suolattu turska

jotain hyvää

Onko suolattu turska sama kuin kapakala tai lipeäkala?
Eilen oli esillä Espanjan ruokakulttuurista kertovassa ohjelmassa tvssä. Kapakalan muistan lapsuudestani 50-luvulta, kun joulun alla niitä hankittiin enemmälti.

4

205

Vastaukset

 • Espanjan bacalao on suolattua ja kuivattua turskaa tai molvaa. Periaatteessa sama kuin meidän lipeäkalamme, mutta myydään useimmiten siellä kuivana versiona kun taas meillä nykyään "märkänä", valmiiksi liotettuna.

  Bacalaosta on Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa sadoittain reseptejä ja se on varsin yleinen tuote siellä. Meillähän se on vain harvojen joulunajan herkku.

  Olen joskus tehnyt sitä espanjalaisella reseptillä tomaatikastikkeessa ja ihan hyvä siitä tuli.

  • Lipeäkalan käsittelyssä käytetään lipeää, kun sitä liotetaan. Olisiko se ollut, että kapakaloja liotettiin lipeäkalaksi meillä.
   Kyllä sitä suolattua turskaa täytyisi päästä kokeilemaan.


 • Itseasiassa lipeäkalan ja bacalaon raaka-aine eroaa hieman toisistaan. Lipeäkalan r-a molva tai turska pelkästään kuivataan jolloin siitä tulee kuiva kuin korppu, mutta tämä toinen suolakuivataan jolloin se jää sellaiseksi vähän pehmeäksi.

  • Anonyymi kirjoitti:

   This message has been removed by moderator.

   Molemmissa resepteissä menee suolattu turska, kapakala ja lipeäkala iloisesti sekaisin. Resepteissä ilmeisesti käytetään suolattua turskaa eli Espanjan, Portugalin ja Italian bacalao/bacalhau/baccala. Kuitenkin carloskokki puhuu kapakalasta ja prinsessa lipeäkalasta (lutefisk).


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  54
  1400
 2. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  100
  1200
 3. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  693
 4. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  38
  599