Voiko Ubuntun saada oikeasti toimimaan?

casavie

Pystyykö Ubuntusta oikeasti saamaan kohtuullisella vaivalla asiallisesti toimivaa?

Vuosia käytössäni oli Windows XP. Siinä oli paljon kritisoitavaa mutta aika hyvä kuitenkin. Windows 7 oli seuraavaksi kokeiltavana vähän aikaa, ihan ok, mieluiten olisin kuitenkin pitänyt vanhan XP:n. Sitten päätin valita Linux/Ubuntun.

Ubuntun perusasennus oli helpompi ja nopeampi kuin Windows 7:n, olin innoissani. Asentelin tarvittavia arjen työkaluja – helppoa sekin. Tähän asti olin tykännyt kaikesta. Ohjeet, vihjeet, järeämpi tieto, kaikki oli hyvin löydettävissä, selkeästi jäsenneltyä, ei ollut samanlaista salamyhkäisyyttä ja toisaalta kaupallista tyhjää löpinää kuin Windows-kuvioissa. Sen jälkeen onkin sitten kaikki mennyt pieleen.

Nettiselain hakee hitaasti, ikkunan vieritys on raivostuttavaa, vierityspalkki toimii epätasaisesti ja tekee vierityksen epätarkaksi ja työlääksi. Joihinkin palveluihin pääseminen (esim. omien sähköpostien lukeminen webhotellin linux-palvelimelta) kestää kauemmin kuin Windows-ympäristöissä.

Videoleikkeiden (.mpg) katseleminen on kuin nopeutettu diaesitys, ts. liike on pätkivää ja seassa vilahtaa rakeisia tai epätarkkoja ruutuja. Kokeilin myös .mpg-tiedoston konversiota toiseen formaattiin (.mkv), ei auttanut.

DVD-elokuvan katsominen oli yhtä kehnoa. Tähän ja edelliseen ongelmaan koitin ratkaisuksi VLC-mediasoitinta Ubuntun oletussovelluksen sijaan mutta ei ole ainakaan niin paljon parempi, että sillä olisi merkitystä.

CD-audiolevyn poltto on ongelmallinen. Juuri poltin CD:n joka kaatui ”tuntemattomaan virheeseen”. Turhauttavaa ja CD-levyjä tuhoutuu. Ja ilmeisesti näillä Ubuntun työkaluilla audio-CD:lle ei saa mahtumaa yhtä isoja albumeita kuin esim. Nero Windows-ympäristössä pystyy tekemää.

Tulostin ei tulosta ihan täyttä priimaa (Epson Stylus Photo RX560). Valokuvien katselutyökalu sen sijaan on minusta oikein hyvä. Gimp-kuvankäsittelyä en ole vielä asentanut, Window-ympäristössä olen siitä tykännyt, joten kai se Ubuntussakin on hyvä. Mutta aloin epäilemään koko Ubuntuun siirtymisen mielekkyyttä.

Ikkunoiden avauskin saisi olla sähäkämpi mutta ennen muuta niiden sulkeutuminen on kumman hidastelevaa. Tietokoneen käynnistyminen ja sulkeutuminen taas toimivat miellytävän nopeasti.

Tiedostonhallintatyökalu on kökköinen. Pitkien informatiivisten tiedostonimien käyttö on Ubuntussa huono idea toisin kuin Windowseissa. Tiedostojen siirtely tai kopiointi kansiosta toiseen ei käy helposti ja sähäkästi kuten Windows-ikkunoissa. Kuvakkeet saisivat olla koko/selkeys-tehokkuudeltaan parempia. Luettelo-ulkoasuisena ikkunaan ja riville mahtuu ihmeen vähän informaatiota, eikä Ubuntu anna edes kaventaa sarakkeita vapaasti vaan jos on pitkiä tiedostonimiä, joutuu pudottamaan kaikki muut sarakkeet (koko,tiedostotyyppi,luontipäivä jne.) pois.

Näppäimistökin tekstinkäsittelyssä hidastelee niin, että tällainen 10-sormijärjestelmän hallitseva kirjoittaja ehtiin kirjoittaa jopa 2-3 kirjainta ennen näkymistä näytöllä, liittyneekö LibreOffice Writeriin vai johonkin laiteajuriin?

Ubuntun tehokkuuskin on alkanut epäilyttää – takapuolituntumalla tuntuu kuin Windows 7 olisi ollut sähäkämpi.

Nyt olen kokeillut näitä neuvottuja päätteeltä tehtäviä asennuksia (linux-skriptejä?): ubuntu-restricted-extras, libdvdread4, libdvdnav4. Ei auta. Näytönohjaimen ajantasaisia ajureita Windows 7:kään ei löytänyt mutta ei se haitannut, kaikki yllä maitnitut toimivat asiallisesti.

Jos joku osaa neuvoa, haluan vielä jatkaa kokeilua, muussa tapauksessa taidan luovuttaa ja palata nöyrästi Windowsin pariin vaikka Microsoft jurppiikin.

Laitteistokokoonpano ja muuta lisätietoa:
Kone on koottu ehkä 2005 tai 2006.
Ubuntu näyttää:
Jakelupaketti: Ubuntu 14.04 LTS. Muisti: 2,0 GiB. Suoritin: Intel Celeron(R) CPU 2,80 Ghz. Grafiikka: R200 (RV280 5960) x86/MMX/SSE2 TCL DRI2. Käyttöjärjestelmän tyyppi: 32-bit. Levy: 312,8 GT. Lisäksi toinen taltio: 157 GT.
Fyysiset laitteet:
Emolevy: Asrock P4V88. Prosessori: Intel Celeron D Processor 335 (256K Cache, 2.80 Ghz, 533 MHz FSB). Muistia 2,0 GB (2x1 GB). Videokortti: ATI Radeon 9250 (128 MB) (incl. Support for OpenGL applications. Asennuskovavely: Western Digital 7200 SATA II: WD3200YS-01PGB0, 320.0 GB, 7200 rpm. Toisena taltiona: Seagate Barracuda 7200.7 SATA: ST3160023AS, 160.0 GB, 7200 rpm. CD_DVD-asema: NEC DVD-RW ND-3540A (DVD R ja -R 16x, CD-R 48x …). Hiiri: Logitech jotain, optinen, näppäimistö Logitech jotain (Windows-mallinen), näyttö: Eizo jotain.

P.S. Jos Ubuntun asentaisikin siten, että toisella levyllä (esim. näin aluksi yllä mainittu 160 GB) olisi Windows viihde- ja harrastekäytön ympäristönä (videoeditointi, elokuvat, musiikki, levyjen poltto, valokuvat, pelit) ja Ubuntu olisi työ- ja toimistokäyttössä. Voisiko toimia vai hidastaisivatko tai aiheuttaisivatko muuten harmia toinen toisilleen?

83

890

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aasian tuntija

      Unity työpöytäympäristö ei ole erityisen hyvä vanhaan koneeseen, joten kannattaa asentaa jokin kevyempi työpöytä, kute Lubuntu desktop. Voit asentaa lubuntu-desktopin ohjelmistojen hallinnan kautta tai päätteen kautta komennolla
      sudo apt-get install lubuntu-desktop

      Asennuksen jälkeen kirjaudu ulos ja kirjaudu sitten Lubuntu työpöydälle.

      • aasian tuntija

        Ei Windowsista ole haittaa, kun se on omalla osiollaan.


      • Kiitos avusta mutta kävi päinvastoin. Firefox-ikkunan oikean palkin veto alaspäin nopeutui ja täsmentyi mutta ylöspäinvedolle kävi päinvastoin. Näppäimistövaste hidastui entisestään. .mpg- tai .mkv-videoleikkeille kävi myös oudosti: Full Screeninä hidastuivat entisestään mutta tikkuastkin kokoisena katsottuna vilistävät ehkä 10% nopeutettuna. DVD-elokuvan katsomisessa terävyys parani (tai siis ne epäselvät ruudut tipahtivat pois) mutta pätkiminen on pahempaa. DVD:n osalta myös tikkuaskin kokoisessa ruudussa kuva jää jälkeen puheesta, kuva on skarppi mutta ruutuja puuttuu. Näppis on nyt niin hidas, että ehdin kirjoittaa 4-5 merkkiä ennen näytölle ilmestymistä, eikun jopa 6-7. No toisella foorumilla ohjeistettiin, että ubuntu-restricted-extras-asennus pitäisi panna uusiksi. Niinpä tein niin: Päätteellä: sudo apt-get install lubuntu-restrictec-extras, sitten sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh jne. - ei parannusta, lievästi päinvastoin.


      • casavie kirjoitti:

        Kiitos avusta mutta kävi päinvastoin. Firefox-ikkunan oikean palkin veto alaspäin nopeutui ja täsmentyi mutta ylöspäinvedolle kävi päinvastoin. Näppäimistövaste hidastui entisestään. .mpg- tai .mkv-videoleikkeille kävi myös oudosti: Full Screeninä hidastuivat entisestään mutta tikkuastkin kokoisena katsottuna vilistävät ehkä 10% nopeutettuna. DVD-elokuvan katsomisessa terävyys parani (tai siis ne epäselvät ruudut tipahtivat pois) mutta pätkiminen on pahempaa. DVD:n osalta myös tikkuaskin kokoisessa ruudussa kuva jää jälkeen puheesta, kuva on skarppi mutta ruutuja puuttuu. Näppis on nyt niin hidas, että ehdin kirjoittaa 4-5 merkkiä ennen näytölle ilmestymistä, eikun jopa 6-7. No toisella foorumilla ohjeistettiin, että ubuntu-restricted-extras-asennus pitäisi panna uusiksi. Niinpä tein niin: Päätteellä: sudo apt-get install lubuntu-restrictec-extras, sitten sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh jne. - ei parannusta, lievästi päinvastoin.

        Itse en Lubuntuun koske pitkällä tikullakaan, siihen ei satsata niin paljoa kuin perusversioon.

        Todennäköisesti ongelmat johtuvat näytönohjaimestasi ja mahdollisesti myös prosessorista. Itse olen asentanut lukemattomia Ubuntu 12.04 LTS kokoonpanoja ja niissä ei käytännössä ole mitään ongelmia, mikäli rautapuolessa ei ole jotain puutteita. Testattu minimikokoonpano mikä just ja just toimii on Pentium 4 2.4 GHz, Pentium M 1.6 GHz, Atom 1.6 GHz tai Athlon 2400 . 1Gt muisti riittää kun riisuu rajusti, mutta 2Gt olisi hyvä olla. Näytönohjaimeksi Intel tai nVidia GeForce 6xxx tai parempi. ATI:n ohjaimien kanssa jotkut vanhat mopomallit ei käy, kannattaa valita ATI:n ohjain tältä listalta: http://www.ubuntu.com/certification/catalog/category/VIDEO/

        Mutta, tämä siis sille Ubuntu 12.04 LTS:lle joka on todettu hyväksi ja laadukkaaksi tuotteeksi. Ubuntu 14.04 LTS tuli vasta äsken ulos uunista, ja kuten tunnettua, uunituoreissa käyttöjärjestelmissä on usein pikkuvikoja. En ole 14.04 LTS:ää juurikaan käyttänyt mutta en usko tämän olevan poikkeus. Ubuntu 14.04 LTS on itseasiassa niin uusi, että laitesertifioinnitkaan ei ole vielä tehty, tulee lähikuukausina.

        Sellainen huomio vaan, että monet käyttävät viihde jutuissa Flash Playeriä ja tämän tuki on synkronoitu Ubuntu 12.04 LTS:n tuen kanssa, että 14.04 LTS:ssä se tiettävästi toimii mutta se varmaan vedetään pois paketeista tms. radikaalia kesken käyttöjärjestelmän iän koska turvapäivitykset tulee enää jotain 3v siihen. Oletettavasti Flash Playeriä ei monessakaan palvelussa enää tarvitse ensi vuonna kun siitä hankkiudutaan hyvää tahtia eroon.

        DVD-soitto toimii Fluendon DVD-soittimella moitteettomasti, näkyy sitten kopiosuojatutkin elokuvat kun Ubuntun vakio soitin ei välttämättä kaikilla kopiosuojatuilla toimi. se on saatavilla ainakin 12.04 LTS:lle. 14.04 LTS on niin uusi, että kolmannen osapuolen ohjelmista ei välttämättä ole kaikista päivitettyä versiota vielä mikäli syystä tai toisesta ei ole yhteensopivia. DVD-soittimesta en tiedä vielä.

        Näistä syistä johtuen, itse asennan kaikki Ubuntu asennukset ensi vuoden lopputalveen aina 14.04.2 LTS:n julkaisuun saakka hyväksi havaitulla 12.04 LTS:llä. Siihen mennessä on uuden käyttiksen pikkuviat korjattu, tarvittavista kolmannen osapuolen lisäohjelmista on päivitetyt ja testatut versiot valmiit, laitesertifioinnit tehty, eikä Flash Playeriäkään enää pitäisi tarvita. Eli katsoo sitten joskus helmikuussa 2015.

        14.04 LTS on suositeltava asennus mikäli haluaa lähteä ns. puhtaalta pöydältä, unohtaa kaiken antiikkiroskan taakse kuten Flash Playerin yms. ja ymmärtää sen, että tuliterässä tekniikassa voi vielä olla pieniä bugeja joita korjataan kaikenaikaa. Ensimmäisen 4kk aikana on odotettavissa valtavasti päivityksiä.


      • aasian tuntija
        casavie kirjoitti:

        Kiitos avusta mutta kävi päinvastoin. Firefox-ikkunan oikean palkin veto alaspäin nopeutui ja täsmentyi mutta ylöspäinvedolle kävi päinvastoin. Näppäimistövaste hidastui entisestään. .mpg- tai .mkv-videoleikkeille kävi myös oudosti: Full Screeninä hidastuivat entisestään mutta tikkuastkin kokoisena katsottuna vilistävät ehkä 10% nopeutettuna. DVD-elokuvan katsomisessa terävyys parani (tai siis ne epäselvät ruudut tipahtivat pois) mutta pätkiminen on pahempaa. DVD:n osalta myös tikkuaskin kokoisessa ruudussa kuva jää jälkeen puheesta, kuva on skarppi mutta ruutuja puuttuu. Näppis on nyt niin hidas, että ehdin kirjoittaa 4-5 merkkiä ennen näytölle ilmestymistä, eikun jopa 6-7. No toisella foorumilla ohjeistettiin, että ubuntu-restricted-extras-asennus pitäisi panna uusiksi. Niinpä tein niin: Päätteellä: sudo apt-get install lubuntu-restrictec-extras, sitten sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh jne. - ei parannusta, lievästi päinvastoin.

        Tuo video-ongelma saattaa liittyä pulseaudioon, joten kokeileppa seuraavaa komentoa päätteessä ja katso sitten tulos.
        pulseaudio -k

        http://askubuntu.com/questions/196808/after-update-flash-plugin-playing-video-too-fast-or-too-slow


      • Asentelua.
        M-Kar kirjoitti:

        Itse en Lubuntuun koske pitkällä tikullakaan, siihen ei satsata niin paljoa kuin perusversioon.

        Todennäköisesti ongelmat johtuvat näytönohjaimestasi ja mahdollisesti myös prosessorista. Itse olen asentanut lukemattomia Ubuntu 12.04 LTS kokoonpanoja ja niissä ei käytännössä ole mitään ongelmia, mikäli rautapuolessa ei ole jotain puutteita. Testattu minimikokoonpano mikä just ja just toimii on Pentium 4 2.4 GHz, Pentium M 1.6 GHz, Atom 1.6 GHz tai Athlon 2400 . 1Gt muisti riittää kun riisuu rajusti, mutta 2Gt olisi hyvä olla. Näytönohjaimeksi Intel tai nVidia GeForce 6xxx tai parempi. ATI:n ohjaimien kanssa jotkut vanhat mopomallit ei käy, kannattaa valita ATI:n ohjain tältä listalta: http://www.ubuntu.com/certification/catalog/category/VIDEO/

        Mutta, tämä siis sille Ubuntu 12.04 LTS:lle joka on todettu hyväksi ja laadukkaaksi tuotteeksi. Ubuntu 14.04 LTS tuli vasta äsken ulos uunista, ja kuten tunnettua, uunituoreissa käyttöjärjestelmissä on usein pikkuvikoja. En ole 14.04 LTS:ää juurikaan käyttänyt mutta en usko tämän olevan poikkeus. Ubuntu 14.04 LTS on itseasiassa niin uusi, että laitesertifioinnitkaan ei ole vielä tehty, tulee lähikuukausina.

        Sellainen huomio vaan, että monet käyttävät viihde jutuissa Flash Playeriä ja tämän tuki on synkronoitu Ubuntu 12.04 LTS:n tuen kanssa, että 14.04 LTS:ssä se tiettävästi toimii mutta se varmaan vedetään pois paketeista tms. radikaalia kesken käyttöjärjestelmän iän koska turvapäivitykset tulee enää jotain 3v siihen. Oletettavasti Flash Playeriä ei monessakaan palvelussa enää tarvitse ensi vuonna kun siitä hankkiudutaan hyvää tahtia eroon.

        DVD-soitto toimii Fluendon DVD-soittimella moitteettomasti, näkyy sitten kopiosuojatutkin elokuvat kun Ubuntun vakio soitin ei välttämättä kaikilla kopiosuojatuilla toimi. se on saatavilla ainakin 12.04 LTS:lle. 14.04 LTS on niin uusi, että kolmannen osapuolen ohjelmista ei välttämättä ole kaikista päivitettyä versiota vielä mikäli syystä tai toisesta ei ole yhteensopivia. DVD-soittimesta en tiedä vielä.

        Näistä syistä johtuen, itse asennan kaikki Ubuntu asennukset ensi vuoden lopputalveen aina 14.04.2 LTS:n julkaisuun saakka hyväksi havaitulla 12.04 LTS:llä. Siihen mennessä on uuden käyttiksen pikkuviat korjattu, tarvittavista kolmannen osapuolen lisäohjelmista on päivitetyt ja testatut versiot valmiit, laitesertifioinnit tehty, eikä Flash Playeriäkään enää pitäisi tarvita. Eli katsoo sitten joskus helmikuussa 2015.

        14.04 LTS on suositeltava asennus mikäli haluaa lähteä ns. puhtaalta pöydältä, unohtaa kaiken antiikkiroskan taakse kuten Flash Playerin yms. ja ymmärtää sen, että tuliterässä tekniikassa voi vielä olla pieniä bugeja joita korjataan kaikenaikaa. Ensimmäisen 4kk aikana on odotettavissa valtavasti päivityksiä.

        Eli Ubuntulla ei siis voi katsoa elokuvia.


      • Asentelua. kirjoitti:

        Eli Ubuntulla ei siis voi katsoa elokuvia.

        Perustuen MIHIN? Tottakai voi katsoa. Ubuntulla minä olen elokuvat katsonut kohta kahdeksan vuotta.


      • tuplamakiaa
        casavie kirjoitti:

        Kiitos avusta mutta kävi päinvastoin. Firefox-ikkunan oikean palkin veto alaspäin nopeutui ja täsmentyi mutta ylöspäinvedolle kävi päinvastoin. Näppäimistövaste hidastui entisestään. .mpg- tai .mkv-videoleikkeille kävi myös oudosti: Full Screeninä hidastuivat entisestään mutta tikkuastkin kokoisena katsottuna vilistävät ehkä 10% nopeutettuna. DVD-elokuvan katsomisessa terävyys parani (tai siis ne epäselvät ruudut tipahtivat pois) mutta pätkiminen on pahempaa. DVD:n osalta myös tikkuaskin kokoisessa ruudussa kuva jää jälkeen puheesta, kuva on skarppi mutta ruutuja puuttuu. Näppis on nyt niin hidas, että ehdin kirjoittaa 4-5 merkkiä ennen näytölle ilmestymistä, eikun jopa 6-7. No toisella foorumilla ohjeistettiin, että ubuntu-restricted-extras-asennus pitäisi panna uusiksi. Niinpä tein niin: Päätteellä: sudo apt-get install lubuntu-restrictec-extras, sitten sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh jne. - ei parannusta, lievästi päinvastoin.

        Minä en ole koskaan törmännyt tuollaisiin ongelmiin, vaikka käytän ubuntua
        90 luvun koneissa. Muisti 1 giga, prossu onneton, mutta aina toimii moitteetta.

        M-kar on trolli. Luulee saavansa rahaa jenkkilästä gatesilta.


      • Asentelua.
        M-Kar kirjoitti:

        Perustuen MIHIN? Tottakai voi katsoa. Ubuntulla minä olen elokuvat katsonut kohta kahdeksan vuotta.

        Juurihan tuossa itsekin totesit että DVD-soitto toimii Fluendon DVD-soittimella, onko tämä soitin siis valmiina Ubuntussa?
        Jos se pitää ladata pakettihallinnasta/netistä niin silloinhan Ubuntu ei osaa soittaa Dvd elokuvia.

        Näinhän se on kuulemma Windowsinkin puolella, jos joku asia ei valmiina ole asennettu niin siinä ei muka toimi jokin asia, erikseen ladattava ei ole mahdollista "muka"


      • Asentelua. kirjoitti:

        Juurihan tuossa itsekin totesit että DVD-soitto toimii Fluendon DVD-soittimella, onko tämä soitin siis valmiina Ubuntussa?
        Jos se pitää ladata pakettihallinnasta/netistä niin silloinhan Ubuntu ei osaa soittaa Dvd elokuvia.

        Näinhän se on kuulemma Windowsinkin puolella, jos joku asia ei valmiina ole asennettu niin siinä ei muka toimi jokin asia, erikseen ladattava ei ole mahdollista "muka"

        "Juurihan tuossa itsekin totesit että DVD-soitto toimii Fluendon DVD-soittimella, onko tämä soitin siis valmiina Ubuntussa?"

        Ei ole.

        "Jos se pitää ladata pakettihallinnasta/netistä niin silloinhan Ubuntu ei osaa soittaa Dvd elokuvia."

        Kyllä osaa, Ubuntu osaa näyttää DVD-levyjä missä ei ole kopiosuojausta, ja sillä voi katsoa videotiedostoja. Katsos kun elokuvia ei ole pakko pitää DVD-levyillä vaan ne voi ripata tiedostoiksi.

        "Näinhän se on kuulemma Windowsinkin puolella, jos joku asia ei valmiina ole asennettu niin siinä ei muka toimi jokin asia, erikseen ladattava ei ole mahdollista "muka" "

        Eli Windowsilla ei ole mahdollista katsoa elokuvia, sinun logiikalla.


    • -173-

      Itsellä suunnilleen samanlainen kokoonpano kuin aloittajalla paitsi
      ubuntu versio 12.04 LTS .Tähän resurssit vielä riittää, Ubuntu 14.04.een ei.
      Olen sen testannut ja on kuin tahmaa. Xubuntu/Lubuntu 14.04 toimii
      ihan hyvin.
      Asrock A8V-MX , Sempron 3200 , Radeon 9250 ,2Gb muistia.
      Cd ja dvd poltto on toiminut(brasero). DVD katselu toimii vaikkakin ihan uusilla
      levyillä oli jotain kopiontisuojausta? joka aluksi hidasti levyn käynnistymistä.
      Vanhemmat levyt laatikosta toimii hyvin.
      Tulostin Canon mp230 toimii hyvin ubuntun ajureilla ,mutta paremman laadun
      vuoksi canonin omat ajurit piti asentaa. En tiedä onko epsonille valmistajan
      ajureita ubuntuun.
      Suosittelen kokeilemaan esim xubuntu 14.04:sta.Siinä asetustyökalut
      on hieman käyttäjäystävällisemmät kuin Lubuntussa. Suuri osa
      tahmaamisista johtuu tuosta ubuntun unitystä uusimmassa versiosssa
      noin vanhassa koneessa.

    • "Pystyykö Ubuntusta oikeasti saamaan kohtuullisella vaivalla asiallisesti toimivaa?"

      Helpommin kuin Windowsista.

      "Kone on koottu ehkä 2005 tai 2006.
      Ubuntu näyttää:
      Jakelupaketti: Ubuntu 14.04 LTS. Muisti: 2,0 GiB. Suoritin: Intel Celeron(R) CPU 2,80 Ghz. Grafiikka: R200 (RV280 5960) x86/MMX/SSE2 TCL DRI2. "

      Eiköhän se ongelmien syy ole tässä. Ubuntu on tarkoitettu nykyaikaisiin tietokoneisiin. Prosessori on joko ihan minimiä tai liian hidas, ja näytönohjain joku kivikautinen ATI vaikka Ubuntu tukee vanhoista näytönohjaimista ensisijaisesti Inteleitä ja nVidiaa.

      Mulla on i7, 16Gt RAM, nVidia GeForce 520. Vanha Ubuntu 12.04 LTS kuin myös 10.04 LTS toimii häiriöttä. 14.04 LTS on niin uusi, että en vielä ole tuohon lähtenyt.

      "Ubuntun tehokkuuskin on alkanut epäilyttää – takapuolituntumalla tuntuu kuin Windows 7 olisi ollut sähäkämpi."

      Näillä on jokseenkin samanlaiset vaatimukset.

      • Windows on parempi

        Aloittaja oli kaikessa oikeassa!

        Videot etenkin tökkii! Tulostus - mitä sattuu. Vieritys - ikävää katseltavaa. Levynpoltto-ohjelmat - tuuripeliä. Ja hidas on. Kuvakkeet ja hiiren toiminta hankalaa. Ohjelmat piilotettu tehokkaasti - ammattilainen löytää!


      • Windows on parempi kirjoitti:

        Aloittaja oli kaikessa oikeassa!

        Videot etenkin tökkii! Tulostus - mitä sattuu. Vieritys - ikävää katseltavaa. Levynpoltto-ohjelmat - tuuripeliä. Ja hidas on. Kuvakkeet ja hiiren toiminta hankalaa. Ohjelmat piilotettu tehokkaasti - ammattilainen löytää!

        Ubuntulla saa kaikki toimimaan helpommin kuin Windowsilla.


      • win-trollille
        Windows on parempi kirjoitti:

        Aloittaja oli kaikessa oikeassa!

        Videot etenkin tökkii! Tulostus - mitä sattuu. Vieritys - ikävää katseltavaa. Levynpoltto-ohjelmat - tuuripeliä. Ja hidas on. Kuvakkeet ja hiiren toiminta hankalaa. Ohjelmat piilotettu tehokkaasti - ammattilainen löytää!

        Et viitsis windows-pentu painua muualle trollaamaan?? Etkö mitenkään viitsis? Kaikki tuo mitä Ubuntusta väität, on silkkaa valetta.
        Kumoan KAIKKI väitteesi:
        1. Videot ei töki.
        2. Tulostus toimii loistavasti
        3. Vieritys toimii loistavasti.
        4. Levynpolttosoftat toimii hyvin.
        5. Ei ole hidas.
        6. Kuvakkeet ja hiiren toiminta toimii loistavasti.
        7. Ohjelmia ei ole piilotettu.


    • z i k e

      Viimeiset reilu 4 vuotta käyttetty Ubuntua, toimii moitteettomasti ja helposti , tietty, en muuten käyttäisikään. Kannattaa opetella perusasiat aluksi.

    • Never Windows

      9 vuotias Toshiba Satellite L20 toimii moitteettomasti Ubuntu 12.04 LTS käyttöjärjestelmällä, myös Unity työpöydällä, joka on sikseen aika hyvä.
      Yli 10 vuotias HP Pavilion toimii moitteetta Linux Mint 13 Maya järjestelmällä.
      Vanhat koneet on kuin uusia.
      Mielestäni, jos ei joku järjestelmä toimi niin se ei silloin ole sopiva siihen koneeseen, kannattaa kokeilla jotain toista versiota.

    • se toimii tossa..

      Voi, mutta unohda Ubuntu 14...
      vaan lataa siihen ubuntu 10...

      • Lucid

        >>lataa siihen ubuntu 10...


      • luulin osaavani
        Lucid kirjoitti:

        >>lataa siihen ubuntu 10...

        Voihan ny...
        Menin lataamaan tuon 10.04LTS:n Lubuntun korvaajaksi, josko toimisi läppärissäni paremmin, kuin uutukaiset systeemit. Olin muka lukevinani, että tuki jatkuu vielä vuoden, mutta desktop onkin jo päättynyt. Mikä on nyt tilanteeni? Sain pikaisesti toimimaan netin lapsille... mutta ääh.

        10 näyttää hauskalta ja ymmärtääkseni yhtä kevyt kuin uudemmat Lubuntut (täältä lukemani perusteella). Uusin 14 Lubuntu toimi, mutta tuli esim Cromessa kirjoitus ongelmia, kun näppäimistö ei toiminut aina.

        Pitää kai kokeilla tuota 12LTS:ää vielä. Jaa sehän ei sopinutkaan enään cd:lle.

        Tyhmä kun oon, niin mihin ne scriptit, tai mitä lie ne onkaan, kirjoitetaan. Onko se tuo suorita-laatikko? Ei ainakaan näyttänyt osiota, kun yritin niitä selvittää.

        Koneen käynnistyksessä ilmeisesti pääsee dos:sia vastaavaan tilaan (tai onko dos oikeesti yhteinen nimi ei graafiseen koneen käyttöön). Ei näistä tahdo ymmärtää, ku ei oo ikinä jaksanut kunnolla kiinnostaa. Niin miten se käynistyminen keskeytetään?


      • wttumitäpaskaa

        HAHHHAHAHAHAHAHAHAHAAA :.. HUUTONAURUA!!!!!!!!!

        Näppäimistö ei aina toimi linuxissa!!!! HAHHHAHAHAHA:. että mä NAURAN!!!!!!!!


    • Kiitän vaivannäöstä ja kaikista saamistani neuvoista. Pääsen kokeilemaan niitä heti vapun jälkeen, nyt en heti ehdi. Hyvää vappua teille jokaiselle.

    • toimii hyvin!

      Ubuntu pelittää todella mainiosti!
      opettee käyttämään sitä!

      • kun.on.muuta.tekemistä

        Otettava vuosi virkavapaata ja 50 tuntia viikossa opettelua. Sitten alkaa pelittää.


      • lopeta_jo
        kun.on.muuta.tekemistä kirjoitti:

        Otettava vuosi virkavapaata ja 50 tuntia viikossa opettelua. Sitten alkaa pelittää.

        Älä taas valehtele! Ubuntun oppii helpommin kuin wintoosan.


    • innanen

      Toimiiko mintissä katsomo ja yleareenalataaja?

    • Ubuntu-arpajaiset

      Ubuntun voi hyvällä säkällä ja suunnattomalla kärsivällisyydellä saada oikeasti toimimaan vain jos tietokoneen rauta sattuu olemaan tarkalleen tiettyä sorttia.

      Ubuntu on tuomittu nörttien liiallista vapaa-aikaa kuluttavaksi osapäivätyöksi.

      • lopeta-valehtelu

        Älä viitsi valehdella! Meillä ainakin on buntu toiminut juuri niinkuin hyvän käyttiksen kuuluukin. Eikä ole vaatinut säkää, aikaa ja suunnatonta vaivaa.


      • win-toitottaja

        Kannattaa ehdottomasti pysyä kaupasta ostetuissa Windows laitteissa ja käyttää opensource ohjelmia joita Windows kauppa on pullollaan.


    • Poistoon___Moinen

      Ei saa, poista moinen

      • lopeta_jo

        Valehtelijatrolli saapui taas paikalle. Montako kertaa sulle on sanottava että POISTA ITSESI LINUX-PALSTOILTA? Tämä ei ole mikään sodat-palsta!
        Sitäpaitsi Ubuntu toimii hyvin!


    • muueiauta

      Ei sitä saa. Ensi vuoden keaätyörahoista sijoitat osan käytännölliseen ja oikeasti toimivaan Windowsiin.

      • lopeta_jo

        Häivy nyt jo täältä trollaamasta! Windows ei ole käytännöllinen ja oikeasti toimiva! Jos haluaa oikeasti toimivan ja turvallisen käyttöjärjestelmän niin lataa jonkin linux-jakelun ja käyttää sitä!


      • selväjuttu

        Miljardi ihmistä käyttää joka päivä Windowsia, koska se on vain yksinkertaisesti parempi.


      • pakko_olla
        selväjuttu kirjoitti:

        Miljardi ihmistä käyttää joka päivä Windowsia, koska se on vain yksinkertaisesti parempi.

        Miljardi kärpästä ei voi olla väärässä, paska on hyvää.


      • lopeta_jo
        selväjuttu kirjoitti:

        Miljardi ihmistä käyttää joka päivä Windowsia, koska se on vain yksinkertaisesti parempi.

        Ei Windows ole parempi vaan ihmiset on aivopesty luulemaan niin. Lisäksi kun suurin osa koneista myydään esiasennetulla Windowsilla niin sen takia sitä käytetään niin paljon!


      • win-häviäjä
        selväjuttu kirjoitti:

        Miljardi ihmistä käyttää joka päivä Windowsia, koska se on vain yksinkertaisesti parempi.

        Sitten on monta miljardia jotka eivät käytä Windowsia.


    • näihänsevaanon

      Windows on parempi. Aloittajan luettelemia vikoja ei ole.

      • win-hölynpölyt

        Kiva kun käyt kertomassa osaamattomuudestasi alvariinsa.


      • lopeta_jo

        No ei Windows kyllä tasan ole linuxeja parempi! Windowsissa on lukemattomia vikoja, vakoilu mm. !


      • Eipätoimi_
        lopeta_jo kirjoitti:

        No ei Windows kyllä tasan ole linuxeja parempi! Windowsissa on lukemattomia vikoja, vakoilu mm. !

        Mutta ei linux jakeluissa toimi esim. anysee e 30 combo plus, tai ainakaan kukaan ei osaa sanoa miten se toimisi vaikka muka väitetään että toimisi.

        Eipä toimi myöskään Hauppauge capture hdpvr2.


      • Eipätoimi_ kirjoitti:

        Mutta ei linux jakeluissa toimi esim. anysee e 30 combo plus, tai ainakaan kukaan ei osaa sanoa miten se toimisi vaikka muka väitetään että toimisi.

        Eipä toimi myöskään Hauppauge capture hdpvr2.

        Windowsin monimutkainen käyttö tekee siitä sinulle vaikeata.

        Olet liian tyhmä ymmärtämään Windows kuuluu siihen Anysee e30 comboplus lisälaitteen rakennukseen kun se ei ole valmis vaan komponentti.

        Linuxia käyttävät laitteet ovat valmiita, että sen kun käyttää vaan. Windows viritelmät ovat keskeneräistä kuraa jota sinä et osaa edes asentaa valmiiksi.

        Laite on valmis sitten kun siihen voi ottaa yhteyden selaimella ja käyttää.


    • varmatieto

      jotkut vaan tykkää värkätä jotain koko ajan. heille nää linux jutut on sopivia. Tylsistyvät totaalisesti, jos kaikki toimii,

      • win-hölpöttäjä

        Hyvää iltaa sinullekin, kiva kun muistit tulla kertomaan osaamattomuudestasi ja mitään ymmärtämättömyydestäsi tänäänkin.


      • winparempi

        Jotkut taas harmistuvat semmoisesta, että kaikki tökkii ja mikään ei toimi (ainakaan ilman säätämistä)


    • Motiiveita-riittää

      Vilkaiskaahan noita viestien vuosilukuja. Ja sitt sopii miettiä, mikä panee jonkun kaivamaan haudasta täysin vanhentunutta asiaa kokeilusta, jossa yritettiin sovittaa silloin uutta ohjelmaa liian vanhaan koneeseen.

      • kone_käytön_mukaan

        Ei tuo rauta ole vieläkään täysin epäkuranttia(1-core, 2800MHz kellotaajuus). Ongelmana oli(ja on edelleen) unity:n käsittämätön raskaus. Ei ole ehkä fiksua käyttää 3d-kiihdytystä normikäytössä (räjähtävään)ikkunointiin joka vilisee efektejä. Perus skeema: dvd-player purkaa taustalla käyttäen em. koneen kaiken kaistan. 3d-efekti räjäyttää käytetyn kaistan hetkeksi 2-kertaiseksi siihen nähden, mitä on tarjolla ja saa koneen yskimään ja pahasti. Väyliä ei ole vain suunniteltu HD-tason videolle vielä tuolloin joten siinä on pullonkaula. Kun sen tietää, ei tee mitään järjetöntä ja tehot riittävät itse asiassa moneenkin asiaan aivan kelvollisesti - kunhan unohtaa väyliä kuormittavat moniajot.
        Minulla on edelleen vanha 600MHz duron levyserverinä ja se pärjää tuossa hommassa - kunhan unohtaa ssh-salatut kopioinnit ja levyn pakkauksen: Siihen tarvittaisiin vähintään 1700MHz!


      • kone_käytön_mukaan kirjoitti:

        Ei tuo rauta ole vieläkään täysin epäkuranttia(1-core, 2800MHz kellotaajuus). Ongelmana oli(ja on edelleen) unity:n käsittämätön raskaus. Ei ole ehkä fiksua käyttää 3d-kiihdytystä normikäytössä (räjähtävään)ikkunointiin joka vilisee efektejä. Perus skeema: dvd-player purkaa taustalla käyttäen em. koneen kaiken kaistan. 3d-efekti räjäyttää käytetyn kaistan hetkeksi 2-kertaiseksi siihen nähden, mitä on tarjolla ja saa koneen yskimään ja pahasti. Väyliä ei ole vain suunniteltu HD-tason videolle vielä tuolloin joten siinä on pullonkaula. Kun sen tietää, ei tee mitään järjetöntä ja tehot riittävät itse asiassa moneenkin asiaan aivan kelvollisesti - kunhan unohtaa väyliä kuormittavat moniajot.
        Minulla on edelleen vanha 600MHz duron levyserverinä ja se pärjää tuossa hommassa - kunhan unohtaa ssh-salatut kopioinnit ja levyn pakkauksen: Siihen tarvittaisiin vähintään 1700MHz!

        Unity on tehty uusille koneille ja ei siinä prosessorilla ole merkitystä kun käyttää GPU:ta.

        Grafiikkakiihdytystä käytetään siihen, että ei kuormita prosessoria.

        "Väyliä ei ole vain suunniteltu HD-tason videolle vielä tuolloin joten siinä on pullonkaula."

        Ubuntu onkin tehty uusille koneille. Dual core 64-bit prosessori, 4Gt muistia ja grafiikkakiihdytys. Sillä toimii ihan hyvin desktop.

        "Minulla on edelleen vanha 600MHz duron levyserverinä ja se pärjää tuossa hommassa - kunhan unohtaa ssh-salatut kopioinnit ja levyn pakkauksen: Siihen tarvittaisiin vähintään 1700MHz!"

        Pakkaushan ennemminkin nopeuttaa kun kiintolevyä ja verkkoa käytetään vähemmän.


    • bryanquigley
      • näyttö-mitäsattuu

        Mutta on se vaan kurjaa kun dialogi-ikkunasta jää kolmasosa alhaalta piiloon.
        Näköjään näytön tunnistusta ei ole ja resoluutioksi asentuu 640x480

        Netistä kohtuuvaivalla löytyi pikapaikkaus jolla maksimi on 1024x768
        Mutta kun läppärissä on laajakuva 1289x800
        Toiseen läppäriin ei uskalla yrittää, siinä on 1400x1050


      • harrastelijaviritys
        näyttö-mitäsattuu kirjoitti:

        Mutta on se vaan kurjaa kun dialogi-ikkunasta jää kolmasosa alhaalta piiloon.
        Näköjään näytön tunnistusta ei ole ja resoluutioksi asentuu 640x480

        Netistä kohtuuvaivalla löytyi pikapaikkaus jolla maksimi on 1024x768
        Mutta kun läppärissä on laajakuva 1289x800
        Toiseen läppäriin ei uskalla yrittää, siinä on 1400x1050

        Kannattaa vaihtaa toiseen distroon jos joku ei tyydytä.

        Kyllä esim tässä HP läppärissä kaikki ovat tunnistaneet näytöksi 1280x800.


      • tukemattajätetty

        > Kannattaa vaihtaa toiseen distroon jos joku ei tyydytä.

        Buntu-sarjassa pitäydyn vaikka sen ohjelmointi surkeaa onkin. Kymmenissä Puppy-asennuksissa sentään näytön tunnistus toimi, mutta tuki rapistuu vuosi vuodelta.

        Amilon VIA/S3G Unichrome Pro igp on tukematta jätetty näytönohjauspiiri.

        (HP onkin namijuttu läppäriakun loppuessa, tarjontaa piisaa. Fujitsuun ei.)


      • EiPupulle

        Puppua ei kannata asentaa koneelleen.


      • OpenChrome

        > VIA/S3G Unichrome Pro igp on tukematta jätetty näytönohjauspiiri

        Tehtaan sivut lähinnä haistattelevat Linux-käyttäjille.
        Buntuohjetta on netissä kymmeniä enemmän tai vähemmän huolimattomia sivuja.

        MUTTA jossain vaivihkaa ohimennen mainittiin OpenChrome ja että se on joskus ollut distroissa. Nyt ei löydy ( /usr/lib/xorg/modules/drivers/openchrome_drv.so )
        MUTTA Synaptic löytää paketin xserver-xorg-video-openchrome Pitää pian asentaa
        _ _ _

        Heikkotehoisin läppärini on nyt lainassa lähiviikot. Kun saan sen takaisin, pitää käyttää ahkerasti siihen vastikään asennettua 17.04-Lubuntua. Jos on liian tahmea, vaihdan siinä myös olevan SlackoPuppyn Ubuntu14-pohjaiseen TahrPuppyyn tai Ubuntu16-pohjaiseen XenialPuppyyn. Puppyt ovat ihan kivoja netin selailussa, sähköpostissa ja nettiradiossa


      • mätä-repository

        > Synaptic löytää paketin xserver-xorg-video-openchrome Pitää pian asentaa

        Mutta repositotory puutteellinen: ".. does not have a Release file" eikä asentanut

        Vastauksena ketjuotsikkoon: UBUNTUA EI USEINKAAN SAA OIKEASTI TOIMIMAAN


      • mätä-reposiitory

        Synaptic ei auttanut mutta freedesktp.org'in gz-paketista sain ajurin tuloksella että työpöydällä on parituumaisia pinkkejä, turkooseja ja sinisiä vaakaviiruja. Ei jatkoon.


      • epäilttävästi

        ei jatkoon:
        sinä, freedesktp.org vai Ubuntu?


      • mätä-repository kirjoitti:

        > Synaptic löytää paketin xserver-xorg-video-openchrome Pitää pian asentaa

        Mutta repositotory puutteellinen: ".. does not have a Release file" eikä asentanut

        Vastauksena ketjuotsikkoon: UBUNTUA EI USEINKAAN SAA OIKEASTI TOIMIMAAN

        Ainahan se Ubuntu toimii. On asentajan vika jos se dyykkaa jostain roskiksesta niitä koneita.

        En tiedä mistä semmoinen järjenvastainen käsitys on tullut, että Ubuntua olisi tarkoitus asentaa johonkin roskiksista dyykattuihin romuihin. Ubuntu on tarkoitettu uusille koneilla, tässä listaa: https://certification.ubuntu.com/desktop/


      • VESAn-kimppuun

        > VIA/S3G Unichrome Pro igp on tukematta jätetty näytönohjauspiiri

        OpenChrome tuli pengotuksi vähän tarkemmin, tukea ei ole VT3314-chipsetille.

        Aika monelle olisi: - CLE266 - KM400(A) / KN400(A) / P4M800 - K8M800 / K8N800 - PM800 / PN800 / PM880 / CN333 / CN400 - P4M800 Pro / VN800 / CN700 - CX700 / VX700 - P4M890 / VN890 / CN800 - K8M890 / K8N890 - P4M900 / VN896 / CN896 - VX800 / VX820
        - VX855 / VX875 - VX900

        Ainahan on sanottu että Linuxin rautatuki on puutteellinen.
        Jos voimia riittää, selvitettävä VESA-ajurien pakottaminen oikea näyttömoodiin.
        Ensin kai huijattava framebuffer nykyistä (1024x768:lle riittävä) isommaksi


      • M-Kar
        VESAn-kimppuun kirjoitti:

        > VIA/S3G Unichrome Pro igp on tukematta jätetty näytönohjauspiiri

        OpenChrome tuli pengotuksi vähän tarkemmin, tukea ei ole VT3314-chipsetille.

        Aika monelle olisi: - CLE266 - KM400(A) / KN400(A) / P4M800 - K8M800 / K8N800 - PM800 / PN800 / PM880 / CN333 / CN400 - P4M800 Pro / VN800 / CN700 - CX700 / VX700 - P4M890 / VN890 / CN800 - K8M890 / K8N890 - P4M900 / VN896 / CN896 - VX800 / VX820
        - VX855 / VX875 - VX900

        Ainahan on sanottu että Linuxin rautatuki on puutteellinen.
        Jos voimia riittää, selvitettävä VESA-ajurien pakottaminen oikea näyttömoodiin.
        Ensin kai huijattava framebuffer nykyistä (1024x768:lle riittävä) isommaksi

        Mitäs puutteellisuutta siinä on että jotkut 10v vanhat kiihdytysrimpulat ei toimi nykypäivän käyttöjärjestelmässä joka edellyttää rautakiihdytystä?

        Voisi niinkuin käyttää sitä rahaa ja ostaa sitä mitä tarvitsee kuten normaalit ihmiset tekevät.


      • kertakäyttö-m-kar

        Kun tarvitsee lisäläppäreitä varalle tai lapsille tai (niinkuin minä) remonttikohteisiin, on täysin järkevää ja luontoystävällistä käyttää muusta käytöstä vapautuneita koneita.


      • kertakäyttö-m-kar kirjoitti:

        Kun tarvitsee lisäläppäreitä varalle tai lapsille tai (niinkuin minä) remonttikohteisiin, on täysin järkevää ja luontoystävällistä käyttää muusta käytöstä vapautuneita koneita.

        Toki, mutta kun asentelee käyttöjärjestelmiä niin kannattaa varmistaa kuka lupaa ja mitä. Jos ei luvata niin oma asia sitten, eikä mikään vika ohjelmissa.


    • Näinsevainon

      Et sinä sitä toimimaan voi saada kun tuki puuttuu oikealle ja vasemmalle.

      • perätönkö_huhu

        Huhutaan että joku ihan tällä vuosikymmenellä olisi saanut KAIKEN toimimaan.
        Tällaisen todennäköisyys on noin yksi miljardista.


      • perätönkö_huhu kirjoitti:

        Huhutaan että joku ihan tällä vuosikymmenellä olisi saanut KAIKEN toimimaan.
        Tällaisen todennäköisyys on noin yksi miljardista.

        Ubuntussa toiminut kaikki mitä luvattukin yli 10v.


    • kepsap

      Ubuntu 17.10 asennettu puhtaalta pöydältä. Parempi tämä on mitä Unity, toki tuli Gnomeen jo tutustua kun puoli vuotta käytin Ubuntu Gnome 17.04 versiota. Hyvä että 200% skaalaus asetuksen sai yhdestä napista painamalla, joten 4K-näyttöön sopivia asetuksia ei tarvi hieroa tunti tolkulla :) Vielä kun joskus saisivat sen 150% tai 175% vaihtoehdon niin olispa hyvä.

      • xorg.conf dpi arvoa voi muuttaa. Skaalaaa sen kokoiseksi kuin haluat.


      • ei_oo_xorg.conf

        Dokumenttien mukaan xorg.conf voi olla monessa paikassa. Tai ei ole ollenkaan uusissa. Järjestelmä tutkii eri paikat ja korkein prioriteetti olisi sijainnila /etc/X11/
        Ikävä penkoa nuo lukuisat paikat. Jos jää löytymättä, pilaa itsekirjoitetulla paljonkin


      • kepsap

        Joo, ei tee alkaa mieli säätelemään mitään conffeja jos ei ole käyttöliittymässä valmista namiskaa, saa vain koneen sekasin. Kyllä tämä 200% menettelee. Harmi kun 5K näytöt on harvinaisia, semmoinen vastais 200% asetuksella 27" näytössä 2560x1440 tilaa mutta tarkemmalla grafiikalla.


      • kiusa_on_pienikin_kiusa

        Ehkä "korkein prioriteetti olisi sijainnila /etc/X11/" mutta kiusan vuoksi sijainniksi on vaihdettu uudemmissa buntuissa etc/share/X11 jos koko tiedostoa ollenkaan edes on


    • Jos ei halua pysyvää muutosta niin vaikka xrandr --dpi 144 auttanee. Vasteilen mieluiten komentori ym. ohjeilla kun en halua tutustua joka työpöydän nappuloihin. xorg.conf voi tosiaan olla useammassa paikassa ja jopa tiedostossa. /etc/X11 luetaan ensin. Käyttäjän kotikansiossa voi myös olla asetuksia. Asetuksia voi tehdä aina systeemin laajuisesti tai käyttäjäkohtaisesti. Hyviä ohjeita löytää Arch tai Gentoo Linuxien wikeistä. Ei liene vaikeaa pistää Googleen xorg.conf dpi settings tai Gnome dpi settings. dpi = pistettä tuumalla... Vielä on noi tuumat käytössä näytöissä. Koot sun muut yksiköt.

      • xprofilessa

        " ... kotikansiossa voi myös olla asetuksia" eli skriptissä .xprofile

        Aja ensin xrandr, "connected" sanan edessä on käytetty näytön nimi.
        Samoin siitä selviää "maximum"-resoluutio
        Alla se on "default" mutta voi olla "VGA", "VGA0", "VGA-0", "LVDS" tai muuta,

        Aja gtf joka tulostaa "modelinen". Allaolevaan skriptiin ajettu gtf 1280 800 60
        Sitten skriptin .xprofile kirjoitus kotikansioon. Alla eräs kokeiluni, ei toiminut.
        Em. "maximum" oli 1024x768. Tämä ehkä syynä?

        #!/bin/sh
        xrandr --newmode "1280x800_60.00" 83.50 1280 1352 1480 1680 800 803 809 831 -hsync vsync # tämä kuuluu ylläolevaan riviin
        xrandr --addmode default 1280x800_60
        xrandr --output default --mode 1280x800

        Tuo "maximum" on selvittämättä. Auttaako framebufferin suurentaminen biosissa?
        Tai oikeilla tai virtual-arvoilla /etc/X11/xorg.conf'issa hujata tilaa suuremmalle:

        Section "Screen"
        ...
        SubSection "Display"
        Virtual 2560 1600
        EndSubSection
        EndSection


      • xprofilessa

        "Virtual 1680 1050" aiheutti että näkyy kuvitteellisen ison työpödyän ylävasen nurkka?
        Alun salasanallatikkokin on ruudun oikeassa reunassa, normaalisti keskellä


    • poistohonmoinen

      Kuusi vuotta olen yrittänyt, mutta esim. nyt eivät äänet kuulu oikein tietokoneelta. En siis suosittelet kenellekään. Kannattaa ostaa kunnollisia ohjelmia, eikä tyytyä vähään.

      • No ei se Ubuntusta ole kiinni jos sinä tai tietokoneesi on paska.

        Ubuntua ei tarvitse ostaa. Ilmaiseksi saa kunnollisen.


    • "Kuusi vuotta olen yrittänyt, mutta esim. nyt eivät äänet kuulu oikein tietokoneelta."
      Melko pitkä aika. Entäs jos piuha on rikki tai väärin kytketty. 96% mikrotuesta on irronneita johtoja tai vääriä kytkentöjä. Olen joutunut selittämään, että tikku ei toimi jos sen tunkee ethernetporttiin tai näyttöön tulee kuva kun pistää virran päälle. Usein vika on melko yksinkertainen.

    • ei_mokkulaakaan

      Vastaus otskon kysymykseen: "Ei tietenkään".
      Linux on sopiva vain jatkuvaan kokeiluun ja säätämiseen.

      Hyllyssä on poltettuna SF-Ubu 10.04. Sopisi epänörtti-ystävälleni

      No way! Puuttui modemmanager. Tulkitsi vakiläppärin 16:9 näytön 1600x1200:ksi
      Jokikinen muu näyttötarkkuus oli aivan sotkua.
      Piiloon jäi paljon alhaalta ja oikeata reunasta. Myös pysäytysnappi.
      (ctrl-alt-t ja "sudo shutdown now" ... ei kovin käyttäjäystävällistä.)

      • kaimahdotontehtävä

        Tyhmänkin luulisi ymmärtävän että tuon (10.04) tuki on loppunut jo May 9, 2013


      • Ubuntua ei tietenkään voi enää saada toimimaan kun se on toiminut kaiken aikaa.

        Linux ei ole mikään Ubuntu joten paskaa puhut.


    • ralli_kukkuloilla

      Varmaan merkittävä osa yhteensopivuusongelmista häviäisi jos ihmiset oikeasti ostaisivat kaupasta Ubuntu-/Mint-koneensa. Hinta voi toki olla suolainen, ja jos tilaa ulkomailta, niin kannattaa tsekata, että näppäimistössä on ääkköset ja muut. Ne tahot, jotka myyvät noita varmistavat kyllä, että kokoonpano on käyttöjärjestelmän hyvin tukema. Parhaassa tapauksessa he tekevät itse ajureita noille kokoonpanoille tai ylläpitävät kustomoitua käyttöjärjestelmää, joka pohjautuu johonkin tunnetumpaan, että ei sitten tule ylläreitä, ettei esim. näytönohjain tai verkkokortti toimi kunnolla. Nythän varmaan valtaosa sepandereista ostaa koneensa Windowsilla esiasennettuna ja sitten tulee tänne kertomaan siitä, kun komponentit prakaa.

      • Kattelin tukkurin kamoja niin Ubuntu vehkeet oli halvempia kuin vastaavat vehkeet Windowsilla. Muutamalla satasella lähtee.

        Ongelma tuntuu olevan urpoissa jotka ovat peukalo perseessä ja jotenkin käsittämättömän avuttomia. Ihan kuin ainoa paikka ostaa tietokone olisi joku Gigantti tai vaihtoehtoisesti kuvitellaan, että mitään ei myydä jos ei ole valmiiksi tilattuna.

        Normaalissa maailmassa yleensä jossain hyllyssä on vain muutama halpa tuote joita menee paljon että ei tule tappioita siitä kun varastossa olevan tavaran arvo laskee. Tukkurit on sitä varten, että ne hoitaa sitä sitä logistista puolta ja on ihan normaalia pyytää tarjous haluamastaan tuotteesta.

        Ehkä nämä urpot ei osaa muuta tehdä kuin ostaa kaljaa kun sitäkin on aina kaupan hyllyllä. Jostain syystä Tesla autoa ei ole Prismassa eikä välttämättä edes Veholla mutta urpojen mielestä semmoisia ei sitten varmaan myydä missään?


      • tupla.tai.tripla

        > Hinta voi toki olla suolainen ...

        Nikki 'ralli-kukkuloilla' on tässäkin asiassa oikeassa.
        Suomen Ubuntu sivujen linkittämillä vaihtoehdoilla ainakin.
        Outoa että näillä palstoilla ei saa vihjeitä edullisemmista vähittäismyyjistä.


      • sekoaa.päivityksissä

        >> ... osa yhteensopivuusongelmista häviäisi jos ihmiset oikeasti ostaisivat kaupasta Ubuntu-/Mint-koneensa. <<

        Joka kone muutaman päivityksen jälkeen lakka toimimasta. Ei kiitos.

        Tuttu riesa windowsissakin mutta päivittää fiksummin niin että voi perua päivityksen. Virkapaikan ylläpito ei jaa päivityksiä ennenkuin on itse testannut toimivuuden


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe