Rahkat 11 h huoneenlämmössä - voiko vielä syödä?

Unohtelija

Ostin rahkaa, tulin kotiin ja unohdin kauppakassin eteisen lattialle. Nyt 11 h myöhemmin huomasin tuon kauppakassin, Laiton rahkat jääkaappiin mutta voinko vielä syödä niitä? Vai onko rahkat nyt pilaantuneet?

29

22943

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mummelii

      Maista. Uskon että voi syödä.

    • vaikeasanoa

      Hmm, rahka. Hapantuote. Säilytettiinhän ennen viiläkin tehdessä astioita huoneenlämmössä... Uskoisin, että voipi syödä? Maista, niin tiedät.

      • hapatteet säilyy syö pois huoletta :D


    • meniköpilalle

      Voi pyhät hyssäkät. Voiko enää naida kun partneri on kohta 30?

    • jännät_paikat

      Minäkin olen aika vauhko näissä pilaantumisasioissa. Söin lenkkimakkaraa enkä huomannut että viimeinen käyttöpäivä oli 11.4. Nyt on 28.4. Näenköhän huomenna auringon nousua vai tuleeko yöllä noutaja? Sen näkee jos herää.

      • joku.raja.sentään

        Otitko pakkasesta ..?


    • sisäänostaja

      Asiassa on muutama pointti ja yksi on se, että katso se päiväys siitä paketin kyljestä. Joskus on lomalla jäänyt juustotkin useammaksi päiväksi melko lämpimään lomareissuilla autoillessa ja ovat olleet täysin kunnossa, mutta tässä kannattaa huomioida päiväykset. Toiset tuotteet säilyvät muutamankin päivän lämpimässä mutta eihän niihin sellaista voi kirjoittaa kun muuten oletettaisiin että ne säilyvät myöskin näin päiväyksen loppuun saakka.

    • Omaa_harkintaa

      Jokainen tuote säilyy paljon pitempään kuin viimeinen käyttöpäivä antaa ymmärtää. Riippuu tietysti tuotteesta. Raaka kala ehkä vain pari päivää. Tällaiset makkarat juuri useamman viikon. Kylmäketju on tärkeintä pitää katkeamattomana.

      • fisu10

        Vanhemmilla aikoinaan kalatukku, ei kylmäautoja, tuoreet fisut ajettiin avolava kuorma-autolla satojen kilsojen päästä, savustetut fisut kuskattiin kauppaan, 35v. eikä ainoatakaan ruokamyrkytystapausta, minkähän takia...


    • uus-avutonta

      Kyllä minä antasin olla sen siinä pöydällä ja koittaisn kysyä jokaiselta nettipalstalta parin viikon ajan uskallanko sen syödä. Kokeile metsästys ja kalastus osioo, tai sitten nyrkkeily. Ne tietää.

    • puhtaasti

      Vielä se hyvä puoli on, että vastaukset on asiantuntevia ja harkittuja.
      Ei mitään vinoilua tai löysäilyä.

    • Järjestyspäässä

      "Unohdit"? Ikäsi? Kehotan tarkkailemaan muistamisasioita ja käymään muistitestissä. Vai onko asioitten ja / tai käytännön aiheitten kanssa muutenkin ylitsepääsemättömiä ongelmia?

      • muistiheimissäolet

        Jos rahkat on olleetkin 11 vuorokautta lämpimässä eikä 11 tuntia? Minäkin epäilen kysyjän muistin tilaa!!


    • Öyestä

      Jos kassi ollut eteisessä, minä heivaisin sen saman tien ovesta ulos. Potkaiset näyttävästi kuin jalkapallomaalivahti konsanaan sen etupihalle / porraskäytävään. Siinä on naapureille ihmettelemistä.

    • paraneevanhetessa

      juustokin on keksitty aikoinaan, kun maito unohtu paimenen nahkapussiin eli ei pitäs olla pilalla...

    • ufo75

      Voi olla tylyrahkaa

      • rahkaainahyvää

        Potter-rahka on hyvää ja heinäkuussa tulee Harry nou prinssirahkaa kauppoihin.


    • goodenough

      Ehkä olet samaa rautavatsojen sukua kuin minäkin. Rahka ja viili ovat ihan syöntikelpoisia vielä kolme ( 3 ) kuukauttakin parasta ennen päiväyksen umpeuduttua.
      Mökillä ollut keksipaketti oli vuodelta 2010 ja hyviä olivat. Maitotuotteissa puoli vuotta alkaa olla takaraja hapankermakakkuunkin muttei kuolemaksi. Kunhan ei pursua ulos avaamattomasta purkista.

    • Syo-pois-vaan

      Viimeisellä myynti- ja käyttöpäivällä on vaikeutettu tuhansien elämää. Oma maku- ja hajuaisti kyllä riittävät, sillä eihän näitä tuotteita ihan hirveästi kerralla ole. Ruokamyrkytys voi tulla mistä tahansa majoneesipohjaisesta salaatista, vaikka päivämäärä onkin ihan OK. Ja piimä nyt säilyy säilymistään, sehän on happamaksi tehtykin.
      Naapurillani meni sähköt poikki vajaaksi vuorokaudeksi myrskyssä, ja nyt hän laatii korvausvatimusta pakasteensa sisällöstä. Kaikkihan on nyt pilalla! En ymmärrä. Jos hän ei avannut pakastinta sinä aikana, niin varmasti sisältö on jäässä edelleenkin. Huomaahan sen siitä, että kun ottaa illalla jääkaappiin sulamaan kilon pakkauksen, niin se on aika kohmeinen vielä aamulla. Ja pakastearkussa säilyy pakkasasteet varmasti vuorokauden verran. Minun pakkasessani on 18 astetta.

      Monet 60-70-luvun ihmiset elivät ilman jääkaappeja. Tai sitten se oli niin pieni, etteivät kaikki pyhäpäivien ruuat siihen mahtuneet. Kerrostaloasunnoissakin oli venttiilillä varustettu "kylmäkomero", jossa pilaantuvat ruokatavarat säilytettiin.

    • kylmäkalle

      Hapanmaitotuotteet säilyvät hyvin, joten ap:n tapauksessa tuoteet ovat melko varmasti täysin käyttökelpoisia. Parasta ennen päiväykset ovat parasta ennen ja tarkoittavat, että johonkin on raja vedettävä, ettei tuote ole ikuisuuksia myynnissä.
      Hapanmaitotuotteilla oman kokemuksen perusteella 1-2kk parasta ennen päiväyksen jälkeen tuote on täysin syötävää ja moitteetonta.
      Monet tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia viimeisen käyttöpäivänkin jälkeen, jos kylmäketju ei ole katkennut. Kala ja kana ovat arempia elintarvikkeita, joiden kanssa saa olla tarkempana, samoin kananmunaa sisältävät mm. majoneesit.
      Tervettä järkeä voi käyttää ja aistinvaraisesti tutkia tuotteen käyttökelpoisuuden. Joskus voi joku tuote olla pilaantunut, vaikka päiväystä olisi vielä jäljelläkin, silloin toki kannattaa olla yhteydessä tuoteen valmistajaan, koska virhe auttaa heitä korjaamaan mahdollisen virheen tuotannossa.
      Kylmäketjusta kannattaa huolehtia, varsinkin kesällä kylmäketju saattaa katketa ja se kyllä nollaa tehokkaasti päiväykset joillakin tuotteilla. Kunnon kylmälaukku kauppareissuille mukaan ja pidemmille reissuille riittävästi kylmävaraajia mukaan taikka ostaa vaikka pakastettuja vihanneksia arkojen tuotteiden päälle niiden kylmänä säilymisen varmistamiseksi.
      Olemme vienneet ulkomaillekin tuttavillemme tuliaiseksi suomalaista ruokaa, pakastettu mämmirasia toimii hyvänä kylmävaraajana toisille tuotteille. Aina on tuotteet saatu perille moitteettomina pidemmilläkin matkoilla.

    • No, se riippuu siitä, mihin vatsasi on tottunut...

    • Aisteilla_se_selviää

      Katsele, haistele ja maistele. Jos ulkonäkö, haju ja maku ovat kutakuinkin rahkan, voinee syödä. Soveltaen pätee muihinkin elintarvikkeisiin.

      Muuten, olen havainnut, ettei "viimeinen käyttöpäivä" ole aina todellinen viimeinen käyttöpäivä. Ruoka saattaa olla hyvää vielä 1 - 3 päivämäärää "viimeisen käyttöpäivän" jälkeenkin! Katselemalla, haistelemalla ja maistelemalla se selviää.

      Ja varsinkaan "parasta ennen" -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

      Vielä luomu-maidon käyttäjille: olettehan huomanneet, että muutoin tyhjän luomu-maitopurkin sisäseinissä on usein herkullista kermaa; voi olla aika paljonkin! (Luomu-maitoa kun ei ole homogenoitu.) Kerman voi sieltä lusikoida parempiin suihin tai vaikkapa kuumaan juomaan.

    • Eivät hapanmaitotuotteen miksikään päivässä huoneenlämmössä pilaannu, ja sinulla ne olivat lämpimässä vain puoli päivää. Niitähän pidetään lämpimässä valmistusvaiheessakin, jotta hyötybakteerit voivat lisääntyä. Ei muuta kuin popsimaan. Ja näissä jutuissa kannattaa luottaa omaan nenään ja omaan makuaistiin, sillä erityisesti maitotuotteista huomaa kyllä, jos niissä on pilaantumisen merkkejä.

    • Anonyymi

      Satuin tänään itsekin unohtamaan karjalanpiirakkaa ja jogurttia reppuun ja oli ihan hyvää vielä. Eli kyllä voi syödä.

      Tiedän kyllä, että vanha aihe, mutta vastaan silti.

      • Anonyymi

        Hapatetut maitotuotteet kuten rahka, jugurtti, piimä, smetana, creme fraiche, viili, kermaviili eivät pilaannu herkästi lämpimässä. Nehän ovat syntyneet juurikin lämpimien olosuhteiden vuoksi happanevasta maidosta.


    • Anonyymi

      Jos vähänkin epäilystä ruokatuotteen syömäkelpoisuudesta - Älä syö. Säästyt paljolta. Osta uusi ja tuore.

    • Anonyymi

      Lidlissä myydään isoa rahkapiirakkaa missä on pohjan päällä paksu kerros vaaleaa rahkaa. (Uunissa käynyttä tosin.)
      Säilytys kuivassa ja huoneenlämmössä.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3115
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2341
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      125
      1710
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1563
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1077
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      954
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      921
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      856
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      801
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      764
    Aihe