Reksaaminen eli umpiointi

herkut purkkiin

Hei!

Onko kellään kokemusta kyseisestä touhusta? Olisin tosi kiinnostunut tekemään omia "säilykkeitä": kastikkeita, marinoituja kasviksia yms.
Käsittääkseni reksatut jutut säilyy huoneenlämpöisessä vai vaatiiko ne lisäksi vielä jonkin säilöntäaineen?

6

6666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rousku

      itse olen umpioinut rouskuja lasipurkkeihin , kaupasta saa sientensäilöntäainetta , jossa on käyttöohjeet mukana .
      ryöpätyt rouskut laitetaan kuumina kuuman mausteliemen kanssa kuumiin purkkeihin , ja poistetaan ilma mahdollisimman tarkkaan .
      sitten suljetaan kansi tiiviisti , kun purkki ja sisältö jäähtyvät kansi vetäytyy kuopalle , niinkuin esim pilttipurkissa .
      säilyy hyvin ainakin jääkaapissa tai kylmiössä .

    • yksi

      Reksauspurkkeja löytää kaupasta. Ne on niita joissa on erillinen kumirengas ja kannessa metalliset lukitsimet. Purkki pistetään jonkun ritilän päälle ison kattilaan ja peitetään kylmällä vedellä. Aineksista riippuen pidetään noin tunti 90 asteessa. Eli liki kiehuvana. Jäähdytetään hitaasti filtteihin käärittynä. Purkki ei saa olla piripintaan täynnä vaan väliin jätetään noin 1.5 senttii.

      • reksisti

        Reksauksen historiasta kyselin lasimuseosta :
        "Eipä ole suomalainen keksintö.
        Saksassa menetelmä kulkee nimellä Weck.
        Taustahistoria umpiosäilönnästä on pitkähkö.
        Varsinaisena keksijänä, jolla oli patenttikin, voi pitää herraa nimeltä Dr. Rudolf Rempel (1858-1893), saksalainen.
        Menestyksen kuitenkin teki välillisesti herra nimeltä Johann Weck (1841-1914), joka siis antoi nimen keksinnölle.
        Mistä tuo reksaus / rex-tölkki –nimitys tulee, en tiedä.
        Näyttää olevan käytössä ainakin Ruotsissa, ilmeisesti myös Norjassa.
        Stockmannilta voi silloin ostaa kattilan tölkkeineen jo 1900-luvun alussa,
        mutta käsittääkseni tölkit ilmaantuivat ehkä 1. maailmansodan aikoihin tai vasta 1920-luvun alussa suomalaisten lasitehtaiden tuotantoon."
        Nykyinen umpioimen
        http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/umpiointi/
        tai fiinimmin kumirenksu purkkiin
        https://www.prisma.fi/fi/prisma/fido-umpiotolkki-075l-sinikantinen


      • kir_sikka_ni

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe