Suomessa kiinnostusta laukkaurheilulle?

askimus

"Laukkakilpailuharrastus hiipui Suomessa 1950-luvun alkuvuosien jälkeen. Siitä, milloin kilpailuja alettiin järjestää, ei ole tarkkaa tietoa. Ensimmäinen suomalainen "jockey" oli vapaaherra Erik von Willebrand, joka palveli ratsuväen upseerina Venäjän armeijassa vuoteen 1902. Hän saavutti lukuisia voittoja Venäjällä, mutta ei kilpaillut Suomen puolella.

Merkintöjä kiitolaukkasuorituksista alkaa olla 1920-luvulta, ja 1930-luvulla laji kukoisti. Laukkakilpailuissa oli monesti enemmän katsojia kuin estekisoissa. Osa hevosista oli samoja. Suomenhevosille oli omat luokat, ja niillä ratsastivat usein aliupseerit. Upseereilla oli lämminverisiä. Naiset ratsastivat menestyksekkäästi. Talvella kilpailuja järjestettiin myös jäällä.

Pääkaupunkiseudun ja tietysti koko maan sodanjälkeisistä laukkatapahtumista huomattavimpia oli syyskesän 1947 Grand National, joka järjestettiin Talissa. Katsojat pelasivat innokkaasti totoa. Vuonna 1949 Talin rata oli niin kehnossa kunnossa, että Suomen mestaruudesta kilpailtiin Käpylässä. Seuraavat laukkakilpailut järjestettiin vasta 1953, ja sen jälkeen toiminta loppui."

Lainaus tältä:
http://www.kysy.fi/kysymys/suomessa-ei-ole-jarjestetty-hevosten-laukkakilpailuja

Mielestäni saataisiin kyllä tuoda laukkakilvat takaisin Suomeen. Tätä nykyä osanottajia olisi varmaankin paljon enemmän, kun mukaan luetaan kasvava ratsastuksen ja yleensäkin hevosharrastuksen määrä. Mitä mieltä olette?

7

1127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Laukkakilpailut on muuttuneet varsin paljon tuosta ajasta ennen -50-lukua.

      Nykyään laukkaurheilussa on useampi asia, jotka voi olla hankalia suomessa

      1. Laukkauhreilussa pyörii hirvittävän suuret rahasummat. Suomessa ei ole sponsoreita, joilla olisi halua ja varaa käyttää rahaa hurjiin palkintosummiin.
      2. Laukkaurheilu on kallista. Oletko ikinä käynyt laukkaradalla? Minä olen ja ne systeemit siellä on hieman eri tasoa kuin suomalaiset raviradat. Suomesa ei ole kellään varaa rakentaa sellaisia paikkoja. Ja jos kunnon hulppeita laukkaratoja ei ole, tänne ei ainakaan saada sponsoreita eikä siksi isoja maailman luokan kisoja, eikä silloin laukkakulttuuriakaan.
      3. Nykyään laukkahevoset menee hieman kovempaa mitä tuolloin 60-100 vuotta sitten. En usko että laukkaurheilua voitaisiin enää järjestää jäällä. (Siis kunnon isoja laukkakilpailuita, leikkimieliset harjoituslaukkakisat on toki eri juttu).
      Käytännössä siis ainoastaan kesällä voitaisiin laukat järjestää ja suomen kesä on varsin rajallinen.
      4. Suomi sijaitsee niin syrjässä, että tänne olisi hyvin vaikea saada mitään isoja kisoja, joihin tulisi maailman tähtiä. Varsinkaan kun rahaa maailmanluokan puitteisiin ei ole.


      En siis usko että laukkaurheilu voisi suomessa lähteä käyntiin, lähinnä tuon rahan takia.

      Leikkimielisiä laukkoja toki järjestetään ja niihin varmasti olisi enemmänkin kysyntää. Ainakin Porvoossa on vuosittain suositut "laukkakisat".

      • Azdfghk

        Ois upeeta harrastaa este.koulu ja kenttäkisoja ja laukkakilpailuja.


      • Anonyymi

        Ite haluan laukkakilpailuja tänne meille suomeen. Vaikka rahaa ei olis tarpeeksi, niin kyllä tänne jotenki jotaki saadaan. Ite olen haaveillut jo 5vuotiaana laukkaratsastuksesta. Joten yoivon sydämmrllä et pääsen suomessa laukka-kilpaileen!


    • sifda

      Laukkaurheilun parissa työskentelevänä voin kertoa, ettei toimi suomessa sääolosuhteiden vuoksi. Sama kuin järjestettäisiin surffauskilpailuja. Surffata voit kesällä, talvella mahdotonta... Ainoa tsäänssi olisi "laukkamaneesi" mutta koska laukkarata on isompi kuin ravirata niin sellaisen hallin rakentaminen ei ehkä ihan toimi...

    • ---

      Jos ihan oikeista laukkakisoista puhutaan, niin eipä joku estehevonen pärjäisi laukkakisoissa. Jos olet koskaan laukkahevosia katsonut, niin ne on aivan eri tyyppisiäkin kuin este- tai kenttähevoset.

      Toki siis jotkut harjoituslaukat (kuten nuo Porvoon kisat) on kivoja ja sellaisiin voisi olla hauska osalllistua, mutta oikea laukkaurheilu on niin paljon enemmän, ettei siellä kyllä perus puokilla pärjää.

    • 14+19

      Niinkuin yksi kommentoija jo sanoi: laukkauhreilussa pyörii hirvittävän suuret rahasummat. Mielestäni mitään eläimiä ei pitäisi käyttää tällaiseen urheiluun. Ajelkoon formuloilla ja muilla koneilla. Elävät olennot ei kuulu miljoonabisneksen nappuloiksi.

    • samaamoeltä

      samaa mieltä, olisi hyvä tulla suomeen laukkaurheilua, mutta inhimillisemmissä muodoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe