Synestesian merkitys

kyösti

Synestesiaksi nimitettään ilmiötä, jossa aivot käsittelevät hermoärsytystä toisen aistin kvaliteettina. Esimerkiksi synesteetikko voi nähdä musiikin väreinä.

Jossakin määrin tätä esiintyy kaikilla. Jos silmiä painaa voimakkaasti, näkyy valoa. Pikkulapsella aistimukset lienevät vielä eriytymättömiä.

Onko synestesia luokiteltava kehityshäiriöksi, vai onko sillä ehkä ollut evolutiivista hyötyä?

2

111

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ei_ainakaan_haittaa

   Synestesia on aisteissa esiintyvä sekoittumisilmiö. Tämä taas on aivojen normaali tapa toimia. Hermoratoja muutetaan ärsykkeiden saattelemana, kunnes saavutettu vaste on oikea. Esim. polkupyörällä ajamaan oppiminen. Joskus käy niin, että osa ärsykkeistä jää jäljelle, vaikka niitä ei tarvittaisikaan. Jos tästä ei ole haittaa, virhettä ei välttämättä korjata. Siispä synesteetikko näkee musiikin väreinä, numerot väreinä - tai jotain muuta. Joissakin tilanteissa tästä voi olla jopa hyötyä, esim. jotkin matemaatikot näkevät kaavat väreinä ja tietävät heti, mitä kohtaa yhtälöstä katsoa, jos siinä on virhe. Usein puhutaan synestesiasta, kun ilmiöitä on oikeastaan kirjo: kuulohavaintoja, jotka liittyvät kirkkaisiin väreihin. Äänihavaintoja, jotka muodostavat kuvan tai välähdyksen. Makuhavaintoja, jotka haistetaan - tai päinvastoin..

  • porygoni

   Edellinen vastaus oli jo kyllin kattava, mutta ajattelin vielä jatkaa kysymyksestäsi, että onko synestedialla mahdollisesti ollut evolutiivista merkitystä.
   Jossakin määrin synestesian omaavilla yksilöillä voidaan sanoa olevan "ongelma" tai tarkemmin sanottuna tavallisuudesta poikkeva tapa havainnoida ympäristöä (kuten aikasempi kirjoittaja toikin valistuneemmin asian esille). Evolutiivista syytä tällaiseen poikkemaan voimme vain arvailla, sillä syynä voi olla useita eri tekijöitä, kuten jonkin havainnointiin ja assosiaatioihin liittyvien geenien mutaatiot yms.
   Aluksi on otettava huomioon, että tämä ns. ongelma ei todellisuudessa ole ongelma laisinkaan. Ei ongelma ainakaan siinä mielessä, mitä se evoluutiossa merkitsee eli yksilön elinkelpoisuutta, lisääntymiskyvykkyyttä tai seksuaalista viehättävyyttä vastakkaisen sukupuolen silmissä heikentävä asia. (tuskin sillä on kulttuuriyhteiskunnassakaan kummoisia haittaavia merkityksiä, kuten yhteyttä itsemurhaan tai mielenterveysongelmiin). Päinvastoin, kuten myös aikaisemmassa tekstissä kävi ilmi, sehän on varsin hyödyllinen skilli ainakin joissain tilanteissa/ammateissa. Pitäisi kuitenkin olla subjektiivista kokemusta, jotta tämän ominaisuuden mielekkyydestä voisin sanoa yhtään mitään.
   Jos ominaisuus ei kuitenkaan millään tavalla aiheuta kantajalleen ongelmia kolmessa edellä mainitussa evoluution asetelmassa, sillä ei ole mitään syytä karsiutua pois. Eipä sillä ole sen puoleen syytä lisääntyäkään, jos se ei anna kantajalleen joitakin selviä etuja mm. lisääntymisen saralla (ja tuskinpa antaa).

   Mieluummin pohtisin tulevaisuuden evoluutiota kuin menneisyyden: voisiko synestesialla olla meille jotakin annettavaa, jos se lisääntyisi populaatiossamme? Sill on todettu olevan ymmärtämistä helpottava vaikutus esimerkiksi matematiikassa ja muistitehtävissä.. Tämä voisi olla varsin hyödyllinen taito tulevaisuuden tiedeihmisillä ja miksipä ei tavallisilla kadun tallaajillakin :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   314
   3702
  2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   268
   2125
  3. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   101
   1463
  4. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   85
   1363
  5. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   93
   1348
  6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1217
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   59
   1208
  8. Onkohan sulla enää tunteita

   kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
   Ikävä
   36
   1044
  9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

   Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
   Haapavesi
   49
   1038
  10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

   kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
   Ikävä
   65
   924
  Aihe