Vilkun käyttö risteyksessä?

Unohtunut

Autokouluajoilta muistan että jos kääntyy risteyksessä ja ajaa kaistaa pitkin jota ei pääse ajamaan suoraan, vaan ainoastaan kääntymään, ei tarvitse käyttää vilkkua. Mutta mites liikennevaloissa joissa on nuoli kääntyville? Tarvitseeko nuolivalossa käyttää vilkkua?

18

5299

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • make

      Olen käsittänyt autokoulun oppien mukaan, että aina pitäisi kääntyessä käyttää vilkkua paitsi liikenneympyrään liityttäessä.

      • alkup.

        hmm, sitten meille on opetettu eri lailla koska muistan selkeästi tuon kaista-jutun, että jos kaistalta ei pääse kuin kääntymään, ei tarvitse käyttää vilkkua. hassua jos autokoulut opettavat oppilaitaan eri lailla!


    • Höppe

      Jos käännyt risteyksestä, on vilkkua käytettävä AINA. Riippumatta siitä, onko kaista ryhmitetty pelkästään kääntyville vai ei ja onko liikennevaloa vai ei(nuolivalo tai normaali). Aina siis vilkku päälle.

      Vasta sitten, jos yksi kaista eroaa muusta tiestä aivan kokonaan, jolloin kääntymiskohdalla on vain mutka eikä risteys, niin silloin ei vilkkua tarvita, niin kuin ei muissakaan mutkissa. Mutta jos kääntyminen tapahtuu siis risteyksestä, niin silloin on kyllä vilkkua käytettävä.

      • helpotus

        eiks se oo paljo helpompaa heittää vaan vilkku redesti päälle ja ajaa, ku miettiä funtsaa kauheesti että tarviiks tässä.
        jää sitten enämpi varaa päähän ajatella niitä tärkeempiä kuvioita.
        mun mielestä ainaki.


    • Myrrysmies

      Miksi pitäisi erikseen muistella missä tarvitsee näyttää vilkkua ja missä ei? Eikö ole parempi jos vilkkua näyttää silloin kun kääntyy/vaihtaa kaistaa? Ei se vilkku siitä kulu. Vilkun käyttäminen kunniaan!

      • alkup.

        itse käytän vilkkua aina kun käännyn, mutta autokoulussa minulle opetettiin että "kääntyvältä kaistalta" ei tarvitse käyttää vilkkua. kaverin kanssa juteltiin ja hän oli sitä mieltä että sama sääntö pätee myös nuolivaloihin, ja sitä kyselen että onko asia näin.

        kyse siis ainoastaan teoriasta, ei käytännöstä.


    • Ope

      Ohessa pätkä tieliikennelaista ja siinä mainitaan, että aina kun siirretään ajoneuvoa sivusuunnassa, tulisi käyttää suuntamerkkiä (vilkkua)!


      35§

      Suuntamerkki

      Ajoneuvon kuljettajan, joka aikoo lähteä liikkeelle tien reunasta, kääntyä risteyksessä tai tiellä taikka vaihtaa ajokaistaa tai muuten siirtää ajoneuvoa sivusuunnassa, on muiden varoittamiseksi annettava merkki suunnanosoittimella tai, jollei ajoneuvossa ole sellaista, muulla näkyvällä tavalla.

      Merkki on annettava hyvissä ajoin ennen aiottua toimenpidettä, ja sen on oltava hyvin näkyvä ja ymmärrettävä. Merkinanto ei vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistua siitä, ettei aiottu toimenpide aiheuta vaaraa tai tarpeetonta estettä.

    • rattijehu

      Teoriakirjoista ei löydy suuntamerkin antamisesta vapauttavia merkintöjä nuolivalojen, kaistamerkintöjen, ajosuuntanuolien tms. perusteella.
      Eli teoria, ja siis säädökset eivät anna lupaa kääntyä ilman vilkkua.
      Vilkkua on käytettävä jopa T-risteykseen ajettaessa ja käännettäessä tilanteessa, jossa ei voi ajaa suoraan, risteävä tie on yksisuuntainen, eli toiseen suuntaan kääntäminen on esim. liikennemerkillä kielletty.

      Asiaperusteluista suuntamerkin näytön kokonaisvaltaiseen vaatimukseen ei liene vähin se, että muista suunnista tulevat eivät näe niitä liikennemerkkejä, ajoratamerkintöjä tai liikennevaloja, joita kääntyjä itse näkee omasta suunnastaan, ja siksi vilkuttamattoman ajoneuvon kääntyminen on osalle risteysajajia mahdoton ennustaa ja joskus aikamoinen yllätys.

      • alkup.

        onpa kummallista sitten että autokoulussa näin opetetaan. luulisi että autokoulun opit olisi yhteneväiset tieliikennelain kanssa mutta näin ei sitten varmaankaan ole.


      • Nitro
        alkup. kirjoitti:

        onpa kummallista sitten että autokoulussa näin opetetaan. luulisi että autokoulun opit olisi yhteneväiset tieliikennelain kanssa mutta näin ei sitten varmaankaan ole.

        vuosisadalla olet koulusi käynyt?


      • alkup.
        Nitro kirjoitti:

        vuosisadalla olet koulusi käynyt?

        v 1997


    • Luna

      En lukenu aiempia vastauksia joten en tiiä onko asia jo sanottu mutta....
      Vasta kysyin asiaa autokoulussa ja vaikka kaistalta ei muualle pääse kääntymään vilkkua pitää näyttää koska esim. vastaantulijat eivät näe suuntanuolta etc.

    • tosikko

      Hei. Ilman muuta pitää vilkuttaa, se ei ole vain takanasi olevalle autolle merkiksi, vaan kaikille, myös kävelijöille. Jalankulkijat ja toiselta puolelta tulevat eivät näe ryhmítysmerkkejä, ja esim. lapset eivät edes ymmärtäisi niitä. Vilkun merkityksen kyllä yleensä tajuavat.

      Eli aina vilkkua kun käännyt (jollei tie käänny) tai liikut sivusuunnassa auton leveyden verran.

      • tosikko

        Tämä tieto on peräisin autokoulusta.


    • Jepjop

      Vilkkuahan kannattaa käyttää aina silloin, kun on joku toinen näköpiirissä. Jopa jalankulkijat ja pyöräilijät saattavat hyötyä siitä. Esimerkiksi liittymissä, eli risteyksissä saattaa olla sen verran korkeuseroja, ettei huomaa onko kääntyvä autoilija kääntyvien kaistalla vai ajamassa suoraan. Kivempi olisi jatkaa matkaa pysähtymättä eikä odotella väistämistä, jota ei edes tapahdu. Puhumattakaan rekkakuskeista, jotka ovat todella huonossa asemassa esimerkiksi kantateillä, johtuen kiihdytyskaistojen puutteista ynnä muista. Eli huomatessani rekkakuskin lähestyvän risteystä ja olen kääntymässä, niin laitan vilkun jopa 500 m ennen naputtamaan. Ehkä se johtuu ammattiautoilijakokemuksestani.
      Nuolivaloissahan sillä ei varsinaista merkitystä ole, vilkuttaako vai ei. Jos muita saa kääntyä yhtäaikaa, niin sitten ehkä. Mutta sittenkin se on ehkä hieman turhaa.

      Maalaisjärjen käyttö on sallittua.

      • alkup.

        kysehän oli tosiaan vaan säännöistä eikä käytännöstä, itse käytän vilkkua aktiivisesti koska olen aktiivinen jalankulkija ja autoilija joten ymmärrän kyllä molemmista näkökulmista vilkun käytön tarpeellisuuden.

        vielä täsmennyksenä mitä autokoulussa opetettiin, nuolivalo-risteyksessä kääntyvä kaista rinnastetaan mutkaan tiessä eli kyseessä ei siis ole risteys vaan sillä kaistalla tie kääntyy valon osoittamaan suuntaan eikä vilkkua tarvita. sama tilanne siis kun ajaisit mutkittelevaa tietä, mutkassa ei käytetä vilkkua. veikkaan että monessa autokoulussa opetetaan tämä sama koska aika harva käyttää nuolivaloristeyksessä vilkkua, näin ainakin helsingissä.


    • Nimetön

      vilkku annetaan ennen kaikkea muille tiellä liikkuville, jotka ovat edesämme, vasemmalla tai oikealle puolellamme vtulosuunnassa. He eivät voi tietää aikeitamme. eivätkä meidän näkemiämme merkkejämme, eivätkä aina tunne lakejakaan. Siis vilkut. t. Heino Wahlsten, liikenneopettaja (HAOKK 1997), rikospoliisi evp,kolaritutkija etc. autojoukkojen sotilasmestari evp, näyttötutkintomestari(HAMK 2003, Hki.

    • kortti5vuotta

      mä en käytä ikinä vilkkua koska ei kiinnosta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe