Skeptikkojen haasteet

Haastemies

Skeptikkojen haasteita vastaan on esitetty kaksi perusargumenttia: 1) Jos joku voittaa haasteen, skeptikot saattavat riitauttaa asian, jotteivat joutuisi maksamaan ja 2) Haasteeseen osallistumisen kustannukset (esimerkiksi testikulut) saattavat tulla kalliimmaksi kuin itse voittosumma.

Tässä on hyvä esimerkki, miten tämän tyyppiseen haasteeseen vastaamisessa saattaisi käydä. Spiritualisti ja tiedemies Alfred Russel Wallace vastasi haasteeseen, jossa piti todistaa Maan kaarevuus. Se onnistui, mutta lopulta kaikkien käänteiden jälkeen koko homma maksoikin Wallacelle enemmän kuin tuotti ja aiheutti enemmänkin mielipahaa.

"In 1870, a Flat-Earth proponent named John Hampden offered a £500 wager (equivalent to about £42000 in present-day terms[147]) in a magazine advertisement to anyone who could demonstrate a convex curvature in a body of water such as a river, canal, or lake. Wallace, intrigued by the challenge and short of money at the time, designed an experiment in which he set up two objects along a six-mile (10 km) stretch of canal. Both objects were at the same height above the water, and he mounted a telescope on a bridge at the same height above the water as well. When seen through the telescope, one object appeared higher than the other, showing the curvature of the earth.

The judge for the wager, the editor of Field magazine, declared Wallace the winner, but Hampden refused to accept the result. He sued Wallace and launched a campaign, which persisted for several years, of writing letters to various publications and to organisations of which Wallace was a member denouncing him as a swindler and a thief. Wallace won multiple libel suits against Hampden, but the resulting litigation cost Wallace more than the amount of the wager and the controversy frustrated him for years."

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • al_jabr

      Jos joutuu jonkin sairaan kiusaajan, esimerkiksi jatkuvien oikeusprosessien nostajan huomion kohteeksi, on kyse vain siitä, että yhteiskunta ei voi aina estää uhrin kärsimyksiä. Mielisairas voi tuottaa ympärilläoleville suurta haittaa, eikä asialle juuri ole tehtävissä mitään. Ei sillä ole skeptismin kanssa mitään tekemistä.

      Skeptismi on perusasenne, tiedemiehille selvä, että mitään, mitä ei ole todistettu, ei pidä pitää totena. Haasteet ja niihin vastaamiset eivät ole skeptismiä, vaan työlästä leikkiä, joka voi muuttua aivan hankalaksi. Toki skeptikkokin voi tähän osallistua, mutta se kyllä johtuu pelaamisenhalusta eikä skeptisestä asenteesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe