Taiteilijoiden maanis-depressiivisyys

pkeckman

Miksi monet aikaansaavat luovat taitelija persoonat ollaan diagnosoitu maanis-depressiivisiksi?

Siksi, että voimakkaan persoonansa, syvällisen kokemisensa, tunne-elämänsä, näkemisensä ja suuri sieluisuutensa vuoksi heidän kauttaan pääsee pyrkii vaikuttamaan jumalallinen maailmanhenki, jota ei tavallisilla pulliaisilla ja arki-ihmisillä ole niin paljon. He ajattelevat Suuria, joten ei ihme että sitä kokee itsensä välillä suuruudenhulluksi manioissaan.

Depressiivisten kausien syynä taas ovat ne tunteet, joita koetaan, kun ymmärtämättömät massalaumat eivät osaa antaa arvoa heidän työlleen. Vähän samaa sarjaa kuin väärin ymmärretty tai ajastaan edellä olevaa nero.

Tauti ei siis ole syynä heidän luovuudelleen, vaan luovuus on syynä heidän “taudilleen”.

9

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yj7f

      Minä ainakin olen luomiskyvytön nimenomaan sen vuoksi, että se tieto, että ihmiskunta ei ole oppinut yhtään mitään taiteilijoiden satoja vuosia laatimista koskettavista, ajatuksiaherättävistä, tai maailmaan hieman taikaa tuovista asioista, masentaa minua.

    • Remprantti

      Arvelen että ihminen alkaa helpommin tehdä taidetta kun ensin syrjäytyy ja erakoituu kerrostaloasuntoonsa jossa ei ole muuta tekemistä kuin alkaa piirtelemään. Se on myös keino purkaa tuntemuksiaan ja elämänkokemuksiaan tai levittää jotain ideologiaansa. Pahasti masentuneena ei jaksa taiteillakaan, tarvitaan maanis-depressiivisyys jolloin toisinaan myös riittää sitä virtaa. Näin sitten jotkut lahjakkaat erottuvat joukosta ja syntyy myytti että suuret taiteilijat ovat hieman vinksahtaneita.

    • Artist

      Luovuus tuo, niin ihailtu ja niin väärin ymmäretty lahja ja kirous. Taitaa kyse olla lapsen omaisesta kyvystä olla hetkessä ja kokea aidosti hyväksyttyjen normien rajoittamatta aisteja.

    • Hiekkaa vaossa

      Jos totta puhutaan, niin osaan eläytyä kyllä joihinkin tauluihin (niistä ns. huokuvaan ajatusmaailmaan yms.), mutta kahta taidesuuntaa en ymmärrä ollenkaan:
      Nykytaide, jossa voidaan vessatuotoksistakin tehdä taidetta ja niitä mihin on suoraan sanottuna heitetty vesi-ilmapallolla väriä kankaalle, onko se nyt jotain "abstraktia" taidetta. Nämä kun eivät mielestäni vaadi luovuutta/älykkyyttä juuri ollenkaan.

      Sama homma musiikissa. Hyvässä, aistikkaassa musiikissa ja sanoituksissa pääset "tuntemaan" säveltäjän tunnetilaa.
      Sitten on nämä monotooniset, yhtä samaa 8/8 rytmiä ja samaa tempoa alusta loppuun olevat kappaleet, täyttä p****kaa sanon minä.

      Fyysinen, musikaalinen taiteellisuuden näyttäminen taas tulee omasta mielestä parhaiten esille "lord of dance" esityksessä.

    • artartartpp

      Se on taitelijoiden tauti, olen huomannut.

      Ei pidä edes koittaa ymmärtää..

      Olet aina kanssamme!

    • biojuttu

      Maanis-depressiivisen mielisairauden eli nykyisen tautiluokituksen mukainen kaksisuuntainen mielialahäiriö ei johdu ulkoisista tekijöistä vaan perinnöllisyydestä. Sillä ei ole mitään psykologista syytä. Sen aiheuttaa aivojen välittäjäaineiden eli monoamiinien määrän heilahtelu, siis aivan biologinen seikka.

      Maanisessa vaiheessa monoamiineja on liikaa, depressiivisessä liian vähän. Lääkityksellä pyritään pienentämään heilahtelua.

      Normaalitkin ihmiset havaitsevat itsessään pienimuotoisempaa mielialan vaihtelua. Taiteen kokemisessa voimakkailla tunteilla tuntuu olevan merkittävä sija. Koska maanis-depressiiviset ihmiset kokevat erityisen voimakkaita tunteita, he ovat myös tavallista kykenevämpiä kertomaan niistä muille taiteensa kautta.

      Samoin on myös tunnettua, että alkoholismi ja muiden päihteiden käyttö on taiteilijoiden innoituksen lähde ja riesa. Myös näihin kesmääräinen ihminen tuntee vetoa, mutta taiteilijat tuntevat asian syvemmin ja osaavat välittää muillekin tunteitansa.

    • muttanytenkäytä

      pulituuri on sellakkaa

      • kolmenluunkonjakkia

        tulee siitä merkistä kun on sääriluut ristissä ja kallo päällä


    • luovapappi

      Kasan paskaa luomiseen ei tarvita muuta kun vähämielinen ja uskovainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1378
    Aihe