Sisäelimet

maito tulee kaupasta

Nykyajan ihmiset ovat vieraantuneet todellisuudesta myöskin ruoassa. Monessa pienemmässä kaupassa ei ole myynnissä esim. sian tai naudan kieltä koska ihmiset eivät osaa ostaa sitä. Mielestäni kieli on eläimen hienomakuisin osa. Toisaalta usein on sen sijaan myynnissä sydäntä. Kyllähän sitä voi syodä, mutta se on pelkkää sitkeää lihasta. Ennen maalla sydän yleensä keitettiin kissoille. Maksaa sentään on myynnissä mutta munuaiset ovat jo harvinaisia.

Tähän voi vain todeta, että jossain palstalla kysyjä tiedusteli hätääntyneenä: onko siinä perää, että makkaroihin käytetään sisäelimiä. Kauheaa!! No, nyt ei juuri käytetä ja makkara ei maistukaan enää miltään paitsi vehnäjauhoilta.

15

754

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiseniinkauheaaole

      No mutta esimerkiksi ryynäreissä ja mustassa makkarassa on oikeastaan kaikki siasta - niin liha, rasva, sisäelimet (maksa, munuaiset, sydän, keuhkot jne...) kuin myös verta.

      Senpä takia ne maistuvatkin niin herkullisilta vaikka naiseni aina jaksaakin valittaa niiden hajusta niitä paistaessa - pienet viilot makkaran pintaan ja paistetaan pinta tumman rapsakaksi ja tarjotaan silkinpehmeän perunamuussin kera.

      Viime kesänä grillasin muutaman kerran ryynäreitä avoimessa ulkoilmassa (koska naiseni ei pidä makkaran hajusta asunnossa) ja grillin savut vain saivat makkarat maistumaan vieläkin paremmilta.

      Joten - kyllä Suomessakin syödään vielä sisäelimiä - tosin sydäntä olen yleensä syöttänyt koiralle. Mitä enemmän eläin käyttää jotain lihasta niin sen sitkeämpää se on - kuten sydän tai poskilihas - pitkä haudutus tosin mureuttaa nekin ja maku on mainio.

    • maito tulee kaupasta

      Moro!

      Tosi on. Musta makkara on poikaa.

    • Suomenmieli

      Jos on niin perverssi, että kusen mausta tykkää niin sitten vaan munuaista nenän alle. Sehän on aika sama kuin söisi autosta katalysaattorin.

    • nöyryyttäkinpeliin

      Vanhassa Ladassani ei ole moisia vierasaineiden kerääjiä joten syön mielellään vajaan vuoden eläneen eläimen munuaisen hyvin huuhdeltuna ja valmistettuna.

      Kusen maku sinun suuhusi tulee vain kuplasta otsassasi tai "nesteen" noustua huvvuun.

    • oppia ikä kaikki

      Moro Suomenmieli.

      Annan Sinulle hyvän vihjeen. Huuhtele ensin.
      Et kai naisellekaan työnnä suuhun pesemätöntä peliä?

    • metsien mies

      Oppia ikä kaikki, sinulle tiedoksi. Ei niitä munuaisia raakana syödä.
      Metsästäjänä käytän kyllä peuroista myös sisäelimet hyödyksi. Kieli, maksa, sydän ja munuaiset on normikamaa, pallit olen kyllä vienyt muiden roippeiden kanssa ketuille haaskalle. Aivoja maistoin koemielessä, ja ne maistuivat paljolti samalta, kuin kateenkorva, hieman "metallisella" lisämaulla höystettynä.
      Ennen aikaan elukat käytettiin toki paremmin hyödyksi. Lapissa söivät poroilta kaviotkin. Koparakeitoksi kutsuvat sitä perinneruokaa. Kerran Savukoskella ollessani, olen sitäkin herkkua maistanut, ja se saa minulta jäädä siihen kertaan.

    • oppia ikä kaikki

      Kiitos vihjeestä, että munuaiset pitää jotenkin valmistaa!

      En ole syönyt koparakeittoa mutta onko tosiaan niin, että kaviot SYÖDÄÄN? Ennen hernekeitossa oli sian sorkkia makua antamassa (rustot) mutta ei niitä sentään syöty, siis kokonaan.

      • ingestion

        Kyllä ne munaisetkin pitää valmistaa - raakana ei oikeastaan kannata syödä mitään eläintä vaikka inuiitit vetävätkin hylkeen maksaa raakana ja ovat vieläkin elossa. Ei kyllä maistuisi mulle, mutta mihin tottuu niin kaiketi se on siinä.

        Ei kaikkea rustoisia osia syödä kokonaan vaikka Kiinassa syödäänkin uppopaistettuja kanankoipia. Yleensä näiden osien on tarkoitus tuoda makua ruokaan kuten luuytimenkin (luuta ei siis syödä) tai muodostaa gelatiinia joka jähmettyy kylmetessään kuten aladoobeissa.

        Ilmeisesti "metsien miehelle" tarjottu suppa ei ollut hyvin valmistettu ja aivan oikeutetusti "nauttiminen" jäi siihen yhteen kertaan. Niinkuin kaikkien ruokien kohdalla - ne voidaan valmistaa joko makoisiksi tai liki syömäkelvottomiksi - aina se on kokista ja hänen osaamisestaan kiinni.


      • äläsnojoset tie
        ingestion kirjoitti:

        Kyllä ne munaisetkin pitää valmistaa - raakana ei oikeastaan kannata syödä mitään eläintä vaikka inuiitit vetävätkin hylkeen maksaa raakana ja ovat vieläkin elossa. Ei kyllä maistuisi mulle, mutta mihin tottuu niin kaiketi se on siinä.

        Ei kaikkea rustoisia osia syödä kokonaan vaikka Kiinassa syödäänkin uppopaistettuja kanankoipia. Yleensä näiden osien on tarkoitus tuoda makua ruokaan kuten luuytimenkin (luuta ei siis syödä) tai muodostaa gelatiinia joka jähmettyy kylmetessään kuten aladoobeissa.

        Ilmeisesti "metsien miehelle" tarjottu suppa ei ollut hyvin valmistettu ja aivan oikeutetusti "nauttiminen" jäi siihen yhteen kertaan. Niinkuin kaikkien ruokien kohdalla - ne voidaan valmistaa joko makoisiksi tai liki syömäkelvottomiksi - aina se on kokista ja hänen osaamisestaan kiinni.

        mustaanmakkaraan ei todella tule sisä elimiä se on fakta tieto just tänään 2000 kiloa mustaa tehnyt .


      • metsien mies

        Koparakeitto on lappilainen perinneruoka, kyllä ne syödään, ei siinä sopassa juuri muuta ole ollut muhimassa. Kerran kun asiasta keskustelin erään saamelaisen kanssa, niin hän sanoi kyllä, koparekeiton olevan köyhien ruokaa. Se on helppo uskoa. Aikanaan se on varmasti ollut yleinen soppa, nykyään melkeinpä vain lappilaisissa tapahtumissa tarjottava erikoisherkku. Toki sen herkku sanan voi siitä jättää pois, koska se antaa sopasta vääränlaista infoa.
        Niitä kynsiä saa kyllä keittää tuhdisti, että edes pehmenevät syöntikuntoon.

        Aihe meni vähän sivuun sisäelimistä, anteeksi sitä.


    • moro taas

      Asia on just niin. Se on verimakkaraa.

    • parhaatkinmuuttuu
    • Suomenmieli

      Onkohan nämä ihmiset purreet raakaa sydäntä, jotka väittävät sitä sitkeäksi? 4:n tunnin keitto! Tulee esim. vaikka hyvä tilliliha, jos ei aina halua leikkeleenä syödä.

      • Jeesus-maaria

        Älkäähän panko sitä mustaamakkaraa suuhunne , eikä "veristä" pihviä , siinä saattaapi piillä hiven sielua , jota ei liene hyvä mussuttaa.


    • sorkat hyviä

      Kaikki on suhteellista niinkuin sydämen sitkeys syödessä. Lehmän liha on tosi sitkeää jos sitä vertaa sian lihaan. Nyt meni väärin, siis sonnin liha.

      Jos sydän maksaa kaupassa enemmän kuin kieli niin ei kai kukaan vapaaehtoisesti osta kalliimpaa ja huonompaa. Tietysti saa ostaa jos haluaa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      77
      4672
    2. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      180
      1987
    3. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      132
      1702
    4. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      148
      1275
    5. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      16
      1181
    6. Hei, huomenta komistus

      Yllättääkö, että olet heti mielessä. Mukavaa päivää upea ❤️
      Ikävä
      35
      1066
    7. Sunnuntain terveiset kaivatulle

      Mitä ajattelet hänestä tänään? Mitä haluaisit sanoa hänelle?
      Ikävä
      78
      963
    8. Miks et tahtonut

      Enää nähdä? Haluaisin ymmärtää
      Ikävä
      52
      936
    9. Hyvää huomenta!

      Mietin miten suhtaudut minuun, jos kerron tunteista. Voinko enää sen jälkeen olla samassa paikassa kanssasi, jos koet as
      Ikävä
      78
      892
    10. Mulla on tarkat korvat

      Kuulin sun äänen ihan selvästi.
      Ikävä
      4
      868
    Aihe