaalta toiselle. Sen pitäisi mennä kohtuu suoraan, niin silloin homma toimii.
- en osaa.
Kiitos vastauksista tyhmään kysymykseen. Vielä tosta ristikkäisistä ketjulinjoista... Mistä tiedän että ne ovat ristissä? Siis mistä tiedän että se vasemman puoleinen on esim. ykkösellä? kun oikean puoleisessa vivussa lukee kyllä numerot, toisella puolella ei.
Mutta jos nyt ymmärsin oikein, niin jos laitan sen vasemman puoleisen vivun vaikka keskimmäiseen kohtaan ja oikealla vaihtelen sitten vaihdetta vastukseksi, niin pärjäilenkö näin?- LZ 127
Jos sinulla on esimerkiksi edessä kolmonen ja takana ykkönen, niin silloin kyseessä on ristikkäinen ketjulinja. Sen näkee siitä, että ketju on voimakkaasti vinossa ylhäältä katsottuna.
http://www.polkupyoraily.net/wiki/Vaihteiden_vaihtaminen
"Vaikka ketjuvaihteisia pyöriä markkinoidaan jopa 27-vaihteisina niin käytännössä vaihteita ei ole käytössä yhtä montaa. Jos ketju laitetaan edestä isoimmalle rattaalle ja myös takaa isoimmalle voi ketju mennä niin pahasti mutkalle että voimakkaan pyöräilijän polkaisusta katkeaa. Sama pätee ketjun laittamista pienimmälle ja pienimmälle. Käytännössä kolmella eturattaalla varustetulla pyörällä keskimmäisellä eturattaalla saa ajaa kaikilla takarattailla kun taas reunimmaisilla eturattailla pitää varoa ketjun menemistä ristiin. Kahdella eturattaalla varustetulla pyörällä voi ajaa molemmilla rattailla käyttäen koko takapakan kaikkia rattaita."
Vaikka ketju ei heti katkeaisi, niin kuluminen kyllä lisääntyy. Siksi kauhean vinoja ketjulinjoja on syytä välttää, vaikkei olisi "mikään 250W himopolkija".
Hommahan menee oikeasti niin, että eturattaan ollessa pienimmällä, ei takana saa olla yli 4 vaihde päällä. Tämän jälkeen ketju alkaa syömään rattaita. Edessä 2-rattaan ollessa valittuna takana voi käyttää 3-6 rattaita ja kun edessä on 3-ratas käytössä niin käytetään takana sitten 4-7 rattaita. Eli oikeastaan pyörä ei ole 21-vaihteinen vaikka siitä nimellisesti ne kaikki löytyvätkin.
Kun minulla oli 21-vaihteinen pyörä, pidin takarattaan pykälässä 4 ja vaihtelin eturatasta isommalle tarvittaessa. Vasta kun oli 3-ratas edessä aloin laittamaan takaa isommalle. Tämä toimi mielestäni erinomaisesti. Rattaat pysyivät myös hyvässä kunnossa. Erittäin jyrkissä nousuissa sitten voi laittaa ihan pienimpiä pykäliä jos tarvitsee.- eeeeeeeeeeeeewwww
Joku opettelee vaihteita niin täällä aletaan stressaan jollain ketjulinjoilla ja rattaiden kulumisella. Veikkaan että peruspyöristä suurin osa jää pois käytöstä ennen kuin niihin on vaihdettu rattaita tai ketjuja oli sitten ajettu millä ketjulinjoilla tahansa. Ja ketju ei paljoa maksa. Näyttää vinot ketjulinjat kelpaavan ammattilaiskuskeillekin kisoissa? Ja miksi valmistajat näkevät vaivaa trimmisäätöjen poistamiseksi etuvaihtajista, jos niillä kerran ei kumminkaan saisi ajaa vinoilla linjoilla?
Eli turha ainakaan alkuun stressata pätkääkään siitä missä linjassa se ketju kulkee. Ei muuta kun kovaa ajoa.- LZ 127
"Joku opettelee vaihteita niin täällä aletaan stressaan jollain ketjulinjoilla ja rattaiden kulumisella."
Jos aloituksessa esitetään huoli pyörän vaurioitumisesta, on ihan kohtuullista neuvoa, miten se estetään.
"Veikkaan että peruspyöristä suurin osa jää pois käytöstä ennen kuin niihin on vaihdettu rattaita tai ketjuja oli sitten ajettu millä ketjulinjoilla tahansa. Ja ketju ei paljoa maksa."
No se nyt ei ole mikään salaisuus. Sellaisia pyöriä paljastuu joka kevät lumen alta. Hölmöt veronmaksajat maksavat niiden siivoamisen pois.
"Näyttää vinot ketjulinjat kelpaavan ammattilaiskuskeillekin kisoissa?"
Voisiko johtua siitä, ettei sellaisessa käytössä pyörän pitkän aikavälin kestävyydestä välitetä hevonpaskan vertaa?
- hfrgteev
Ite oon ajellu kyllä täysin välittämättä ketjulinjoista, maastopyöräilyä siis ja ketjut kestäneet aina sen 5000km.
- Satula-Seppo
"Ite oon ajellu kyllä täysin välittämättä ketjulinjoista, maastopyöräilyä siis ja ketjut kestäneet aina sen 5000km."
Juuri näin. Käytännössä ketju alkaa rahisemaan etuvaihtajan häkkiä vasten kun ketju on ihan liian vinossa. Silloin tulee vaihdettua luonnollisesti sopivammalle välitykselle kun sitä rahinaa ei jaksa kuunnella. Muuten mennään ihan tuntumalla.
Turha tehdä asioista liian vaikeita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1135253
- 675054
- 904114
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753600Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603198- 432791
- 152297
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️521914- 401780
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.371628