Mikrobin elämä pakkasessa

hipsu1

Elintarviketekniikan opettaja kertoi teorian jota on vaikea heti uskoa.
Kun elintarvike pakastetaan, alkaa solujen sisältämä vesi jäätymään kalvolta alkaen. Veteen liuenneet aineet ja hiukkaset siirtyvät keskemmälle solua ja muodostavat väkevän liuoksen, jonka jäätymispiste laskee. Mitä väkevämmäksi liuos tulee, sen alhaisempi on sen jäätymispiste. Sen takia normaalipakastimella ei saada kaikkea elintarvikkeen vettä jäätymään, kun se vaatisi alle -50C lämpötiloja.

Se mitä oli vaikea uskoa, oli se että "solun keskellä olisi täten aktiivista mikrobitoimintaa". Eikö maailman sitkeinkin mikrobi lopeta elintoimintonsa -20C:n lämmössä? Joillain mikrobeilla on kyky tuottaa pakkasenestoainetta, mutta omien opintojeni pohjalta tuossa lämmössä on jo kaikki joko kuolleet tai pumpanneet itsestään veden ulos ja itiöityneet, jotka siihen pystyvät. Tässä tapauksessa myös osmoottinen paine olisi puristanut mikrobin rusinaksi. Joten mitään elintoimintoja ei pitäisi pakastimesa olla ja siten ei elintarvikkeeseen pitäisi erittyä mitään aineenvaihdunnan myrkkyjäkään, eikä lisääntymistäkään tapahtuisi.

Onhan pakasteillakin myyntiajat, vaikka en ole koskaan pilaantunutta pakastetta nähnytkään edes vuosien pakastamisen jälkeen. Mihin nämä myyntiajat perustuvat?

5

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakasteherne2

      Taitavat vissiin perustua tuotteen muihin ominaisuuksiin, kuten makuun ja hajuun kuin itse tuotteen säilyvyyteen. Nehän taitavat kärsiä jos liikaa pakastaa.

    • hth**

      Pakastaminen hidastaa, mutta ei pysäytä kemiallisia prosesseja, kuten rasvan härskiintymistä. Siksi tuotteita ei voi pakastaa loputtomiin.

    • 17+14

      Nyt takaisin opintojen ääreen hop, hop. Mikrobeja ja eukaryootteja voidaan säilyttää myös -80 pakkasessa, josta ne virkoavat hyvin käyttöön vuosienkin päästä. Neste/kaasutypessä myös säilytetään eläviä soluja. Mikrobit säilyvät hyvin tavallisessa pakkasessa mutta ne eivät lisäänny tai lisääntyvät hyvin hitaasti. Tavallisissa pakastimissa lämpö saattaa kuitenkin vaihdella ja sulaessa alkaa aktiivisempi mikrobitoiminta. Joidenkin mikrobien tautia-aiheuttava määrä on hyvin pieni ja jo 10 solua saattaa aiheuttaa oireita syöjälle. Tämä ei kuitenkaan taida olla tärkeimpiä syitä pakasteiden käyttöajoille, kuten yllä jo esitettiin.

      • jkltkd

        Säilyttää voidaan kyllä, mutta elintoimintoja ei pakkasessa ole eikä varsinkaan lisäänny : ) Heräilevät sitten kun sulatetaan, jos heräilevät. bakteerisoluja voi myös tappaa äkkipakastamisella, viemällä huoneenlämmöstä -70C niin eivät ehdi itiöitymään ja solun sisällä jäätyvä vesi halkaisee ne. Pakastettujen elintarvikkeiden myyntiajat perustuvat ihan muihin reaktioihin ja ovat melkoisen liioiteltuja, ilmeisesti tuotannollisista syistä. Siperiassa söivät tutkijat leirinuotiolla 30 000 vuotta vanhaa mammuttia äskettäin, oli kuulemma hyvää.


      • JaskaTa

        4-5 pakkasastetta on alin missä bakteeri jotenkuten elää, pakastimessa on alle -22. On elintarviketeollisuuden etu vetää tässäkin direktiivi niin alas kuin 6kk myyntiaikaa pakasteella. Jos kauppias ostaa liian suuren erän pakkaseen ja menee vanhaksi, hän joutuu kippaamaan sen kaatopaikalle ja ostamaan uudempaa tilalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      68
      3362
    2. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      4
      1194
    3. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      22
      974
    4. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      3
      970
    5. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      68
      810
    6. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      60
      744
    7. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      34
      725
    8. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      45
      709
    9. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      29
      663
    10. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      4
      647
    Aihe