Taikinakiisseli

Ruokamuistoja

Löysin netistä penkkivellin ja hapanlohkon mm., mutta taikinakiisselistä vain yhdessä otsikossa sana, vaan sisällössä ei otsikon taikinakiisseliin palattu.

Penkkivelliä söivät meillä veljeni, joka ei keitettyä kaurapuuroa pystynyt syömään ilman pahoinvointia ja isäukko. Kaurahiutaleita ja kylmää maitoa. Siinä se. Sen ajan mysli.

Joskus äiti teki taikinakiisseliä ruisleivän juuresta. Maidon kanssa tosi herkullista, kun yleensä ei mitään makeaa saatu. Miten äiti kiisselin teki, jäi salaisuudeksi.
Kaiketi otti taikinanjuurta minkä raatsi. Sekoitti kai veteen ja keitti kiisselimäiseksi. Pantiinko siihen mitä makeutusainetta, makeaa se ainakin oli. Entä perunajauhoa, vai sakesiko ilman?

3

102

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tallimesterinkiisseli
  • Taikinamämmi

   Meil sanotoa taikinamämmiks tuota. Se teheä taikinas = taikinapytyssä. Tai tehtiin vielä parikyt vutta sitten, nyt ei tehdä missän kun ei enää kotona leipää leivota.

   Se käy näin: Ensin imellytetään liedellä ruisjauhoista velli, kun se on sopivasti jäähtynyt se kaadetaan taikinapyttyyn, jossa tietysti tahdasta (taikinanjuurta) pohjalla ja seinissä, siellä saa imelävelli sitten hapata päivän tai yön yli ja hapanimelä mämmi/kiisseli on valmis.

   Sama onnistuu ilman taikinanjuurta hiivanokareellakin.

  • Solikka

   Nyt itse olen hurahtanut taikinanjuuri leivontaan ja minulla on 100 vuotta vanhaa taikinanjuurta. Kotonani Elimäellä aina ruisleivän leipomispäivänä tehtiiin taikinakiisseliä. Itsekin opettelin sen pari viikkoa sitten. Eli ota hyvin hapantunutta taikinanjuurta 1-2 dl kattilaan, lisää kylmää vettä noin litra ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Näet pian miten se käy kiisseliksi kuin itsestään. Juuri täytyy olla kunnolla kuplivaa. Jos kiisseli on liian paksua, lisää vettä. Mausta sokerilla ja siinä se on. Olemme sisareni kanssa yrittäneet kartoittaa aluetta jolla tätä tehtiin ja tulimme siihen tulokseen että hyvin pienellä alueella. Itse olemme kotoisin Pohjois-Kymenlaaksosta. Tässä on perinneruoka joka tulisi säilyttää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Wau! Seksikäs Diili-Sointu poseeraa nahkarotsi auki: "Eka työviikko purkissa ja heti..."

   Uhkea Sointu Borg poseeraa ekan työviikon kunniaksi nahkarotsissa ja revityissä farkuissa - toki tyylilleen uskollisena nahkarotsi paljastavasti auki.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   11718
  2. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

   Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
   Viihde ja kulttuuri
   57
   4548
  3. Vappubrunssi

   Vappubrunssin järjestäjät hävetkää! Tiesitte että näin tulee käymään,vaaransitte ihmisten terveyden muutaman euron takia. Mahtaa omatunto,ei teillä ta
   Kokkola
   264
   3959
  4. Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu

   Mieheni on kertonut aika uskomattomia juttuja nuoremmalla iällä tapahtuneista ahdisteluista. Oli vielä kokematon ja uimarannalla häntä vanhempi nainen
   Parisuhde
   58
   2620
  Aihe