Milloin nykyinen tuhoutuu?

Sivistäisitkö ?

Edelliset taisi olla nopeita? Nykyisin meno ehkä samansuuntaista: eliitti lihoo ja lisääntyy, eikä tuottavuus riitä sen yltäkylläiseen ylläpitoon,kun ei tuota mitään ja elävät 30v.eläkkeellä tekemättä hyödyllistä. Käykö kuin Inkavaltiolle ,nopea luhistuminen ja oasaavimmat ,kekseliäimmät selviytyy maisemassa? - Mitenkähän monta kulttuuria lienee loppunutkaan - ja mihin ? Missä jälkeläiset ?

11

171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Käykö kuin Inkavaltiolle"

      Inkavaltio ei romahtanut yhteiskunnallisiin ongelmiin, vaan siksi että ylivoimaiset espanjalaiset tuhosivat sen.

    • hehhee...

      Ylivoimaisen väkivaltaiset ja likaiset espanjalaiset. Ne inkat, jotka eivät kuolleet väkivaltaisesti, kuolivat tauteihin, loput elelevät tänäänkin Etelä-Amerikassa.

      Inkojen valtio tuhoutui myös sisäisiin ristiriioihin: espanajalaisten tullessa, siellä oli juuri loppunut veljesten keskeinen sisällissota, jossa taisteltiin vallasta.

      Kun valtio häviää, se ei aina tarkoita että kansa ja kulttuuri häviävät minnekkään. Ne vaan jatkavat elämäänsä muussa muodossa.

      Euroopassakin on koettu vaikka mitä keisarikuntaa ja muuta vallanhaluista tyyppiä, joka on pistänyt alueen sekaisin pitkäksi aikaa, silti tässä vaan porskutetaan :-)

    • roijalainen

      Toki tämä nykyinen kulttuuri voi tuhoutua jättämättä paljonkaan jälkeenjääville. Kulttuurit ovat tuhoutuneet monin eri syin. Useimmiten on ollut kyse jonkun teknisesti kehittyneemmän kulttuurin invaasiosta, kuten esimerkissäsi inkoista. On tuhoutumisia tapahtunut muillakin tavoin. Antiikin Rooma tuhoutui valtiona kehittymättömänpien germaanien ryöstelyihin ja yhteiskunta ajautui, aiempaan nähden, kaaokseen sadoiksi vuosiksi. Kulttuuri ei kuitenkaan siinä tuhoutunut, vaan kärsi vain takaiskun. Meille jäi Rooman virallinen ja ainoa sallittu uskonto, kristinusko, moraalifilosofia, ja paljolti arabien ansiosta antiikin tiedekin sekä käsitykset laeista.

      Kulttuuri voi myös muuttua hitaasti toisenlaiseksi. Onhan meidänkin kulttuurimme muuttunut Suomessa melkoisesti tämän kulttuurin tulon jälkeen tänne noin tuhat vuotta sitten.

      Viittasit kysymykselläsi johonkin sisäiseen romahdukseen, joka tuhoaisi koko kulttuurin. Mahdollisia ne varmasti ovat, mutta eivät kovin yleisiä. Tuon kaltaisissa on tavallisesti ollut kyse kuitenkin jostain muusta, ulkopulisesta kehittyneemmän kulttuurin invaasiosta tai esimerkiksi luonnon olosuhteiden äkkinäisestä muutoksesta. Tulivuorenpurkaus tsunameineen tuhosi ilmeisesti Kreeetan ja Kykladien kulttuurit. Pitkät kuivat kaudet ovat tuhonneet kulttuureja ainakin Keski-Amerikassa. Kulkutaudit tuhosivat monia intiaanikulttuureja ja melkein onnistui tuhoamaan 1300-luvun Euroopassakin.

    • en ihan samaa mieltä

      Kaikki kulttuurit muuttuvat, joten sitä ei voi pitää tuhoutumisena vaan täysin luonnollisena ilmiönä.

      Käsitykset eurooppalaisista keskiajan konkistadoreista "kehittyneempinä" kulttuurisesti on pelkkää propagandaa.

      Kehittyyneemmän kulttuurin invaasio - juu ei siinä kulttuurilla ja kehityksellä ole mitään tekemistä vaan enemmänkin tuolla invaasiolla ja sen seurauksilla. Sota, väkivalta, tahallinen kulttuurien tuhoaminen, taudit, jne...

      Yleensä kulttuuri tuhoutuu kokonaan jos ihmiset tapetaan, tai heitä kuolee suuri osa, ja he joutuvat muuttamaan toiselle alueelle, perinteinen elinkeino tuhoutuu, jne...

      Pitkät kuivat kaudet eivät tuhonneet mayojen kulttuuria vaan pelkästään sen aikaisten kaupunkivaltioiden yhteiskuntarakenteen, näin näkisin. Mayojahan on vielä paljon ja kielen puhujiakin on miljoonia.

      Länsimainen "kehittynyt" kulttuuri on tuhonnut Pohjois-Amerikassa intiaanikulttuureja tarkoituksella. Tapoja on useita suoran väkivallan, alueiden ryöstön, ja tautien (osittain tahallisen) levittämisen lisäksi.

      Esim. jos ihmisillä ei ole ollut itsemääräämisoikeutta, on voitu muuttaa yhteiskuntajärjestystä, määrätä ulkopäin johtajat, muuttaa sukupuolirooleja, kieltää rituaalit ja seremoniat, lapset on otettu sisäoppilaitoksiin, jossa heidät on yritetty "amerikkalaistaa", kielet on yritetty tappaa, 1950-luvulla alettiin intiaaneja siirtää kaupunkeihin, jne...

      Lisäksi on olemassa tilastot ja lainsäädäntö - niillä voidaan hyvinkin tappaa kokonainen kulttuuri vain tekemällä laki ettei sitä ole olemassa tai jättämällä koko kansa pois tilastoista.

      Todellisuudessa kulttuuri voi olla yllättävän sitkeää. Vaikka kielikin kuolisi, voi sanastoa ja ilmaisuja säilyä kolonialistin kielessäkin. Lisäksi kultuuripiirteitä yms. voi säilyä, ja erillinen identiteetti.

      Ajattellaanpa vaikka hip hop -kulttuuria. Siinähän on paljon länsi-afrikkalaisia kulttuuripiirteitä jotka ovat ajankohtaisia siis urbaanissa ympäristössä monta sataa vuotta sen jälkeen kun kulttuuria kantaneet afrikkalaiset raijatiin meren yli orjiksi Amerikkoihin. Orjuus oli rankka kokemus, ja siinähän tahallaan myytiin samasta perheestä, suvusta ja heimostakin porukat eri paikkaan, että kulttuuri ja yhtenäisyys tuhoutuisi, mutta aina siis jokin jää elämään.

      • Roijalainen

        Tuossa käytin sanaa kulttuuri samassa merkityksessä kuin aloitaja. On tietenkin olemassa laajempikin käsite kuin kulttuurista, kuten oikein kerroit. On olemassa vaikka tosiaan hip-hop -kulttuuri. Oletin aloittajan tarkoittaneen kulttuuri-sanalla kysymyksessään nykyistä länsimaista kulttuuriamme ja vastaavia menneitä kulttuureja ja niiden tuhoutumisia tai katoamisia.

        Olet oikeassa siinä, että jonkin kulttuurin täydellinen tuhoutuminen on harvinaista. Kyse on taas sanojen määrittelyistä. Milloin kyse on kehittymisestä ja milloin tuhoutumisesta? Voimme hyvin ajatella, että esi-isiemme kulttuuri, jossa he elivät 3000 vuotta sitten on tästä hetkestä katsottuna tuhoutunut. Mistään historiasta tuskin kuitenkaan löytää jotain hetkeä jolloin tämä tuhoutuminen olisi tapahtunut. Muutos on ollut kulttuurin kehittymistä. Myöhemmin voimme huomata, että jokin mennyt kulttuuri on täydelllisesti tuhoutunut.

        Kulttuurin tuhoutumista käytetään tavallisesti kuvaamaan hyvin nopeaa jonkin kulttuurin muuttumista. Klassisia esimerkkejä tällaisista ovat Amerikan suurten valtioiden ja kulttuurien äkillinen romahdus eurooppalaisten saavuttua sinne. Tietenkään nuo kulttuurit eivät kokonaan kadonneet. Onhan niistä yhä jäljellä elävää perinnettä noilla seuduilla, joissa ne aiemmin olivat vallitsevia.

        tarkoitin sanalla kehittyneempi hieman epätarkasti teknisesti kehittyneempää ja Amerikan suhteen nimenomaan aseteknisesti. Olet oikeassa, sanan käyttö tuolla tavoin haiskahtaa propagandalta.

        Kirjoituksesi kulttuurien kehittymisestä ja sitkeydestä on täysin sellaista, jonka voin allekirjoittaa.


    • en ihan

      Juu puhuin kulttuurista enemmän käsityksessä etninen ja alakulttuuri yms. Arkeologisessa merkityksessä on vaikea liittää kulttuuria johonkin tiettyyn kansaan. Ymmärtääkseni termi kuten 'kampakeraaminen' viittaa enemmän esineisiin ja niiden tekotapaan tiettynä ajanjaksona.

      Ai on länsimainen kutlttuuri teknisesti kehittyneempää, no juu sekin on aika kyseenalaista. Onko ydinase kehittynyt keksintö? No tavallaan se perustuu kehittyneeseen tieteeseen mutta käyttötavaltaan ja -tarkoitukseltaan aika primitiivinen ase noin filosofisesti katsoen.

      Eikä ne eurooppalaiset 1400-, 1500-, jne luvuilla kovin kehittyneitä olleet edes teknologialtaan. Esim. 1000-luvulla polynesialaiset olivat vähintään yhtä hyviä navigaattoreita kuin viikingit, jotka sentään pääsivät Amerikkaan asti. Mutta polyneisalaisheput vetivät tuhansia kilsojoa pitkin avomertä, asuttivat Havajin, Uuden Seelannin ja Pääsiasisaaren. Aseteknologia? Alkuperäiskansojen aseet ja metsästysteknologia oli usein tehokkaampaa kuin valkonaamojen onnettomat ampuma-aseet sanotaan n. 1850-luvulle asti (jaa-a, kukahan olis lähtenyt karhumetsälle suustaladattavan musketin kanssa?). Ja kuinka kehittynyttä se valkoisen miehen teknologia edelleenkään on esim. arkitisilla alueilla tai vaikkapa aavikoilla? Ja muitakin esimerkkejä on paljon.

      Nythän tulee se uusi tv-sarja, jossa sähkä on hävinnyt maailmasta, pistää miettimään kuinka haavoittuvaista tämä länsimainen teknologia on :-)

    • Alalla 40 vuotta...

      Turhaan pähkäilette. Fukushima hoitaa homman suhteellisen lyhyessä ajassa. Siinä merenalaisessa ydinräjäytyksessä vähän mopo karkasi...
      Tyyni valtameri on jo kuollut. Meidän vuoromme on pikemmin kuin arvaattekaan.

      • joopajaoaoao

    • Alalla 40 vuotta

      Mene http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3427 ja lue sieltä. Montakin asiallista keskustelua, jotka tosin palkatut provokaattorit yrittävät kumota.
      Lisää http://enenews.com/ itse uutiset, niitten keskustelut ja keskustelujen linkit. Enimmäkseen asiaa mutta joukossa potaskaakin. Lue, vertaa ja ota selvää asioista.

    • joo, kyllähän se on niin että näitä maailmanloppuja ja sivilisaatioiden äkillisiä tuhoja kun ajattelee niin hieman turhauttavaa on lukea jonkun laittamaa liitetiedostoa jostain. Ei sillä juopuneella toimittajalla ole sen parempia tietoja kuin Sinullakaan näistä asioista. Yleensä mitä enemmän asioita tutkii sen höperömmiksi ne menevät kun yhteen teoriaan yhdistelee sitten 10:n tutkijan päätelmiä. Useimmat aivan päättömiä. Tämän kirjoitin ennenkuin luin Alalla 40 vuotta viitteet. Ans katsoa mitä Hän on löytänyt.
      Itse olen kiinnostunut muinaishistoriasta; lähinnä ihmisen alkuperästä koska en usko olevani apina.
      Muutoinhan Korkeasaaren apinoilla olisi ensi sunnuntaina solmiot kaulassa jos hra Darwiniin olisi uskominen.

      • juu ei

        Itse asiassa Darwin ei ole koskaan väittänyt ihmisen polveutuvan apinoista, saati sitten berberiapinoista :-)

        Tuo on sivistymättömien ihmisten yleinen harhaluulo ollut jo 154 vuotta.

        Ilmeisesti idean keksi piispa Samuel Wilberforce pilkatessaan Thomas Huxleyta, joka oli Darwinin kannattaja, joka esitti että ihminen ja apinat olisivat jotain sukua keskenään (olisi siis yhteinen esi-isä, kuten nyt onkin todistettu).

        Darwin ei oikeastaan kommentoinut ihmisen evoluutiota lainkaan Lajien synnyssä. Ja myöhemmässäkin kirjassa keskittyy enemmän kulttuurievoluutioon.

        Myös Darwninia pilkattiin lehdistössä, ja the Hornet julkaisi pilakuvan Darwinista apinana.

        Siitä nämä väärinkäsitykset, mutta fiksu ottaa selville kuinka asiat oikeasti ovat, eikä toista 150 vuottaa vanhaa vitsiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1445
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1235
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe