Ostin ison pönikän silliä, ja hyvää on. Mutta yksi ongelma on: Mitä teen kaikelle ylijäävälle liemelle? Perunoihin ja keitettyihin kasviksiin kyllä laitan sitä hiukan aina silliäkin ottaessani, mutta sitä jäänee siltikin reilusti yli. Poiskaan ei viitsisi heittää. Voisiko lientä käyttää jonkin kastikkeen tai vastaavan pohjana?
Sillin liemelle käyttöä?
4
1286
Vastaukset
- dfkjjlöafjj
Osta uutta silliä ja täytä purkki uudestaan? Esim. pienissä peltitölkeissä myydään jotain ravintolasilliä tms., joista voisi pilkkoa uutta silliä noihin lasipurkkeihin jääneeseen mausteliemeen. En muista peltitölkeissä myytävien sillien tuotenimeä, mutta tölkkejä taitaa olla kirkkaan punaisia ja sinisiä... Olisiko ollut norjalainen tuote?
- Kotikokki+
Käytä dippikastikkeena. Esim. paahtoleivän tai miksei ruisleivänkin kanssa.
Kastikkeita en ole kokeillut, mutta kokeilemallahan oppii. Esim. ruskean kastikkeen mausteena voisi olla ihan kiva. - fkljasdllsd
Silakkalaatikon ja Janssonin kiusauksen mausteena?
- aito Mmatjes
hollantilainen pikkumatjes tuotetaan pakasteena 20 kpl vacum paketissa ja Hakaniemen Hallin http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/rosendahl/
sesonki tuote liki 20 vuotta, . Ne on vaaksanmnittaisia fileitä ja pyrstöstä kiinni.
Kevään heurigen valkoviini ja matjes HausFraruen art kulinarismin huippu ,
Vappuna viimeistään
http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1349746544307
Matjes tulee hollanninkielisestä sanasta maatjesharing, joksi kutsuttiin vain kesällä pyydettävää, nuorta silliä. Sen sukuelimet eivät vielä olleet kypsyneet, mutta silli oli lihavaa. Tynnyrit merkittiin parasta laatuluokkaa merkitsevällä kirjaimella M. Muut hollantilaisen sillin laatuluokat olivat Vol, täynnä mätiä tai maitia, ja Spents, vasta kuteneet laihat sillit.
Kuten sanottu, tuore matjessilli on Keski-Euroopassa kesän herkku, huolimatta pakastamisvaatimuksesta. Kesälomamatkalla Moselin laaksossa vuonna 1991 näimme sitä mainostettavan joka herkkukaupassa ja ravintolassa. Tietenkin sitä piti maistaa, ja hyvää se olikin – melkein kuin ennen vanhaan Rymättylässä, kun Saukon troolarit tulivat kotisatamaan ja koko kylä vaelsi rantaan ostamaan tuoretta silliä.
Hollannissa oli matjessillin suolapitoisuus alun perin vain noin kolme prosenttia. Näin vähän suolattu silli ei juuri kestänyt kuljetusta, joten se jo Saksaan vietäessä suolattiin 12-prosenttiseksi. Saksassa onkin tapana liottaa matjessilli kivennäisvedessä, maidossa tai kirnupiimässä ennen tarjoilua.
Matjes-sanan alkuperää on selitetty hiukan eri tavoin eri lähteissä. Perustana on kuitenkin hollannin maatjesharing, nuori silli. Sana johtuu muinaisesta nuorta tyttöä merkitsevästä sanasta maget, jonka nykyaikainen muoto on maagd. Samaa sukua ovat apulaista, toveria yms. (eli siis alunperin tyttökaveria) merkitsevät maat ja englannin mate sekä tietysti saksan Mädchen ja englannin maid. Muita samansukuisia sanoja ovat lisäksi ranskan moitié, puoliso tai puolikas sekä englannin match, yhteensopiva, vertainen. Joka tapauksessa on ollut kyse neitsytsillistä, vielä sukukypsymättömästä nuoresta silliä. Haring on germaaninen sana Herring, joka on käytössä monissa Euroopan kielissä.
Ovat vähäsuolaisia ja pukulan kera , tillillä koristeltuna ihanaa ! Kertoo Rahola
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12691Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1541290Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491145- 1271018
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206979Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä15939- 42879
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297875- 72865