Sokeri ja tärkkelys

al_jabr

Tärkkelys on polymeroitunutta sokeria, jonka hyödyntäminen on ihmiselle mahdollista, koska meillä on entsyymi, joka irrottaa sokerimolekyylit toisistaan.

Kuitenkin sokeri on verrattomasti halutumpaa, johtuen sen makeasta mausta. Tärkkelys on vain lievästi makeata. Kun kerran tärkkelys lienee jokseenkin yhtä hyvää elimistölle, luulisi, että olisi kehittynyt sokeriin verrattava halu siihen.

Tietääkö kukaan, mihin ero perustuu? Onko entsyymin tuottaminen kenties keholle raskas tehtävä?

11

1601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sokerin_polttaja

      Unohtuiko tämä tosiasia, sokeri on solujen "polttoainetta". Solujen toiminta tarvitsee sokeria.
      Se entsyymi on vain hyvä "lisä" tässä sokerin käytössä solujen polttoaineena.

      • al_jabr

        En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?


      • koukkuun_jäät
        al_jabr kirjoitti:

        En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?

        Makeus houkuttaa ja koukuttaa ihmistä.


    • al_jabr

      Kysymys on edelleen voimassa.

    • Sokeri on ihmiselle välttämätöntä. Aivot ei juuri muuta ravintoa käytäkään.
      Tärkkelys on ihmiselle enimmäkseen tarpeetonta, jopa haitallista, vaikka sitä niin erinomaisena "hitaana hiilarina" markkinoidaan.
      Ihmisten välillä voi olla 15x kertainen ero tärkkelystä hajottavan amylaasi-entsyymin tuotannossa.
      Jotkut ei pysty hajottamaan tärkkelystä käytännössä ollenkaan.

    • Lac-operoni

      Glukoosi on siis monosakkaridi, jota aivot tarttee. Pöytäsokerissa on fruktoosia, jonka metabolia on sama kuin alkoholin (molemmista tulee rasvamaksaa). Laktoosissa on taas galaktoosia ja glukoosia jne.

      Entsyymin tuottaminen vaatii hieman energiaa, mutta katalysaatio tapahtuu "ikuisesti" kun reaktio saadaan käyttöön. Voit tutustua vaikkapa lac-operoniin genetiikassa miten se toimii https://www.youtube.com/watch?v=oBwtxdI1zvk

      Vastaus kysymykseesi liittyy dopamiiniin ja aivojen palkkiojärjestelmään: makea toimii ihmiselle mielihyvän lähteenä. Evoluutiossa fruktoosi on saanut ihmisen syömään yli tarpeensa (satokausina varastoon) ja glukoosi taas menee suoraan polttoaineeksi, ylimäärä tallennettaan tärkkelykseksi ja rasvaksi .

      • al_jabr

        Kiitoksia, kekek-kekek ja Lac-operoni. Olin ymmärtävinäni, että sekä entsyymien tuotossa on suuria eroja ihmisten välillä että eri monosakkarideilla on perin erilainen vaikutus kehossa. Asia nääs on vaivannut minua pitkään, mutta en ole jaksanut tutustua sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Kaikkea kun ei kerkeä.


      • Ei kai ihminen nyt tärkkelyksenä sokeria varastoi? Vaan glykogeenina.


      • al_jabr
        kekek-kekek kirjoitti:

        Ei kai ihminen nyt tärkkelyksenä sokeria varastoi? Vaan glykogeenina.

        Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.

        Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen.


      • al_jabr kirjoitti:

        Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.

        Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen.

        Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
        Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...


      • al_jabr
        kekek-kekek kirjoitti:

        Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
        Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...

        Anteeksi kauheasti. On ilo ettei se ollutkaan minulle, sillä kommenttisi ovat olleet hyvin asiallisia. Hymyillään, kun tavataan netissä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2417
    2. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      58
      1402
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1323
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1313
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1201
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      929
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      122
      818
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      31
      761
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      23
      606
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      58
      586
    Aihe