Heps !
Olisiko hyviä ohjeita lettutaikinaan ?
mulla on kyllä muurikalle ojeet, mutta ne ei oikein toimi kun yritän tehdä lettuja kotona (sisällä) vohveliraudalla.
en halua vohveli ohjetta.
Kiitos etu käteen !
T. Olli
Lettutaikinan ohje
20
11406
Vastaukset
- ...
Vaikeaksi menee muuten, jos aiot lettutaikinaa vohvelipannussa saada kypsäksi.
Meillä kun tehdään aina iso määrä taikinaa (on paljon syöjiä) on erittäin käyttökelpoiseksi osoittautunut nyrkkisääntö, että munia ja jauhoja on yhtä monta yksikköä ja maitoa tuplaten sen verran.
Esimerkiksi 3 munaa ja 3 desiä jauhoja tarkoittaa kuutta maitodesiä. Meillä rakennellaan yleensä viiden munan, viiden jauhodesin ja maitolitran (voi olla kyllä enemmänkin) taikina.
Sokeria ei kannata paljoa käyttää, tarttuu kiinni. Teelusikallinen ehkä suolaa.
Vaan mitenkäs se taikina kannattaisi rasvata, jos aikoo vohveliraudassa paistaa? Olisiko jollain muulla ideoita? - Esteri
...ensimmäinen kerta, kun kuulen, että joku aikoo viritellä lättyjä vohveliraudalla. Näen jo sieluni silmin sotkun keittiössä.
Jos et jaksa kääntää lettuja useampilokeroisella pannulla, käytä pientä paistinpannua (halkaisija 15-17 cm). Isoja lättyjä ei tarvitse niin tuhotonta määrää olla per lärvi.
Minun ohjeeni meidän suursyömäreille (4 kpl) on:
1 muna
ruokalusikallinen (tasapäinen) sokeria
2 tl suolaa
1 l maitoa
vehnäjauhoja
* Munan rakenne rikotaan ja mausteet sekoitetaan joukkoon
* Puolet maitomäärästä lisätään
* Jauhot sekoitetaan joukkoon (panen silmämääräisesti, menisköhän 2-2,5 dl). Jos olet tumpelo, käytä siivilää ja hämmennä koko ajan
* Loput maidot sekoitetaan; ÄLÄ VATKAA TAIKINAA
* Taikinan annetaan turvota n. 1/2 tuntia
* Lätyt paistetaan runsaassa rasvassa.
Huom! Taikina on melko ohutta ja rasvaa käytetään runsaasti, tällöin lätyistä tulee "ripsireunaisia". Jotkut sujauttavat taikinaan vielä hieman kivennäisvettä juuri taatakseen tämän ripsireunaisuuden. Itse en ole kokeillut.
Lättyjen maistumisprosentista kertoo se, ettei tällaisesta litran satsista jää yhtään lättyä tähteeksi.
Rohkeasti testailemaan. Isoista lätyistä saa mukavasti myös täytettyjä ohukaisia. Itse olen täytellyt sienillä, jauhelihalla, kanalla, katkaravuilla jne. Näiden lisätäytteeksi maun mukaan riisiä, sipulia, purjoa, paprikaa ja mitä mieleen juolahtaa. Tee täytettyjen lättyjen taikinasta hieman paksumpaa eli käytä runsaammin jauhoja.
Onnea yrityksille !- otava
Taidat olla lättyjen ystävä eli sukulaissielu.Oletko ikinä kokeillut tavallisia lettuja sitruunamehulla ja tomusokerilla?
Huomattavasti maistuvampia kuin miltä kuullostaa. - Esteri
otava kirjoitti:
Taidat olla lättyjen ystävä eli sukulaissielu.Oletko ikinä kokeillut tavallisia lettuja sitruunamehulla ja tomusokerilla?
Huomattavasti maistuvampia kuin miltä kuullostaa....tomusokeria tai sitruunaa, mutta täytyy kokeilla!
Onko tiedossa muita variaatioita? - kokki
hei on kyllä
niin sinulla on kyllä tosi epä terveelinen
lettutaikinan ohje.Ei siiheh paistamiseen kyllä paljon rasvaa tarvitse. Jauhoja kiltämättä kyllä saa laittaa huom enemmän.Muniakin kyllä pitää litran taikinassa olla enemmän kuin yksi. - miika11111111111
kokeilin ja hyvää tuli!
- IQ
teen työpaikalla kerran viikossa n. 100 hengelle lettuja seuraavanlaisella ohjeella:
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 l maitoa
vehnäjauhoja
paista valurautapannulla,ei teflon eikä varsinkaan vohveliraudalla!
ensin sekoita maito,suola ja sokeri. riko munat erikseen pienempään kippoon ja riko rakenne. sitten valuta vehnäjauhoja pallovatkaimen läpi maidon sekaan (näin vältyt paakuilta) kunnes näyttää sopivan paksulta,sitten vasta lisää munat.jos tässä vaiheessa taikina on vielä paksun tuntuista,loraus vichyä tekee letuista ihanan rapeita.
paistaessa käännä vasta kun ensimmäinen puoli on hyytynyt.näin lettu on varmasti kypsä.- niih !
Ei muuten riitä litran taikinasta sadalle, ei sitten millään ellet anna jokaiselle pelkästään yhtä. Jopa kymmenelle tekee tuolla määrällä tiukkaa. Desi sokeria litran taikinaan on ihan liikaa, riittää 2 rkl. Tarkistahhan henkilömäärä , ohje tai älä huijaa.
- kokeillut
Tokihan vohveliraudalla voi lettuja paistaa! Itselläni on teflonpintainen rauta. Ekasta tosin usein tulee ketunlettu, mutta niinhän se tahtoo tulla muullakin pannulla, ennen kuin sopiva lämpö ja rasvaisuus löytyvät. Minun taikinani on kyllä paksumpaa, litra maitoa, 5 dl vehnäjauhoja, 3 munaa, 1 tl suolaa. Ehkä vohvelirautalettuihin voisi pistää yhden munan lisää ja taikinaa hiukan öljyä tai muuta rasvaa. Ilman rasvaa et teflonillakaan saa kunnollisia, juokseva Sunnuntaimargariini on helppoa käyttää, parempaa kuin öljy. Laita taikinaan mukaan porkkanaraastetta, niin tulee vielä nätimpiä. Vaniljasokeriakin voi laittaa 1 tl, siitä tulee ihana tuoksu, muuten turha laittaa sokeria, varsinkin jos sitä mätetään päälle syödessä. Maidosta voi ison osan korvata piimällä, tulee kuohkeampia. Mitäs muuta vielä? Vohveliraudalla myös ihania perunalettuja, raasta raakaa pottua, lisää kananmunaa, suolaa, mustapippuria, ehkä pikkusen vehnäjauhoa ja paista riittävän rasvan kanssa - ihania!
- aloittelija
kiitos ohjeesta ja neuvosta!
olen paistanut paljonkin lettuja vohveliraudalla teflon pintaisella ja olen voidellut molemmat pinnat ruokaöljyllä joka toiselle letulle ja paistoaika on ollut n.2min/lettu joka on mielestäni aika nopeaa ja vaivatonta, eikä se ole sotkuista puuhaa niin kuin joku väitti.
lapset tykkävät letuista paljon ja minä mies henkilönä olen "tietenkin etsinyt helpoimman tavan" tehdä lapsille ja vaimollenikin lettuja.
Kiitos kaikille sain hyviä vinkkejä ! - Poro Tallinnasta
Paul Bocusella oli aikanaan ohje, jossa taikinaan lisättiin jauhoja ja voisulaa yhtä paljon. Arvaatkaapa, tarvitsiko pannua rasvata paistoa varten?
- että rasva
jämähtää kiinni teflonpannuunkin, jos haluaa varmistaa laadun.
En vain usko sitä. - ripottele
sokeri ainakin vasta valmiille letuille, ei taikinaan. Vanhan kansan konsti.
- Helppo ohje muistaa
0.5l Maitoa
2.5 dl Jauhoja
1 Muna
1/2 dl suolaa
25 g Margariinia
Sokeria mielen mukaan!- oikea laitalinkki
Puoli desiä suolaa kuulostaa aika jyrkältä määrältä, mahtaako kukaan pystyä edes syömään noita lettuja?
- fredrika.
oikea laitalinkki kirjoitti:
Puoli desiä suolaa kuulostaa aika jyrkältä määrältä, mahtaako kukaan pystyä edes syömään noita lettuja?
aivan, ja toisaalta 2.5 desiä jauhoja liian vähältä, laittasin kyllä sen 3, antasin taikinan turvota ja vielä tsekki. mut puoli desiä suolaa, syömättä jää.....
- öläöäöä
laittakkee nytte joku Saata*a 1 litran lettu taikina??o;
- Ketunlettu
Lue koko ketju.
Ja jokaisesta ohjeesta saa litrasen taikinan jollei suoraan niin laskemalla. Ei ole mitäään ydinfysiikkaa!!
Ja tuossa 1/2 dl suola -ohjeessa on selvä kirjoitus/ajatusvirhe!! Käyttäkää maalaisjärkeä lkääkä ilkeilkö! :( - crepes suzette
Ketunlettu kirjoitti:
Lue koko ketju.
Ja jokaisesta ohjeesta saa litrasen taikinan jollei suoraan niin laskemalla. Ei ole mitäään ydinfysiikkaa!!
Ja tuossa 1/2 dl suola -ohjeessa on selvä kirjoitus/ajatusvirhe!! Käyttäkää maalaisjärkeä lkääkä ilkeilkö! :(Jos tämä aloittaja on laittanut viestin vuonna 2002, eli 10 vuotta takaperin niin eiköhän ne letut ole jo oppinut paistaan tässä välissä. Siinä ehtii jo hitaampikin oppimaan.
- Lettumies
Vanha partiolaisten muistiohje lettutaikinalle:
"Munia kaks
Jauhoja kaks
Maitoa kaks ja kaks."
Oli muistaakseni jossain TV-mainoksessakin aikoinaan. Tuo ohje on helppo muuttaa litran taikinaksi, jos osaa kertotaulun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 753607
- 622694
- 812647
Hei........
Pelkkä sun näkeminen saa mut hymyilemään pitkin iltaa. Oot niin 🤩😘 Edellinen poistettiin.582418Mitä sanoa pituudeksi näillä mittaustuloksilla?
Jos jossain tarttee ilmoittaa pituus sentin tarkkuudella? Mitattu neljästi virallisesti ja mittaustulokset on olleet 1922363Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa kansainvälinen etsintäkuulutus Poliis
Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa – kansainvälinen etsintäkuulutus Poliisi pyytää yleisön apu2622205- 451943
- 441769
Mä en jaksa suojella sua enää
Oot osa mun tarinaa ja ensirakkaus 🩷🌈 Olisiko niin kauheata, jos muutkin ystävämme tietäisivät? Se on jo niin vanha ”t151501EU:n uusin idea - jatkossa joudut tunnistautumaan kun katsot PORNOA!
"Pornon katsominen muuttuu täysin Euroopan komissio on kehittänyt sovelluksen, jolla internetin käyttäjä voi todistaa p1491418