Taikinakiisseli

Löysin netistä penkkivellin ja hapanlohkon mm., mutta taikinakiisselistä vain yhdessä otsikossa sana, vaan sisällössä ei otsikon taikinakiisseliin palattu.

Penkkivelliä söivät meillä veljeni, joka ei keitettyä kaurapuuroa pystynyt syömään ilman pahoinvointia ja isäukko. Kaurahiutaleita ja kylmää maitoa. Siinä se. Sen ajan mysli.

Joskus äiti teki taikinakiisseliä ruisleivän juuresta. Maidon kanssa tosi herkullista, kun yleensä ei mitään makeaa saatu. Miten äiti kiisselin teki, jäi salaisuudeksi.
Kaiketi otti taikinanjuurta minkä raatsi. Sekoitti kai veteen ja keitti kiisselimäiseksi. Pantiinko siihen mitä makeutusainetta, makeaa se ainakin oli. Entä perunajauhoa, vai sakesiko ilman?
Ilmoita


http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/tallimestarin-kiisseli/
tämä lienee ollut aikanaan sitä ruistaikinaa
Ilmoita
Meil sanotoa taikinamämmiks tuota. Se teheä taikinas = taikinapytyssä. Tai tehtiin vielä parikyt vutta sitten, nyt ei tehdä missän kun ei enää kotona leipää leivota.

Se käy näin: Ensin imellytetään liedellä ruisjauhoista velli, kun se on sopivasti jäähtynyt se kaadetaan taikinapyttyyn, jossa tietysti tahdasta (taikinanjuurta) pohjalla ja seinissä, siellä saa imelävelli sitten hapata päivän tai yön yli ja hapanimelä mämmi/kiisseli on valmis.

Sama onnistuu ilman taikinanjuurta hiivanokareellakin.
Ilmoita
Nyt itse olen hurahtanut taikinanjuuri leivontaan ja minulla on 100 vuotta vanhaa taikinanjuurta. Kotonani Elimäellä aina ruisleivän leipomispäivänä tehtiiin taikinakiisseliä. Itsekin opettelin sen pari viikkoa sitten. Eli ota hyvin hapantunutta taikinanjuurta 1-2 dl kattilaan, lisää kylmää vettä noin litra ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Näet pian miten se käy kiisseliksi kuin itsestään. Juuri täytyy olla kunnolla kuplivaa. Jos kiisseli on liian paksua, lisää vettä. Mausta sokerilla ja siinä se on. Olemme sisareni kanssa yrittäneet kartoittaa aluetta jolla tätä tehtiin ja tulimme siihen tulokseen että hyvin pienellä alueella. Itse olemme kotoisin Pohjois-Kymenlaaksosta. Tässä on perinneruoka joka tulisi säilyttää.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Taikinakiisseli

Löysin netistä penkkivellin ja hapanlohkon mm., mutta taikinakiisselistä vain yhdessä otsikossa sana, vaan sisällössä ei otsikon taikinakiisseliin palattu.

Penkkivelliä söivät meillä veljeni, joka ei keitettyä kaurapuuroa pystynyt syömään ilman pahoinvointia ja isäukko. Kaurahiutaleita ja kylmää maitoa. Siinä se. Sen ajan mysli.

Joskus äiti teki taikinakiisseliä ruisleivän juuresta. Maidon kanssa tosi herkullista, kun yleensä ei mitään makeaa saatu. Miten äiti kiisselin teki, jäi salaisuudeksi.
Kaiketi otti taikinanjuurta minkä raatsi. Sekoitti kai veteen ja keitti kiisselimäiseksi. Pantiinko siihen mitä makeutusainetta, makeaa se ainakin oli. Entä perunajauhoa, vai sakesiko ilman?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta