Mikrobin elämä pakkasessa

hipsu1

Elintarviketekniikan opettaja kertoi teorian jota on vaikea heti uskoa.
Kun elintarvike pakastetaan, alkaa solujen sisältämä vesi jäätymään kalvolta alkaen. Veteen liuenneet aineet ja hiukkaset siirtyvät keskemmälle solua ja muodostavat väkevän liuoksen, jonka jäätymispiste laskee. Mitä väkevämmäksi liuos tulee, sen alhaisempi on sen jäätymispiste. Sen takia normaalipakastimella ei saada kaikkea elintarvikkeen vettä jäätymään, kun se vaatisi alle -50C lämpötiloja.

Se mitä oli vaikea uskoa, oli se että "solun keskellä olisi täten aktiivista mikrobitoimintaa". Eikö maailman sitkeinkin mikrobi lopeta elintoimintonsa -20C:n lämmössä? Joillain mikrobeilla on kyky tuottaa pakkasenestoainetta, mutta omien opintojeni pohjalta tuossa lämmössä on jo kaikki joko kuolleet tai pumpanneet itsestään veden ulos ja itiöityneet, jotka siihen pystyvät. Tässä tapauksessa myös osmoottinen paine olisi puristanut mikrobin rusinaksi. Joten mitään elintoimintoja ei pitäisi pakastimesa olla ja siten ei elintarvikkeeseen pitäisi erittyä mitään aineenvaihdunnan myrkkyjäkään, eikä lisääntymistäkään tapahtuisi.

Onhan pakasteillakin myyntiajat, vaikka en ole koskaan pilaantunutta pakastetta nähnytkään edes vuosien pakastamisen jälkeen. Mihin nämä myyntiajat perustuvat?

5

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakasteherne2

      Taitavat vissiin perustua tuotteen muihin ominaisuuksiin, kuten makuun ja hajuun kuin itse tuotteen säilyvyyteen. Nehän taitavat kärsiä jos liikaa pakastaa.

    • hth**

      Pakastaminen hidastaa, mutta ei pysäytä kemiallisia prosesseja, kuten rasvan härskiintymistä. Siksi tuotteita ei voi pakastaa loputtomiin.

    • 17+14

      Nyt takaisin opintojen ääreen hop, hop. Mikrobeja ja eukaryootteja voidaan säilyttää myös -80 pakkasessa, josta ne virkoavat hyvin käyttöön vuosienkin päästä. Neste/kaasutypessä myös säilytetään eläviä soluja. Mikrobit säilyvät hyvin tavallisessa pakkasessa mutta ne eivät lisäänny tai lisääntyvät hyvin hitaasti. Tavallisissa pakastimissa lämpö saattaa kuitenkin vaihdella ja sulaessa alkaa aktiivisempi mikrobitoiminta. Joidenkin mikrobien tautia-aiheuttava määrä on hyvin pieni ja jo 10 solua saattaa aiheuttaa oireita syöjälle. Tämä ei kuitenkaan taida olla tärkeimpiä syitä pakasteiden käyttöajoille, kuten yllä jo esitettiin.

      • jkltkd

        Säilyttää voidaan kyllä, mutta elintoimintoja ei pakkasessa ole eikä varsinkaan lisäänny : ) Heräilevät sitten kun sulatetaan, jos heräilevät. bakteerisoluja voi myös tappaa äkkipakastamisella, viemällä huoneenlämmöstä -70C niin eivät ehdi itiöitymään ja solun sisällä jäätyvä vesi halkaisee ne. Pakastettujen elintarvikkeiden myyntiajat perustuvat ihan muihin reaktioihin ja ovat melkoisen liioiteltuja, ilmeisesti tuotannollisista syistä. Siperiassa söivät tutkijat leirinuotiolla 30 000 vuotta vanhaa mammuttia äskettäin, oli kuulemma hyvää.


      • JaskaTa

        4-5 pakkasastetta on alin missä bakteeri jotenkuten elää, pakastimessa on alle -22. On elintarviketeollisuuden etu vetää tässäkin direktiivi niin alas kuin 6kk myyntiaikaa pakasteella. Jos kauppias ostaa liian suuren erän pakkaseen ja menee vanhaksi, hän joutuu kippaamaan sen kaatopaikalle ja ostamaan uudempaa tilalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      89
      2628
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      203
      1658
    3. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      116
      1600
    4. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1461
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1222
    6. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      76
      1005
    7. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      56
      969
    8. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      45
      867
    9. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      63
      849
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      61
      835
    Aihe