Sekoitetusta, kokonaisesta korttipakasta otetaan 8 korttia palauttamatta niitä pakkaan. Millä todennäköisyydellä korteissa on väh. yksi ässä?
Mikä kaava tai malli antaa tuloksen? Vastaus on 0,5 ja senhän saa jakamalla 4 8:lla, mutta logiikka mun mielestä ontuu...
Mikä kaava tai malli antaa tuloksen? Vastaus on 0,5 ja senhän saa jakamalla 4 8:lla, mutta logiikka mun mielestä ontuu...
Vastaukset 8
Vanhimmat
No keksinkin itse! Komplementilla eli lasketaan todennäköisyydet, millä ei tule ässää ja sitten P(A)=1-P(A komplementti).
P("vähintään yksi ässä") = 1 - P("ei yhtään ässää")
= 1- (48*47*46*45*44*43*42*41)/(52*51*50*49*48*47*46*45)
= 0,49856496...
≈ 0,50
Toivottavasti tämä auttoi.
Kirjoitin samaan aikaan viestiä, joten en huomannut, että ratkaisitkin jo ongelman.
Kiitos kuitenkin! Vahvisti oman päättelyni.
Ei se ole 1/2 vaan 19282/38675
lasketann mikä on todennäköisyys ettei tule yhtään ässää ja vähennetään se yhdestä.
Ensimmäisellä ei tule ässää 48/52
Toisella ei tule ässää 47/51 ( kun kaikki ässät ovat vielä pakassa)
Kolmannella 46/50 jne.
kerrot kaikki 8 todennäköisyyttä keskenään ja vähennät yhdestä.
Onpas nopeaa toimintaa.
?
vastauksia minuutin välein.