Ilmaston lämpiäminen.

pipero

En nyt ota kantaa siihen onko totta vai ei. Minä olen lukenut että jos jäätiköt sulavat niin meren pinta nousee aivan sikana aiheuttaen katastrofeja.

Minulla on nyt pieni vanha karttapallo, katson sitä ja raavin päätäni. Nuo napajäätiköt näyttävät aika pieniltä mutta merien yhteenlaskettu pinta- ala on aivan älyttömän suuri mutta laskettavissa. Ymmärrän että jäätiköiden paksuus menee hieman arvailuksi mutta on kai pääteltävissä aika tarkasti. Haluaisin tietää paljonko meren pinta nousee jos kaikki jäätiköt sulavat?

En ole missään nähnyt tästä minkäänlaista laskelmaa. Joitain älyttömiltä kuulostavia arvailuja vain. Oma järkeni ei laskuun taivu. Siksi pyydän Teiltä apua herrat matemaatikot!

Tietysti olisi mukavaa myös tietää mitkä alavat paikat peittyisivät vai onko niiden arvionti jo liikaa pyydetty? Palkkioksi en voi luvata muuta kuin ihailuni. Kiitos!

8

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peruslaskija

      Sivulta http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/question473.htm : "The main ice covered landmass is Antarctica at the South Pole, with about 90 percent of the world's ice (and 70 percent of its fresh water). Antarctica is covered with ice an average of 2,133 meters (7,000 feet) thick. If all of the Antarctic ice melted, sea levels around the world would rise about 61 meters (200 feet). "

      Eli 90 % vedestä vie tilavuuden 4/3*pii*((r 61)^3-r^3) missä r on Maan säde metreinä. Silloin 100% vedestä vie tilavuuden 4/3*pii*((r 61)^3-r^3)/0.9. Saadaan yhtälö 4/3*pii*((r 61)^3-r^3)/0.9=4/3*pii*((r x)^3-r^3). Nyt r=12756280 m (wikipedia), jolloin 4/3*pii*((12756280 61)^3-12756280^3)/0.9=4/3*pii*((12756280 x)^3-12756280^3), josta x=67.777... Siis pinta nousee vähän alle 68 metriä, jos oletetaan Maa täysin palloksi ja nettilähteen ja Wikipedian lukuarvot oikeiksi.

    • pipero

      Kiitän jättimäisestä pikaviestistä. Mielestäni tulos on uskomattoman suuri. Uskottava on vaikka sitä karttapalloa katsomalla ei älyäisi.

      Kyseenalaistit kuitenkin nettilähteen sekä Wikipedian lukuarvot.
      Onko niiden todenperäisyyttä syytä epäillä?

      • peruslaskija

        "Onko niiden todenperäisyyttä syytä epäillä?"

        Ei enempää kuin muuallakaan. Mutta tieteessä tulisi aina suhtautua kriittisesti tuloksiin ja oletuksiin. Katsoin vaan ensimmäiseksi vastaantulevat luvut, ja joku toinen lähde voi antaa vähän erilaisia arvoa, tuskin kuitenkaan paljon erilaisia.


      • peruslaskija

    • pipero

      Kiitän herroja vaivannäöstä.
      Pikaisesti katsoen ei koskaan uskoisi noin suuren merenpinnan nousun olevan mahdollista. Kuitenkin yllättävän paljon maata silti jäisi näkyville.
      Ymmärrän että jatkokysymykseni on naurettava ja kuuluisi varmasti eri tieteenalalle mutta mitä tapahtuu luonnolle kun sinne sekoitetaan noin paljon makeaa vettä? Vai ovatko napajäätiköt merivettä?

    • jokumies1
      • 6+9

        60 m merenpinnan nousulla Suomessa peittyisivät rannikkoseudut 50 - 100 km sisämaahan päin.


    • Pitäisi tietysti ottaa huomioon myös meriveden lämpölaajeneminen lämmetessään. Toki meriveden lämpölaajenemiskerroin tiedetään, mutta todellisesta valtamerten lämmönnousun astemäärästä ei taida olla hajuakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      174
      6975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      39
      4107
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2075
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2009
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1849
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1666
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      28
      1601
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1578
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      37
      1415
    Aihe