Ei riisiä kuulu huuhtoa vedellä

safir-columm

...aterian lisäkkeeksi valmistettaessa, toisin kuin pakkausselosteet sanovat. Siinähän sitten huuhtoutuu pois myös suuri osa mausta.

50

2798

  Vastaukset

  • mausta?

   siis riisi huuhdotaan ennen keittämistä jotta kuivatus ja pakkausvaiheessa pintaan jäänyt mahdollinen irtolika ja pöly lähtee pois.

   keittämisen jälkeen se vain valutetaan, jos sitäkään valmistustavasta riippuen.

   vai oliko tämä jonkun äärettömän kädettömän uusavuttoman aloitus ?

   • Minusta ero on ainakin selvä. Riisi on aika mautonta mössöä huuhtelemisen jälkeen, mutta jos sen keittää ns. haihdutuksella, makua jää paljon enemmän.

    Ja mikä ihmeen irtolika ja pöly? Kuiva riisi on jo puhdasta.


   • Joku henkinen sairaus täytyy olla, jos riisikin on pestävä.


   • safir-columm kirjoitti:

    Minusta ero on ainakin selvä. Riisi on aika mautonta mössöä huuhtelemisen jälkeen, mutta jos sen keittää ns. haihdutuksella, makua jää paljon enemmän.

    Ja mikä ihmeen irtolika ja pöly? Kuiva riisi on jo puhdasta.

    riisistä tulee mössöä jos keittää sitä liian kauan...


   • näin o. . . kirjoitti:

    riisistä tulee mössöä jos keittää sitä liian kauan...

    Sehän on sitten säädettävissä veden määrällä ja keittoajalla, jos sitä aldenttenä haluat.


   • vieläkö syötte arseenia
    Elintarvikkeista löytyvän epäorgaanisen arseenin on todettu aiheuttavan muun muassa keuhko-, iho- ja rakkosyöpää.
    Arseeni on kemiallinen alkuaine, jota esiintyy luonnossa yleisesti. Tämän vuoksi sitä löytyy erilaisina yhdisteinä myös elintarvikkeista. Ongelmana on se, että arseeni on myös myrkky, joka on yhdistetty muun muassa syöpään ja diabetekseen.
    Ravintokasveista muun muassa riisi on altis keräämään itseensä pohjavedessä esiintyvää arsenikkia. Tämän vuoksi riisituotteista on löydetty useissa tutkimuksissa korkeitakin määriä arseenia.


   • safir-columm kirjoitti:

    Minusta ero on ainakin selvä. Riisi on aika mautonta mössöä huuhtelemisen jälkeen, mutta jos sen keittää ns. haihdutuksella, makua jää paljon enemmän.

    Ja mikä ihmeen irtolika ja pöly? Kuiva riisi on jo puhdasta.

    Ei Riisi-liisteriä lisukkeeksi ,eri asia, jos käytät hiuslisäkettä eli tubee noin tukevoituu
    https://www.iltalehti.fi/pippuri/a/201705152200138491


  • Enpä ole koskaan riisiä huuhtonut. En puuroa, lisäkeriisiä enkä riisiruokia tehdessä. Ruokaa olen laittanut 50 vuotta. Että jos olen avuton niin en ainakaan uus-sellainen. En ole myöskään huomannut mitään haittavaikutuksia pesemättömän riisin vuoksi.

  • huudellut ohra,kaura,ja riisit jokakerta ennekun olen laittanut kiehumaan

   • Aika sitten kokeilla jotain muuta?


   • En ole huuhdellut em. ikinä.


  • Riisin keittäminen Sami Garamin tapaan toimii. 2 mitallista vettä kiehumaan. Kun kiehuu, heittele suolaa joukkoon (mä pistän n. tl / 0,5 l vettä). 1 mitallinen riisiä joukkoon. Pyöräytä pari kertaa lusikalla, ettei jää kiinni

   Minuutin päästä virrat pois ja jätä kannen alle hautumaan. Vartin päästä pyöräytys lusikalla ja pian tän jälkeen on valmista.

   Ei tartte vahtimista, kyttäämistä, tehojen säätöä, huuhtomista. Ei mitään. Kerralla valmista.

  • Ystäväni on n 60 vuotias filippiina, riisipellon laidalla kasvanut, riisiä viljellyt. Riisi huuhdellaan aina kunnes vesi on kirkas,niin risella riisit kuin oncle bens´sit ja etnisistä kaupoista ostetut riisit. Pöhköjä neuvoja kuuluu joskus tietämättömien suusta.

   • Tarkoitti varmaan sitä että riisi huuhdellaan heti poimimisen jälkeen? Tuskin lian annetaan kuivua niihin kiinni?


  • Kyllä se niin vaan on että riisit kuuluu huuhtoa vedellä ennen keittämistä, sanokaa mitä sanotte mutta näin se vaan on.

   • Kyllä täytyy olla sitten olla epäluuloinen. Riisi paketissa on jo valmiiksi puhdistettua tai jopa hiottua*


  • syökää toki ihmeessä sitä shaissee mitä siinä pinnassa on...

   kysyn vielä miten maku muuttuu , jos huuhtoo verrattuna huuhtomattomaan?`

   siis maku ? siis maku? siis miten se maku muuttuu?

   haloja? hallooo?

   • Kokeile itse, niin tiedät. Se on paljon täyteläisempi.


   • safir-columm kirjoitti:

    Kokeile itse, niin tiedät. Se on paljon täyteläisempi.

    Sinulla ei nyt taida olla kaikki riisit kattilassa.


   • ei taida olla kirjoitti:

    Sinulla ei nyt taida olla kaikki riisit kattilassa.

    Trolleilla ei ole.


   • safir-columm kirjoitti:

    Trolleilla ei ole.

    Menikö osa riiseistä lävikön läpi, voihan räkä, sillloinhan ei kaikki ole kattilassa.


  • Tästä ketjusta näkee että ihmisillä yleensä ei näytä olevan mielenkiintoa selvittää miksi he jonkun asian tekevät tai jättävät tekemättä , näin tehdään tai näin ei tehdä koska niin on aina tehty/jätetty tekemättä... voi voi mihin tämä ihmiskunta on matkalla.

   Noh, anyway minäpä selitän. Huuhtelun pääasiallinen tarkoitus on poistaa riisinjyvästen pintaan muodostunut tärkkelysmössö.

   Samalla perusteella myös perunat tulisi huuhtaista kylmällä vedellä kuorimisen jälkeen, jotta irtotärkkelys irtoaa.

   Riisin ja perunan rakenne kun ei ole hyvä jos siinä on tapettiliisteriksi muodostuvaa tahmaista tärkkelystä pinnassa. Ja toki , maku saattaa olla runsaampi jos tykkää tapettiliisteristä.

   Lisäksi riisilajikkeissa on runsaasti eroja jotkut ovat tärkkelyspitoisempia jotkut eivät. Ja ei esim riisipuuroa keitettäessä ole tuon taivaallista väliä huuhdellaanko vai ei.

   Joten oikea vastaus tähän kysymykseen on kuulkaa se että riippuu ihan mitä teette ja minkälaisesta riisilajikkeesta että onko kannattavaa huuhdella vai ei.

   • No juuri näin - se huuhteleminen riippuu siitä mitä ruokaa tekee - tavallinen ruokariisiin riittää kun kuumentaa veden kiehuvaksi (suhde yksi osa riisiä/kaksi osaa vettä), vähän suolaa, lisää riisin kiehuvaan veteen, tiputtaa lämmön keskilämmölle ja antaa kiehua noin kymmenen minuuttia, lämmöt pois ja hauduttaa kannen alla noin viisi minuuttia, sekoitus ja riisi on valmis.

    Sushi-riisi taas vaatii useampia huuhteluita valmistuksen aikana (ennen ja jälkeen kypsennyksen) - en puutu siihen sen tarkemmin tässä, mutta netistä löytyy monia ohjeita senkin tekoon.

    Sitä tärkkelys-mössöä taas tarvitaan moniin riisi-ruokiin kuten "oikea-oppiseen" risottoon ja riisipuuroon, joten ohjeet poikkeavat tässäkin - toivottavasti itsekukin löytää sen "oikean".

    Riiseissäkin on runsaasti eroja eri lajikkeiden ja laatujen sisälläkin - totuin erääseeen basmati-riisi lajikkeeseen ja sen valmistus oli helppoa kuin 1 2 3, mutta käyttämäni laadun ominaisuudet muuttuivatkin yhtäkkiä ja keittämäni riisi pyrki kiehumaan yli tai paakkuuntumaan ellei jatkuvasti sekoittanut sitä huolimatta keittoastian koosta, keitetyn riisin määrästä tai pakkauksen leibeleistä (eri merkeillä samma tulos). Maukasta silti vaikka aiheuttikin vähän vaivaa.

    Kaikki riisit ovat vähän erilaisia ja yleispätevää ohjetta niiden valmistamiseen on mahdotonta antaa - vain kokeilemalla löytää itselleen sopivan riisin ja keittotavan.


  • en huudo milloinkaan keitän puuroriisä lisukkeeksi
   keitto aika on runsaat 15 min
   riisipuurohan pitää keittää 40 min
   ihmettelin miks kiinalaisessa o iin hyvää riisä
   no sik että ne tekee puuroriisä ei unklebensiä

   • Ei tseimikään koskaan riisiä huuhtele vaan mittaa suoraan paketista kattilaan ja kaikki paellat ja risotot, joita eri ohjelmissa on valmistettu, on aina tehty huuhtelemattomalla riisillä - suoraan pussista pannulle ja kattilaan.

    Täysjyväriisi, sushi-riisi ja etnisten kauppojen tuotteet tulee huuhdella ennen käyttöä niin ylimääräisen tärkkelyksen (sushi) kuin epäpuhtauksienkin poistamiseksi.


   • starchy&hutch kirjoitti:

    Ei tseimikään koskaan riisiä huuhtele vaan mittaa suoraan paketista kattilaan ja kaikki paellat ja risotot, joita eri ohjelmissa on valmistettu, on aina tehty huuhtelemattomalla riisillä - suoraan pussista pannulle ja kattilaan.

    Täysjyväriisi, sushi-riisi ja etnisten kauppojen tuotteet tulee huuhdella ennen käyttöä niin ylimääräisen tärkkelyksen (sushi) kuin epäpuhtauksienkin poistamiseksi.

    Oikeampi olisi puhua riisin pesusta kuin riisin huuhtelusta eli niitä pesu ja liotusvesiä on useita ja eri lämpötiloissa jotta saadaan riittävän irtonainen ja hieno lopputulos.


  • Hei-

   Kyllä riisistä voi olla mielekästä pestä roskia yms. Joskus on kovinkin likaista ja roskia ja pieniä eläimiäkin olla voi kuolleinakin. Minä pidän riisiä varastossa viileäkaapissa pienten eläinten varalta, ettei alkaa riisipussi kävelemään itsestään.

   Siivilässä veden alla. Ei siitä ravintoaineita pois irtoa.

   yst. t. Jari

   • Senhän jo äitikin opetti että riisit kuuluu huuhtoa, siis puuroriisit, niistä irtoaa aivan selvästi likaa enkä halua syödä maailmalta tulleita epäpuhtauksia.
    En tietenkään huuhtele näitä pikariisejä koska nehän on jo käsiteltyjä ennestään, sen takia keittoaikakin on niin lyhyt.
    Monet äidit kun ei opeta lapsilleen oikein mitään, eihän moni kolmekymppinen osaa kuoria raakoja perunoitakaan muuten kuin lohkomalla.


   • järki hoi!! kirjoitti:

    Senhän jo äitikin opetti että riisit kuuluu huuhtoa, siis puuroriisit, niistä irtoaa aivan selvästi likaa enkä halua syödä maailmalta tulleita epäpuhtauksia.
    En tietenkään huuhtele näitä pikariisejä koska nehän on jo käsiteltyjä ennestään, sen takia keittoaikakin on niin lyhyt.
    Monet äidit kun ei opeta lapsilleen oikein mitään, eihän moni kolmekymppinen osaa kuoria raakoja perunoitakaan muuten kuin lohkomalla.

    Hei, kiitos

    Minä olen keski-ikäinen mies ja minulla oli sellainen onni että olin murrosikäisenä poikana ammattikoulussa ravintotalous keittäjä linjalla ammattikoulussa.
    Jätin kuitenkin kouluni vuotta vaille kesken mutta sain tarpeelliset tiedot ja taidot.
    Ei ole asiaa mikä ei onnistuisi minun keittiössäni. Olen koko elämäni keittiössä puuhaillut.

    Opettajani oli äärimmäisen tiukka ikäneiti. Kun oli pyykkipäivä ja oppilaat pesimme joskus oma vaateitammekin- ei saanut farkkujen vyötärössäkäään näkyä yhtä ainutta ryppyä sitityksen jälkeen.

    Jos yksi lusikka oli kateissa inventaarioissa tuhansista välineistä sitä piti etsiä.

    yst. t. Jari


  • Huuhtokaa vaan sillä meitä myrkytetään syntyvyyden säännöstelemiseksi.

  • Ihailen aloittajaa, kun uskaltaa omalla nimimerkillään täällä keskustella :)

  • Olen asunut Keski-Aasiassa ja siellä riisiä liotetaan aina ennen keittämistä. Jopa yön yli. Liotuksen jälkeen riisi huuhdellaan niin kauan, että huuhteluvesi on kirkasta. Tällä tavalla olen aina tehnyt itsekin riisin Suomeen palattuani ja luonani sitä syöneet ovat ihmetelleet miten osaan tehdä niin hyvää riisiä : )

   Liottamiseen on syynä paitsi ylimääräisen tärkkelyksen huuhteleminen, myös vuosisatojen perinne. Perinne saanut alkunsa hygieniasta, koska silloin ennen vanhaan riisi ei ollut niin puhdasta kuin nyt. Eikä se nykyisinkään ole, esim olen lukenut tutkimuksesta jonka mukaan iso osa ruokamyrkytyksistä on lähtöisin riisistä. Tähän on syynä mm. maaperästä lähtöisin olevat itiöivät bakteerit (bacillukset, kuten yleinen ruokamyrk. aiheuttaja cereus). Bakteerin itiö kestää keittämisen ja herääkin mukavasti henkiin lämpimässä, keitetyssä riisissä. Siellä se sitten kasvaa ja lisääntyy, jos säilytysaika liian pitkä. Itiöivän bakteerin saa nitistettyä liottamalla riisiä, koska itiö herää henkiin jo liotusvaiheessa ja se siitä muodotunut valmis bakteeri kuolee keitettäessä.

   Tehkää kuten haluatte, mutta itse liotan riisin jatkossakin ENNEN keittämistä. Jos haluan oikein irtonaista riisiä, huuhtelen sen kiehuvalla vedellä keittämisen jälkeen ja "kuivatan" kuumassa kattilassa. En pidä tahmeasta riisistä.

   • Silloin kun Suomessa myytiin irtoriisiä oli liotus ja huutelu paikallaan, koska riisin seassa saatoi olla jopa hiiren papanoita. Niitä liotettiin myös yön yli siksi, että ne kypsyisivät nopeammin. Nykyaikaisia riisejä ei tarvi välttämättä huuhtoa, riippuu riisin laadusta. Tummariisi kypsyy paremmin ja nopeammin jos sitä liottaa, samoin ohra, tattari ja hirssi. Hyviä puurohetkiä huuhtelulla tai ilman.


  • Lisäkkeeksi? Umpilisäkkeestä taitaa kirjoittaja kirjoittaa..;)
   Jos lisukkeeksi laittaa riisiä, se huuhdellaan vedellä Kiinassa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Olen itse nähnyt.
   Ja vanha muorini, joka ei ole kasvatusmaissa käynyt, huuhtelee sen samoin täällä Savossa..

  • Asun riisitilalla Thaimaassa.Täällä riisit on yön likoamassa vedessä.Aamulla Höyryllä kypsytetään.Vie jonkun verran aikaa.
   Kukaan ei keitä riisiä vedessä.
   Toinen tapa on ellainen sähkö riisin keitin missä kypsytys aika on useita tunteja.
   Esim riisipuuron teon näytin heille.Eivät olleet ikinä syöneet puuroa.Ja aika harva uskalsi maistaa nytkin.
   On niin monia oikeita tapoja kypsentää ruokaa.
   Se höyryllä kypsytetty riisi on mielestäni parasta.
   Kun näytin oikean Suomalaisen tavan,kiillotin ensin oljussä sitten keitin.Pitivät kai vääränä kun pyörittelivät päätänsä ja nauroivat.

  • huuhdottaessa saadaan pois ylimääräinen valkuainen, joka keitettäessä on lähinnä vaahtoa ja ylimääräiset hiiren papanat

  • Japanissa riisi pestään _AINA_ ja on pesty sukupolvien ajan. Olen noudattanut tätä sääntä ja riisi on tällöin mielestäni parempaa.

  • Älkää ihmeessä ostako riisiä kun kotimainen esim.Myllyn Paras esikypsytetty Ohrasuurimo on paljon parempi lisäke on kotimaista ja runsaasti kuitua.Suosikaa kotimaisia joulupuuronkin teen aina Ohrasta joten ei riisiä.

   • En suosi kotimaista koska niin tekemällä lihotan vapaamuurarien pohjatonta lompakkoa tässä korruptoituneessa ja rikollisten johtamassa maassa.Pidän kyllä ohrapuurosta.


  • En ole koskaan huuhtonut mitään riisiä ennen keittämistä, ja hyvää siitä on silti aina tullut. Mistään ruokamyrkytyksistä ei ole ollut tietoakaan, enkä ole nähnyt riisieni seassa mitään likaa, mitä olisin nähnyt tarpeelliseksi huuhtoa pois. Olen syönyt myös huuhdeltua riisiä, ja se on ollut huomattavasti mauttomampaa. Joillakin on tapana kehua sellaista mautonta riisiä hyväksi, mutta itse pidän kyllä enemmän sellaisesta riisistä, jossa on ihan kunnolla makua.

   Lisäksi sen pitäisi olla ihan päivänselvää, että mitä enemmän riisiä huuhtelee, sitä enemmän siitä menee myös ravintoaineita hukkaan. Suurin osa vitamiineista ja hivenaineistahan on vesiliukoisia, ja jos riisiä oikein liottaa siinä huuhteluvedessä, niin vettä imeytyy väkisinkin myös riisinjyvien sisään ja huuhtoo ravintoaineita sieltäkin pois. Jos liottaessa riisiä vedessä vesi pysyy kirkkaana, niin se on merkki siitä, että kaikki vesiliukoiset vitamiinit ja hivenaineet ovat jo huuhtoutuneet pois.

   Perunatkin on suositeltavinta syödä ihan kuorineen. Niiden ravinteikkaimmat osat ovat kuoret ja päällimmäisin osa kuoren alla. Perunan sisemmät osat ovat suuremmalta osin pelkkää tärkkelystä. Perunoiden keittäminen kuorittuna on ravintoarvoja ajatellen typeryyden huippu.

   • siis mitä mä juuri luin? oletko tosissasi?

    kuivasta riisistä lähtee ravintoaineet ja hivenaineet huuhtomalla?

    riisissä kun ei kumpaisiakaan juurikaan ole saatika että ne huuhtomalla lähtisivät.

    ja maku muuttuu huuhtomalla? ehkä siitä lähtee se sonta pois mitä en itse syö,
    onnea kulinaarisiin nautintoihisi!

    päivän , tai itse asiassa koko viikon parhaat huutonaurut =)

    voi luoja että on typerää väkeä täällä pätemässä.


  • Sitä huuhtoa kannata. Sen sijaa voi hauduttaa pitkää nii hyvää tulee..

  • Summa summarum:
   - riisiä liotetaan vaihtaen vettä kunnes se on kirkasta. Tällöin saadaan ylimääräinen tärkkelys pois, joka aiheuttaa veden kuohumista ja mahdolliset roskat ja hyönteisjäämät, jos riisi on jotain itämaisen kaupan lajia.
   - jo kokee, että juuri omaan tiettyyn ruokaan ei tarvita liotettuja riisejä, ne laitetaan kuivana kiehumaan
   -bacillus cereus tuskin ehtii lähteä elämään, silloin kun vastakeitetty riisi syödään heti ja kuumana, riippumatra siitä pestäänkö sitä vai ei.
   - nykytiedon mukaan riisiä ei pidä säilyttää seuraavaan päivään, sillä silloin pöpöt voivat innostua. Jos säilyttää riisiä, se pitää jäähdyttää heti ja tehokkaasti ja pitää kylmässä käyttöön asti.

   • "Jos säilyttää riisiä, se pitää jäähdyttää heti ja tehokkaasti ja pitää kylmässä käyttöön asti." Siis normaalit menettelyt kaikkien säilytettävien ruokien kohdalla.


  • Sen takia sitä huuhdellaan ja liotetaan vedessä että arseeni irtoo riisistä mikä on vaarallista/myrkyllistä. Että huuhdelkaa kunnolla riisit.

  • Tarkennuksena ylläolevaan vielä että huuhdellaan siis jos tarvis saada ylimääräistä tärkkelystä pois. Ja jos on jotain kolmannen maailman sontaisempi tila niin silloin poikkeuksellisesti myös hygienian vuoksi. Nämä arseenit ja muut hymynkareen suunpieleen tuovat lässytykset on näitä folionrapistelijoiden suu vaahdossa keuhkoamia """faktoja""" koska heillä on ääretön tarve päteä ja olla oikeassa. Nythän tosin on trendikästä että totuudella ei ole väliä vaan terävällä esiintymisellä ja yksinkertaistamisella jotta päivän sofismi saadaan mahtumaan 140 merkkiin, joten jokainen uskokoon mihin haluaa...

  • olet oikeassa ,,mut menepas puhuman putinille,,,,,kerran jos kokeillaan huuhtamatta ,,,takuun,varman tavan jää just tämän,,,,

  • Jos muutama miljardi vinkuintiaani on vuosituhansien ajan liottanut tärkkelyksen pois riisistä niin se on täysin väärien peräkammarien aikamiespoikien ja Amalian mukaan. Herreguud tätä foorumia.

  • Riisi pitää huuhdella siksi, että siinä oleva myrkyllinen arseeni lähtee pois. Niissä maissa joissa paljon riisiä syödään, sitä pidetään jopa vaarallisena syödä ilman pesua. Kyse ei siis ole pölystä, liasta, tärkkelyksestä tai bakteereista vaan syöpää aiheuttavan arseenin pesemisestä.

  • Yleensä riisi keitetään 1:2 eli yksi riisiä ja kaksi osaa vettä, mutta tämäkin vaihtelee riisitä ja olen huomannut, että myös astian laakeudesta, jolla riisiä keitetään - vettä voi aina lisätä, jos kuivaksi menee.

   Voi toki huuhdella ennen keittoa siivilässä, jos pelkää irtoaineksia olevan riisissä.

   10 minuuttia hiljaisella lämmöllä ensin ja sitten lämmöt pois ja antaa hautua 5 minsaa, mutta toki tämäkin riippuu riisistä - itse käytän nykyään Risellan basmati-riisiä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa jatkaa Jari-Matin mollaamista

   Seiskassa avautuu Maisa taas JM:n ”pettämisestä” (kätevästi unohtuu että maisa oli se varsinainen pettäjä) ja ”taloussotkuista”. On kyllä muijalla po
   102
   9873
  2. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   Kotimaiset julkkisjuorut
   256
   8080
  3. Sanna Marinin hallitus Suomen historian suosituin

   Jopa persuistakin 1/3 pitää Marinin hallitusta hyvänä. Edellinen ennätys on Paavo Lipposen hallituksen ajoilta. Voidaan tehdä johtopäätös: suomalaine
   Maailman menoa
   184
   2209
  4. Sofia Belorf kuljetti setelipinoja matkalaukussaan, kertoo tullivirkailija 28.5.20

   Tullivirkailija todisti Katiska-oikeudenkäynnissä ja kertoi Sofian jääneen kiinni paksujen (50 euron) setelinippujen kuljetuksesta matkalaukussaan. Ni
   52
   1608
  5. Martina yritti herätellä vain Stefania.

   Yritti herätellä pari vuotta sitten, kun kävi katsomassa asunto ja otti kuvia sieltä, että tänne me tyttöjen kanssa muutamme. mutta Stefan pyysi tak
   Kotimaiset julkkisjuorut
   117
   1440