metsämarjojen kuivatus

alan noviisi

kuinka kuiviksi mustikka pitää kuivata ? Säilyykö se pilaantumatta jos se on kuten rusinat, pehmeähkö ?
Vai pitääkö kuivattaa aivan kivikoviksi ?

8

218

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mustikatkuivaksi

      Kuivaa kunnolla, niin äilyy parhaiten ja paino minimissä (retkeily esim...). Excaliburissa kuivaan noin 6 h ja lämpötila 34..

      • romualdo3

        ihte kuivasin jonku verran ku kaveri niitä perkkasi ja jätti mun mielestäni vähä liianki hauskasti (= tahtoo sanoa = hylkäys prosentti liian suuri!) otin ne ja lehdet ym. roskat talteen ja vein kesämökin vintille, jossa ne esikuivasin matalissa muovikoreissa (joissa myydään/toimitetaan herkkusieniä kauppaan, niitä voi saada esim. K- ja S-ryhmän kaupoista, erinomaisia esim. tuoreiden metsäsienten ja säilyttämiseen kuljettamiseen!) loppukuivauksen voi tehdä sitten vaikkapa puuhellan lämmössä joka onnellinen sellaisen Arvokkaimman Helmen vain omistaa..., lattialämmityksen avulla tms. Hyviä kuivatushommeleita! Kuivaaminen on paras säilöntätapa - ja energiatehokkain, tietysti myös! : )


    • eräs_ulkomaalainen

      Tehtiin talvella sellainen temppu, että kun pakastimessa oli liikkaa niitä mustikkoita ja asunnossa oli jopa vain 10% suht. kosteus, otettiin mustikkaat pari litra / vuorokausi sulamaan ja siten ritilöiden päälle pöydille jne. kuivumaan. Siinä ne kutistuivat 3-4 päivän sisällä ihan pieniksi. Niitä siten otettin ulkomaille mukaan aamupuuroon lisukkeeksi.

    • romualdo2

      en kyllä suosittele kuivaamaan jo kertaalleen pakastettuja. Miten saittekin ne noin pian kuiviksi!? Jääkaapin yläpuolella olen nytkin kuivannut tuolla nuoria maitohorsman versoja. Tuollaisilla Orakas-kuivurin alumiinihyllyillä, kehikoilla. Mustikan alkusato on kuivakkaampaa jotenne kannattaa hyödyntää tosiaan vaikka siinä niitä perkatessa, ensisijaisesti ne pienikokoisimmat kuivumaan. Muotopuoliset, virheellisetkin käyvät kuivasäilöntään. Ja sitten ne lähinnä isoimmat siniposket pakkaseen!

      • se_sama

        Niin alhaista suht. kost. et saa edes sähkökuivurilla, sen takia marjat kuivuuvat niin nopeasti. Kun marjat on pikapakastettu ohuina kerroksina ja 5l kerallaan, ne ovat aivan kuin tuoret, pyöreät eivätkä mehustavat.


    • marja_tyrni

      Tuore marja kuivaa helpoiten kun sen levittää uunipellille ja vie ulos aurigonpaisteeseen . Saa kuivaa ihan rapsakaksi. Uuniritlän voi laittaa päälle jos on pelkoa että linnut nokkii niitä. Samalla systeemillä voi kuivattaa myös hekkutatit.

      Kuivurissa menee paljon aikaa ja sähköä.

      Sitten vaan säilöö lasipurkkiin tai paperipussiin , ei muoviin.. ja siitä on hyvä sitten
      tehdä kiisselit, puurot piirakat. Tai heittää jogurtin sekaan

      • romulado3

        niin, tuo uunipelti vaikka pahvilaatikkoon, banaaniltk. esim. ja päälle kärpäsverkkoa niin saapi kuivatettavat olla rauhassa muilta eläimiltä... hyvää kuivatuskautta kaikille! ensimmäiset koivunkantosienet löysin siskoni pihan reunalta - huomasin kun keräsin kieloja myyntitarkoituksesa !


    • perin_ne

      Mummi jo kuivatti kaminan ylisillä voipaperilla ja kun tämä kurja kesä alko jo vaatia lämpöä pirttiin, ne vaivaset marjat, tein saman tempun. Olivat siellä toista viikkoa ja hyviä olivat, kun paperipussiin nakkasin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe