Hapanlohko

Onko hapanlohko tuttu?
Nam !
Ilmoita


6 Vastausta

Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.


On ja hyvää on. Pieniä eroja on sen mukaan, onko hapanlohko, hapanvelli vai hapanrokka. Olikohan se niin, että hapanlohkoon kuuluu myös lanttuja ja rokkaan ainakin herneitä.
Itse olen tehnyt kaupunkilaisena joskus käänteisesti hapanvelliä niin, että olen keittänyt hyvän ruislimpun pieninä paloina vesikattilassa ja lisännyt perunan paloja ja tietty suolaa ja maitoa. Kerran pidimme itsenäisyyspäivän juhlat, joissa tarjoilimme jokainen omia lapsuusajan herkkuja, ja sinne vein kattilallisen ko. velliä. Kelpasi ja osa kehui hyväksi ruoaksi vaikka hieman oudoksi.

Toinen lapsuuden herkku talvelta oli lohkolaatikko, eli samantyyppinen kuin kukko muuallla, eli perunan ja lantunpaloja ja läskiäö ruistaikinan sisään. Ja runsaa voin kanssa syötiin. Tuli ikävä lapsuutta ja jo melkein 30 vuotta sitten kuollutta mammaani.
Ilmoita
1 VASTAUS:
Hapanlohko, nauris, peruna, kerma, ruisjauhot ihka terveellistä
http://www.ekruokakulttuuri.fi/index.php?p=3&yl=6
+Lisää kommentti
On teillä kurja elämä jos nykyäänkin pitää pula-ajan sontaa syödä.
1 VASTAUS:
Kaikenlaista hapanlohkoa näköjään. Itse muistan, että ruisleivän juurta ja lanttua sisälsi hapanlohko.
Lanttukukko ja perunakukko eri juttuja. Tosin herkullisia. Niihin ei tarvitse lihaa ja läskiä, vaan kasvisyöjä voi rasvan saada voista tai jopa margariinista.
Itse teen kukot valurautaisessa paistinpannussa. Pohjalle taikinalevy. lantun/perunan viipalet, jotka voi ensin pehmittää keittämällä hetken, suolaa ja päälle voiviipaleita. Taikinakuori päälle painellaan niin tiiviisti kuin voi ja sitten uuniin muhimaan. Paistinpannussa sulava rasvakin vain parantaa kuoren makua eikä läpivuoto haittaa yhtään. Tämä on sitten salainen tekovinkki!
Miten hyvää onkaan lanttukukko näin tehtynä! Rasvaa tirsuava rapeauorinen herkku!
+Lisää kommentti
On tuttu. Minä tein eilen ruuaksi hapanlohkoa, äidin reseptillä. Keitetään perunalohkot, jätetään vähän kovaksi, lisäsin leivän juurta ja maitoa sekä reilusti voita sekä suola, annoin hiljalleen kypsyä, että ruisjauhokin kypsyi. Väillä maistelin onko leivän hapanta tarpeeksi ja suolan ja voin määrä. Ruokaa oli syömässä veljeni joka oli tottunut syömään sitä ja hänen puolisonsa jolle oli ruoka tuntematon, hän tykkäsi ja syötiin kolmestaan melkein kolme litraa. Kannattaa maistaa ja tehdäkin, en ole tehnyt enkä maistanut muita versioita.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Hapanlohko

Onko hapanlohko tuttu?
Nam !

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta