Et ole älykäs, olet oppimiskykyinen.

Oppija

Ihmisen luova äly lienee aikalailla nolla. Ihminen ei keksi mitään täysin uutta vaan pystyy ainoastaan oppimaan ja yhdistelemällä oppimaansa keksimään "uutta", joka oikeasti on vain vanhan sovellutusta.

Todistan tämän antamalla helpon tehtävän: Yritä saada mieleesi muodostettua uusi väri. Aivosi kaiketi toimii samanlailla kuin minun eli jos ajattelen vihreää, saan siitä mielikuvan. Värejä on olemassa paljonkin näkemiemme lisäksi, joten tehtävän ei pitäisi olla suinkaan mahdoton, mutta ihmisen silmä ei osaa erottaa kuin tietyt aaltopituudet ja niinpä emme ole koskaan nähneet useampia värejä.

Huomaan että tehtävää yrittäessäni aivot alkaa työskentelemään muistin alueella, mikä on jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu yritys. Pitäisi saada jotain muuta tehtyä aivoillaan. Voisiko se onnistua jos treenaisi monta vuotta juuri tätä tarkoitusta varten? Mutta johan tässä on eletty monta vuotta eikä unissaankaan ole uusia värejä näkynyt.

Hankalaa tietysti todeta tulokset eli jos joku väittää onnistuneensa, kun ei sitä väriä pysty kuvailemaan. Tuskin värisokeallekaan voi kuvailla väriä vaikka itse näkisi sen ja tuo toinen ei.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puumerkki

      Tuon teesisi mukaan autoja ei pitäisi olla lainkaan olemassa, koska ihminen ei keksi koskaan mitään täysin uutta. Ajaisimme siis vain hevoskärryillä, joihin olisi tehty ajan myötä lukuisia parannuksia.

      Toisaalta monet tieteen keksinnöt ovat syntyneet hiukkasfysiikan vanavedessä. Näitä keksintöjä ei olisi voitu tehdä ilman että ko. tieteenalan perusteet olivat selvitetty. Ja tästä seuraa, että 100 vuotta sitten moiset keksinnöt olivat täysin uutta ja niitä ei olisi voitu tehdä aiemmin.

      Kukaan ihminen ei tietenkään tee työtä tyhjiössä: emme voi luoda tyhjästä mitään vaan tarvitsemme materiaalia luovuuteen. Luominenkin on osa tiedon kasvun prosessia. Luominen vaatii havaitsemista, ajattelua, asioiden työstämistä ja usein poikkeavia näkökulmia. Toiset osaavat sen paremmin kuin toiset.

      Jos halutaan miettiä tuota pysyvää puolta ihmiskunnassa, se lienee sittenkin vallanhimo, julmuus, sotiminen, yms. Diktaattorit ovat ikävystättävän samankaltaisia.

    • hmhmhmhm

      Väriesimerkki on sikäli vähän huono uuden keksimisestä, että värit ovat vain eri sähkömagneettisen säteilyn aallonpituuksia/taajuuksia, jotka ihmisen aivot ja silmät luonnolisesti erottavat / ymmärtävät väreinä. Eli värit, eivät niiden nimiä lukuun ottamatta ole ihmisen keksintö. Eikä pystytä edes sanomaan näkevätkö kaikki ihmiset eri värit samalla tavalla. Ja kuten sanoitkin, osalta ihmisistä puuttuu kyky erottaa tiettyjä värejä toisistaan.

      Uuden keksiminen on vain määrittely kysymys, eli miten sana uusi on määritelty.

      Ainahan uuden keksiminen on ollut vanhojen asioiden uudelleen yhdistelyä tavalla, jota ei ole ennen hoksattu. Kaikki viimeaikaiset keksinnöt ovat juuri tätä. Ja kun keksitään jotakin uutta, taas syntyy mahdollisuus sen kautta keksiä vielä jotakin uutta.

      Joku keksi miten tehdään tuli, se oli ihmisille uutta, kun sitä ei ennen osattu itse tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      53
      2931
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      542
      2780
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1917
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1905
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1717
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1412
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1186
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1168
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1132
    Aihe