Ilman punaista lihaa?

chick

Olen jonkun aikaa miettinyt, että jos jättää ruokavaliostaan pois punaisen lihan, mutta jatkaa kanan ja kalan syömistä eli ei siirry kokonaan kasvisruokavalioon, niin millä voi korvata sen osan ravintoa, joka punaisesta lihasta saadaan? Olen kuullut jotain juttua esimerkiksi tonnikalasta, siinä olisi jotain tarvittavaa mitä lihakin sisältää?
En ole mikään ekspertti eli käsitykseni proteiineista yms. eivät ole kovin suuret, joten kokemuksia tai selityksiä, ehdotuksia ja tietoja, jotain mistä tietoa voisi saada, ihan selkosuomeksi :D

10

2274

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erämies

      Punaisen lihan voi jättää ihan turvallisesti pois!

      Jopa pelkästään kalan syöminen riittää turvaamaan valkuaisen saannin. Täytyy vain syödä monipuolisesti, kuten muutoinkin. Puhtaassa kasvisravintodietissä proteiinien saanti on hieman hankalampaa. Soija sekä määrätyt palkokasvit ja mm. pähkinät sisältää valkuaista. Punaisen lihan voi jättää huoletta pois. Riittävän määrän proteiinia saa maitotuotteista, kanamunasta, kalasta ja vaaleasta lihasta.

      Kalaa suosittelen erityisesti sen proteiinien sulavuuden ja kalarasvojen hyödyllisyyden takia.

    • Xveg

      Saat kyllä kaiken tarvitsemasi pelkistä kasvikunnan tuotteistakin, jos se vaihtoehto sattuu miellyttämään. Lihan poisjättämisellä et todella menetä mitään. :)

    • Porkkana

      Pärjäät aivan hyvin ilman punaista lihaakin, varsinkin jos pidät kalan, kanan, kananmunat ja maitotuotteet ruokavaliossasi. Silloin proteiininsaanti säilyy ihan normaalina.

      • kakkka

        "Lihan poisjättämisellä et todella menetä mitään. :)"

        Väärässä olet. Menettää sairaudet. :)

        "Silloin proteiininsaanti säilyy ihan normaalina."

        Eikös suomalaisetkin syö liikaa proteiinia, ja erityisesti eläinproteiineja jotka sulavat huonosti? Näin muistan juuri jostakin lukeneeni, ja vieläpä että nämä paljon proteiinia syövät ovat usein ylipainoisia.

        Ihmettelen aina miksi maidon ja jogurttien ym. tuotteiden proteiinipitoisuutta arvostetaan ja niitä pidetään hyvinä lähteinä, vaikka niissä on vain n. 3-4%, ja juustoa syödään niin vähän. Esimerkiksi riisissä ja pastassakin on n. 10% proteiinia, silti niistä ei kukaan puhu proteiinin lähteinä.


      • Urheilija
        kakkka kirjoitti:

        "Lihan poisjättämisellä et todella menetä mitään. :)"

        Väärässä olet. Menettää sairaudet. :)

        "Silloin proteiininsaanti säilyy ihan normaalina."

        Eikös suomalaisetkin syö liikaa proteiinia, ja erityisesti eläinproteiineja jotka sulavat huonosti? Näin muistan juuri jostakin lukeneeni, ja vieläpä että nämä paljon proteiinia syövät ovat usein ylipainoisia.

        Ihmettelen aina miksi maidon ja jogurttien ym. tuotteiden proteiinipitoisuutta arvostetaan ja niitä pidetään hyvinä lähteinä, vaikka niissä on vain n. 3-4%, ja juustoa syödään niin vähän. Esimerkiksi riisissä ja pastassakin on n. 10% proteiinia, silti niistä ei kukaan puhu proteiinin lähteinä.

        "Väärässä olet. Menettää sairaudet. :)"

        Jaahas, mitäköhän sairauksia lihansyönti aiheuttaa? Jos unohdetaan höpöhöpöjutut, niin eipä taida löytyä paljon kerrottavaa?


        "Eikös suomalaisetkin syö liikaa proteiinia,"

        Ei. Paljonko ylipäätänsä muka on liikaa proteiinia? Suurienkaan määrien ei ole todettu aiheuttavan mitään terveydellistä haittaa terveillä ihmisillä, vaan päinvastoin.

        "ja erityisesti eläinproteiineja jotka sulavat huonosti?"

        Miksi eläinproteiinit muka sulaisivat huonosti, ne on ihan samoja proteiineja kuin kasveissakin. Paitsi että eläinperäisen proteiini on aminohappokoostumukseltaan laadukkaampaa.


        "Näin muistan juuri jostakin lukeneeni, ja vieläpä että nämä paljon proteiinia syövät ovat usein ylipainoisia."

        Jaahas, mistäs olet näin lukenut? Aku Ankasta vai Painonvartijoiden esitteestä? Ei kannata uskoa ihan kaikkea mitä lukee. On aivan päivänselvää, että runsas proteiinin saantia ei todellakaan aiheuta lihavuutta, vaan päinvastoin.

        "Ihmettelen aina miksi maidon ja jogurttien ym. tuotteiden proteiinipitoisuutta arvostetaan ja niitä pidetään hyvinä lähteinä, vaikka niissä on vain n. 3-4%, ja juustoa syödään niin vähän. Esimerkiksi riisissä ja pastassakin on n. 10% proteiinia, silti niistä ei kukaan puhu proteiinin lähteinä."

        Kysymys on eri makroravinteiden prosentuaalisesta osuudesta ja siitä paljonko mitäkin ruokaa käytännössä syödään. Riisissä ja pastassa on suurin osa hiilihydraattia ja siksi niitä runsaasti syömällä ei saada proteiinin prosentuaalista osuutta nostettua. Lisäksi riisin ja pastan aminohappokoostumus ei ole kovinkaan hyvä, jos verrataan vaikkpa maidon proteiineihin.

        Maitoa voi hyvinkin juoda 3 lasia päivässä, eli 600g, mutta pastaa tuskin kovin helpolla niin paljoa tulee syötyä. Siksi maidosta saa proteiineja huomattavasti paremmin. Maitotuotteista parhaita proteiininlähteitä ovat raejuusto ja rahka, jotka sisältävät paljon hyvälaatuista proteiinia ja ei juuri ollenkaan hiilihydraattia tai rahkaa.


      • eeva
        Urheilija kirjoitti:

        "Väärässä olet. Menettää sairaudet. :)"

        Jaahas, mitäköhän sairauksia lihansyönti aiheuttaa? Jos unohdetaan höpöhöpöjutut, niin eipä taida löytyä paljon kerrottavaa?


        "Eikös suomalaisetkin syö liikaa proteiinia,"

        Ei. Paljonko ylipäätänsä muka on liikaa proteiinia? Suurienkaan määrien ei ole todettu aiheuttavan mitään terveydellistä haittaa terveillä ihmisillä, vaan päinvastoin.

        "ja erityisesti eläinproteiineja jotka sulavat huonosti?"

        Miksi eläinproteiinit muka sulaisivat huonosti, ne on ihan samoja proteiineja kuin kasveissakin. Paitsi että eläinperäisen proteiini on aminohappokoostumukseltaan laadukkaampaa.


        "Näin muistan juuri jostakin lukeneeni, ja vieläpä että nämä paljon proteiinia syövät ovat usein ylipainoisia."

        Jaahas, mistäs olet näin lukenut? Aku Ankasta vai Painonvartijoiden esitteestä? Ei kannata uskoa ihan kaikkea mitä lukee. On aivan päivänselvää, että runsas proteiinin saantia ei todellakaan aiheuta lihavuutta, vaan päinvastoin.

        "Ihmettelen aina miksi maidon ja jogurttien ym. tuotteiden proteiinipitoisuutta arvostetaan ja niitä pidetään hyvinä lähteinä, vaikka niissä on vain n. 3-4%, ja juustoa syödään niin vähän. Esimerkiksi riisissä ja pastassakin on n. 10% proteiinia, silti niistä ei kukaan puhu proteiinin lähteinä."

        Kysymys on eri makroravinteiden prosentuaalisesta osuudesta ja siitä paljonko mitäkin ruokaa käytännössä syödään. Riisissä ja pastassa on suurin osa hiilihydraattia ja siksi niitä runsaasti syömällä ei saada proteiinin prosentuaalista osuutta nostettua. Lisäksi riisin ja pastan aminohappokoostumus ei ole kovinkaan hyvä, jos verrataan vaikkpa maidon proteiineihin.

        Maitoa voi hyvinkin juoda 3 lasia päivässä, eli 600g, mutta pastaa tuskin kovin helpolla niin paljoa tulee syötyä. Siksi maidosta saa proteiineja huomattavasti paremmin. Maitotuotteista parhaita proteiininlähteitä ovat raejuusto ja rahka, jotka sisältävät paljon hyvälaatuista proteiinia ja ei juuri ollenkaan hiilihydraattia tai rahkaa.

        Liikunnanohjaaja Aino Hokkanen:

        "Urheilumaailmassa painotetaan turhan usein proteiinien lisäämistä ruokavaliossa. Varsinkaan kuntoliikkujan ei tulisi nauttia sitä normaalisuosituksia suurempia määriä, joka on 10-15 % kokonaisenergiansaannista. Elimistö ei pysty varastoimaan ylijäämää, joten sen liikasaanti voi rasittaa maksaa ja munuaisia."

        Lisäksi proteiinien liikasaanti haittaa esim. kalsiumin imeytymistä

        Ja kyllä monet sekasyöjät saavat liikaa proteiineja


    • chick

      Kiitos paljon :> Tekee paljon helpommaksi kieltäytyä punaista lihaa sisältävistä ruoista ja sanoa että mieluummin kanaa tai kalaa kiitos, kun ei pidä sittenkään uskoa kaikkea "sä et tiedä mitä menetät kun jätät punaisen lihan pois"-puheita.. :P Kaverini noudattaa kana-kala -ruokavaliota, ja hän kertoi myös ettei ole korvannut puuttuvaa punaista lihaa millään, mutta ajattelin silti vakuudeksi kysyä :>
      Kiitos vielä.

    • ihmeessä

      joku haluaa olla ilman punaista lihaa?

      • chick

        Jos se vaan yksinkertaisesti etoo tai jotain :p Itselläni on toisinaan niin, että jauhelihan saan helposti alas, tai leikkeleet, mutta kun eteen tuodaan pihvi, niin pitää hetki nieleksiä ja sitten kieltäytyä kohteliaasti. Muuten tulee ruoka ylös.
        En siis kysynyt tätä siksi, että olisin aloittamassa jonkun ruokavalion; en ole kasvissyöjä tai vastaavaa.


      • Cinnamon

        itselläni punainen liha aiheuttaa väsymystä, puoli tuntia ruoan jälkeen olen sikeässä unessa tai äärettömän väsynyt, seuraavana päivänä on silmäluomet ja sormet turvoksissa. Siksi en käytä punaista lihaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      44
      5805
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      45
      5305
    3. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      48
      3698
    4. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      13
      3653
    5. Vimpelin liikuntahallilla tulipalo?

      Katsoin, että liikuntahallista tuloo mustaa savua. Sitten ovet pärähti hajalle, ja sisältä tuli aikamoinen lieska. Toise
      Vimpeli
      90
      3231
    6. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      31
      3126
    7. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      59
      2874
    8. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      57
      2730
    9. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      53
      2380
    10. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      38
      1834
    Aihe