Olen nelikymppinen mies ja erosin viime syksynä vaimostani joka oli innokas ruuanlaittaja. Pöydässä oli aina toinen toistaan herkullisempia ja terveellisiäkin ruokia. Omat kokkailuni kalpenee niiden rinnalla, hyvä kun saan edes jonkunlaiset silakkapihvit aikaan. En muutenkaan viihdy keittiössä, joten syön lähinnä kaupan halpoja eineksiä: makkaraa, pizzaa, lihapullia jne. Tahtoisin syödä terveellisemmin, mutta mulla ei ole varaa laadukkaisiin valmisruokiin ja kokkailu ei kiinnosta. Miten saisin itseni innostumaan ruuanlaitosta, vai onko näin vanha jo menetetty tapaus?
Miten voin innostua ruuanlaitosta?
71
2268
Vastaukset
- unohda koko asia
Ei sitä kuule muut voi sinulle sanoa. Ruoanlaitosta innostuu ihmiset, joille herkuttelu on elämäntapa. Ei kaikki tykkää urheilustakaan, jotkut innostuu juoksemaan maratooneja, mutta suurin osa ei koskaan. Sama se on sapuskassakin.
Ruokaihmiset elää syödäkseen, ei siihen oikein väkisin opi.
Syö vaan sitä perusmättöä, ei sinusta enää gourmannia saa, jos ei rahat riitä laadukkaisiin aineksiin, niin silloin on turha edes haaveilla.- Pöh
Maratooneja voi juosta huvikseen, mutta syöminen on pakollista jokaiselle. Halusi tai ei. Minä en ole innostunut kokkailusta, enkä nauti siitä erityisen paljon. Syön kuitenkin mieluummin hyvää ruokaa kun pahaa, joten kokkaamaan on opeteltu ihan tästä syystä.
- Ön hyvää ryökää
Pöh kirjoitti:
Maratooneja voi juosta huvikseen, mutta syöminen on pakollista jokaiselle. Halusi tai ei. Minä en ole innostunut kokkailusta, enkä nauti siitä erityisen paljon. Syön kuitenkin mieluummin hyvää ruokaa kun pahaa, joten kokkaamaan on opeteltu ihan tästä syystä.
Kyl kökkäämään öppii jös hälyää öppiä. Jös ei hälyä niin ei kövin helpösti öpi.
- rakuuna keittäjä
nyt kaupasta pekonia,viipaloit oiken pieniksi,sipuli samoin ja pannulle,voita vähän voita sekaan ja paistat voissa,lisäät vähän vehnäjauhoja lämmität ja kaadat kattilaan jossa on vettä lisää vähän suolaa ketsuppia ruokalusikallinen sinappia puoliruokalusikallista,hiljaisella lämmöllä haudutat tunnin,sillä aikaa perunat kypsyy kattilassa.ja vot on mahtavan hyvää koti ruokaa eikä vielä maksa paljon.mutta saman annoksen saa varmaan ravintolasta 50-60 eurolla.mutta kotona tehty on parempaa.juurekset vain keitetään että vitamiinit imeytyy paremmin elimistöön.
- Fühfer
Ön hyvää ryökää kirjoitti:
Kyl kökkäämään öppii jös hälyää öppiä. Jös ei hälyä niin ei kövin helpösti öpi.
"ÖN HYVÄÄ RYÖKÄÄ",äät ja ööt hälyttömän hyvää pvän piristystä.Ja auttaa mamuja pysymään mukana eli oppivat lukemaan,kökkäämään köttiä jne..
- Viiden tähden spurgu
rakuuna keittäjä kirjoitti:
nyt kaupasta pekonia,viipaloit oiken pieniksi,sipuli samoin ja pannulle,voita vähän voita sekaan ja paistat voissa,lisäät vähän vehnäjauhoja lämmität ja kaadat kattilaan jossa on vettä lisää vähän suolaa ketsuppia ruokalusikallinen sinappia puoliruokalusikallista,hiljaisella lämmöllä haudutat tunnin,sillä aikaa perunat kypsyy kattilassa.ja vot on mahtavan hyvää koti ruokaa eikä vielä maksa paljon.mutta saman annoksen saa varmaan ravintolasta 50-60 eurolla.mutta kotona tehty on parempaa.juurekset vain keitetään että vitamiinit imeytyy paremmin elimistöön.
Haudutettu sipuli pekoni silppu jauhoissa, sinapilla ja ketsupilla, mukana myös perunat. 50 € annos.
Tuskin löytyy mistään ravintolasta tuollaista provoateriaa. - 10+1
Fühfer kirjoitti:
"ÖN HYVÄÄ RYÖKÄÄ",äät ja ööt hälyttömän hyvää pvän piristystä.Ja auttaa mamuja pysymään mukana eli oppivat lukemaan,kökkäämään köttiä jne..
No, jos osaat tehdä silakkapihvejä, osaat tehdä ruokaa. Ongelma lienee siinä, ettet keksi mitä ruokaa haluaisit opetella tekemään.
- Aloita helpoista
Moni tuttuni on opetellut kokkaamaan siinä vaiheessa, kun kokki on lähtenyt talosta. Et siis ole ainoa, etkä menetetty tapaus =) Alku on ollut kaikilla hankala ja takkuinen. Tekemällä ja kokeilemalla oppii. Motivaatio on löytynyt juurikin siitä, että valmisruoka lakkaa maistumasta. Nykyään osa näistä entisistä tumpeloista jopa nauttii kokkaamisesta.
Ei aina jaksa tehdä gurmeeruokaa, eikä tarvitsekaan. Voi tehdä isoja annoksia ja pakastaa osan, tai syödä useampana päivänä peräkkäin samaa. Jos oikein laiska päivä osuu kohdalle, niin valmisruokakin toimii aina välillä. Keitä iso kattilallinen perunoita ja paista yhtenä päivänä pihviä kaveriksi ja toiseksi tee joku kastike tai pyttipannu.
Aloita helpoista! Kiusaukset on ainakin yksinkertasimmillaan sitä, että ostat 1kg peruna-sipulipussin ja sinne sekaan sitten tonnikalaa, jauhelihaa, kanaa tai mitä nyt mieli tekeekään (paistaa raaat lihan eka pannulla). Itse laitan usein vielä jonkun herne-maissi-paprikapussinkin. Ruokakermaa pari purkkia ja mausteita sekaan maun mukaan ja uuniin 200 asteeseen 45min-tunti. Tulee kuin itsestään. Jos sitten tulevaisuudessa haluat, voit korvata tuon peruna-sipulin itse suikaloiduilla perunoilla ja sipuleilla. Myös keitot ja makaronilaatikko on hyviä aloittelevalle keittäjälle.
Kokeile nyt vaikka ensin noita erilaisia uuniruokia. Niitä voi varioida vaikka mistä aineksista. Alkuvalmistelujen jälkeen ei tartte kun odottaa, että ruoka kypsyy uunissa. Munakellon kun vielä hankkii, niin ei tartte kelloakaan vahdata, että koska pitää ottaa uunista ulos. Reippaasti vaan kokeilemaan! Kun homma tulee tutuksi, niin valikoima laajenee. Mausteiden kanssa kannattaa olla alkuun varovainen. Ne sopivat määrät ja mausteetkin löytyy sitten ajan kanssa kokeilemalla. Tiedä mikä kokki teikäläisestä vielä joskus kehittyy, kun alkukankeus voitetaan ja perusasiat tulee tutuiksi =) Mutta ennen kaikkea, uskalla kokeilla ja erehtyäkin aina joskus! - niksipikka
Hommaa nainen joka osaa kokata.
- Mieluummin yksin
Nämä tatuoidut ja lävistetyt tyhjäpäät eivät osaa vaalia muuta kuin päihdeongelmaansa.
- analyysi
Mieluummin yksin kirjoitti:
Nämä tatuoidut ja lävistetyt tyhjäpäät eivät osaa vaalia muuta kuin päihdeongelmaansa.
tatuoitu lävistetty tyhjäpää = nainen sinun makuusi
koet pakonomaista tarvetta siihen mitä et halua
olet ristiriitainen meilipuoli
- siitä vaan!
Eikö herkullisen ruoan ajatteleminen motivoi sinua kokkaamaan sitä ruokaa? Ohjeita löytyy selkokielisinä netistä mielin määrin, joten osaamiseen kokkausyrityksesi ei tule kaatumaan.
Motivoi itseäsi katselemalla lempiruokiesi kuvia netistä. Katsele myös Youtubesta löytyviä videoita ihanista ruoista ja niiden valmistamisesta.
Itse katsoin perjantaina videon, jossa amerikkalainen nainen valmisti itse herkullisia hampurilaisia. Minun alkoi tehdä itse tehtyjä hampurilaisia niin paljon mieli, että lauantaiaamuna ensimmäisenä menin ruokaostoksille ja ostin kaupasta ainekset hampurilaisiin! Eivät nekään nyt niin kauhean kalliiksi tulleet; naudan jauhelihaa, sämpylöitä, tomaattia, salaattia, punasipulia, majoneesia ja cheddar-juustoa.
Kaupasta tultuani laitoin musiikkia taustalle soimaan ja kokkailin ihania purilaisia hyväntuulisena. Niistä tuli to-del-la maukkaita! - viiskytjarisat
Sulla on lievä depris meneillään eron takia, mutta kaikki ei ole menetetty.
Unohda einekset ja kerää koriisi kauden kasviksia (tulee eineksiä halvemmaksi) ja tee niistä vaikka kasviskeitto eli 1:1 suhteen perunaa, porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa, sipulia, purjoa jne.. Pilko ne pieniksi paloiksi, freesaa rypsiöljyssä ja lisää kiehuvaa kasvisliemellä maustettua vettä, mausteeksi timjamia (kuivattuna tai tuoreena), maista ja lisää yrttejä tai suolaa maun mukaan. Nauti hyvän ruisleivän kera voilla siveltynä tai juustolla päällystettynä.
Peruskeittoa voi tuunata eri tavoin vaikka paistetulla jauhelihalla, ruskistetulla makkaralla tai lihasiivuilla.
Simppelein ja oikeastaan paras ateriani on pasta sipuli/valkosipuli/chili/öljy-kastikkeella eli vesi kiehumaan kattillaan ja samalla hienonnetaan sipulit ja chili. paistinpannu tulille ja sipulti/chili sille kuullottumaan. Kun vesi kiehuu kattilassa niin vähän suolaa keitinveteen ja pasta perään aina välillä sekoittaen. Sipuleiden kuullottuessa pannulla siivuta tomaatti ja sipuli (salotti- tai punasipuli) ohuiksi siivuiksi lautaselle, vähän viinietikkaa ja oliiviöljyä päälle, kun pasta on kypsä (pakkauksen ohjeen mukaan) valuta se ja lisää sipulit sen päälle, sekoita, kumoa pasta lautaselle salaatin viereen ja raasta vähän parmesaania pinnalle. Hyvää on ja vie vain noin 15 minsaa aikaa.
Kenenkään ei tarvitse inspiroitua ruoanlaitosta, mutta arkipäivän muonan tulee olla silti jotain muuta kuin pelkästään eineksiä - pienellä vaivalla ja pienellä rahalla saa aikaan jotain terveellistä ja maukastakin. Esim. Kansalaisopistoissa on ruuanlaittokursseja, jotkut niistä on suunnattu vielä erikseen miehille: sekaan vaan, koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uusi taito. Kursseja löytyy laidasta laitaan, on sitten kiinnostusta pihvin paistoon tai sienten keruuseen.
- kulinaristi
Mielestänin ruoanlaittotaito kuuluu jokaiselle yhtä hyvin kuin vessapaperin käyttötaito.Kumpikin taito kehittyy vuosien saatossa.
- märköböi69
Haluaihin kanhha oppia kokkaamaan, mut en tykkää ku kokkaa ni he ruoka kuohuu suussa tällai....niin ku perma.
- Maria26
No jos sinä olet nelikymppinen ja tunnet olevasi vanha, minä oon yli viisikymppinen ja tunnen olevani nuorekas naisen hupakko. Eikun vaan ruuan laittoon, netistä löytyy helppoja ohjeita. Kukaan ei ole seppä syntyissään.
- Vanha Erkki
Hei "vanhus"
Mene jonnekin kokkauskursille, niin pääset hyvään alkuun ja tapaat myös kokkaamisesta jollakin tapaa kiinnostuneita ihmisiä.
Nelikymmpinen on vielä kovin nuori. Minulla lähenee jo 70v. aloitan taas uuden kokkikurssin tänään. - terspettiä
Syö paljon hedelmiä ja ruisleipää voin tai voipohjaisen levitteen kera. Unohda kaupan valmisruuat. Lohi on helppo laittaa uuniin eikä tarvitse vahtia. Katso ohjeita googlesta ruuan nimen mukaisesti ja tulosta ne. Itse teen niin ja huomaan sen olevan innostavaa puuhaa. Olet nyt vain msentunut erostasi, mutta elämä voittaa.
PS. parasta on , kun saa itse leikkiä Gordonia ja pistää paremmaksi. - kokeilemalla
Tuota, ei muuta kuin mietit ensin mitä haluaisit syödä (esim. viikonloppuna), sitten etsit ohjeita (esim. www.kotikokki.net) ja teet ostoslistan, ja ei kun tekemään. En itsekään ennen tykännyt ruoanlaitosta, enkä tykkää vieläkään, mutta kun tekee mieli lasagnee, kasvisgratiinia tms. pakko tehdä itse, kun en eineksiä suostu syömään kuin hätätapauksessa. Nykyään teen töissäkin kerran viikossa ruokaa, enkä edelleenkään tykkää hommasta, mutta kun hyvää tuppaa tulemaan, niin jaksan jatkaa.
- Ei se ole vaikeaa
Ota selvää paikkakuntasi työväenopistosta onko siellä miehille järjestettyä kokkikurssia. Sellaisella oppii käytännöllisiä perusasioita, niin että kokkaaminen ei tunnu ylivoimaiselta vaikeuksien kanssa kamppailulta.
Meidän isäntä kävi sellaisella parina syksynä, ja hän innostui ruuanlaitosta niin että joskus on vaikea häätää häntä ulos kyökistä auttamasta. Vanha totuus on ettei keittiössä pidä olla kahta kokkia.
Toinen tapa on ottaa kaupan hyllyltä ilmaisia ruokareseptilehtisiä ja noudattaa ohjetta kirjaimellisesti, ensi alkuun. Oppii tekemään, kun ohje on selvä. Totuttelun jälkeen ei tunnukaan niin pahalta. Aloita vaikka helppotekoisesta keitosta. - Vanhapoika 48
Ruuanlaitoo on niin helpoa,että minäkin sen osaa
- Miten kokata? huoh.
Kyllä se on nälkä joka opettaa....
- Virili kokki
Bongasin netistä vasta eronneen miehen, joka ilmoitti lempikirjansa olevan keittokirja. Ex-vaimo oli ollut keittiön kuningatar, joten haaste oli kova, lapset jäivät hänelle. Meni sitten Marttojen järjestämälle miesten kokkikurssille ja riemastui.
Opetteli ensin makaronilaatikon ja risoton, sen jälkeen paistetut perunat munalla ja pekonilla. Minä tulin kuvioihin ja aloin tehdä raasteita, keitettyjä kasviksia ja poimimme yhdessä marjoja aamupuuron tai jugurtin kera. Ehdotin paistettavaksi isoja lihapaloja kerralla ja laitettavaksi niitä annoksina pakastepusseihin, siihen tarvitsee lisäksi keittää perunat. Hänen poimimansa sienet kuivatin.
Nyt mies syö terveellisesti, on normaalipainoinen ja skarppi muutenkin. Ja mikä yllätys. Eräs yksinelävä mies pyysi hänet kotiinsa opettamaan ruoanlaittoa ja sekös miehen itsetuntoa nostatti. Ja tämä kaikki työelämän ja harrastusten ohessa, joten on oppinut jopa näppäräksi. - O - O
Mene kursseille ja opettele uusia taitoja. Kukaties saatat huomata, että ruoanlaitto on mukavaa ja kulinaristisia nautintoja voi kokea pienelläkin budjetilla.
Yöks.. mitä skeidaa syöt.. lueppa paketeista mitä kaikkea mätät suukkiin. Halu tekemiseen pitää lähteä itsestä ja taatusti opit.. sitä varten on keittokirjat ja netti on täynnä erillaisia ruokaohjeita.
- Apukoululainenko
Suukkiin? Lässytätkö aina kuin pikkuvauvoille?
Apukoululainenko kirjoitti:
Suukkiin? Lässytätkö aina kuin pikkuvauvoille?
Osui simmuihin kommenttisi/kysymys. Tarkemmin kun mietin pikku pääkyssäni kyssäriäsi niin vastaus on et tilanteen mukaan ;) Toivottavasti toivut edellisestä.
- asdasdasdasdasdasdas
Hedelmiä ja suurinta osaa vihanneksista voi syödä aivan hyvin sellaisenaan, josset oikeasti kokkailusta innostu. Saat ainakin vitamiinit jne kun vedät paljon, paljon hedelmiä. Enkä tarkoita nyt kahta omenaa, vaan oikeasti runsaasti.
- emäntä
Aloitat vain uuden harrastuksen. Ruuanlaittokursseja on tarjolla kansalaisopiston piireissä. Ja varmaan muuallakin. Tai osta keittokirja ja aloita helpommasta päästä. Olethan lukutaitoinen ihminen. Kokkaus on siitä kiva harrastus, ettei koskaan ole myöhäsitä aloittaa. Tulet huomaamaan että innostut. Liity myös lähimpään sieniseuraan esimerkiksi. Siellä opetetaan sienestämään ja tekemään sieniruokia. Aivan varmasti innostut.
On jo hyvä jos silakkapihvit osaa tehdä. kaikki ei niitäkään. Minäkin tapsin mieheni yli 40 -vuotiaana (eronneita oltiin kumpikin). Mieheni ei osannut laittaa ruokaa, opetin häntä. Kuinkas on käynytkään. Hän melkein on vallannut keittiön :) Tekee hyvää ruokaa. Bravuuri on kalakeitto ja herkkutattikeitto. - äitix
Ihan varmasti säästät rahaa, jos ryhdyt itse kokkaamaan. Olisiko siinä motivaattoria, jos kerran raha on vähissä? Halvoista perusraaka-aineista (kana, possu, sipuli, juurekset) saa hyvää ruokaa murto-osalla siitä hinnasta, mitä einekset todellisuudessa tulevat maksamaan.
Nykyään on lehdissä ja netissä paljon reseptejä, mutta ne ovat usein harrastuneille. Jos ohjeessa on kymmenittäin aineksia ja monenlaisia erikoismausteita, unohda se toistaiseksi. Pirkka-lehdessä, Yhteishyvässä ja vanhoissa köksänkirjoissa on helpohkoja ohjeita. Etsi vaikka kirjastosta jokin perusopus.
Halvoista ruhonosista tulee pidempään keittämällä tai uunissa hauduttamalla mahtavaa ruokaa. Opettele tekemään keittoja ja patoja. Ne ovat helppoja ja halpoja, mutta sen verran toisinaan aikaa vieviä, että sinun kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja pakastaa kerta-annoksina. Näin sinulla on ihan omat edulliset, herkulliset einekset valmiina kotona. Salaattia tai raastetta vielä kylkeen.
Ryhdy reippaasti harjoittelemaan. Ei se rakettitiedettä ole! - sä osaat!!!!
Oma isäni aloitti kokkaamisen vasta eläkeläisenä, mutta nykyään laittaa kaikki ruoat. Papan jauhelihapullat ja paisti ovat koko perheen suosikkeja. Joten varmasti opit. Netti on pullollaan hyviä ohjeita. Aloita helpoista perusruoista.
- perus ruoka
silakka mollot, ruisleipä ja piimä
- Cava-Tiina
Joku jo kehotti lukemaan keittokirjoja. Alkupiristystä voisi ehken saada T.Kyrön kirjasta Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Se on sopivaa oppia ruoanlaitossa vaikka uusavuttomalle, siinähän päähenkilö on saman ongelman edessä kuin ap, tosin noin kaksi kertaa iäkkäämpänä. Mutta oppii kuitenkin. Kait kirja jostakin kirjastosta tai kaverilta löytyy.
- Kokkiohjelmat pois
Ihminen oppii laittamaan ruokaa, ellei olisi opittu, ei oltaisi tässä ja nyt ruuanlaitosta keskustelemassa. Missä ongelma?
- raukkis
En ihmettele yhtään miksi vaimosi lähti. Pidit häntä vain taloudenhoitajana.
Kun olet noin uusavuton niin lihota vain itsesi niillä eineksillä, pizzalla ja kaljalla.
Istu sohvalla ja örise.
Mut jos olet kehityskelpoinen niin mene jonnekkin kokkikurssille niitä kyllä löytyy jos viitsit vain katsella. Niissä on paljon miehiä ettet ole ainoa lajiaan. OOTPA JO MONIJA KELEPO NEOVVOJA SUANUNNA. MUUVVAV VIEL LISSEE:
1. LAETA KOTJMAESIJA HERNEITÄ YÖN YLJ HUONEELLÄMPÖSEEV VETTEEL LIKKOOMAA. HUUHTELE MUUTAMAN KERRAV VUOROKAOVVESSA. IJÄTTELE NIITÄ PARIM PÄEVÄV VERRAN, NII ETTÄ NIIHIN N 2-SENTTISET IVUT KASVAA.
LAETA ITUHERNEET TERÄSKATTILAAN N 1,2-PROSENTTISSEEM MERJSUOLAVETTEE KIEHUMAA. PILIKOS SIIHEM PARJ SIPULIJA JA LISSEE MUUTAMIAJA KIMPALEITA MERJLOHTA, LUONNOL LOHTA. AVOT, SIINON SULLEJ JA NUAPURILLESSIIK KELEPO KEITTO!
2. PANE HYVIN PESTYT KOTJMAESET, MIELUUST NICOLA-PERUNAT HÖYRYSTÄMISKATTILAAN KIEHUMAA. NOSTA KYPSÄT PERUNAT LAOTASELLE JIÄHTYMÄÄ. NAPOSTELE NIITÄ SITTEL LUOMUVOEN KERA.
3. TULEVANA SUVENA VOET PIHANURMELLA OMAT POTTAATTISSIIK KASVATELLA: LAPIOLLA PIEN AOKKO NURMIKKOO. PERUNA POHJALLE. PIÄLLE KOSTEETA PUHASTA HIEKKOO RUNSAS LITRA. PEITTELET HYVIN JA ANNAT RAOHASSA KESÄN KASVOO. SYYSKUUSSA SATO OV VALAMIS. LYCKA TILL!
kiiom mikko tammerforssin nuapurista- taas tuli
yksi huutaja julki
- Oeyusta
Voit oppia!
Ostat kaupasta paketin jauhelihaa, yhden sipulin, purkillisen jotain mausteruokakermaa ja muutaman perusmausteen. Lyöt nuo kaikki pannulle ja kärventymään. Lisäksi keitätä kattilassa kuoriperunat.
Siinä on kaikki! Eikä tarvitse olla mikään superkokki.- aloittelija 55v.!
yvä ohje. Jos ei ole mitään ruokaa laittanut, voi luulla, että kaikki nämä yhtä aikaa pannulle. Siis ensin jauheliha pannulle kypsymään, sitten silputtu sipuli, haudutellaan, sitten ruokakerma ja mausteet. Haudutus jonkin aikaa. Päälle voi vielä ripotella jotain tuoreyrttiä.
Tämän kanssa käy keitettyjen perunoiden lisäksi pasta. - Oeyusta
aloittelija 55v.! kirjoitti:
yvä ohje. Jos ei ole mitään ruokaa laittanut, voi luulla, että kaikki nämä yhtä aikaa pannulle. Siis ensin jauheliha pannulle kypsymään, sitten silputtu sipuli, haudutellaan, sitten ruokakerma ja mausteet. Haudutus jonkin aikaa. Päälle voi vielä ripotella jotain tuoreyrttiä.
Tämän kanssa käy keitettyjen perunoiden lisäksi pasta.Juuri näin!
- dgjdgj
Käy kirjakaupasta ostamassa kotitalouden oppikirja, jos sinulla ei sellaista ennestään ole olemassa.
Siitä löytyy neuvot ihan normaalien kotiruokien tekemiseen ja kaikki on hyvin selitetty.
Perunat ja porkkanat ei paljoa maksa. - HelppoaKuHeinänteko
Suosittelen opettelemaan kokkaamisen viimeistään siinä vaiheessa kun sairastut kaikesta siitä paskasta mitä syöt. Siihen ei tuolla menolla kauaa kestä.
Kokkaus on helppoa, kun sen kerran oppii. Kyse ei ole mistään rakettitieteestä. Maailma on täynnä kirjoja, videoita sun muita, jotka opettavat tyhmänkin kokkaamaan.
Muista tehdä terveellistä ruokaa, jos mielit pysyä terveenä. Erityisesti punainen liha on erittäin epäterveellistä, joten sen syömistä kannattaa vältellä. Pelkästään makkara ja leikkeleet vievät monet ihmiset, erityisesti miehet, ennenaikaiseen hautaan (kärsineen eläimen syömisestä kärsit sinä), mutta käsittelemätöntäkään lihaa ei pitäisi syödä kuin korkeintaan kerran viikossa.
Pastaruokia kannattaa myös vältellä, ja viljoja ylipäänsä.
Suosi kasviksia, mereneläviä ja hyviä rasvoja (mm. oliiviöljy); niillä pysyt terveenä! - Jeeep
Kun vanhempi ihminen kysyy neuvoja näinkin alkeellisessa asiassa, heti niitä annetaan. Kun nuorempi ihminen kysyy, niin hirveät haukut. Pitäisi olla toistepäin.
- kotiruoka
Jos niin tyhmä ja tumpelo ihminen, kuin minä olen oppinut kokkaamaan ruokaa ja leipomaan, niin siihen oppii kuka vaan.
Olen niin tumpelo, ettei edes remonttihommat onnistu, vaikka olen mies, niin kyllä remonttihommat on monta kertaa vaativampia, kuin ruoan valmistaminen.
Olen 44v ja reilu lähes 25 vuoden ajan olen ruokaa kokannut ja leiponut.
Perus ruoan valmistaminen menee ihan rutiinilla, ei siihen reseptejä tarvita.
Välillä tulee tehtyä jotain erikoisempaa ruokaa jonkun ruoka reseptin mukaan.
Ruoan maustamisenkin oppii kokemuksen kautta ja netissä on ruokareseptejä. - Huttu-Helvi
Kun kerran olet "noin vanha" ja liitossa olit jo hyvin syötetty niin tyydy kohtaloosi ja pidä itsesi hengissä sanonnalla "maistuu paskalle mutta pitää hengissä". Vitamiinit saat purkeista : ).
- Kokkailijanainen1
Ostat ruokaa, jota haluat syödä. Syöt sitten vaikka pikkusen vähemmän, jos tuntuu kalliille.Opettele tekemään ensin yhdenlainen ruoka ja sitten useampia. Jokainen oppii tekemään, jos nyt ei gourmet ruokaa; niin ainakin maistuvaa ja terveellistä ruokaa.
- kotikokkirouva
Oppia ikä kaikki ;) Aloita helpoista aterioista, kuten keitoista, laatikoista jne. Netissä on ruokaohjeita vaikka millä mitalla - ja kirjastoissa kirjoja. Osa kirjoista on tarkoitettu todella aloittelijoille, on jopa perunankeitto-ohjeita yms. ;) Lisäksi on olemassa erilaisia kokkikursseja, jotkut vain pari päivää, jotkut esim. koko talven. Siitä se lähtee, ja möhellyksiäkin sattuu välillä kaikille..., mutta ei se ole niin vakavaa ;)
- Happo4346
Joo... :) Mullakin on vielä lettujen paistaminen vähän vielä hakusessa. Ekat helposti palaa, ja käännettyä tulee vähän liian hätäisesti, jolloin herkkujen rakenne hajoaa. Mutta tekemällä oppii ja harjoitus tekee mestarin. (Y)
- Happo4346
Ei koskaan ole liian vanha... minäkin olen vasta parin viime vuoden aikana ruvennut kokkailemaan enemmän. En jaksanut nyt lukea aloitusviestiä pitemmälle koko ketjua, joten en tiedä lähtötasoasi, mutta kannattaa aloittaa jostain helposta, vaikka munien tai puuron keittämisen kokeilusta tai vaikka välipalojen tekemisestä. Jos sulla on tehosekoitin, sillä saa helposti ja jo halvoillakin aineksilla (esim. kauraleseet, banaani, pakastemarjat, maito/maustamaton jukurtti/maitorahka, lehtikaali ym.) terveellisiä välipalajuomia.
- paista voissa
Ihminen oppii kaiken ikäisenä jos on motiivi. Pakko on hyvä motiivi. Mutta sinunhan ei ole pakko syödä terveellisesti tai tehdä itse ruokaa ellet halua)).
Intoa itse tekemiseen voisivat lisätä seuraavat tosiasiat: Itse kokatessaan tietää mitä syö ja voi tehdä oman makunsa mukaista ruokaa. Tulee halvemmaksi tehdä itse kuin ostaa valmista. Kokkausta oppii kyllä tekemällä ja sillä voi tehdä vaikutuksen kavereihin.Voissa paistettu pekoni on nykytiedon mukaan terveysruokaa ja onnistuu helposti tunarikokiltakin. - Kökkää vään
Vänhä vöi kökätä väikkä tälönsä tyleen.
- Kokkailua ajankuluks
En osaa mitään tämän parempia neuvoja antaa, mutta tuttavani on suurinpiirtein ikäisesi. Tämä päätti aloittaa leipomisharrastuksen pari vuotta sitten viedäkseeni reseptejä aiemmilta sukupolvilta seuraaville, joten ensimmäisenä vuorossa olivat tietysti tyypilliset kala- ja lanttukukkojen reseptit.
Nykyisin mitä ko. tuttavan kanssa puhun, kuuluu lähinnä hän olevan perheen ruoanlaittaja. Ja miksipä ei: kuluuhan aika ruoanlaitossa siinä missä minkä vain muunkin harrastuksen parissa. Terve !
Olen ollut poikasena ammattikoulussa ravinto-talous-keittolinjalla ja kaikki sujuu keittössä suvereeniin tapaan, ja on minulle koko elämän harrastusta ollut.
Mutta olen perusruoan ystävä- en hienostele enkä tee taidetta ruoalla ja en heitä 50% roskiin. Roskiin menee vain baanaanin ja appelsiinin kuoret. Perunan kuoria syön.
Sanoisin Sinulle neuvoksi että ihminen osaa tehdä mitä vain lähes kunhan ensin perehtyy siihen mitä on tekemässä. En ole koskaan alannut harrastamaan mitään ilman jotakin alan käsikirjaa.
Ruoka-aineoppi sellaisessa merkityksessä että tietää jotakin ruoka-aineista on lähtökohta sellaisella merkityksellä että esim. tiedät kauanko peruna kestää kypsyä kattilassa.
Pakkauksien kyljessä on aina reseptejä. Aloita erilaisista suurimoista- niitä on vaikka kuinka paljon kaupan hyllyllä paketeissa.
Älä yritä keittää maitoa- se ei onnistu, mutta uunivuoassa voit kypsentää maitopohjaisia puuroja.
Suurimoita ja pastaa voit keittää ja lisätä oheen taikka mukaan mitä lystää- ja
paistaa pannulla- kasviksia- soijakastiketta- chilikastikkeessa tulee maukasta paistinpannulla ja kasvisöljyä rasvaksi.
Perunat opettelet keittämään ja yksinkertainen kastike siihen.
Perunagratiini eli perunalaatikko sekin tehdä. Kasviksista tulee gratiini eli laatikko kunhan keität ne puolikypsiksi tai mieluimmin höyrytät ja laitat vuokaan ja munamaito päälle ja noin 40 minuuttia noin 225C. Perunat lisäksi.
Olen tehnyt sivun jossa on halpoja ruokia niille joille raha on vähissä.
Voit löytää peruspikajuttuja sivultani;
http://jarinhotelli.blogspot.com/2013/02/kevyen-lompakon-reseptipankki.html
yst. t. Jari Laurila- potaaattis
Peruna on oikeastaan yksi vaikeimmista kasviksista kypsentää vaikka ajatus hullulta kuulostaakin - tarkkaa kypsymisaikaa ei ole vaan se voi vaihdella 10 minuutista aina 40:neekin minuuttiin riippuen perunan koosta, lajikkeesta, kasvuolosuhteista ja nostoajankohdasta. Olen joskus joutunut keittämään keskikokoista potaattista jopa 45 minuuttia ennenkuin se oli syötävän kypsä.
Noin yleensä muut kasvikset ovat maukkaita vähän raakanakin tai ainakin trendikkäästi sanottuna "al-dente", mutta peruna (ja ehkä punajuurikaan) ei ole.
Peruna on kypsä kun metallinen piikki tai veitsenkärki uppoaa perunaan vaivattomasti ilman vastuksen tuntua.
Yksi vinkki ylijääneiden keitinperunoiden paistoon seuraavana päivänä on lämmittää jääkaappikylmät perunat avoimessa astiassa mikrossa (täysi teho ja 1 minuutti) - näin niistä haihtuu jääkaapissa tiivistynyt kosteus pois ja ne lämpenevät sopiviksi kuumassa rasvassa paistettaviksi rapsakoiksi - ei muuta kuin pilkkoen pannulle ja vähän mausteita perään.
- Ibloe
Syö enemmän kasviksia. Opettele tekemään salaatteja joihin voi laittaa kasvisten ja vihannesten lisäksi esim. fetajuustokuutioita ja tonnikalaa. Paino alkaa putoamaan itsestään pikkuhiljaa ja muutenkin keventää ja virkistää psykofyysistä kokonaisuuttasi.
- tämän huomannut
Vanhempana alkaa vaivata närästykset sun muut vaivat, eli ei aina helppoa ruuanlaitto.
- eisemäärävaanlaatu
Innostu tuoksusta, mausta ja onnistumisen tunteesta saadessasi lautaselle jotain höyryävän hyvää äläkä masennu epäonnstumisista - niitä tapahtuu kaikille - jopa hansille tai tommille.
Netti on täynnä reseptejä - aloita simppeleistä ja kokemuksen karttuessa siirry vaikeimpiin oman mielihalusi ja maun mukaan ja muutaman kuukauden jälkeen sinä kokkaatkin jo oman inspiraatioosi mukaan.
Kokkaus ei itseasiassa ole vaikeaa - siitä on vain tehty teevee-ohjelmissa turhan mutkikasta, koska simppeli ei voi olla hyvää ja siksi ruokiin pitää aina lisätä jotain, mitä se ei oikeastaan tarvitse.
Ruoassa kuten ihmisten elämässä muutenkin vaikuttaa lähinnä koristelemisen tarve eli "blingbling"-efekti eli aina pitää lisätä jotain, jolloin se menee yli.
Jos reseptissä on yli kymmenen ainesta, niin unohda se - kaikki aina puhuvat aasialaisen ruoan "yksinkertaisuudesta", mutta todellisuudessa siinä on vähintään 20 ainesta - usein enemmän. Tsekkaa kinkkiraflojen tai pitserioiden ruokalistoja - jotain 50-60 annosta samaa schaissea pienellä muutoksella proteiinin ja mausteiden kanssa. - tee vaikka
silakka molloja.
- reseptihauki
Ruoanlaittotaito nousee arvoon vasta, kun on itse tilanteessa, jolloin ei ole ketään ruoanlaittotaitoista, joka osaa laittaa maittavaa ruokaa.
Ei 40 vuotias ole mikään menetetty tapaus ruoanlaiton suhteen, ei muuta, kuin netistä valitsemaan joku resepti ja ohjeen mukaan sitä alkaa valmistamaan.
Talon remontointi on paljon vaativampaa ja monimutkaisempaa, kuin ruoan valmistus.
Hyvää ja maukasta perusruokaa on perunamuusi, lihapullat ja kastike.
Itse tehdyt lihapullat on lisäksi paljon maukkaamman makuisia, kuin kaupassa myytävät ja mausteet saa valita itse, reilusti vaan sipulia, niin hyvää tulee.
Maukkain kastike syntyy siinä samassa paistinpannussa, jossa olet lihapullat paistanut.
Tuohon vielä lisukkeeksi tuoresalaatti: jäävuorisalaatista, tomaateista, tuorekurkusta ja fetajuustosta, niin ruoka saa raikkaan ja maukkaan lisän.
Monelle valkenee ruoanlaiton vaiva ja suuri työmäärä vasta silloin, kun joutuu sitä itse tekemään, eikä voikaan mennä valmiiseen pöytään syömään.
Ruoanlaiton eteen kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa, sillä hyvä ruoka ja siitä nauttiminen on nautinto ja suuri ilon aihe arjessa. - Kulinaristikokki
Olet jo päässyt ruoka-ajattelussasi pitkälle, kun muistaisit, ettei "laadukkaita valmisruokia" ole olemassakaan. :D
Ostat tuoretta lihaa, kalaa ja kasviksia. Laadukkailla perusraaka-aineilla ruuasta tulee AINA maukasta. - thai ruoka
Lähes kuule taimaasta hakeen eukko kokaamaan, saattaapiolla muutakin iloo.
- No no no no
Suomalainen ruoka on kuule paljon parempaa. :)
Itse en aikoinani juurikaan kokkaillut, tuli vain heitettyä pakastepitsa uuniin ja sillä selvä. Nykyään rakastan ruoan laittamista ja sitä ilon tunnetta kun saan ruokani maistumaan todella hyvältä.
Ruoanlaitto on mukavaa ajanvietettä töiden jälkeen.
Reseptit saa kätevästi netistä ja niitä seuraamalla onnistuu lähes aina. Monet aasialaiset ruoat valmistuvat todella nopeasti, noin 15min eli ei sitä aikaa kulu niin pitkään. Hyvät raaka aineet ovat tottakai tärkeitä. Perus makaroni jauheliha mössöä en ole syönyt enää aikoihin.
Suosittelen aloittamaan kokkailun "nopeilla" simppeleillä resepteillä.- Namia
Kaalikääryleet on uunissa. Kaali kannattaa pakastaa ja sulattaa, ei keittää. Täytteeksi jauhelihaa, riisiä ja sipulia.
- ---------
Tee helppoja pataruokia aluksi.
Sitten kirjoitat itsellesi opitut asiat mausteiden määrät ym.
juo es on jumalten juoma juo es niin liityt es eseseseseseseseszeses se es es es es e s ese s e es es es es es ese se e s e ses e s e se es se sese es ese esees es ese ese e sesee es ese es es es es es e s
- Taskuliini
Loistava tapa aloittaa on mennä sieltä, mistä aita on matalin. Loistava vinkki tahmatassuille ja muillekin: sain kokeiluun Hopottajilta tosi kätevät Myllyn Paras Voitaikinataskut. Nämä heitetään uuniin sellaisenaan ja paistamisen jälkeen ne avataan ja sisään voi heittää ihan mitä vaan, suolaista tai makeaa. Näppärästi tuli samalla pellillä illanistujaisten tarjoamiset. Vanha isänikin osasi tehdä näillä itselleen naposteltavaa, joten näillä voit sinäkin päästä vauhtiin: jo se herkullinen tuoksu koukuttaa jatkamaan kokkaamista ;) Voin lämpimästi suositella, vaikka pakkaseen varoksi vieraita varten. Hintakaan ei ole paha! . Ja nämä ovat vähälaktoosisia ;) Lisää tietoa löytyy täältä: http://www.hopottajat.fi/voitaikinatasku/
- veikka gu
olet niin nuori (40-vuotias) että voit käytää opetteluun vaikka seuraavat 10 vuotta elämästäsi ! opettele ja mene vaikka kursseille niin tapaat kaltaisiasi. et ehkä ole suuri ruokaihminen kun et vielä koskaan ole juuri kokkaillut TAi sitten vaimosi ei päästänyt sinua keittiöön ja innostut vielä niin että päädyt ammatiltasi kokiksi ! kerro tänne kuinka kävi :)
- http://www.listamedi
Halvalla ja helpolla saa valmistettua hyvää ja terveellistä ruokaa. Siinä kaikki puolivalmisteet ovat oikein mainio vaihtoehto. Esimerkiksi peruna-sipulisekoitus saa uutta vivahdetta paistamalla se kananmunien kanssa runsaassa voissa.... mausteita oman maun mukaan... siinä helppo espanjainen munakas! Proteiinilähteeksi paistelee kilon tai kaksi lihaa (broileri, sika, nauta, kala tms) kerrallaan pakkaseen sopiviksi annosrasioiksi... helppoa ja halpaa! Keittoihin sopii melkein mikä vaan ja aina tulee syötävä lopputulos. Kaalia, sipulia, pekonia, vettä, lihaliemikuutio, ketsuppia ja mausteita... siinä maukas keitto.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1333403Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen382673Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302505Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631202408Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .332225- 1151810
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3141472Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1741468Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.3121351- 661218