Reksaaminen eli umpiointi

herkut purkkiin

Hei!

Onko kellään kokemusta kyseisestä touhusta? Olisin tosi kiinnostunut tekemään omia "säilykkeitä": kastikkeita, marinoituja kasviksia yms.
Käsittääkseni reksatut jutut säilyy huoneenlämpöisessä vai vaatiiko ne lisäksi vielä jonkin säilöntäaineen?

6

6900

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rousku

      itse olen umpioinut rouskuja lasipurkkeihin , kaupasta saa sientensäilöntäainetta , jossa on käyttöohjeet mukana .
      ryöpätyt rouskut laitetaan kuumina kuuman mausteliemen kanssa kuumiin purkkeihin , ja poistetaan ilma mahdollisimman tarkkaan .
      sitten suljetaan kansi tiiviisti , kun purkki ja sisältö jäähtyvät kansi vetäytyy kuopalle , niinkuin esim pilttipurkissa .
      säilyy hyvin ainakin jääkaapissa tai kylmiössä .

    • yksi

      Reksauspurkkeja löytää kaupasta. Ne on niita joissa on erillinen kumirengas ja kannessa metalliset lukitsimet. Purkki pistetään jonkun ritilän päälle ison kattilaan ja peitetään kylmällä vedellä. Aineksista riippuen pidetään noin tunti 90 asteessa. Eli liki kiehuvana. Jäähdytetään hitaasti filtteihin käärittynä. Purkki ei saa olla piripintaan täynnä vaan väliin jätetään noin 1.5 senttii.

      • reksisti

        Reksauksen historiasta kyselin lasimuseosta :
        "Eipä ole suomalainen keksintö.
        Saksassa menetelmä kulkee nimellä Weck.
        Taustahistoria umpiosäilönnästä on pitkähkö.
        Varsinaisena keksijänä, jolla oli patenttikin, voi pitää herraa nimeltä Dr. Rudolf Rempel (1858-1893), saksalainen.
        Menestyksen kuitenkin teki välillisesti herra nimeltä Johann Weck (1841-1914), joka siis antoi nimen keksinnölle.
        Mistä tuo reksaus / rex-tölkki –nimitys tulee, en tiedä.
        Näyttää olevan käytössä ainakin Ruotsissa, ilmeisesti myös Norjassa.
        Stockmannilta voi silloin ostaa kattilan tölkkeineen jo 1900-luvun alussa,
        mutta käsittääkseni tölkit ilmaantuivat ehkä 1. maailmansodan aikoihin tai vasta 1920-luvun alussa suomalaisten lasitehtaiden tuotantoon."
        Nykyinen umpioimen
        http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/umpiointi/
        tai fiinimmin kumirenksu purkkiin
        https://www.prisma.fi/fi/prisma/fido-umpiotolkki-075l-sinikantinen


      • kir_sikka_ni

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/6099904/rommipotti kirsikka-aikaan


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      423
      4920
    2. Kuka on mystinen heppamies?

      Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel
      Kotimaiset julkkisjuorut
      126
      2003
    3. Muutto ei ratkaise mitään.

      Sielläkin on naapurit. 😉 Nähdään?
      Ikävä
      147
      1673
    4. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      75
      1375
    5. Yksi iso yllätys luvassa The Summit Suomi -finaalijaksossa - Tiesitkö nämä Summit-loppukolmikosta?

      The Summit Suomi on tarjoillut yllättäviä pudotuksia ja melkoisen määrän pelkkää kisaajien vaelluksen kuvaamista Norjass
      Tv-sarjat
      15
      1296
    6. Perjantaita!

      Miltä kaivattusi tuoksuu? Tuli mieleen kun täällä usein mainitaan pahasta hajusta. 🤔
      Ikävä
      80
      1221
    7. Voi että! Sergey Hilman paljastaa Race Across the World -kuvauksista: "Tämä oli se paras jekku"

      Tykätään! Aikamoinen pari tämä Sergey Hilman ja Sini Sabotage - herättävät varmasti vahvoja tunteita suuntaan sun toise
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1189
    8. Ei tullut konkurssia, tuli 3 karhua

      Olipas hyvä uutinen. Näin sitä vaan tunnetaan. Persut eivät onnistuneet tuhoamaan.. tätäkään
      Ähtäri
      68
      1115
    9. Ei sua mies varmaan kauheasti haittaa

      Jos otan sut omakseni, tässä lähiaikoina ❤️
      Ikävä
      70
      1098
    10. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      38
      1040
    Aihe