Hapattamalla imelletty perunalaatikko

65-75 astetta

Hapanimellettyyn perunalaatikkoon tulee pistävä maku, mutta hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoon ei pistävää makua ei tule jos imellysaika on 2-4(6) tuntia. Hämäläisittäin imellettyyn perunalaatikkoonkin saa makuun pistävyyttä jos imeltämistä jatkaa kuuteen tuntiin ja yli. On lisäksi huomattava että lämpimässä happaneminen on erittäin nopeaa joten jo 6 tuntia imellettämisaikaa saa jo aikaan happanremisreaktion.

Hapattamalla imelletetty perunalaatikko imeltyy huoneenlämmössä 1-2 vuorokaudessa ja viileämmässä voi hapattaa kolmekin vuorokautta.

Mielestäni hämäläisittäin imellytetty perunalaatikko on paremman makuinen verrattuna pistävänmakuiseen hapattamalla imellytettyyn.

12

1805

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei hapateta

      Perinteistä tuuvinkia ei hapateta

    • efhvv

      Se on tasapaino laji tuo imellyttäminen .

      • ei nyt muuta

        Se on yhdyssana tuo tasapainolaji.


    • syrströmming

      Kun jäähtyy liian hitaasti, hapantuu. Ruoka on pilalla kuin hapanvelli.

      • Hapanperunaa

        "Hapanvelli" on ihan oikea ruokalaji. Näitä hapatettuja ruokalajeja on useita.


    • ainkin sillon,kun

      käy pas`kalla.

    • bulls hit

      Aloituksessa on kyllä fysikaaliset asiat aivan päin mäntyä.

      Normaalisti imellyttämällä tehty perunalaatikko ei happane imellytyksen aikana koska lämpötila on liian korkea jotta laktobasilli voisi laatikon hapannuttaa. Se kyllä selviytyy noista lämpötiloista elossa joten jos perunalaatikon jättää paistamatta pitkäksi aikaa se happanee. Joten jos happanee on imellytyslämpötila ollut väärä.

      Toisekseen hapannuttaminen eli laktobasilli ei todellakaan imellytä yhtikäs mitään, imellytys tarkoittaa sitä että entsyymit pilkkovat tärkkelysketjut sokereiksi. Hapantuminen tarkoittaa sitä että maitohappobakteerit syövät nuo sokerit ja ulostavat maitohappoa, alkoholia ja hiilidioksidia.

      Hapantuminen on siis oikeastaan täysin päinvastainen reaktio kun imeltyminen. Imeltymisessä tuote makeutuu, happamoitumisessa siitä poistuu sokereita.


      Ja ikinä en siis edes ole kuullut metodista jossa perunalaatikko hapatettaisiin, liekö tekijä korkannut vähän liian monta kossua.

    • pernakiskoo tuuvinki
    • bulls hit

      Ah.. ehkäpä nyt alkaa vähän niinkun selkeytymään tämä terminologia.

      Tuulipukukansan tuntojen syvin tulkki alkoholisti paskanpuhuja Jaajo lienee käyttänyt virheellisesti termiä hapanimelletty...

      Se kuulkaa on ihan näitä kiinalaisia juttuja nämä hapanimelletyt kanat jolla taas ei ole mitään tekemistä imellytyksen kanssa, kunhan vaan halutaan sanoa että ruoka on makeaa ja hapanta... eli imelää.

      Imellytys taas on ihan kemiallinen prosessi jossa tärkkelyksestä hajotetaan entsyymien avulla sokereita ts.. perunalaatikko makeutuu.

      Mutta perunalaatikkoa ei siis ikinä ole "hapanimelletty" ja kyseisen termin käyttö on täysin väärin.

      • Hämäläistä

        Imelletyn hämäläisen perunalaatikon amylaasi-imellyttäminen tapahtuu 60-78 asteen lämpötilassa, ja imeltyminen tapahtuu nopeasti 3-5 tunnissa.

        Useiden ohjeidenkin mukaan imellyttäminen tapahtuu huoneenlämmössä tai vain vähän lämpimämmässä, niin silloin kysymyksessä sama reaktio kuin leipätaikinan nostattamisessa hiivalla tai hapattamalla. Onnistuu näinkin, mutta lopputulos ei ole hämäläistä imellytettyä perunalaatikkoa.

        Jos perunalaatikko ei imelly alle 6 tunnissa, niin silloin kysymyksessä on jokin muu imellyttäminen kuin millä hämäläinen perunalaatikko tulisi imellyttää.


      • Hapantaimelää

        Hapanimelletty perunalaatikko on imelletty yön yli huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä ei oikeaa imeltymistä tapahdu.


    • Hapantatulee

      Hapanta tulee vaikka tarkoitus on imellyttää. Suurin osa nykyisistä ohjeista antaa imellyttämislämpötilaksi niin alhaisen lämpötilan - 62 astetta tai alle - että siinä monet happobakteerit elää ja voi hyvin. Harvassa ohjeessa on imelyttämislämpötila oikein.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      106
      3128
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      236
      1959
    3. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      59
      1861
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      136
      1849
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1352
    6. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      96
      1235
    7. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      84
      1164
    8. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      61
      1155
    9. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      59
      1147
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      68
      997
    Aihe