Mistä se johtuupi?

uteljas

Meillä on tänä vuonna kaadettu metsää.
Kävin mielenkiinnosta tutkimassa kannoista puiden vuosilustoja.
Otannan perusteella voi sanoa, ettei vuosilustorekisteriä voisi tehdä noiden kantojen perusteella. Niin erilaisia vuosittaiset kasvumäärät niissä olivat.
Miten vanhat puut poikkeavat nykymetsien puista kun niiden perusteella väitetään tehdyn kattavan vuosilustorekisterin tuhansien vuosien ajalle?
Luottamukseni vuosilustorekisteriin meni ainakin minulta ikiajoiksi.

8

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tshjaa

      Vuosirengasajoitus pitää tehdä alueelliseti ja samasta puulajista. Yleensä ajoitus tehdään poraamalla näyte samaan tapaan kuin esim. maa-aineista tai ikiroutaista jäätäkin käytetään. Siitä tulee ikäänkuin sellainen "viivakoodi". Kun kerätään tarpeeksi materiaalia eri puista, jotka ovat kasvaneet osittain samana aikana, saadaan kattava sarja - ilmeisesti se, johon viittaat 'rekisterillä'.

      Arkeologiassa noilla on käyttöä puuesineiden ajoituksessa, voidaan esim. tutkia milloin johonkin veneeseen tai rakennukseen käytetty puu on kaadettu ja käyttää tietoa niiden iän arvioimiseen.

      En tiedä miksi sun "luottamus" on mennyt metodiin havaintojesi perusteella. Metodi juuri perustuu siihen että vuosittaiset kasvumäärät ovat erilaisia - sehän juuri kertoo että tietty vuodenaika ja tietyn vuoden olot ovat merkityksellisiä puun kasvussa ja siihen koko metodi perustuu. Jos joka vuosi olisi samanlainen, ei syntyisi tiettyjä erityisiä kuvioita, joista voidaan tunnistaa kulunut ajanjakso ja siten ajoittaa puuesineitä yms.

      • uteljas

        Ymmärsit nyt väärin!
        Puut ovat kaadetut tämän vuoden kevällä, siis yhtäaikaa. Kannoista päätellen samoina vuosina kasvut ovat niin erilaiset ettei niistä löydy vuosittaista yhdenmukaisuutta.
        Eri kohdista samaa metsää löytyy hyvin eri kasvuoloja ja niinmuodoin myös erilaisia kasvukarttumia.
        Kannoista voi päätellä kasvupaikan vaikutussyyt mutta eihän siitä tukista tätä voi tietää.
        Kuivassa kalliomaastossa lämmin kesä tuottaa niukasti kasvua kun samana vuonna kostemmassa paikassa kasvu on ennätysnopeaa.
        Se kesän olosuhde joka on yhtenä vuonna hyvä yhdessä kasvupaikassa voikin toisessa kohdassa olla keskinkertaista heikompaa toisaalla. samassakin metsikössä.
        Jopa kahden liki toisiaan kasvaneen puun lustoissa voi havaita erilaisuutta jos toisella puulla on kilpailija vierellään ja toinen kasvaa ilman kilpailijaa. Ja kun kilpailija sattumoisin menehtyy, pääsee jäljellejäänyt vähitellen kiristämään kasvuaan niin, että sen lustoista päättely ei täsmääkään vauhdissa muiden lähipuiden lustoihin.
        Lisäksi huomasin, että puissa lustojen paksuudet olivat eri puolilla puuta erilaiset eikä nopeampi kasvuinen osa suinkaan ollut kaikissa puissa samalla ilmansuunnalla eikä edes joka vuosi samassakaan puussa ollut samalla puolella.
        Puun vuosilustokalenteriin uskojat eivät itse ole vaivautuneet tarkistamaan uskonsa perusteita, vaan uskovat sokeasti kaikkiin muihinkin asioihin tarkistamatta tosiasioita.
        "Näin sen on oltava, kun kirjassa niin sanottiin"???????


    • omaa päättelyä

      Tässähän meillä on todellinen asiantuntija. Todennäköisesti lustomenetelmässä käytetään valikoituja puita sekä erilaisia tilastollisia ja matemaattisia menetelmiä aikasarjan tekemiseksi. Samalla perusteella voisi väittää, ettei atomeja tai geenejä ole, kun niitä ei paljaalla silmällä havaitse.

      Muinaismetsää ei ihminen juuri harventanut. Satoja vuosia eläneen männyn kasvuun vaikutti eniten ilmasto, toiset muuttuvat ympäristötekijät luultavasti vähemmän.

    • tshjaa

      Nin ja unohtuu tärkeä pointti: riippuu puun lajista, ei sarjoja tehdä kuin tietyistä puista, joilla vuosilustot ovat selkeitä ja yhdenmukaisia. Sitäkin edeltää noiden puulajien ja niiden ominaisuukisen selvitys.

      Kyllä tuo on ihan tiedettä, mutta asia on liian monimutkainen maallikolle pääteltäväksi kotikonnun parista kannosta.

      Tämä on aika hyvä saitti, paljon kuvia, tosin keskittyy USA:aan.
      http://web.utk.edu/~grissino/

      • s-vaari(lyh.samovaa

        Hyvä esimerkkilinkiksi.
        '
        Kuten jokainen älyää, tuossakin on puun poikkileikkauksia joista voi saada jopa samasta puusta esineitä tehden erilaiset vuosipäättelyt, vaikka käytettäisiin puusta samaan aikaan kasvanutta kohtaa. Riittää kun käytössä on eri ilmansuunnalta otettu puuaihio.
        Kun irrallista puuesinettä arvioidaan, ei siihen käytetyn puumateriaalin kasvupaikka ole tiedossa.


    • phonisti

      Elävien puiden vuosirenkaat eivät riitä koko arkeologisen aineiston ajoitusten kalibroimiseen. Tarvittava aikaskaala on 0 - 50 000 vuotta. Merenpohjiin jääneen orgaanisen aineksen lustot eli sedimenttien "vuosirenkaat" voidaan myös laskea. Mittaamalla sedimenttien orgaanisen aineksen radioaktiivisuutta ja vertaamalla sitä lustojen määrään, on voitu täydentää denrologisia tuloksia.

      Mannerjäätiköt keräävät vuodesta toiseen lumisateen kinokset, jotka hautautuessaan uusien kinosten alle, painuvat tiiviiksi jääksi. Jäätikön yläosissa jääkerrosten rajat ovat silmin havaittavissa ja syvemmällä ne tiivistyvät ohuiksi kerroksiksi. Tutkimalla mannerjään sisään vangiksi jääneiden ilmakuplien koostumusta eri kerroksissa, on voitu tarkentaa käsityksiä eri aikojen radiohiilen pitoisuuksista ilmakehässä. Hyvin vanhoja mannerjäätiköitä on löydetty Etelämantereelta (EPICA, Dome F) ja Grönlannista (GRIP,GIPS ja NGRIP). Näillä asemilla on kairattu jopa 3 000 metrisiä jääytimiä ja ne sisältävät jopa 730 000 vuotta vanhaa jäätä.

      Ajoitusten kalibroimisesta

      Tulokset on muutettu kalibrointikäyräksi, jolla ns. konventionaalinen radiohiiliajoitus muutetaan kalibroiduksi ajoitukseksi. Nykyisten kalibrointikäyrien kehitys osoittaa, ettei niiden tarkkuudessa tapahdu enää suuria parannuksia. Siksi niihin voidaan tukeutua täysin muinaisten kulttuurien ajoittamisessa, jos tapahtumista halutaan selventävä yleiskuva. Kun lukija kohtaa kirjassa konventionaalisen ajoituksen, voi hän aputaulusta katsoa kalibroidun ajoituksen ja pyöristää sen vuosisadan tarkkuuteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe