Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kaksiulotteisen ajan ymmärtäminen?

Ymmärtämämme Maailmankaikkeus koostuu kolmesta tilaulottuvuudesta ja yhdestä aikaulottuvuudesta, joten elämme neliulotteisessa avaruudessa, jota kutsutaan aika-avaruudeksi.

Mitä, jos tuo yksiulotteinen aikamme olisi kaksiulotteinen?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näkisimmekö jokainen ajan hetken kaikki mahdolliset valinnat yht'aikaa? Tällä hetkellä näemme vain yhden valinnan per ajan hetki.

    • Jo pelkästään meidän kolmiulotteisesta Maailmankaikkeudesta muodostuu ääretön multiuniversumi, kun tajuaa, puhumattakaan lukemattomista Maailmankaikkeuksista, joissa on täysin eri määrä ulottuvuuksia.

    • Aito-Kylmis

      Näin meikä on asian ymmärtänyt, koskien kaksiulotteista aikaa. Korjatkaa, jos olen mielestänne väärässä tai lapsellinen. En edes USKALLA kuvitella 3-ulotteista aikaa.

    • al_jabr

      Kun kuvaamme kosmosta jollakin koordinaatistolla, tarvitsemme niin monta ulottuvuutta, kuin on muuttujiakin. Ei ole mitään havaintoa, että olisi kaksiulotteista aikaa, joten yksi ulottuvuus ajalle riittää.

      Jos löydettäisiin uusi muuttuja, joka olisi jollakin tavalla ajan kaltainen, se voisi kuitenkin olla minkälainen tahansa, kunhan se muuttuisi. Tarvitsisimme vain kuvauksessa yhden ulottuvuuden lisää.

      Stephen Hawking on kirjoituksissaan puhunut ajan ohella "imaginaarisesta ajasta". On mahdotonta saada selville, mitä hän käsitteellä tarkoittaa vai tarkoittaako mitään. Ainakin yksi matematiikan professori kertoi, ettei käsittänyt, mitä Hawking yritti sanoa. Oli miten oli, tieteen konseksukseen tällaiset lennokkaat ajatukset eivät kuulu.

      • En minäkään tajunnut sitä, lukenut kaksi kirjaa Hawkingilta. Mutta siis tottakai kaikki valinnat toteutuu. Me ollaan sidottuja vain yhteen aikaulottuvuuteen. Yksinkertaistettuna: yksi tapahtuma / ajan hetki. Kaksiulotteisessa ajassa kaikki mahdolliset vaihtoehdot per ajan hetki toteutuu ja niitä on ääretön määrä, kuten ajan hetkiäkin.

        Kuljemme ikään kuin todella kapeaa polkua ja jos pystyisimme jotenkin kokemaan tuon kaksiulotteisen ajan, niin se olisi meille pelkkää sekavaa puuroa, josta ei tajuaisi yhtään mitään.


    • Kantnojatuolissaan

      On tyypillistä ajatella ajan olevan jollakin tapaa lineaarinen. Valintatilanteet itseasiassa herättävät useamman mahdollisen loogisen polun. Käsite ohjaa polun päätyä. On mahdollista ajatella tällaisten valintatilanteiden olevan energian organisoitumista >1 tavalla, jossa kausaaliset seuraukset ovat binäärisiä alkaen syystä.

      Toisaalta tämä edellyttäisi vapaata tahtoa. Suurin virhe on pitää maailmankaikkeutta deterministisenä. Oletteko ikinä miettineet miksi on mielekkäämpää sanoa maailmankaikkeus eikä esim. 'universumi on deterministinen'.

      Intuitio, intuitio, intuitio.

      • Aito-Kylmäkäsi

        Sen äkkiseltään haluan sanoa, että ihmiset tuhlaavat liikaa aikaa miettiessään sitä, että onko valintamme vapaaehtoista, vai pelkkä fysikaalinen fakta.


    • hgfghj

      Itse asiassa aika on se kolmas ulottuvuus, että sikäli tuossa lähdetään heti harharetkille.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe