Tärkkelys on polymeroitunutta sokeria, jonka hyödyntäminen on ihmiselle mahdollista, koska meillä on entsyymi, joka irrottaa sokerimolekyylit toisistaan.
Kuitenkin sokeri on verrattomasti halutumpaa, johtuen sen makeasta mausta. Tärkkelys on vain lievästi makeata. Kun kerran tärkkelys lienee jokseenkin yhtä hyvää elimistölle, luulisi, että olisi kehittynyt sokeriin verrattava halu siihen.
Tietääkö kukaan, mihin ero perustuu? Onko entsyymin tuottaminen kenties keholle raskas tehtävä?
Sokeri ja tärkkelys
11
1180
Vastaukset
- sokerin_polttaja
Unohtuiko tämä tosiasia, sokeri on solujen "polttoainetta". Solujen toiminta tarvitsee sokeria.
Se entsyymi on vain hyvä "lisä" tässä sokerin käytössä solujen polttoaineena.- al_jabr
En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?
- koukkuun_jäät
al_jabr kirjoitti:
En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?
Makeus houkuttaa ja koukuttaa ihmistä.
- al_jabr
Kysymys on edelleen voimassa.
Sokeri on ihmiselle välttämätöntä. Aivot ei juuri muuta ravintoa käytäkään.
Tärkkelys on ihmiselle enimmäkseen tarpeetonta, jopa haitallista, vaikka sitä niin erinomaisena "hitaana hiilarina" markkinoidaan.
Ihmisten välillä voi olla 15x kertainen ero tärkkelystä hajottavan amylaasi-entsyymin tuotannossa.
Jotkut ei pysty hajottamaan tärkkelystä käytännössä ollenkaan.- Lac-operoni
Glukoosi on siis monosakkaridi, jota aivot tarttee. Pöytäsokerissa on fruktoosia, jonka metabolia on sama kuin alkoholin (molemmista tulee rasvamaksaa). Laktoosissa on taas galaktoosia ja glukoosia jne.
Entsyymin tuottaminen vaatii hieman energiaa, mutta katalysaatio tapahtuu "ikuisesti" kun reaktio saadaan käyttöön. Voit tutustua vaikkapa lac-operoniin genetiikassa miten se toimii https://www.youtube.com/watch?v=oBwtxdI1zvk
Vastaus kysymykseesi liittyy dopamiiniin ja aivojen palkkiojärjestelmään: makea toimii ihmiselle mielihyvän lähteenä. Evoluutiossa fruktoosi on saanut ihmisen syömään yli tarpeensa (satokausina varastoon) ja glukoosi taas menee suoraan polttoaineeksi, ylimäärä tallennettaan tärkkelykseksi ja rasvaksi .- al_jabr
Kiitoksia, kekek-kekek ja Lac-operoni. Olin ymmärtävinäni, että sekä entsyymien tuotossa on suuria eroja ihmisten välillä että eri monosakkarideilla on perin erilainen vaikutus kehossa. Asia nääs on vaivannut minua pitkään, mutta en ole jaksanut tutustua sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Kaikkea kun ei kerkeä.
- al_jabr
kekek-kekek kirjoitti:
Ei kai ihminen nyt tärkkelyksenä sokeria varastoi? Vaan glykogeenina.
Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.
Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen. al_jabr kirjoitti:
Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.
Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen.Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...- al_jabr
kekek-kekek kirjoitti:
Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...Anteeksi kauheasti. On ilo ettei se ollutkaan minulle, sillä kommenttisi ovat olleet hyvin asiallisia. Hymyillään, kun tavataan netissä!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."
Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww473045- 472291
Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia
Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap1221680Tidätkö nainen
että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o1001533Onkohan sinulla kaikki hyvin?
Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...381067- 169934
Mikä on kaivattusi etunimi?
Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.44891Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta
Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M175846En kestä katsoa
Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois71791Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"
Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-14754