Isän ja hänen poikien yhteisistä geeneistä

Miten on?

Tietääkseni lapset saavat kukin isältään 50% geeneistä. Jos sisaruksilla on 50 % yhteisiä geenejä, samoin kuin isänsäkin kanssa, niin voiko sanoa että isä on lapsilleen täsmälleen yhtä paljon sukua, kuin sisarukset toisilleen? Eli isä voisi olla lähes yksi sisarusparven jäsen?

5

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sisarukset on teoriassa sukua toisilleen 0-100%. Isä lapsilleen vähän vähemmän kuin 50%, ja äiti vähän enemmän kuin 50%, koska lapsi saa mitokondriaalisen DNA:n vain äidiltä.

    • pojan vötkäle

      Y < X !!

    • niettä

      Lasten sukulaisuus keskenään on siis satunnainen, mutta suurin osa hyvin lähellä keskimäärää 50 %. On tapana sanoa, että lasten sukulaisuus on yhtä suuri kuin suhteessa isäänsä, koska yksilöllisiä eroja ei tunneta.

    • luottakaa-toisiinne

      Oletteko koskaan kuulletkaan syrjähypyistä? Lapset voivat olla omia tai sitten eivät. Periytymislait ovat hyvin selkeitä, aidosti omat lapset perii tekijöitä aina isältään ja äidiltään, mutta ne syrjähypyt voivat tuoda tähän sitten niitä yllätyksiä. Mutta, ei pidä myöskään unohtaa mahdollisuutta adoptioon, adoptiolapset tai adoptiovanhemmat voivat olla ihan aidosti myös oikea perhe jos niin tahdotaan. Yksi asia on ainakin saatu selväksi; mitokondriaalinen dna periytyy aina matrilineaarisesti eli "äitilinjalta". Muu perimä tapahtuu aina isän ja äidin solutumien välittämästä perimästä eli jälkeläinen saa perintötekijöitä molemmilta vanhemmiltaan. Mikä tässä on niin vaikeaa? Jotkut miehet, isät, voivat jatkuvasti epäillä lastensa alkuperää, mutta näin se suhde puolisoon häiriintyy. Jos ei todisteita löydy niin ei kannata pitää epäilyksen ilmapiiriä yllä.

      • niettä

        Naaras pyrkii parittelemaan mahdollisimman hyvägeenisen koiraan kanssa, koiras mahdollisimman monen naaraan kanssa.

        Tämä näkyy ihmisellä siten, että mitä korkeampaa tasoa mies on, sitä uskollisempi nainen. Ei ole juuri löydettävissä parempaa miestä. Ääripäinä lienevät Sveitsin yläluokka, jossa nainen saa toisen miehen siittämiä lapsia n. 2 %, ja Englannin alaluokka, jossa toisen siittämiä lapsia on n. kolmasosa. Parempia miehiä on naiselle tarjolla pilvin pimein.

        Suomessa väestörekiisteriin on merkitty isäksi väärä mies n. 5 - 10 %:ssa. Luvut ovat pitkälle arviota, koska varmat isyystestit ovat kuitenkin harvinaisia.

        Äitilinja on miltei varma, isälinjaan ei kannata biologista sukulaisuutta perustaa, sillä se katkeaa miltei varmasti muutamassa sukupolvessa.

        Sukututkimuksella voidaan saavuttaa vain sosiaalinen sukulaisuus, sillä ei ole luultavaa, että entisinäkään aikoina naiset olisivat toimineet biologian vastaisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe