Tykkään nahistuneesta, onko muita kaltaisiani?

Mahamies

Tervehdys! Olen jo tukevassa keski-iässä oleva setämies. Olen lapsesta asti pitänyt "pilalle menneistä leipomuksista". Joskus muinaisella 80-luvulla myytiin reikäleipää, joka oli kuivattu näkkäriksi. Myyntipakkaus oli hieman täytekakkulaatikkoa muistuttava muovi-ikkunallinen kartonkilaatikko. Niitä meillekin ostettiin ja joskus avattu laatikko unohtui pitkäksi aikaa leipäkaapin perukoille. Joskus leivät nahistuivat, siis menettivät rapeutensa, mutta tulivat todella sitkeiksi. Nuo sitkeät leivät olivat todellista herkkua, paitsi että äiti ne heitti menemään heti huomattuaan "ruiskoppujen" pilaantuneen. Eivät olleet pilalla! Eivät homeessa, ei makuvirhettä. Aivan mahtava takahampailla järsittävä purutuntuma! Onko kenelläkään muulla muistumaa vastaavasta?

Myös joulupiparit ovat mielestäni parhaita vasta hieman nahistutuaan, rapeina ovat vain kuivia. Jaäätelötötteröistäkin valitsen mieluiten ne, joiden pakkauksessa on merkintä "pehmeä vohveli". Hieman kostean tuotteen maku on suussani voimakkaampi ja haluan tehdä hampaillani työtä syödessäni. "Rapea" on usein makuuni liian hauras rakenteeltaan. Toisaalta, laatikoruokien ja pitkään uunissa kypsennetyjen lihojen pinnassa oleva rapeus on aivan mahtavaa. Onhan pinnan rapeus mukavan purtavaa verrattuna sisuksen sulavaan pehmeyteen.

4

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leivätpilattu

      Minä pidän isoissa pakkauksissa myytävästä sitkeästä varrasleivästä, jota myydään näkkäriosiolla. Voi sitä aikaa 90-luvun alussa kun myytiin vielä jälkiuunileipää joka oli melkein mahdotonta leikata ja sitä sai oikeen hampaat irvessä jyrsiä. Ai että oli hyvää. Nykyään koiktan kuivattaa jälkiuunileipää pöydällä muutaman tunnin, jotta edes jotain sitkeyttä saisi. Harmittaa kun ei enää saa kunnon sitkeää jälkiuunileipää mistään.

    • RouvaHaa

      Joo mä en tykkää mistään rapeasta. No, kaupan leipä voi olla hyvää (vaalea) jos siinä on rapea kuori. Mutta esim. kaupan keksejä ja pipareita en syö kun ne on kuivia. Leivon itse. Piparit pitää saada ihan melkein raakana ulos uunista, niin ne on parhaita. Sama pätee moniin kakkuihin ja piirakoihin. Tykkään sitkeästä ja kosteasta. Lapsena kun söin muroja, niin niiden piti antaa pehmetä maidossa vartin. Sen sijaan en tykkää kostuneesta näkkäristä tai happarista tai korpuista jostain syystä.
      Tykkään myös kaikista taikinoista, ja kostea leivonnainenhan on vähän lähempänä taikinaa, kuin kuivan kypsäksi paistettu.
      Jäätelötöttöröistä jätän koirille sen kuivan vohvelin, syön itse vain jos on pehmeä.

    • hyvää_

      Ruisleipä pitää ostaa kaupasta vasta sitten kun siinä on punainen lappu. Tietysti se kuivuu kotonakin kun aikaa kuluu. Muuten: kuivunut ruisleipä ei ole "nahistunut" vaan kuivunut. Pullat ja leivonnaiset voivat ehkä olla nahistuneita.

      Ennen lapsuusaikana ruisleipää leivottiin kerran viikossa ja kuivattiin tuvassa olevissa vartaissa. Tästä tuli 'himo' kuivaan leipään.

    • praas

      Aasialaisesta keittiöstä löytyy vaikka mitä sitkaan mielitekoon, joten eiköhän tuo liene varsin yleismaailmallinen nautinto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5196
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1897
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1588
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1197
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe