Mietin tässä sellaista, että maan pyörimisen vuoksi aurinko näyttää kiertävän meitä. Myötäpäivään, kuten sanotaan. Siis kuten kellon viisarit. Mutta eteläisellä pallonpuoliskolla tuo liike näyttää olevan eri suuntaan kuin kellon viisarien liike. "Vastapäivään". Miten ihmeessä sitten päiväntasaajalla ja missä se vaihtuu?
Myötäpäivä /vastapäivä
9
2163
Vastaukset
Maapallon kääntöpiirien välisellä alueella Aurinko näyttäytyy kaksi kertaa vuodessa täysin pystysuoraan ylhäältä. On siis selvää, että päiväntasaajalla näkyy Aurinko kiertävän vastapäivään puolet vuodesta ja puolet myötäpäivään.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solstice- niin-soon
Jos seisot päiväntasaajalla, aurinko kulkee täsmälleen yläpuoleltasi. Jos seisot kasvot pohjoiseen, aurinko nousee oikelta puoleltasi ja laskee vasemmalle. Jos seisot kasvot etelään, aurinko nousee vasemmalta puoleltasi ja laskee oikealle.
Jos seisot jossain muualla, pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko kulkee myötäpäivään ja eteläisellä pallonpuoliskolla vastapäivään. Ei se siis vaihdu, mutta kasvojesi suunta saattaa vaihtua.Toki päiväntasaajallakin Aurinko näyttää kulkevan suoraan yläpuolelta vain kaksi kertaa vuodessa.
- niin-soon
Kollimaattori kirjoitti:
Toki päiväntasaajallakin Aurinko näyttää kulkevan suoraan yläpuolelta vain kaksi kertaa vuodessa.
Ihan oot oikeassa. Kappalten aseman hahmottaminen ei ole ihan yksinkertaista, kun on sekä kiertorata että kierto akselinsa ympäri, joka on vielä vinossa. Pannaan nyt kuitenkin sama nikki = sama henkilö.
- Hassuu
Myötä- ja vastapäivään on tavallaan hauska ilmaus suomen kielessä, sehän saa merkityksensä auringon kiertosuunnan mukaan. Kun suomessa ruuvit, kierrekannet ym. käännetään kiinni, niitä käännetään myötäpäivään. Hassua kyllä, Australiassa samoja ruuveja kiinnittääkseen niitä pitää kiertää vastapäivään. Kääntöpiirien välissä pitää katsoa kalenterista, käännetäänkö nyt myötä- vai vastapäivään.
Parempi kiertosuunnan ilmaus olisikin tuo kellon viisarien liikesuunta, engl. "clockwise" .- Ei_ollenkaan
Tuo nyt ei ole ollenkaan hassua. Suomi on pohjoisen maan paikallinen kieli ja englanti ekvaattorin ylittävän maailmanvallan kieli. Siksi kielten ilmaisut ovat tömän mukaiset eli "myötäpäivään" ja "clockwise".
- ertyu.kjh
Tuossa kelloja pää alaspäin käveleville:
http://www.alibaba.com/product-detail/Anticlockwise-Watches-CCW-Counter-Clockwise-Watches_1797409829.html - clockwise
Myötäpäivään ja vastapäivään -sanonnoilla viittataan vain kellon viisarien pyörimissuuntaan, ei niillä viitata maapallon pyörimiseen.
- niinku-sillee
Vanhassa kielessä ja edelleenkin muissa itämerensuomalaisissa kielissä aurinkoa merkitsevä sana on jokin versio sanasta "päivä". Myötäpäivään on siis tarkoittanut samaa suuntaa, mihin aurinko kulkee. Täällä pohjoisessa aurinko on kulkenut katsojasta oikealle. Siitäkin näkee, että sanonta on syntynyt pojoisessa, sillä etelassä aurinko on kulkenut toisinpäin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732785
- 632684
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101505- 151402
- 481257
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91219