Onko Geologinen tutkimuskeskus luotettava?

Hercules-

Pidättekö Geologisen tutkimuskeskuksen testejä, testituloksia ja tutkimuksia kivistä, mineraaleista ja muista näytteistä kuten maanäytteistä ja säteilystä ja kemikaaleista luotettavina?

Jos epäilisit löytäneesi arvokkaamman kiven, niin laittaistko sen tutkimuksiin geologisen tutkimuskeskuksen kansannäytteisiin vai gemmologille?

Onko kukaan havainut mitään epäilyttävää suomen geologien toiminnassa?

13

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hercules-

      Kirjoitan aiheesta siksi, koska tässä toiminnassa herättää epäilyksiä heti se, että ohjeissa lähettää kansannäyte lukee, että pitää mainita jos haluaa, että kivi palautetaan. Kukaan ei varmastikaan lähettele löytämiään rubiineita ja safiireita yhtään mihinkään etteikö haluaisi niitä takaisin. Pitäisi lukea, että kivi palautetaan automaattisesti jos se on arvokas, että heti kättelyssä tulee fiilis, että eipä taida olla ihan reilua meininkiä ja toimintaa suomen geologinen tutkimus.

      Samoin jos huomioidaan miten on mahdollista että maanäytteitä oitetaan ja todetaan radonia maassa ja useissa paikoissa silti rakennetaan taloja ja kerrostaloja radonin päälle, puhumattakaan Talvivaaran haitoista. Olkoon kyseessä millainen politiikka tahansa, kyseessä näissä on ihmisten terveys ja henki ja jos joku saa oireita niin valtio on korvausvelvollinen kaikista kuluista, että eihän asia nyt noin voi mennä.

      Sanotaan, että Suomesta löytyisi ainoastaan Lapin kultaa ja Lummäen berylliä joka sisältää puolitimantteja. On kuiteniin kummallista että Venäjän rajan puolella ja Ruotsissa myös löytyy ties minkälaista kiveä, niin miksi tämä kiviesiintymä lopahtaisi täysin juuri Suomen ympärille. Jos ajatellaan hiukankin globaalisti ja järkevästi niin tässä asiassa kansaa pidetään ikäänkuin tyhmänä, että lähetä kansannäyte. Samoin asiasta on tehty aivan kummallista ja omituista touhua. Ensinnäkin mielettömät säännöt ja lait mistä saa kiviä kerätä ja siihenkin tarvitsee ties mitä lupia ja jokamiehen oikeuksiin sentään kuuluu ottaa näyte. Tällä voi sitten tehdä kiusaa jollekin jos haluaa, niin löytääpä kultaa, harvinaisia kasveja tai uhanalaisen eläinlajin ja toinen joutuu luopumaan tontistaan. Kansannäytteen perusteella jos sitten sattuu löytämään jotain arvokasta, vaikka malmia niin eiköhän tule yksityishenkilölle turhan kallis valtaus jos se ylipäänsä on mahdollista koska suuret yhtiöt valtaavat sen kuitenkin ja itse saa tästä kansannäyteestä ehkä 100 euroa.

      Kuka oikeasti viitsii lähettää jotain malminäytteitä tai muita kivinäytteitä johonkin kansannäyte palkinto kisaan mistä voit saada itsellesi 1000 euroa kun myytynä ulkomaille joku rubiini on 10 000. Suomessa ei tosin olekaan kuin noin 2000 aktiiviharrastajaa ja tällä meiningillä menee into harrastuksesta ja kewräilystä kun ei edes haluta ihmisten löytävän tai tietävän että niitä kyllä löytyy kuten todetaan tässäkin

      http://yle.fi/uutiset/tassa_on_suomen_komein_ja_kallein_rubiini/5495238

      Iivonen ei pitänyt ääntä löydöstään. Hän ei halunnut silloin ylimääräistä väkeä kaivaukselleen. Nyt kiven esittely on osin vastalause löytäjän mielestä huonolle kaivoslaille. Hän haluaa julkisuutta maaperässä piileville aarteille.

      Moni ei todellakaan edes tiedä, että Suomesta on löydetty rubiineja ja minullekin on naureskeltu tyyliin ettei Suomesta ole koskaan rubiineja löydetty.

      Lisäksi suomenkielinen alan kirjallisuus on niukkaa ja harvinaista ja esimerkiksi meteorien tunnistetiedot poikkeavat toisistaan aivan valtavasti jos vertailee suomen kielistä antia englantilaiseen

      http://www.somerikko.net/meteoriitit/tunnistus.html

      väitetään ettei meteoriitissa ole reikiä kun taas jos katsoo aivan mitä tahansa ulomaista julkasiua niin kyllä siellä on kuvia meteoriiteista reikienkin kanssa.

      Väitetään ettei Suomesta löytyisi meteoreja vaikka minäkin olen löytänyt niitä jo viisi jotka vastaavat tunnisteistan täysin meteoriitteja ja ovat magneettisia. Edelleenkin jos ajatellaan globaalisti ja ihan koko universumia niin on naurettavaa sanoa ettei Suomesta mitään löydy.

      http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/321738/Arvokas avaruuskivi on loytajansa omaisuutta
      Arvokas avaruuskivi on löytäjänsä omaisuutta

      Lisäksi olen itse törmännyt varsin omituiseen ilmiöön ja sinänsä en ole asiantuntija alalla vaan harrastaja. Eräässä paikassa nimittäin ilmenee magneettinen anomalia, jossa maassa olevat raudankappaleet eivät reagoi magneettiin lainkaan kun taas kvartsi reagoi magneettiin. Kyseessä voi siis silloin olla meteoriittikraateri ja paikka vielä muistuttaa sellaista ja on kummallista ettei kukaan muu ole havainnut tällaista asiaa kuin harrastelija vaikka tällä alueella harrastetaan geokätköilyäkin. Alueella on kyllä muutenkin jotain omituista maaperässä ja kivissä koska tuosta paikasta noin kilometrin päässä aivan tavallisen näköiset kivenmurikat ovat myös magneettisia. En tiedä mistä ilmiö johtuu vai onko niissä kenties jotain säteilyä tai kemiaa joka magnetisoi tavalliset kievt ja alue on täysin saastunut ja keskellä Pohjis-Helsinkiä ja kaikissa näissä paikissa on aivan vieressä lasten leikkipaikat ja pulkkamäet jne

    • Hercules-

      Joku haluaa pitää valtaa tässäkin asiassa Suomessa. Omista havannoistani ja keksinnöistäni ja ideoistani ja ajtuksistani ollaan oltu ulkomailla erittäin innoissaan ja hyvillään varsinkin jos puhutaan aiheesta intuitiivinen arkeologia jne mutta täällä näemmä halutaan lannistaa tällainenkin harrastus. taisoitten muutkin ovat tulleet tähän samaan johtopäätökseen ja kivien löytyminen pidetään omana tietona ja myydään ulkomaille.

      Tässä vielä siis esimerkkejä aiheesta joista tulee suomalaisista artikkeleista ja uutisoinnista aiheesta kyllä sellainen tunne ettei ole ihan reilua peliä kun vähänkin aiheeseen tutustuu

      http://yle.fi/uutiset/kiviharrastaja_loysi_kultaesiintyman_sievista/5415669

      Kiviharrastaja löysi kultaesiintymän Sievistä

      Uuden harrastajan palkinnon, 500 euroa sai Antti Junttila Hammaslahdesta. Hän on löytänyt hyviä malmipotentiaalisia lohkareita Joensuusta. Junttila on aktiivinen jäsen Joensuun kivikerhossa ja tehnyt työtä järjestämällä geologisia, harrastusta tukevia luentoja kerholle. Palkinnolla GTK kannustaa lähettäjää jatkamaan harrastusta, laajentamaan etsintäaluettaan sekä jatkamaan hyvää työtä geologisen tiedon levittämiseksi.

      Lukekaa myös kommentoinnit aiheesta.

      Samoin myönnetään, että

      http://www.talouselama.fi/uutiset/kuuden miljardin kultapotti odottaa ottajaansa suomen kallioperassa riittaa rikkauksia/a2286174

      Kuuden miljardin kultapotti odottaa ottajaansa - Suomen kallioperässä riittää rikkauksia

      http://www.gtk.fi/_system/print.html?from=/_system/PressReleases/news_0323.html

      Uusi tutkimus kertoo: Suomen kallioperässä yli 130 kultaesiintymää

      http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/248867-vantaalla-tehtiin-kultaloyto-harrastaja-on-vakuuttunut-asiantuntija-yllattyi

      Vantaalla tehtiin kultalöytö? Harrastaja on vakuuttunut – asiantuntija yllättyi

      http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/luonnon sateily paljastaa pienetkin kultaesiintymat/a35524

      Luonnon säteily paljastaa pienetkin kultaesiintymät

      http://www.geonord.org/news/turismfin.html

      Tietoa kivimatkailukohteista on toki olemassa, mutta se on hajallaan pieninä artikkeleina tai raportteina, joiden etsiminen on työlästä puuhaa ammattilaisellekin, satunnaisesta kivimatkailijasta puhumattakaan.

      Se yleistajuinen kirjallisuus, jota Suomen ja Ruotsin Lapin mineraaleista on olemassa, on joko suomen- tai ruotsinkielistä. Ulkomaisen kirjallisuuden puute itse kohteista on aivan ilmeinen, sillä englannin tai saksankielistä kirjallisuutta löytyy hyvin vähän. Skandinavian mineraaliesiintymistä on toki olemassa Wilken hakuteos ”Mineralfundstellen” vuodelta 1976. Lisäksi Ruotsin mineraaleista on ilmestynyt v. 1997 teos ”Die Mineralien und Fundstellen von Schweden”. Suomesta ei ajan tasalla olevaa ulkomaista kirjallisuutta ole oikeastaan ollenkaan.

      Ja lisää väkeä kaivataan näihin ilmaistalkoisiin...
      http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/kainuulaiset-bongaavat-arvokivia/214558/

    • kaade

      Elähän hättäile. Nyt kaikki muuttuu kun saatiin uusi pääjohtaja laitokselle. Ensimmäistä kertaa 130 vuoteen talon johtaja ei ole alan mies eli geologi. Odotamme uteliaina uusia raikkaita tuulia ja ....... ........ ........

      • huijari

        Toivoisin kuitenkin että tämä keskustelualue pysyy asiallisena ja harrastajien ja asiantuntijoiden keskusteluna, näin sivumennen huomautettuna.


        Tällainen uutisointi vetää lähinnä surulliseksi, että etsinyt vuosikausia kiviä kunnes nappaa kunnolla. Ottaen huomioon muut uutisoinnit mitä postitettu Suomen maaperästä ja kullasta.

        http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/170382-vuoden-paras-kivinayte-loytyi-forssasta

        Rovaniemeläinen Veikko Lohela pokkasi keskiviikkona peräti 29:nnen kunniakirjan kivinäytteistä. Yli 40 vuotta kivien mineraali- ja malmipitoisuuksia tarkastellut Lohela löysi nyt palkitun kiven jo kauan sitten.

        - Aloin lopettelemaan harrastusta, ja tämä on ollut kymmenen vuotta laatikon pohjalla.

        - Luulin, että siinä on sellainen kymmenkunta grammaa kultaa, mutta 30,8 grammaa oli yllätys, Lohela ihmettelee.

        Rovaniemen Narkauksessa asuvat Lohela intoutui kivien tarkasteluun kymmeniä vuosia sitten, kun piti lasten kanssa keksiä tekemistä.


    • geol

      Mitä nyt nopeasti lukemalla tarttui heti silmään, niin GTK ei lähtökohtaisesti palauta niitä kiviä, koska useiden satojen kivien uudelleen pakkaaminen ja lähettäminen vuosittain olisi ilman muuta rahan tuhlaamista. Ottaen huomioon, että yli 95 % sinne lähetyistä kivistä ei anna aihetta jatkotutkimuksiin.

      Toisekseen kaikki mikä kiiltää ei ole malmia ja Suomesta tunnetaan kymmeniä muuten hyviä malmioita, mutta niiden louhiminen ei ole nykyisillä metallien hinnoilla ja varsinkaan byrokratialla kannattavaa.

      • Hercules-

        Joka paikassa kylläkin lukee ja uutisoidaan, että maapallon energiavarat on niin loppuun kulutettu, että pienikin löydös malmia kannattaa louhia... jos Suomi ei sitä ymmärrä tms ja onhan tietoa siitäkin että mikä tahansa löydös voi aloittaa vaikka sodan kuten historiassa osasyyllinen intiaanien maiden menetykseen oli kulta.


      • louhenakkalouhii

        mistä näitä idiootteja sikiää kuten nimimerkki geol? oikein muka geologiko päästelee täällä musta tuntuu ja äkkilukemaa ja paljastaa mikä idiootti on. koskaan ennen kuullutkaan, mutta täysyy kirjoittaa kun mutu-tuntuu....


      • annamunkaikkikestää

        Ketä oikeasti luulet kiinnostavan mielipiteesi mustatuntuu kun luit äkkiä suomeksi geologian sivulta jotain sinne päin. Retorinen kysymys, ei kiinnosta edes kulla vastaustasi koska et tiedä alasta mitään. Asia erikseen, jos idiootti nyt vielä loukkaantuu ja päästää tänne itkupotku haukkumisraivarin koska geol paljasti oman tyhmyytensä.

        Jos vähänkin seuraa alaa ja ulkomaalaista uutisointia, niin esim. Afrikassa haetaan kultamalmia täysin orjatyönä kaivoksissa koska palkkiona on, että saa yhden päivän etsiä itselleen kultaa ja pitää sen. Ei mene läpi kellekään geologian tutkimuskeskuksen jutut ja tulokset.


      • justiinsajoo
        louhenakkalouhii kirjoitti:

        mistä näitä idiootteja sikiää kuten nimimerkki geol? oikein muka geologiko päästelee täällä musta tuntuu ja äkkilukemaa ja paljastaa mikä idiootti on. koskaan ennen kuullutkaan, mutta täysyy kirjoittaa kun mutu-tuntuu....

        geol on varmaan samoja idiootteja jotka luulee että rubiini löytyy maastossa hiotussa muodossa eikä raakaversiona.... siksi niitä ei voi suomesta löytää vaikka kaikki varmaan piilottaa kivensä ja tietonsa alasta ihan syystä... ja jengillä kivihionta laitteet kodeissaan jotka älyää pitää suunsa kiinni... :-)


      • äly.hoi.älä.jätä

        jospa amitsun hit(s)auslinjan käynyt tai muu vastaavat järjen jättiläiset jättävät kommentoimatta ja ihan käymättä geologian sivuilla kun ei tajua niin ei. siis mitä vittua täällä tekee jonkun geol nimimerkin mielipide? Äly hoi.


      • yleissivistys

        Kuuntele amispoitsu suomijuntti eppu normaalia ja ota opiksesi ihan yleissivistystä. sopii niin tähän suomijuntin kommentointiin tämä biisi

        https://www.youtube.com/watch?v=0Fx0TBYMH_k

        Eppu Normaali - Suomi ilmiö

        Vaikka Harrisburgissa täytyy ikkunat sulkea
        Voi Suomessa aina huoletta kulkea
        Harrisburg on jossain toisella planeetalla
        Ei sellaista voi sattua
        Koivun ja tähden alla

        Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa
        Tottahan toki, muun muassa Olkiluodossa
        Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
        On täydellisiä
        Joka nippeli ja rööri

        Uraani halkeaa
        Ja tuottaa lamppuun valkeaa
        Mutta millään muilla mailla
        Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

        On erehtymättömyyttä meillä melko valikoima
        On UKK, YYA sekä Imatran Voima
        Ei mikään vaara meidän kuvioihin mahdu
        Jollei sitten Kiinassa
        Suomi-ilmiötä tapahdu


    • dhsjdhfkjsdh

      On se.

    • Anonyymi

      Se on Geologian Tutkimuskeskus !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2719
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      351
      2571
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2180
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1763
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      69
      1704
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      126
      1618
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1399
    Aihe