Vaihtovirran hyöty?

miksiköhän

Miksi elektronit ohjataan sähkönsiirtoverkossa sinikäyrän mukaiseen edestakaiseen liikkeeseen? Eikö se ole vallan tehotonta?

Sama kun ajaisi polkupyörällä lingerrelleen pyörätien laidasta laitaan. Matkaa tulee paljon enemmän.

Luulisi elektronilla olevan sama tilanne. Tasavirralla se kulkisi suoraan johdon päästä toiseen.

19

3168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voimaloiden sähkögeneraattoreiden tuottama sähkö on vaihtovirtaa, eikä sen tasasuuntaamisessa olisi mitään taloudellista tolkkua etenkin, kun sähkö jouduttaisiin joka tapauksessa muuntamaan siirtolinjoille jopa satojen kilovolttien tasolle ja sitten portaittain takaisin turvalliselle kuluttajatasolle.

      Myöskin teollisuuden ja kotien miljoonat sähkömoottorit ovat vaihtovirtakoneita, ja hyvästä syystä: Tyypillinen kolmivaiheoikosulkumoottori on aivan äärimmäisen yksinkertainen ja edullinen verrattuna tasavirtamoottoriin.

      • junan moottorit

        Eikös vetureissakin ole vaihtovirtamoottorit ja niiden nopeutta säädellään muuttamalla vaihtovirran taajuutta? Junassa pitää myös kai taikoa jostain ne puuttuvat vaiheetkin, koska ajolankoja ei taida olla kuin yksi, jos en väärin muista.

        Venäjälle liikennöivissä junissa on muistaakseni kaksi sähköjärjestelmää, kun jommassa kummassa maassa käytetään vaihtovirtaa ja toisessa tasavirtaa.


    • gtufutrse

      Tasasähkön ja vaihtosähkön siirtohäviöt ovat lähes yhtä suuret. Vaihtosähköllä on jonkin verran virranahtautumisilmiötä, jolloin siirtojohdon koko pinta-ala ei tule hyödynnetyksi yhtä tehokkaasti, mutta muut ominaisuudet kompensoivat tämän pienen haitan.

    • ^^^^^^^^^^^^^^

      Vaihtosähkön jännitteen muuttaminen on helppoa muuntajan avulla.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Muuntaja



      Jännite on parituhattakin kertaa suurempi siirtolinjoilla häviöiden pienentämiseksi (suurempi jännite -> pienempi virta -> pienempi häviö)

    • miksiköhän

      Kiitoksia vastauksista. Vertailu polkupyöräilyyn ei siis toimi.

      Sähkön varastoiminen ei taida onnistua kuin tasasähköisenä? Autossahan on vaihtovirtalaturi, mutta akku on taas tasajännitteinen.

    • 2+8

      Tuo alkuperäinen kysymys oli varmaan periaatteellinen. Ehkä voisi tehdä vertauksen auton moottoriin; siinä mäntä kulkee lyhyen matkan edestakaisin mutta sillä saadaan aikaan pitkä automatka. Vertaus osin ontuu mutta jotain samaa kumminkin.

    • Pähkääjä

      Meren alittavat kaapelit ovat tasavirtakaapeleita, ainakin Raumalta lähtevä johto.

      Onko tämä siksi että päästään kahdella johtimella, sekä mikä etu siinä on, kahden johtimen pinta-alan kun pitää olla sama kuin kolmenkin kun ne laskee yhteen.

      Vai onko niin että tasasähköllä maa toimii nollajohtimena?

      Käsittääkseni se tasavirta taas muutetaan väihtosähköksi, mikä ei kai nykyteknologialla ole kovin iso investointi eikä tuota paljoa häviöitä.

      Miksi siis merikaapeli on tasavirtaa?

      • Jos vähän viitsisi

        Otapa selvää käsitteestä reaktanssi. Se kertoo vaihtovirran ongelmat.


      • Anonyymi
        Jos vähän viitsisi kirjoitti:

        Otapa selvää käsitteestä reaktanssi. Se kertoo vaihtovirran ongelmat.

        Sama ilmiö joka näkyy reaktanssina, saa aikaan myös kaikki vaihtosähkön edut. Eikä siitä reaktanssista eroon päästä tasasähkölläkään kun sillä operoidaan.


    • 5+11

      http://en.wikipedia.org/wiki/Submarine_power_cable

      "For an overall power transmission system, this means that for a given amount of power, AC requires more expensive wire, insulators, and towers but less expensive equipment like transformers and switch gear on either end of the line. For shorter distances, the cost of the equipment outweighs the savings in the cost of the transmission line. Over longer distances, the cost differential in the line starts to become more significant, which makes high-voltage direct current (HVDC) economically advantageous.[5]

      For underwater transmission systems, the line losses due to capacitance are much greater, which makes HVDC economically advantageous at a much shorter distance than on land."

      Meren alla vaihtosähköinen siirto kärsii enemmän häviöitä verrattuna kuivalla maalla olevaan vaihtosähkölinjaan. Meren alla tulee tasasäköinen siirto edullisemmaksi jo lyhyemmillä matkoilla johtuen vaihtosähköisen siirron suuremmista häviöistä.

      Vaihtosäkön muuntimet halvempia, mutta johdot ja eristimet kalliimpia ja häviöt suurempia. Kuivalla maalla tasasähköinen siirto tulee edullisemmaksi vasta pidemmillä matkoilla.

    • 4+2

      Vaihtosähkökaapelin maksimi pituus on 30 km. Siksi pitkät kaapelit, esimerkiksi merikaapelit, toimivat tasasähköllä.
      Tasasähkömoottorit eivät ole sen huonompia kuin vaihtosähkömoottorit. Niitä rakennetaan edelleen tasaiseen tahtiin. Tavallisessa rotaatiopainokoneessa voi olla kymmeniä tasasähkömoottoreita.

      • kestomagneetti

        Mikä rajoittaa kaapelin pituutta? Liiallinen jännitehäviö? Miten tuollaisia 30 km:n pätkiä ketjutetaan esimerkiksi kantaverkossa? Jos johtuu jännitehäviöstä, niin ilmeisesti muuntajalla?

        Tasasähkömoottorien etuna taitaa olla yksinkertaisempi ja tarkempi nopeuden ja vääntömomentin säätö.


    • Anonyymi

      Sähkön alkuaikoina päinvastoin kuin nykyisin oli vaikeuksia muuntajilla tasasähköä pilkkoa pienemmäksi,oli tosin vähäistä yritystä tasasähkön käyttöön suomessakin,tekniikan kehitys on tuonut mahdollisuuksia siihen tulevaisuutta ajatellen,ensimmäisiä vedetään jo.Sähkön alkuaikoina sitä olisi ollut vaikea toteuttaa mainituista syistä suurilla jännitteillä,monien syiden lisäksi myös pieni jännite lisää siirtovastusta pitkillä matkoilla,ei tasasähkön tasaisuus sinänsä,se tasasähkön vastushan on pienempi lisäksi hyötöteho.

    • Anonyymi

      Tasavirralla on kaikki edut .Jotkut sähkölaitteet vaativat taajuuksia mutta ei ne taajuudet ole sina samoja kuin verkossa.Syynä oli verrattuna pieniin jännitteisiin vaikeus muuntajalla jakaa tasavirtaa pienemmäksi eri kohteisiin,nyky tekniikalla järjestyy ei tosin vieläkään yhtä halvasti.

    • Anonyymi

      Kun sähköä tehdään tasaisesti pyörivällä generaattorilla, on sähkö matematiikan perusteella siniaaltoa. Tasaista tasasähköä ei pyörivä generaattori pysty tuottamaan.

    • Anonyymi

      Pienissä paikallisissa sähkönsiirtoverkoissa käytetään tasajännitettä. Niitä on miljoonia ja jatkossa tulee lisää.

      Ei tulevaisuudessa juuri kenenkään kannata liittää kesämökkiä yleiseen kallliiseen vaihtojänniteverkkoon. Tulevaisuudessa aika harva laite toimii vaihtojännitteellä. Poikkkeuksena ehkä pieni varavoimaksi hankittava aggrekaatti.

      Sähkö siirtyy ihan vaan akkuja kantamalla!

      • Anonyymi

        Tietääkö joku, missä mittakaavassa Afrikassa ja joissakin Etelä-Amerikan osissa on jo nyt pystytty hyödyntämään aurikosähköä ja akkuja ilman yleistä sähköverkkoa?

        Jos vertaa tilanne siihen, ettei ole lainkaan sähköä tai sähkölaitteita, niin tilanne on varmasti parantunut paljon. Viikon parin sadekaudet pystytään elämään vanhaan malliin. Jos akkuja säästää niin niistä riittää energiaa 1 W ledilampuille useaksi viikoksi.


    • Anonyymi

      Masavääntäjäkään ei ymmärrä tätä alusta loppuun.

      • Anonyymi

        Sinun kommenttiasi ei ymmärrä Erkkikään!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3170
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2214
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1624
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      76
      1112
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      941
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      904
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      900
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      815
    10. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      8
      795
    Aihe