Kaatuuko evoluutioteoria?

Luettuani artikkelin http://phys.org/news/2014-06-vertebrate-sexual-evolved-extra-pair.html ajattelin tehdä siitä avauksen, koska erilaisten elinten alkuperä ja evoluutio ovat aina mielenkiintoisia (minun mielestäni) aiheita, mutta myös siitä syystä, että artikkeli mahdollistaa pahan väärinkäsityksen syntymisen.

Tässä tapauksessa artikkeli käsitteli koiraan sukupuolielimen alkuperää ja evoluutiota, joka kehittyi ensimmäisenä joillekin panssarikaloille noin 400 miljoonaa vuotta sitten.

Seksuaalinen dimorfismi havaittiin alkeellisilla panssarikaloilla fossiilista jo 1930-luvulla, mutta sen merkitystä ei ymmärretty kuin vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tätä ennen panssarikalojen anatomiaa käsiteltiin lähinnä haiden anatomian mukaisesti, ja tästä syystä useampia evolutiivisia tapahtumia jäi pitkäksi ajaksi havaitsematta.

Vuonna 2008 löydettiin hyvin säilyneen fossiilin sisältä alkioita, jotka osoittavat, että panssarikaloillakin oli sisäinen hedelmöitys. Sama tutkijaryhmä havaitsi uudessa tutkimuksessa, että panssarikala-koiraiden sukupuolielin ei muovaudu samalla kuin vatsaevät kehittyvät, kuten hailla tapahtuu, vaan panssarikaloille kehittyi kokonaan uusi luullinen raajapari, joka toimi sisäisen hedelmöityksen mahdollistavana sukupuolielimenä. Hait siis käyttävät vatsaeviään sukupuolielimenä, mutta monilla panssarikaloilla tähän tarkoitukseen kehittyi ylimääräinen raajapari.

Raajojen muodostumisen ymmärrämme nykyisin hyvin niiden kehitystä säätelevien HOX-geenien tuntemuksen kautta, eikä ylimääräinen pari tuo tähän mitään lisävaikeutta. Näin suomeksi sanottuna ensimmäinen siitin kehittyi siis panssarikaloille ylimääräisistä raajoista.

Moni kreationisti on varmastikin kuullut sellaisesta evoluutioteorian falsifikaatiokriteeristä, jonka mukaan selkärankaisilla ei voi olla kolmatta raajaparia. Muistutan kuitenkin tässä yhteydessä, että kyse on ollut tetrapodeista, eli nelijalkaisista, joka on selkärankaisten yläluokka. Siihen kuuluvat linnut, nisäkkäät, sammakkoeläimet ja matelijat. Nämä kaikki ovat kehittyneet evoluutioteorian mukaan tietyistä varsieväisistä kaloista, joten alkeellisten panssarikalojen kolmannella raajaparilla ei ole mitään tekemistä tämän falsifikaatiokriteerin kanssa.

Otsikoin avauksen provosoivasti, koska olen lähes varma, että jotkut kreationistit hehkuttavat ainakin jossain päin, että evoluutioteoria kumoutuu tämän havainnon myötä.

21

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Unohdin mainita avuksessa, että panssarikalat kuolivat sukupuuttoon noin 350 miljoonaa vuottta sitten.

      • jortsi44

        Niiden kukelit eivät siten toimineet. Miten on määäritelty tuo 350 miljoonaa vuotta ..... hatustako vedetty?


      • puolimutka44
        jortsi44 kirjoitti:

        Niiden kukelit eivät siten toimineet. Miten on määäritelty tuo 350 miljoonaa vuotta ..... hatustako vedetty?

        "Niiden kukelit eivät siten toimineet. Miten on määäritelty tuo 350 miljoonaa vuotta ..... hatustako vedetty?"

        Kas kun jortsi-pappa ei tällä kertaa ollu vetämässä hattua takatuupparistaan ...

        Papalle tiedoksi, että tuo 350 miljoonaa vuotta on saatu ajoittamalla niiden kerrostumien iät, joista fossiilit ovat löytyneet. Ja ajoitukset on tehty useilla tieteen testaamille menetelmillä, jotka antavat yhtenevät ajoitukset. Pappaa on mahdollisesti kaatumaseuroissa vedätetty kertomalla, että tieteen ajotusmenetelmät ei oo luotettavia. Mutta sellaisiin höperöinteihin papan ei pidä uskoa.


    • Fiksu kreationisti

      "Raajojen muodostumisen ymmärrämme nykyisin hyvin niiden kehitystä säätelevien HOX-geenien tuntemuksen kautta, eikä ylimääräinen pari tuo tähän mitään lisävaikeutta. Näin suomeksi sanottuna ensimmäinen siitin kehittyi siis panssarikaloille ylimääräisistä raajoista."

      Äläpä levitä valheita. Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut, vaan penis muodostuu kaloille olemassa olevan informaation välityksellä.

      Itsestään kehittyminen olisi mahdotonta, koska nykyään olemassaolevien elinten kehittyminen edellyttää laajaa, järjesteltyä geneettistä aineistoa, samaan tapaan kuin esim. ihmisten suunnittelema autokin tarvitsee etukäteen suunnitellun moottorin toimiakseen. Niin moottori kuin esimerkiksi jalkojen rakentamiseen tarvittava geneettinen ohjelmisto ei ole koskaan rakentanut itseään, eikä tulekaan rakentamaan, koska sellainenhan edellyttää suunnittelijaa, kuten autokin.

      Lakkaa siis jo jauhamasta valheita, ja takaisin alkuperäisen, tutun ja turvallisen luomisen pariin. Vastaanota luominen, niin evokki-elämäsi muuttuu. Enää ei tarvitse levittää valheita. Sitäpaitsi alan jo pikkuhiljaa kyllästymään jatkuvasti sinulle tyypillisten asiavirheiden, korjailemiseen ja samoista asioista jankuttamiseen - teille evokeille kun eivät mitkään pikkuasiatkaan ole tuntuneet menevän jakeluun, lieneekö evoluution aiheuttama ad hoc syynä?

      • >Vastaanota luominen, niin evokki-elämäsi muuttuu.

        No jos tarjolla on tuota mitä näytät itse elävän, niin saisit maksaa aika reilun bonuksen sen luomisen vastaanottamisesta ennen kuin kaupat syntyisivät.

        Sama tosin pätee lähes kaikkiin kreationisteihin. Ikuisen elämän odottelu ei näytä teiltä sujuvan kovinkaan kadehdittavissa fiiliksissä.


      • Mekin alamme kyllästyä sinun asiavirheisiisi ja samoista asioista jankuttamiseesi.


      • ygfthfghgfhg

        "fiksu" kyllä ne epätoivoiset kretut niitä valheita levittää täällä. Ihme että et ottanut esille miten pyörremyrsky kokoaa jumbojetin:D Kyllä sinä tyhmä kretu niitä asiavirheitä teet..en tiedä tahallasiko vai tyhmyyttäsi. Luominen on vain satua..et ressukka pysty antamaan yhtään todistetta siitä:(


      • "Äläpä levitä valheita. Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut, vaan penis muodostuu kaloille olemassa olevan informaation välityksellä."

        Et ilmeisesti tiennyt, että ulkoinen sukupuolielin on erittäin harvinainen kaloilla? Tietenkin sukupuolielin muodostuu geneettisen informaation ohjaamana, mutta uutta geneettistä informaatioita syntyy havaitusti.

        "Itsestään kehittyminen olisi mahdotonta, koska nykyään olemassaolevien elinten kehittyminen edellyttää laajaa, järjesteltyä geneettistä aineistoa, samaan tapaan kuin esim. ihmisten suunnittelema autokin tarvitsee etukäteen suunnitellun moottorin toimiakseen. Niin moottori kuin esimerkiksi jalkojen rakentamiseen tarvittava geneettinen ohjelmisto ei ole koskaan rakentanut itseään, eikä tulekaan rakentamaan, koska sellainenhan edellyttää suunnittelijaa, kuten autokin."

        Geneettisen koodin alkuperästä voit lukea täälltä http://keskustelu.suomi24.fi/node/11680927 Geneettinen informaatio on tallennettuna DNA:n emästen järjestykseen, ja kodoni (kolmen emäksen jakso) määrää proteiinisynteesissä käytettävät aminohapot, joista proteiinit muodostuvat. Geenit ovat biologisen informaation perusyksiköitä. Todellisuudessa tiedämme, että uutta geneettistä informaatiota syntyy esimerkiksi vanhojen geenien duplikaation seurauksena, jos uusi kopio saa uuden funktion esim. pistemutaation seurauksena ja alkuperäinen jatkaa toimintaansa. Syntynyttä geneettistä materiaalia ei ollut aikaisemmin olemassa, ja tällaiset geenit eivät aina ole pseudogeenejä, vaan ne voivat havaitusti olla myös proteiinia koodaavia. Uuden emäsjärjestyksen takia käytössä on eri aminohapot ja näin ollen syntyy alkuperäiseen nähden uusi proteiini.

        Myös horisontaalinen geenisiirto synnyttää uusia geenejä ja näin ollen uutta geneettistä informaatiota. Muitakin geenien syntytapoja on havaittu, kuten tilke-DNA:sta syntyvät de novo geenit, joiden syntyminen ja leviäminen populaatioihin luonnonvalinnan ansiosta on jopa nopeampaa kuin aikaisemmin on oletettu. Uudet geenit syntyvät todennäköisesti kun mutaatio osuu säätelyjärjestelmään, joka aiheuttaa proteiinia koodaamattoman DNA jakson transkription RNA:ksi, ja jos sillä on hyödyllinen ominaisuus, niin luonnonvalinta suosii sitä. Ei pidä myöskään unohtaa rekombinaatioita, jotka vastustuksesta huolimatta synnyttävät uutta informaatiota.

        Amborella-kasvilta on juuri löydetty koko mitokondriaalisen genomin horisontaalinen siirto, jota aikaisemmin on havaittu vain yksittäisten geenien osalta. Tämäkin tulee lisäämään tietoamme informaation lisääntymisestä. Juuri on havaittu, että että DNA:n metylaatio voi suojata juuri kahdentuneita geenejä karsivalta luonnonvalinnalta, jolloin ne voivat kehittyä ja johtaa uusin funktioihin soluissa. Tideämme myös, että elämän kannalta ratkaisevimmat vanhat geenit sijatsevat paremmin mutaatiolta suojassa olevilla alueilla, ja mutaatiot kohdistuvatkin enemmän uusien geenien replikaatioon.

        "Lakkaa siis jo jauhamasta valheita, ja takaisin alkuperäisen, tutun ja turvallisen luomisen pariin. Vastaanota luominen, niin evokki-elämäsi muuttuu. Enää ei tarvitse levittää valheita. Sitäpaitsi alan jo pikkuhiljaa kyllästymään jatkuvasti sinulle tyypillisten asiavirheiden, korjailemiseen ja samoista asioista jankuttamiseen - teille evokeille kun eivät mitkään pikkuasiatkaan ole tuntuneet menevän jakeluun, lieneekö evoluution aiheuttama ad hoc syynä?"

        En ole aivan varma, että oletko trolli vai mielipuoli, (ehkä kumpaakin) mutta sinun jauhamisellasi ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Olet hyvin harhainen, jos oikeasti kuvittelet jatkuvasti korjaavasi minun tekemiä asiavirheitä. Itse en muista näin koskaan tapahtuneen.

        Ps. Pahoittelut muille siitä, että kopioin osittain omia vanhoja vastauksiani, mutta en joka kerta jaksa kirjoittaa uudestaan samaa asiaa.


      • solon1 kirjoitti:

        "Äläpä levitä valheita. Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut, vaan penis muodostuu kaloille olemassa olevan informaation välityksellä."

        Et ilmeisesti tiennyt, että ulkoinen sukupuolielin on erittäin harvinainen kaloilla? Tietenkin sukupuolielin muodostuu geneettisen informaation ohjaamana, mutta uutta geneettistä informaatioita syntyy havaitusti.

        "Itsestään kehittyminen olisi mahdotonta, koska nykyään olemassaolevien elinten kehittyminen edellyttää laajaa, järjesteltyä geneettistä aineistoa, samaan tapaan kuin esim. ihmisten suunnittelema autokin tarvitsee etukäteen suunnitellun moottorin toimiakseen. Niin moottori kuin esimerkiksi jalkojen rakentamiseen tarvittava geneettinen ohjelmisto ei ole koskaan rakentanut itseään, eikä tulekaan rakentamaan, koska sellainenhan edellyttää suunnittelijaa, kuten autokin."

        Geneettisen koodin alkuperästä voit lukea täälltä http://keskustelu.suomi24.fi/node/11680927 Geneettinen informaatio on tallennettuna DNA:n emästen järjestykseen, ja kodoni (kolmen emäksen jakso) määrää proteiinisynteesissä käytettävät aminohapot, joista proteiinit muodostuvat. Geenit ovat biologisen informaation perusyksiköitä. Todellisuudessa tiedämme, että uutta geneettistä informaatiota syntyy esimerkiksi vanhojen geenien duplikaation seurauksena, jos uusi kopio saa uuden funktion esim. pistemutaation seurauksena ja alkuperäinen jatkaa toimintaansa. Syntynyttä geneettistä materiaalia ei ollut aikaisemmin olemassa, ja tällaiset geenit eivät aina ole pseudogeenejä, vaan ne voivat havaitusti olla myös proteiinia koodaavia. Uuden emäsjärjestyksen takia käytössä on eri aminohapot ja näin ollen syntyy alkuperäiseen nähden uusi proteiini.

        Myös horisontaalinen geenisiirto synnyttää uusia geenejä ja näin ollen uutta geneettistä informaatiota. Muitakin geenien syntytapoja on havaittu, kuten tilke-DNA:sta syntyvät de novo geenit, joiden syntyminen ja leviäminen populaatioihin luonnonvalinnan ansiosta on jopa nopeampaa kuin aikaisemmin on oletettu. Uudet geenit syntyvät todennäköisesti kun mutaatio osuu säätelyjärjestelmään, joka aiheuttaa proteiinia koodaamattoman DNA jakson transkription RNA:ksi, ja jos sillä on hyödyllinen ominaisuus, niin luonnonvalinta suosii sitä. Ei pidä myöskään unohtaa rekombinaatioita, jotka vastustuksesta huolimatta synnyttävät uutta informaatiota.

        Amborella-kasvilta on juuri löydetty koko mitokondriaalisen genomin horisontaalinen siirto, jota aikaisemmin on havaittu vain yksittäisten geenien osalta. Tämäkin tulee lisäämään tietoamme informaation lisääntymisestä. Juuri on havaittu, että että DNA:n metylaatio voi suojata juuri kahdentuneita geenejä karsivalta luonnonvalinnalta, jolloin ne voivat kehittyä ja johtaa uusin funktioihin soluissa. Tideämme myös, että elämän kannalta ratkaisevimmat vanhat geenit sijatsevat paremmin mutaatiolta suojassa olevilla alueilla, ja mutaatiot kohdistuvatkin enemmän uusien geenien replikaatioon.

        "Lakkaa siis jo jauhamasta valheita, ja takaisin alkuperäisen, tutun ja turvallisen luomisen pariin. Vastaanota luominen, niin evokki-elämäsi muuttuu. Enää ei tarvitse levittää valheita. Sitäpaitsi alan jo pikkuhiljaa kyllästymään jatkuvasti sinulle tyypillisten asiavirheiden, korjailemiseen ja samoista asioista jankuttamiseen - teille evokeille kun eivät mitkään pikkuasiatkaan ole tuntuneet menevän jakeluun, lieneekö evoluution aiheuttama ad hoc syynä?"

        En ole aivan varma, että oletko trolli vai mielipuoli, (ehkä kumpaakin) mutta sinun jauhamisellasi ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Olet hyvin harhainen, jos oikeasti kuvittelet jatkuvasti korjaavasi minun tekemiä asiavirheitä. Itse en muista näin koskaan tapahtuneen.

        Ps. Pahoittelut muille siitä, että kopioin osittain omia vanhoja vastauksiani, mutta en joka kerta jaksa kirjoittaa uudestaan samaa asiaa.

        "En ole aivan varma, että oletko trolli vai mielipuoli"

        Kyse ei ole kummastakaan, vaan hän on poikkeuksellisen yksinkertainen tapaus.


      • lentävä lehmä
        moloch_horridus kirjoitti:

        "En ole aivan varma, että oletko trolli vai mielipuoli"

        Kyse ei ole kummastakaan, vaan hän on poikkeuksellisen yksinkertainen tapaus.

        Väittäisin kyllä trolliksi.


      • lentävä lehmä kirjoitti:

        Väittäisin kyllä trolliksi.

        "Väittäisin kyllä trolliksi."

        Se olisi lohdullisempi vaihtoehto, mutta valitettavasti en usko siihen.


    • No A-I-G

      Fiksu kreationisti:
      "teille evokeille kun eivät mitkään pikkuasiatkaan ole tuntuneet menevän jakeluun, lieneekö evoluution aiheuttama ad hoc syynä?"

      Se olet vissiin sinä, joka on täällä viime aikoina hokenut ad hoccia. Voisitko sä nyt vihdoin määritellä täsmällisesti, mikä on tässä tutkimuksessa käytetty ad hoc -hypoteesi? Sen lisäksi voisit kertoa meille yleisesti olennaiset evoluutioteorian ad hocit.

      Äläkä nyt vaan sano, että evoluutioteoria koostuu pelkästään ad hoc hypoteeseista.

      • ei ongelmaa meillä

        > Voisitko sä nyt vihdoin määritellä täsmällisesti, mikä on tässä tutkimuksessa käytetty ad hoc -hypoteesi?

        Evojen mukaan kuusiraajainen selkärankainen kumoaa evoteorian. Kuinka ollakaan kun semmonen löytyy niin maalitolppia siirretään koskemaan jotain toista porukkaa. Näin evoteoria säilyy aina hengissä.

        > Sen lisäksi voisit kertoa meille yleisesti olennaiset evoluutioteorian ad hocit.

        Samanlaisia ad hoceja on tuhansia. Ensin väitetään jotaki ja sitten ku paljastuu että eipä näin olekaan niin selitetään sen kuitenkin oleva evoteorian mukaista uudella tutkimuksella.

        > Äläkä nyt vaan sano, että evoluutioteoria koostuu pelkästään ad hoc hypoteeseista.

        Mikroevoluutio ei mutta makron selittävä evoteoria kyllä.


      • win ja win
        ei ongelmaa meillä kirjoitti:

        > Voisitko sä nyt vihdoin määritellä täsmällisesti, mikä on tässä tutkimuksessa käytetty ad hoc -hypoteesi?

        Evojen mukaan kuusiraajainen selkärankainen kumoaa evoteorian. Kuinka ollakaan kun semmonen löytyy niin maalitolppia siirretään koskemaan jotain toista porukkaa. Näin evoteoria säilyy aina hengissä.

        > Sen lisäksi voisit kertoa meille yleisesti olennaiset evoluutioteorian ad hocit.

        Samanlaisia ad hoceja on tuhansia. Ensin väitetään jotaki ja sitten ku paljastuu että eipä näin olekaan niin selitetään sen kuitenkin oleva evoteorian mukaista uudella tutkimuksella.

        > Äläkä nyt vaan sano, että evoluutioteoria koostuu pelkästään ad hoc hypoteeseista.

        Mikroevoluutio ei mutta makron selittävä evoteoria kyllä.

        "Evojen mukaan kuusiraajainen selkärankainen kumoaa evoteorian. Kuinka ollakaan kun semmonen löytyy niin maalitolppia siirretään koskemaan jotain toista porukkaa. Näin evoteoria säilyy aina hengissä."

        Sovitaanko näin. Sinä myönnät että panssarikalat eli 400 miljoonaa vuotta sitten, ja minä myönnän että panssarikala oli erikseen luotu?


    • taas naurattaa
      • Eiköhän ongelma ollut minun lievässä tietämättömyydessäni, kun en muistanut että väitteen piti oikeasti kuulua että "kuusiraajainen tetrapodi on evoluutioteorian mukaan mahdoton". Ei tässä sen kummempaa seliseliä tarvita. Evoluution tuloksena ihminen on erehtyväinen, mitä hän luotuna jumalankuvana ei varmaankaan olisi.

        Pahoittelen kuitenkin kovasti neidille sitä, että erään yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saaneen ihmisen virhe ei tässäkään tapauksessa kumoa evoluutioteoriaa.


    • >=3

      "Äläpä levitä valheita. Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut, vaan penis muodostuu kaloille olemassa olevan informaation välityksellä."

      Oot vitun idiootti. Oikeesti.

    • vettä riittävästi

      Nyt Ylen nettisivulla oli uutinen tieteen uudesta havainnosta:

      "Noin 600-700 kilometrin syvyydestä löytynyt mahdollinen vesimassa voi avata maanpäällisen veden ja planeetan muodostumisen varhaista historiaa tutkijoille."

      Lainasin uutisen lyhennettynä. Tämä uusi havainto vahvistaa Raamatun luomiskertomuksen todellisuudeksi.
      1. Moos. 1:2 sanoo "pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä"
      Ja myöhemmin vedenpaisumus kertomuksen kohdalla sanotaan:
      1 Moos. 7:11
      "sinä päivänä puhkesivat kaikki SUUREN SYVYYDEN lähteet....".

      Maapallon vesimäärät ON siis riittänyt vedenpaisumukseen ja sen päättymiseen. Suurin osa vesistä "palautunut" takaisin suureen syvyyteen. Tuo uusi vesimäärä on suurempi kuin nykyisten valtamerten tilavuus. Ainakaan vesimäärän suhteen ei tule ENÄÄ epäilyksiä vedenpaisumusta kohtaan.
      Mutta luulenpa, että evolutionistit kieltävät tämän uuden havainnon kokonaan koska heille ei tuo vedenpaisumus kelpaa.

      • "Mutta luulenpa, että evolutionistit kieltävät tämän uuden havainnon kokonaan koska heille ei tuo vedenpaisumus kelpaa."

        Emme tietenkään kiellä. Havainto on havainto. Vedenpaisumuksen falsioivat havainnot ovat myös havaintoja, mutta sinä kiellät ne, koska haluat niin kovasti uskoa satuusi.


      • Puolimutkateisti

        "Nyt Ylen nettisivulla oli uutinen tieteen uudesta havainnosta:"

        No ei oo todellakaan uusi havainto tollo. Siitähän on keskusteltu täällä jo ainakin vuoden ajan.

        "Maapallon vesimäärät ON siis riittänyt vedenpaisumukseen ja sen päättymiseen. Suurin osa vesistä "palautunut" takaisin suureen syvyyteen. Tuo uusi vesimäärä on suurempi kuin nykyisten valtamerten tilavuus. Ainakaan vesimäärän suhteen ei tule ENÄÄ epäilyksiä vedenpaisumusta kohtaan.
        Mutta luulenpa, että evolutionistit kieltävät tämän uuden havainnon kokonaan koska heille ei tuo vedenpaisumus kelpaa."

        Ei tiedeyhteisö tietenkään kiistä tuota havaintoa koska sen ovat tieteellisesti geologit havainneet ja tutkineet.

        Se vesi ei oo siellä nestemäisessä muodossa. vaan ringwoodiitti-nimiseen kristallimaiseen mineraaliin sitoutuneena kuten täällä palstalla on jo aiemmin kerrottu. Tuo vesimäärä ei 40 päivässä kivestä irtoa ilman fysiikan lakeja rikkovia taikatemppua eikä se vesimäärä myöskään sinne palaa mineraaliin sitoutuneeseen muotoon muutamassa kuukaudessa tulvan jälkeen.

        Vain täysin imbesillit hörhöt voivat ottaa Raamatun tulvasadun todesta. Mutta sinähän ootkin kreationisti.


      • tieteenharrastaja

        Vesi on riittänyt jo ennen noiden kiveen sitoutuneiden mukaanlaskemista. Siitä ei vedenpaisumus ole koskaan ollut kiinni.

        Puuttuvat vahvistavat ja todelliset kumoavat todisteet ne vedenpaisumksen tieteellisesti falsifioivat. Se, että vesi riittäisi, ei yksin todista mitään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      145
      1950
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      114
      1507
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      92
      1320
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1282
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      89
      1225
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      207
      1111
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      47
      1027
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1017
    9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      204
      1002
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      229
      851
    Aihe