Rurikin isä

vaikku korvassa

Olen yrittänyt selvittää kuka oli Rurikin isä. Mielestäni hän olisi avain moneen asiaan. Idea on että mm. Birka oli noilla kulmilla joista oletetaan Rurikin lähteneen ja että hänen isänsä oli kuningas?

Aikalaisten kirjoituksista en löytänyt kuin Ansgarin käynnin noilta ajoilta jolloin Rurik läksi noilta kulmilta rauhoittamaan mm. suomenheimoisten pyynnöstä tilannetta Laatokan maille. Alla olevassa linkissä mainitaan mm.kuningas Karhu (Björn)?

Vai onko parempaa tietoa?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ansgar

13

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hum

      Ennekaikkea meidän nykyisten suomalaisten ei pidä uskoa niitä väitteitä, että suomalaisissa ei ole ainuttakaan viikinkiä. Se, että riimut keskittyy mm. tukholmanseudulle jne, johtuu vain siitä, että siellä sijaitsi varsinaiset keskuspaikat. Oikeat soturit toki tuli suomen puolelta. Tämän me kaikki tiedämme vaikka nöyrästi kumarramme muka faktoja historiankirjoja.
      Heihaloo! Herätkää nyt jo vihdoin! Ei eletä enää mitään kalevalankeruuaikoja. Todellisuus on jotain ihan muuta minkä voittajavaltiot kertoili niinkuin se niille sattui sopimaan.

    • mette.soderman

      Näyttää ikävästi siltä, että Rurik oli myyttinen hahmo, jolla ei ole vastinetta historiassa.

      Linkin artikkeli käsittelee yksityiskohtaisesti rusien, varjagien ja Birkan sotureiden historiaa Venäjän joilla.

      http://www.academia.edu/1429916/Rus_Varangians_and_Birka_Warriors

      Staraja Ladoga, jonka piti olla Rurikin kaupunki, perustettiin jo 750-luvulla kauppapaikaksi eikä sitä linnoitettu, joten kauppa oli selvästi rauhanomaista. Skandinaaveja oli Staraja Ladogassa jo 600-luvun alussa. Kauppaa käytiin mm. turkiksista, joita ostettiin suomalais-ugrilaisilta paimentolaisilta.

      Kun hopea tuli mukaan kuvaan, kauppapaikat levisivät kaikkien suurten jokien rannoille ja niitä alettiin myös linnoittaa. Arkeologiset löydöt ovat skandinaavisia, useat osoittavat selvää yhtenäisyyttä, joka viittaa Mälarin alueelle. Samanlaisia esinelöytöjä on on myös Birkasta, joka perustettiin ja linnoitettiin samaan aikaan

      Tärkeä kauppakaupunki oli Rjurikovo Gorodišce, joka linnoitettiin heti alusta saakka. Se hallitsi Ilmajärven ja Volkhov-joen reittiä. Sara-joella tärkeä linnoituskaupunki oli Sarskoe Gorodišce, joka oli suomalais-ugrilaisen Merja-kansan asuttama.

      Erityinen piirre hautalödöis Rjurikovo Gorodištšesä niin Birkassa kuin kaikissa näissä Venäjän jokivarren kaupungeissa on haukkamotiivi sotureiden aseissa. Se kuvastaa yhtenäistä soturikulttuuria Mälarenilta Ahvenenmaan kautta jokireiteille.

      Novgorod perustettiin 900-luvun puolivälissä, vaikka sitä edelsi Rjurikovo Gorodištše, jota nykyään kusutaan Rurikinlinnaksi. Se on ajoitettu 800-luvulle. Rurikinlinnan kaivauksisa onlöydetty slaavilaista ja suomalais-ugrilaista esineistöä.

      Vaikka Rrikin olemassaolosta ei ole muita todisteita kuin maininta Nestroin kronikassa, voi hyvin pitää Rurikinlinnan perustajaa Rurikina, vaikka nimi siis liitettiin paikkaan vasta nykyaikana.

      Linkin tutkimus toteaa myös soturieliitin olemassaolon haukkakuvioituine asineen, vaikka kuningaskuntia he eivät perustaneet, ainoastaan yhteenliittymiä ja kauppakaupunkien hallintoa.

    • Vaikku korvassa

      Taruolennon geenijälki? Kovillehan se ottaa, kun 2000-luvulla on huipputiede korvaamassa tarinoita. Vaikka kronikat ja saagat ovat tietenkin tietynlainen pohja, muuten ei olisi juuri mitään ei ns. viikingeilläkään!

      Niin olenkin ihmetellyt tuon Staraja Ladogan/Novgorodin aiheuttamaa sotkua, joka mielestäni on ilmeinen. Siis sehän oli olemassa ennenkuin Kronikan mainitsema Rus Rurik pyydettiin rauhoittamaan tilannetta siellä kärjistyneeseen tilanteeseen.
      Tässä kohtaa historioitsija/t eivät oikein ole väittämineen tilanteen tasalla ja mielestäni siinä on jollekin käynyt lapsus ja se on jäänyt elämään. On siis eri asia kaupungin perustaminen kuin koko Novgorod ja alueen/heimojen yhdistyminen, johon Rurikin liittäisin. Silloin päästään noista virheellisistä vuosisadoista eroon.

      Ja edelleen olen samaa mieltä, ettå se esinejälki pitää ollakin. Tunsivathan nuo suomensukuiset Rusien paikalle pyytäjät jo tulevan hallitsijansa ja muut sen aikaiset mm. svea-heimot varsin hyvin. Eli reitti oli tuttu. Ehkä valinta oli myös kieliasia.
      Haukkaa en lähde haukkaamaan...

      Ai niin, hänen geenijälkensä menee loistavasti kuvaamaasi reittiä ja ihme kumma myös Suomen puolelta, jonka piti olla tyhjä noina aikoina.

      Ja kun nyt kuitenkin on menossa maailmanlaajuinen Rurikid Dynasty DNA projekti, niin tuohon liittyen edelleen mietin kuka oli Rurikin isä? Sitä oli kyse.

      Olisiko ideoita, väsyttää juupas eipäs argumentit

      Muistin virkistämiseksi linkki.

      https://www.familytreedna.com/public/rurikid/

    • Vaikku korvassa

      No se haukka nyt sitten kuitenkin,
      Alassyöksyvä haukka on Rurikin vaakuna ja Vanhan Laatokan vaakuna. Hassu yhteensattuma.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Rurik

      • Ukrainan joet

        "Venäjän tärkeimpien ruhtinaskuntien ruhtinaat ja myöhemmin sen tsaarit johtivat sukunsa Rurikiin Vasili IV:n (k. 1612) kauteen ja Romanov-suvun valtaannousuun saakka."

        Kysyppä Putinilta KGB:n versio historiasta:)

        Google: RUS


    • Vaikku korvassa

      Tällä hetkellä ei ehkä ole viisasta läikytellä Venäjän asioita millään tavalla... :)

      Mutta noin minäkin olen asian ymmärtänyt.

      • historiatoistaa

        -- Rurik = rorik = souturikas , siis sellanen aikansa oligarkki ,joka oli rikastunut kaupalla ja ryöstelemällä ,siis sellanen ku venäjällä ovat sankarit tänään -- ei kai se sen kummenpaa.


    • mette.soderman

      Annoin linkin artikkeliin, jossa todettiin, että haukkakuvioita on löytynyt pitkin rusien käyttämiä jokireittejä; artikkelin kirjoittajan mukaan kyseessä olisi ollut eräänlainen soturikastin tai eliitin tunnus. Staraja Ladogan vaakunassa on todella alas syöksyvä haukka.

    • Vaikku korvassa

      Juuri niin, mielestäni sekin selventää Rusien liikkeitä. Kun nyt sitten 2000 luvulla olemme saaneet vielä selvennyksen geeneistä, niin näyttäisi siltä että vaikka ynglinga-saaga pitäisi paikkansa. Eli suomensukuiset ovatkin olleet tässä valossa vahvoina kuningas-sukuina läntisissä naapureissamme ennen kristinuskon- ja eteläisten svea-heimojen invaasiota.
      Sen takia heitin tämän isä asian, koska kaikilla on isälinjan mukainen Y-habloryhmä... näihin päiviin saakka, etenkin ajassa taaksepäin.

      Arvaisin, että kuningas Björn oli suomensukuinen ja siitä alenevassa polvessa saagojen alkuhämäriin...

    • monta tekijää

      Geenit ja kulttuurit kulkevat eri teitä. Kielen perusteella suomensukuisinä pidettyjen kansojen geenitausta vaihtelee paljon. Siperialaiset ostjakit ja suomalaiset ovat aivan eri puuta. Paljon on geenienkin osalta selvitettävää. Varmaa on vain se, että jonkin geenialaryhmän levinneisyys saattaa viitata yhteisiin biologisiin sukujuuriin.

      Enempää ei voi päätellä, jos luotettava historiallisen dokumenttiaineisto on olematon, kuten Rurikin tapauksessa. Nykyisiä kansallisuuskäsiteitä ei kannata istuttaa 1 000 vuoden takaisiin tapahtumiin.

      Kuningas- ja keisarisukujen sukupuut ovat omaa luokkaansa. Niissä on paljon säveltämisen makua, kun mennään historiallisten dokumenttien ulottumattomiin. Saaga on vain saaga, vaikkei välttämättä vailla totuuspohjaa.

      • umpi

        Niin Kustaa Vaasankin suku lähtee vedenpaisumuksesta ja muista hyvistä 1500-luvun argumentoinneista : ) Mielenkiintoista on hunnien tulo 400-500 jkr.
        länteen levittäytyen Rooman valtakunnan pohjoispuolelle Germanian alueelle, mutta
        myös nyk. Etelä-Ruotsiin ! Juuri hunnien vaellusten jälkeen kauppareitit itään alkoivat avautumaan Permiin ja Jerusalemiin saakka ! Geenitutkimuksessa olisikin
        tärkeää tutkia hunnien perimää. Onko tästä sekoittumisesta jäänyt mitään
        todisteita ? Suomessa hunnien esiintymisestä ei pahemmin ole näyttöä, mutta voisiko Turku ollakin alunperin turkkilaisesta sanasta Türkü muinaisvenäläisen/ruotsalaisen Torg/Turgu nimen sijaan. Hyvin mahdollista on, että hunnit kävivät
        myös Suomenkin saaristossa Skånen lisäksi.


      • väimies
        umpi kirjoitti:

        Niin Kustaa Vaasankin suku lähtee vedenpaisumuksesta ja muista hyvistä 1500-luvun argumentoinneista : ) Mielenkiintoista on hunnien tulo 400-500 jkr.
        länteen levittäytyen Rooman valtakunnan pohjoispuolelle Germanian alueelle, mutta
        myös nyk. Etelä-Ruotsiin ! Juuri hunnien vaellusten jälkeen kauppareitit itään alkoivat avautumaan Permiin ja Jerusalemiin saakka ! Geenitutkimuksessa olisikin
        tärkeää tutkia hunnien perimää. Onko tästä sekoittumisesta jäänyt mitään
        todisteita ? Suomessa hunnien esiintymisestä ei pahemmin ole näyttöä, mutta voisiko Turku ollakin alunperin turkkilaisesta sanasta Türkü muinaisvenäläisen/ruotsalaisen Torg/Turgu nimen sijaan. Hyvin mahdollista on, että hunnit kävivät
        myös Suomenkin saaristossa Skånen lisäksi.

        -- onko totta ,että kustaa vaasa oli niin mustasukkanen tyttäristään että tapatti niiltä poika kaverit ? - luin kai muinoin jostain


    • vaikku korvassa

      No, oli miten oli. Nykyisen tuntemallamme ruotsinmaalla ei ollut 800-luvun loppupuolelta enää tiedettyjä kuninkaita ennen vuotta 970. Sitä ennen Birka tuhottiin ja kas kummaa ei tiedetä miksi, eikä ilmeisesti kiinnosta...
      Se vimma millä sitten lähdettiin myös nykyisen suomenpuolelle oli samaa tuohoa ja hävitystä kuin oli Birkassa.
      No niin no, mielestäni se voisi mennä jotenkin noin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1804
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1602
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      19
      1399
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe