Mitä lohta sushiin?

Mikä lohilaji on parasta sushiin? Onko kirjolohen ja tavallisen lohen välillä eroa? Olen kuullut että listeriakannat vaihtelevat eri lohien välillä ja järvissä kasvatetuissa lohissa voisi olla jopa lapamatovaara. Onko tämä totta? Valitsenko mieluummin tavallisen lohen vai kirjolohen? Kenties taimenen tai merilohen? Kalatiski oli jo tyhjä joten jouduin turvautumaan vakuumipakattuun. Voiko vakuumipakatun lohen käyttäminen sushissa olla vaarallista?
Ilmoita


Valitse sitä, mikä on tuoreinta! Ei reissun päällä tai kaupassa vanhentunutta kalaa sushiin.

Hyvässä liikkeessä on kalaosaston seinällä taulu, jossa on viimeisen käyttöpäivän lisäksi merkittynä pyyntipäivä. Jos ei sitä ole merkitty, kysy kauppiaalta tai myyjältä.

Valmiiksi pakattua kalaa en suosittele sushiin tai muuhunkaan tuoreeltaan syötävään (esim. graavattavaksi) ruokaan. Niistä ei tiedä, kuinka kauan on ikääntynyt vedestä noston jälkeen.
Ilmoita
"järvissä kasvatetuissa lohissa voisi olla jopa lapamatovaara. Onko tämä totta?"

Ei ole totta. Lapamatoa voi olla järvikaloista vain hauessa, ahvenessa, kiiskissä ja mateessa. Kuhan osalta ei ole varmaa tietoa. Merikaloissa sitä ei ole.
4 VASTAUSTA:
Mihinkä jäi sulta särkikalat ? Pitäisi antaa todellista tietoa, eikä mutua.
pytyä malluun kirjoitti:
Mihinkä jäi sulta särkikalat ? Pitäisi antaa todellista tietoa, eikä mutua.
"Mihinkä jäi sulta särkikalat ? Pitäisi antaa todellista tietoa, eikä mutua."

En antanutkaan mutua, vaan googlasin ensin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lapamato

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00627

http://www.oireet.fi/lapamato.html

Ei mainintaa särkikaloista. Kenellä oli mutua?
Nyt tuli sitte taas näitä vanhankansan kaskuja!!! Merivesi EI todellakaan estä lapamatoa eikä muitakaan matoja loisimasta. Matoja voi olla jopa siiassa.
Suomenmieli kirjoitti:
Nyt tuli sitte taas näitä vanhankansan kaskuja!!! Merivesi EI todellakaan estä lapamatoa eikä muitakaan matoja loisimasta. Matoja voi olla jopa siiassa.
Ja Itämerihän ei ole varsinaisesti meri vaan murtovesiallas, jonka veden suolapitoisuus vaihtelee suuresti - Suomen rannikolla se on alhainen.

On parempi vain kypsentää se fisu hyvin ennen nauttimista kuin "urheilla" ja leikkiä "kansainvälistä" sashimi-hihistelijää.
+Lisää kommentti
merilohi.. Makuasia tosin.
Ilmoita
Kymysys kuuluu miksi seikkailla raa'alla fisulla?

Jos lohta haluaa käyttää sushiin, niin sen on oltava pakastettuna alle 20 pakkasasteen kaksi vuorokautta, jotta loiset ovat varmuudella delanneet - sama koskee myös muita suomalaisten suosimia sashimi-fisuja.

Jos eräät henkilöt ovat olleet hereillä ja tarkkaavaisina tv:n äärellä niin he ovat ehkä huomanneet, että käytännössä kaikki raaka tuuna onkin pakastettu - eihän se muuten voisi selviytyä syömäkunnossa jaappanilaiselle kalatorille.

Joten tseffeistä poiketen en suosittele syömään mitään raakaa kalaa ilman asianmukaista käsittelyä.
11 VASTAUSTA:
"Jos lohta haluaa käyttää sushiin, niin sen on oltava pakastettuna alle 20 pakkasasteen kaksi vuorokautta, jotta loiset ovat varmuudella delanneet - sama koskee myös muita suomalaisten suosimia sashimi-fisuja."

Mitkä ihmeen loiset?

Ne kalat, joissa voi olla loisia - lähimmä lapamatoa - ovat hyvin tiedossa eikä lohi kuulu niihin.

Lohta ja muutamaa muutakaan kotimaista kalaa ei tarvitse pakastaa.

Miksi levität väärää tietoa eli omia perusteettomia pelkojasi?
tuoreus kirjoitti:
"Jos lohta haluaa käyttää sushiin, niin sen on oltava pakastettuna alle 20 pakkasasteen kaksi vuorokautta, jotta loiset ovat varmuudella delanneet - sama koskee myös muita suomalaisten suosimia sashimi-fisuja."

Mitkä ihmeen loiset?

Ne kalat, joissa voi olla loisia - lähimmä lapamatoa - ovat hyvin tiedossa eikä lohi kuulu niihin.

Lohta ja muutamaa muutakaan kotimaista kalaa ei tarvitse pakastaa.

Miksi levität väärää tietoa eli omia perusteettomia pelkojasi?
Tässä mutu-tuntuman lisäksi vähän tietoakin http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa elintarvikkeista/kasittely ja sailyttaminen/hygienia keittiossa /kala ja http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus ja myynti/elintarvikehuoneistot /usein kysyttya/.

Ihmettelen, että miksi haluat "urheilla"?
etsilleen kirjoitti:
Tässä mutu-tuntuman lisäksi vähän tietoakin http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa elintarvikkeista/kasittely ja sailyttaminen/hygienia keittiossa /kala ja http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus ja myynti/elintarvikehuoneistot /usein kysyttya/.

Ihmettelen, että miksi haluat "urheilla"?
Ei lohta tarvitse pakastaa.

Evira näyttää yleistävän liikaa. Jos hauki ja hauen mäti on syytä pakastaa, niin ei se koske lohta. Näytä yksikin, joka on saanut lohesta loisia!
"Urheilija" kirjoitti:
Ei lohta tarvitse pakastaa.

Evira näyttää yleistävän liikaa. Jos hauki ja hauen mäti on syytä pakastaa, niin ei se koske lohta. Näytä yksikin, joka on saanut lohesta loisia!
No näinhän se menee - eräät vain laittavat vastaan vaikka kaikki järkisyyt vaativat toisin.

Ei Evira näitä suosituksia ole tehnyt sinun kiusaksesi vaan opastaakseen sinua parempaan elintarvikehygieniaan.

Ajattele jos aikoinaan Suomen itsenäisyyden alkuaikoina ei olisi tehty tätä valistustyötä ihmisten parempaan terveyteen niin miten moni suomalainen olisi kuollut ruokamyrkytyksiin ja loisiin.

Toki saat "urheilla" kuten haluat mutta ajattele myös hetki keskenäsi ennenkuin jatkat selvän asian vastustamista.

Ja se lohi tulee pakastaa ennen käyttöä - varsinkin raakana ruoaksi.
"Urheilija" kirjoitti:
Ei lohta tarvitse pakastaa.

Evira näyttää yleistävän liikaa. Jos hauki ja hauen mäti on syytä pakastaa, niin ei se koske lohta. Näytä yksikin, joka on saanut lohesta loisia!
Kukaan ei voi tietää minkä viemärin äärestä fisu on poimittu - esim. vantaanjoki on keväisin ja tulva-aikoihin kuin avoviemäri - kaikki yläpuoliset kaupungit laskevat ylivuotavat jätevetensä siihen puhdistamattomina.

Syö sitä fisua sitten kun tiedät mitä paskaa esim. kerava ja järvenpää suoltavat siihen jokeen.

Ja sashimina taimenta suoraan suuhun - ei kyllä onnaa.
toisetnevaanhankkaa kirjoitti:
No näinhän se menee - eräät vain laittavat vastaan vaikka kaikki järkisyyt vaativat toisin.

Ei Evira näitä suosituksia ole tehnyt sinun kiusaksesi vaan opastaakseen sinua parempaan elintarvikehygieniaan.

Ajattele jos aikoinaan Suomen itsenäisyyden alkuaikoina ei olisi tehty tätä valistustyötä ihmisten parempaan terveyteen niin miten moni suomalainen olisi kuollut ruokamyrkytyksiin ja loisiin.

Toki saat "urheilla" kuten haluat mutta ajattele myös hetki keskenäsi ennenkuin jatkat selvän asian vastustamista.

Ja se lohi tulee pakastaa ennen käyttöä - varsinkin raakana ruoaksi.
Mistä tuollainen hysteria?

Lohta on syöty iät ajat graavattuna - pakastamatta sitä ensin. Eikä mitään ongelmia! Miksi siitä ei voisi tehdä myöskin sushia pakastamatta ensin. Sushi kuuluu tehdä mahdollisimman tuoreesta kalasta - kysy vaikka japanilaisilta - ja pakastettu ei ole enää tuoretta.
hysteeriantunnistaja kirjoitti:
Mistä tuollainen hysteria?

Lohta on syöty iät ajat graavattuna - pakastamatta sitä ensin. Eikä mitään ongelmia! Miksi siitä ei voisi tehdä myöskin sushia pakastamatta ensin. Sushi kuuluu tehdä mahdollisimman tuoreesta kalasta - kysy vaikka japanilaisilta - ja pakastettu ei ole enää tuoretta.
Mutta kun se tuuna ei enää ole tuoretta vaan pakastettua niin jaappanissa kuin myös suomessa - katso vaikka niitä uutisohjelmien klippejä tai http://www.arvokokkonen.fi/tuotteet/pakastekalat/4036.php.

Aikoinaan noin kolmannes suomalaisista kärsi loisten aiheuttamista taudeista tai puutostiloista. Vasta elintarvikehygienian ja tietämyksen parantuminen toivat muutosta ongelmaan.

Graavaus ei poista loisia ja Itämeren lohi on käytännössä makean veden fisu, joten suosittelen sen pakastamista Eviran ohjeiden mukaan http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus ja myynti/elintarvikehuoneistot /usein kysyttya/.

Japanilaisetkaan hyvin harvoin saavat tuoretta tonnikalaa. Euroopassakin tuuna valmistetaan perinteisesti läpikypsäksi vaikka tseffien mielestä se onkin ehdoton nounou.

Väärillä opeilla ja käsityksillä ruokahygienistä esim. Hestonin rafla oli suljettuna pari viikkoa ruokamyrkytyksien takia kuten myös Noma. Kaikki mitä tseffit tai perinne kertoo ei ole se ehdoton totuus, joten järki käteen ja älä syö särkee - ainakaan raakana.
hysteeriantunnistaja kirjoitti:
Mistä tuollainen hysteria?

Lohta on syöty iät ajat graavattuna - pakastamatta sitä ensin. Eikä mitään ongelmia! Miksi siitä ei voisi tehdä myöskin sushia pakastamatta ensin. Sushi kuuluu tehdä mahdollisimman tuoreesta kalasta - kysy vaikka japanilaisilta - ja pakastettu ei ole enää tuoretta.
Graavikalahan suolataan, suolaa laitetaan vielä aika reilusti graavausvaiheessa.
Lisäksi myöskin laitetaan sitruunamehua, ihan sitä itseänsä mitä sitruunasta puristamalla tulee.
Suola itsessään on jo todella hyvä pöpöntappaja ja siihen vielä vahvasti sitruunahappoinen mehu päälle. Joten aika pienet saumat siinä on, että graavikalaan jää pöpöjä muhimaan.
Ainoa tietenkin on nuo vakuumipakatut kalat, listerian lempipaikkoja kasvaa.
Eli itse ainakin mieluummin teen graavikalan tuoreesta kalasta, kuin vedän vakuumigraavia nassuun.
Niin juu, olen elintarvikealalla töissä, erikoistunut nimenomaan kalaan ja sen käsittelyyn. Joten mulla nyt on ihan ammattitaitoa -tietoa tästä aikas hyvin.
Ja tuo pakastus taas. No, kalassa voi olla muutakin kuin pelkästään loisia.
Tämä kalan iholla oleva lima voi sisältää myöskin listeriaa yms pöpöjä, mikä tietysti aiheuttaa pahimassa tapauksessa ihmisen sairastumisen.
Tuo 2vrkn pakastaminen on siinäkin mielessä hyvä, että tappaa loisien lisäksi pöpöt kalasta. Luonnonkalakannoista on arvioitu, että noin 35% näistä kantaa listeriabakteeria jossain määrin, kun taas kassikalakannoilla vastaava osuus olisi noin 10%.
Syy tuohon eroon on tietenkin kalakantojen liikkuvuus.
Eli kassikalojen vähäisempi pöpönkantaja määrä johtuu siitä, että ovat elämänsä ajan pienellä alueella. Kun taas esimerkiksi Helsingin edustalla pyydetty lohi tietysti on voinut(ja todnäk onkin) seikkaillut koko Itämeren alueella.
Sushitto kirjoitti:
Graavikalahan suolataan, suolaa laitetaan vielä aika reilusti graavausvaiheessa.
Lisäksi myöskin laitetaan sitruunamehua, ihan sitä itseänsä mitä sitruunasta puristamalla tulee.
Suola itsessään on jo todella hyvä pöpöntappaja ja siihen vielä vahvasti sitruunahappoinen mehu päälle. Joten aika pienet saumat siinä on, että graavikalaan jää pöpöjä muhimaan.
Ainoa tietenkin on nuo vakuumipakatut kalat, listerian lempipaikkoja kasvaa.
Eli itse ainakin mieluummin teen graavikalan tuoreesta kalasta, kuin vedän vakuumigraavia nassuun.
Niin juu, olen elintarvikealalla töissä, erikoistunut nimenomaan kalaan ja sen käsittelyyn. Joten mulla nyt on ihan ammattitaitoa -tietoa tästä aikas hyvin.
Ja tuo pakastus taas. No, kalassa voi olla muutakin kuin pelkästään loisia.
Tämä kalan iholla oleva lima voi sisältää myöskin listeriaa yms pöpöjä, mikä tietysti aiheuttaa pahimassa tapauksessa ihmisen sairastumisen.
Tuo 2vrkn pakastaminen on siinäkin mielessä hyvä, että tappaa loisien lisäksi pöpöt kalasta. Luonnonkalakannoista on arvioitu, että noin 35% näistä kantaa listeriabakteeria jossain määrin, kun taas kassikalakannoilla vastaava osuus olisi noin 10%.
Syy tuohon eroon on tietenkin kalakantojen liikkuvuus.
Eli kassikalojen vähäisempi pöpönkantaja määrä johtuu siitä, että ovat elämänsä ajan pienellä alueella. Kun taas esimerkiksi Helsingin edustalla pyydetty lohi tietysti on voinut(ja todnäk onkin) seikkaillut koko Itämeren alueella.
Niin juu, sen verran tietysti unohtui mainita, että jos esim paistaa kalan, niin sitähän ei ennen kokkausta tarvitse pakastaa(tietenkään).
Vanha ketju mutta oli kyllä huvittava lukea "minä tiedän paremmin" kommentteja. Ihminen on ihan saatanan rasittava netissä.
Kuten viimeisin kommentoija sanoi, vanha ketju. Mutta jotkut saattavat sitä vielä lukea, joten pitää korjata hieman, ettei lukijat saa väärää tietoa.

Pakastaminen ei ole varma tapa tehdä lihasta (ml kalasta) turvallista syödä raakana. Joiden bakteerien, kuten kolibakteerien, tunnetaan säilyvän hyvin pakastettuna. Ainoa täysin varma tapa tehdä lihasta turvallista on kuumentaa pilaantumaton liha kyseisen lihatyypin vaatimaan lämpötilaan.

Japanissa tosiaan pakastetaan sushikalaa yksinkertaisesti logistisista syistä. Tosin, parhaissa sushiravintoloissa pakastamista ei tapahdu. Kala tuodaan elävänä perille ja se valmistetaan sushiksi vasta seuraavana päivänä. Kun kala on tapettu, se jäähdytetään. Ei kuitenkaan pakastimessa tai jäissä, sillä liiallisella jäähdyttämisellä on huono vaikutus lihaan. Jos silmät muuttuu harmaiksi, on jäähdytetty liiallisesti.

Kalakantojen tulee olla puhtaita jo pyytäessä. Varmaa tapaa tappaa kaikki vaaralliset bakteerit, loiset, ym. kypsentämättä kalaa tai pilaamatta lihaa ei ole.
+Lisää kommentti
Mieluummin mä Eviran ohjetta noudatan kuin jotain peräkylän fisumaisteria - on niinkuin osaamistasot kaukana toisistaan.

Ruoan kanssa en alkaisi pelleilemään vaikka niin monet roskisdyykkäyksiä tehden haluavatkin tehdä.

Tuore on tuore varsinkin kalapuolella vasta kun fisu on tapettu pari päivää sitten ja käsitelty ja säilytetty oikein.

Tuoreempaa saa vain itsepyytämällä mutta kaupungissa joutuu tyytymään pari päivää vanhempaan, mutta sitä vanhemman voikin unohtaa suoraan tiskiin.
Ilmoita
Tällä palstalla ei jostain syystä tykätä sushikysymyksistä.
4 VASTAUSTA:
Suoli24:n palstalla sekä sushi että shusi ovat ehdoton nounou.
Outo johtopäätös, mutta niitähän riittää näillä palstoilla.
Sushi EHDOTTOMASTI suuresta ja TUOREESTA Norjan lohesta. Tätä kalaa Finnair roudaa Japaniin sushikalaksi.

Japanissa halutaan myös tuoreita suomalaisia mansikoita.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/finnair-cargo-hakee-kasvua-erikoisrahdista/F6aiQ8j7

http://www.finnaircargo.com/fi/extranet/artikkeli/lennossa-uuteen-tyohon.html

Japanissa ei KOSKAAN Sushikalaa PAKASTETA !
EI koskaan PAKASTETA ! Laatu ja maku ROMAHTAA !
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/finnair-cargolle-euroopan-modernein-lentorahtiterminaali/TfwX3bFe
+Lisää kommentti

Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Ilmoita
Edellisessä HINTANOTEERAUKSESSA näkee, että 1-2 kg merilohi on halvinta. Valitettavasti 1-2kg kala on usein tunkkaista.

4-5kg kalaa on eniten saatavilla. Se on yleensä hyvää.

6kg+ Jäämerestä on parasta Japaniin menevää laatua. Kirjolohi ei kelpaa Japaniin, Sen mäti sitävastoin on haluttua Japanissa.
Ilmoita
pakastakaa kala kunnolla ennen kun alatte sushiin ym käyttämään. Muutama päivä pakastimessa niin loiseliöt kuolee. Tämä on ihan standardi toimenpide.
2 VASTAUSTA:
Lohi matkaa Suomen kautta Japaniin. Jäämereltä 36 tunnissa Japaniin sushibaareihin.

https://www.dna.fi/yrityksille/blogi/-/blogs/finnairin-uudenkarhea-terminaali-takaa-tuoreen-lohen-sushikokille-tokiossa

Lohikuorma 50 000kg jokainen päivä.
åpkoko kirjoitti:
Lohi matkaa Suomen kautta Japaniin. Jäämereltä 36 tunnissa Japaniin sushibaareihin.

https://www.dna.fi/yrityksille/blogi/-/blogs/finnairin-uudenkarhea-terminaali-takaa-tuoreen-lohen-sushikokille-tokiossa

Lohikuorma 50 000kg jokainen päivä.
Mitä vittua sä taas selität
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Mitä lohta sushiin?

Mikä lohilaji on parasta sushiin? Onko kirjolohen ja tavallisen lohen välillä eroa? Olen kuullut että listeriakannat vaihtelevat eri lohien välillä ja järvissä kasvatetuissa lohissa voisi olla jopa lapamatovaara. Onko tämä totta? Valitsenko mieluummin tavallisen lohen vai kirjolohen? Kenties taimenen tai merilohen? Kalatiski oli jo tyhjä joten jouduin turvautumaan vakuumipakattuun. Voiko vakuumipakatun lohen käyttäminen sushissa olla vaarallista?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta