Aihealueet

Listaukset

  Rahkat 11 h huoneenlämmössä - voiko vielä syödä?

  Unohtelija

  Ostin rahkaa, tulin kotiin ja unohdin kauppakassin eteisen lattialle. Nyt 11 h myöhemmin huomasin tuon kauppakassin, Laiton rahkat jääkaappiin mutta voinko vielä syödä niitä? Vai onko rahkat nyt pilaantuneet?

  27

  2158

   Vastaukset

   • Maista. Uskon että voi syödä.

   • Hmm, rahka. Hapantuote. Säilytettiinhän ennen viiläkin tehdessä astioita huoneenlämmössä... Uskoisin, että voipi syödä? Maista, niin tiedät.

    • hapatteet säilyy syö pois huoletta :D


   • Voi pyhät hyssäkät. Voiko enää naida kun partneri on kohta 30?

    • Voi tietysti naida, mutta ei liki 30:n kanssa - hyi helveta, sillä naiset rupsahtaa heti ajan umpeutuessa.

     Rahka on hapan maitotuote, joka ei pilaannu ihan hetkessä, joten voit käyttää sen aivan hyvin ruoanlaittoon vaikkakin oli muutaman tunnin huoneenlämmössä. Tosin käyttäisin rahkan mahdollisimman nopeasti hyvissä ajoin ennen viimeistä päivämärää.

     Yksi tapa olisi tehdä rahkapullia ja näin kuumennus varmistaisi ruoan turvallisuuden. Netistä varmaan löytyy ohjeita pullien tekoon.


   • Minäkin olen aika vauhko näissä pilaantumisasioissa. Söin lenkkimakkaraa enkä huomannut että viimeinen käyttöpäivä oli 11.4. Nyt on 28.4. Näenköhän huomenna auringon nousua vai tuleeko yöllä noutaja? Sen näkee jos herää.

    • Otitko pakkasesta ..?


   • Asiassa on muutama pointti ja yksi on se, että katso se päiväys siitä paketin kyljestä. Joskus on lomalla jäänyt juustotkin useammaksi päiväksi melko lämpimään lomareissuilla autoillessa ja ovat olleet täysin kunnossa, mutta tässä kannattaa huomioida päiväykset. Toiset tuotteet säilyvät muutamankin päivän lämpimässä mutta eihän niihin sellaista voi kirjoittaa kun muuten oletettaisiin että ne säilyvät myöskin näin päiväyksen loppuun saakka.

   • Jokainen tuote säilyy paljon pitempään kuin viimeinen käyttöpäivä antaa ymmärtää. Riippuu tietysti tuotteesta. Raaka kala ehkä vain pari päivää. Tällaiset makkarat juuri useamman viikon. Kylmäketju on tärkeintä pitää katkeamattomana.

    • Vanhemmilla aikoinaan kalatukku, ei kylmäautoja, tuoreet fisut ajettiin avolava kuorma-autolla satojen kilsojen päästä, savustetut fisut kuskattiin kauppaan, 35v. eikä ainoatakaan ruokamyrkytystapausta, minkähän takia...


   • Kyllä minä antasin olla sen siinä pöydällä ja koittaisn kysyä jokaiselta nettipalstalta parin viikon ajan uskallanko sen syödä. Kokeile metsästys ja kalastus osioo, tai sitten nyrkkeily. Ne tietää.

   • Vielä se hyvä puoli on, että vastaukset on asiantuntevia ja harkittuja.
    Ei mitään vinoilua tai löysäilyä.

   • "Unohdit"? Ikäsi? Kehotan tarkkailemaan muistamisasioita ja käymään muistitestissä. Vai onko asioitten ja / tai käytännön aiheitten kanssa muutenkin ylitsepääsemättömiä ongelmia?

    • Jos rahkat on olleetkin 11 vuorokautta lämpimässä eikä 11 tuntia? Minäkin epäilen kysyjän muistin tilaa!!


   • Jos kassi ollut eteisessä, minä heivaisin sen saman tien ovesta ulos. Potkaiset näyttävästi kuin jalkapallomaalivahti konsanaan sen etupihalle / porraskäytävään. Siinä on naapureille ihmettelemistä.

   • juustokin on keksitty aikoinaan, kun maito unohtu paimenen nahkapussiin eli ei pitäs olla pilalla...

   • Voi olla tylyrahkaa

    • Potter-rahka on hyvää ja heinäkuussa tulee Harry nou prinssirahkaa kauppoihin.


   • Ehkä olet samaa rautavatsojen sukua kuin minäkin. Rahka ja viili ovat ihan syöntikelpoisia vielä kolme ( 3 ) kuukauttakin parasta ennen päiväyksen umpeuduttua.
    Mökillä ollut keksipaketti oli vuodelta 2010 ja hyviä olivat. Maitotuotteissa puoli vuotta alkaa olla takaraja hapankermakakkuunkin muttei kuolemaksi. Kunhan ei pursua ulos avaamattomasta purkista.

   • Viimeisellä myynti- ja käyttöpäivällä on vaikeutettu tuhansien elämää. Oma maku- ja hajuaisti kyllä riittävät, sillä eihän näitä tuotteita ihan hirveästi kerralla ole. Ruokamyrkytys voi tulla mistä tahansa majoneesipohjaisesta salaatista, vaikka päivämäärä onkin ihan OK. Ja piimä nyt säilyy säilymistään, sehän on happamaksi tehtykin.
    Naapurillani meni sähköt poikki vajaaksi vuorokaudeksi myrskyssä, ja nyt hän laatii korvausvatimusta pakasteensa sisällöstä. Kaikkihan on nyt pilalla! En ymmärrä. Jos hän ei avannut pakastinta sinä aikana, niin varmasti sisältö on jäässä edelleenkin. Huomaahan sen siitä, että kun ottaa illalla jääkaappiin sulamaan kilon pakkauksen, niin se on aika kohmeinen vielä aamulla. Ja pakastearkussa säilyy pakkasasteet varmasti vuorokauden verran. Minun pakkasessani on 18 astetta.

    Monet 60-70-luvun ihmiset elivät ilman jääkaappeja. Tai sitten se oli niin pieni, etteivät kaikki pyhäpäivien ruuat siihen mahtuneet. Kerrostaloasunnoissakin oli venttiilillä varustettu "kylmäkomero", jossa pilaantuvat ruokatavarat säilytettiin.

   • Hapanmaitotuotteet säilyvät hyvin, joten ap:n tapauksessa tuoteet ovat melko varmasti täysin käyttökelpoisia. Parasta ennen päiväykset ovat parasta ennen ja tarkoittavat, että johonkin on raja vedettävä, ettei tuote ole ikuisuuksia myynnissä.
    Hapanmaitotuotteilla oman kokemuksen perusteella 1-2kk parasta ennen päiväyksen jälkeen tuote on täysin syötävää ja moitteetonta.
    Monet tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia viimeisen käyttöpäivänkin jälkeen, jos kylmäketju ei ole katkennut. Kala ja kana ovat arempia elintarvikkeita, joiden kanssa saa olla tarkempana, samoin kananmunaa sisältävät mm. majoneesit.
    Tervettä järkeä voi käyttää ja aistinvaraisesti tutkia tuotteen käyttökelpoisuuden. Joskus voi joku tuote olla pilaantunut, vaikka päiväystä olisi vielä jäljelläkin, silloin toki kannattaa olla yhteydessä tuoteen valmistajaan, koska virhe auttaa heitä korjaamaan mahdollisen virheen tuotannossa.
    Kylmäketjusta kannattaa huolehtia, varsinkin kesällä kylmäketju saattaa katketa ja se kyllä nollaa tehokkaasti päiväykset joillakin tuotteilla. Kunnon kylmälaukku kauppareissuille mukaan ja pidemmille reissuille riittävästi kylmävaraajia mukaan taikka ostaa vaikka pakastettuja vihanneksia arkojen tuotteiden päälle niiden kylmänä säilymisen varmistamiseksi.
    Olemme vienneet ulkomaillekin tuttavillemme tuliaiseksi suomalaista ruokaa, pakastettu mämmirasia toimii hyvänä kylmävaraajana toisille tuotteille. Aina on tuotteet saatu perille moitteettomina pidemmilläkin matkoilla.

   • No, se riippuu siitä, mihin vatsasi on tottunut...

   • Katsele, haistele ja maistele. Jos ulkonäkö, haju ja maku ovat kutakuinkin rahkan, voinee syödä. Soveltaen pätee muihinkin elintarvikkeisiin.

    Muuten, olen havainnut, ettei "viimeinen käyttöpäivä" ole aina todellinen viimeinen käyttöpäivä. Ruoka saattaa olla hyvää vielä 1 - 3 päivämäärää "viimeisen käyttöpäivän" jälkeenkin! Katselemalla, haistelemalla ja maistelemalla se selviää.

    Ja varsinkaan "parasta ennen" -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

    Vielä luomu-maidon käyttäjille: olettehan huomanneet, että muutoin tyhjän luomu-maitopurkin sisäseinissä on usein herkullista kermaa; voi olla aika paljonkin! (Luomu-maitoa kun ei ole homogenoitu.) Kerman voi sieltä lusikoida parempiin suihin tai vaikkapa kuumaan juomaan.

   • Eivät hapanmaitotuotteen miksikään päivässä huoneenlämmössä pilaannu, ja sinulla ne olivat lämpimässä vain puoli päivää. Niitähän pidetään lämpimässä valmistusvaiheessakin, jotta hyötybakteerit voivat lisääntyä. Ei muuta kuin popsimaan. Ja näissä jutuissa kannattaa luottaa omaan nenään ja omaan makuaistiin, sillä erityisesti maitotuotteista huomaa kyllä, jos niissä on pilaantumisen merkkejä.

   • Satuin tänään itsekin unohtamaan karjalanpiirakkaa ja jogurttia reppuun ja oli ihan hyvää vielä. Eli kyllä voi syödä.

    Tiedän kyllä, että vanha aihe, mutta vastaan silti.

    • Hapatetut maitotuotteet kuten rahka, jugurtti, piimä, smetana, creme fraiche, viili, kermaviili eivät pilaannu herkästi lämpimässä. Nehän ovat syntyneet juurikin lämpimien olosuhteiden vuoksi happanevasta maidosta.


   • Jos vähänkin epäilystä ruokatuotteen syömäkelpoisuudesta - Älä syö. Säästyt paljolta. Osta uusi ja tuore.

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    139
    5971
   2. Trump häviää Presidentin vaalit ? Ennuste

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006516345.html Tuon mukaan Biden saa murskavoiton. Vaaleihin on aikaa, joten tilanne saattaa muuttua
    Maailman menoa
    101
    3370
   3. Sofia Belof on nyt Eiranrannan Stefun kotirouva

    Taas Seiska oli oikeassa, vaikka Sohvi jälleen oli kieltänyt muuttavansa Stefun omistamiin asuntoihin. Muuttopuuhissa neitonen oli heti kun ex:n isä h
    Kotimaiset julkkisjuorut
    140
    2527
   4. Martina Nannalle viinille

    Martina menee Nannalle viinille. Naapurin Roope on Martinan kuskina. Siis mitäh... Minkä ikäinen tuo Roope on? Tosi nuoria ystäviä Martinalla on. Pape
    Kotimaiset julkkisjuorut
    67
    1611