Sokeri ja tärkkelys

al_jabr

Tärkkelys on polymeroitunutta sokeria, jonka hyödyntäminen on ihmiselle mahdollista, koska meillä on entsyymi, joka irrottaa sokerimolekyylit toisistaan.

Kuitenkin sokeri on verrattomasti halutumpaa, johtuen sen makeasta mausta. Tärkkelys on vain lievästi makeata. Kun kerran tärkkelys lienee jokseenkin yhtä hyvää elimistölle, luulisi, että olisi kehittynyt sokeriin verrattava halu siihen.

Tietääkö kukaan, mihin ero perustuu? Onko entsyymin tuottaminen kenties keholle raskas tehtävä?

11

1427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sokerin_polttaja

      Unohtuiko tämä tosiasia, sokeri on solujen "polttoainetta". Solujen toiminta tarvitsee sokeria.
      Se entsyymi on vain hyvä "lisä" tässä sokerin käytössä solujen polttoaineena.

      • al_jabr

        En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?


      • koukkuun_jäät
        al_jabr kirjoitti:

        En näköjään saanut sinua ymmärtämään kysymystä. Miksi sokerina nautittavaan sokeriin on huomattavasti SUUREMPI HALU kuin tärkkelyksenä nautittavaan sokeriin, jos ne kumpikin kelpaavat solujen polttoaineeksi?

        Makeus houkuttaa ja koukuttaa ihmistä.


    • al_jabr

      Kysymys on edelleen voimassa.

    • Sokeri on ihmiselle välttämätöntä. Aivot ei juuri muuta ravintoa käytäkään.
      Tärkkelys on ihmiselle enimmäkseen tarpeetonta, jopa haitallista, vaikka sitä niin erinomaisena "hitaana hiilarina" markkinoidaan.
      Ihmisten välillä voi olla 15x kertainen ero tärkkelystä hajottavan amylaasi-entsyymin tuotannossa.
      Jotkut ei pysty hajottamaan tärkkelystä käytännössä ollenkaan.

    • Lac-operoni

      Glukoosi on siis monosakkaridi, jota aivot tarttee. Pöytäsokerissa on fruktoosia, jonka metabolia on sama kuin alkoholin (molemmista tulee rasvamaksaa). Laktoosissa on taas galaktoosia ja glukoosia jne.

      Entsyymin tuottaminen vaatii hieman energiaa, mutta katalysaatio tapahtuu "ikuisesti" kun reaktio saadaan käyttöön. Voit tutustua vaikkapa lac-operoniin genetiikassa miten se toimii https://www.youtube.com/watch?v=oBwtxdI1zvk

      Vastaus kysymykseesi liittyy dopamiiniin ja aivojen palkkiojärjestelmään: makea toimii ihmiselle mielihyvän lähteenä. Evoluutiossa fruktoosi on saanut ihmisen syömään yli tarpeensa (satokausina varastoon) ja glukoosi taas menee suoraan polttoaineeksi, ylimäärä tallennettaan tärkkelykseksi ja rasvaksi .

      • al_jabr

        Kiitoksia, kekek-kekek ja Lac-operoni. Olin ymmärtävinäni, että sekä entsyymien tuotossa on suuria eroja ihmisten välillä että eri monosakkarideilla on perin erilainen vaikutus kehossa. Asia nääs on vaivannut minua pitkään, mutta en ole jaksanut tutustua sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Kaikkea kun ei kerkeä.


      • Ei kai ihminen nyt tärkkelyksenä sokeria varastoi? Vaan glykogeenina.


      • al_jabr
        kekek-kekek kirjoitti:

        Ei kai ihminen nyt tärkkelyksenä sokeria varastoi? Vaan glykogeenina.

        Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.

        Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen.


      • al_jabr kirjoitti:

        Sanoin, etten ole perehtynyt sokerikemiaan enkä -fysiologiaan. Siksi kysyin. Ei minulle ollut selvillä, että tärkkelyksen monosakkaridit ovat elimistölle sopimattomampia kuin eräät toiset monosakkaridit. Tiesin kuitenkin, että ihmisellä on entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä monosakkarideiksi.

        Ylimielinen suhtautuminen tiedon kysyjään on vastenmielinen.

        Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
        Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...


      • al_jabr
        kekek-kekek kirjoitti:

        Ei minun kommentti sinulle ollutkaan, vaan nimimerkille Lac-operoni 30.6.2015 12:45.
        Tämä uudistuksen jälkeinen keskustelupuurakenne on kyllä ahterista...

        Anteeksi kauheasti. On ilo ettei se ollutkaan minulle, sillä kommenttisi ovat olleet hyvin asiallisia. Hymyillään, kun tavataan netissä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      17
      2423
    2. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1271
    3. Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!

      Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa
      Puolanka
      70
      917
    4. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      135
      848
    5. Anna mulle vielä tilaisuus

      näyttää kuinka susta tykkään.
      Ikävä
      45
      841
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      59
      807
    7. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      42
      786
    8. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      44
      755
    9. Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä

      – On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe
      Perussuomalaiset
      164
      742
    10. Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)

      Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis
      Sinkut
      130
      694
    Aihe