1980-1990-lukujen kotiruokaa?

Dementikko-82

Mitä, jotakin ihan tavallisia kotiruokia, syötiin 1980- ja 1990-luvuilla? En nyt tarkoita mitään juhlaillallisia, vaan ihan tavallisia hyviä terveellisiä perus kotiruokia???

21

458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanhakokki

      Hernekeitto, makaroonilaatikko, lihakeitto, nakit ja muusi, kalakeitto tai paistettu kala, makkarakeitto, eri kastikkeet, ym, ym, ym

    • muorinmörkö

      Löysin ikivanhan reseptivihkoni, jossa muiden joukossa oli tämä punaiseksi kalaksi nimeämäni pakasteseistä valmistettu ruoka. En muista, milloin pakasteseitä tuli kauppoihin mutta useasti 80-luvulla tätä tein:
      1 sipuli, pilkotaan, paistetaan öljyssä
      0,5 sitruunan mehu
      400 g seitiä
      kalamaustetta
      1tl suolaa
      400 g tomaattimurskaa
      1 dl kermaa

      Keitä tomaattimurskasta, sipulista ja mausteista kastike, lisää kerma, paloittele kala uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Hauduta uunissa, n. 200 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa riisin kera.

      Mietoa ja lasten suussa maistuvaa ruokaa minun muistin mukaan.

      • 677

        Teen vieläkin samoista aineksista, mutta vaan yksinkertaisemmin. Eli sei vuokaan, päälle sipulia, tomaattimurskaa, kermaa ja mausteita. Ja uuniin. Joskus lisään joukkoon herkkusieniä tai oliiveja. Maistuu myös perunamuusin kanssa.


    • 532

      Itse muistan herkkuna ihan perusjauhelihakastikkeen. Muodikas uutuus kasarilla oli lämpöiset voileivät. Ja eikös masaliisakin, eli mokkapalat ollut kasarisuosikki? Ja vielä tulee mieleen kokonaisina paistetut kanat. Eikä tosiaan olleet mitään marinadibroilereja. Ja kun Satakunnassa oltiin, niin joskus äiti teki myös klimppisoppaa.

      • tieltäeksyvä

        Onkos antaa ohjetta tuolle perusjauhelihakastikkeelle?


      • muusijasoosi

        ruskista n 400g jauhelihaa pannussa sipulin kera sirottele pari ruokalusikallista vehnäjauhoja joukkoon pyörittele lastalla hetki kaada lisäksi n 4dl liha tai kasvislientä koko ajan sekoittaen kiehuta hetki ja tarkista maku lisää mausteita makusi mukaan.


      • nojokuseehanskoille
        muusijasoosi kirjoitti:

        ruskista n 400g jauhelihaa pannussa sipulin kera sirottele pari ruokalusikallista vehnäjauhoja joukkoon pyörittele lastalla hetki kaada lisäksi n 4dl liha tai kasvislientä koko ajan sekoittaen kiehuta hetki ja tarkista maku lisää mausteita makusi mukaan.

        Johan oli surkea ohje - et sitten suomalaista ruskea-kastiketta olekaan valmistanut.

        100 grammaa panulle sulamaan ja saman verran vehnäjauhoja päälle, annetaan ruskistua sekoittaen tumman suklaan väriseksi kuitenkaan polttamatta sitä, päälle vettä ja sekoittaen, vettä tarpeen mukaan ja aiemmin paistettu tsinkka tai makkara sekaan ja antaa muhia 10-15 minsaa ja eiku lautaselle.

        Toinen ohje on ensin ruskistaa lihat, lisätä jauhot päälle antaen niiden kypsentyä välillä sekoittamallla, lisäämällä vähän vettä, kansi päälle ja sekoittaen aina välillä, anna muhia noin tunnin niin kastikkeen väri on tumman ruskea ja maku on täyteläinen.

        Se vaan on simppelii kunhan asiat tekee simppelisti eikä mistään eineksistä.


      • ehkänoinkorjaantui
        nojokuseehanskoille kirjoitti:

        Johan oli surkea ohje - et sitten suomalaista ruskea-kastiketta olekaan valmistanut.

        100 grammaa panulle sulamaan ja saman verran vehnäjauhoja päälle, annetaan ruskistua sekoittaen tumman suklaan väriseksi kuitenkaan polttamatta sitä, päälle vettä ja sekoittaen, vettä tarpeen mukaan ja aiemmin paistettu tsinkka tai makkara sekaan ja antaa muhia 10-15 minsaa ja eiku lautaselle.

        Toinen ohje on ensin ruskistaa lihat, lisätä jauhot päälle antaen niiden kypsentyä välillä sekoittamallla, lisäämällä vähän vettä, kansi päälle ja sekoittaen aina välillä, anna muhia noin tunnin niin kastikkeen väri on tumman ruskea ja maku on täyteläinen.

        Se vaan on simppelii kunhan asiat tekee simppelisti eikä mistään eineksistä.

        Eli siis 100 grammaa voita pannulle ja jauhot päälle.

        Luoja lykköön näitä kirotusvireitä.


      • väns2
        nojokuseehanskoille kirjoitti:

        Johan oli surkea ohje - et sitten suomalaista ruskea-kastiketta olekaan valmistanut.

        100 grammaa panulle sulamaan ja saman verran vehnäjauhoja päälle, annetaan ruskistua sekoittaen tumman suklaan väriseksi kuitenkaan polttamatta sitä, päälle vettä ja sekoittaen, vettä tarpeen mukaan ja aiemmin paistettu tsinkka tai makkara sekaan ja antaa muhia 10-15 minsaa ja eiku lautaselle.

        Toinen ohje on ensin ruskistaa lihat, lisätä jauhot päälle antaen niiden kypsentyä välillä sekoittamallla, lisäämällä vähän vettä, kansi päälle ja sekoittaen aina välillä, anna muhia noin tunnin niin kastikkeen väri on tumman ruskea ja maku on täyteläinen.

        Se vaan on simppelii kunhan asiat tekee simppelisti eikä mistään eineksistä.

        Onpas klimppisoppaa kyse oli jauhelihakastikkeesta ei vehnävellistä. Toi muusisoosin ohje hyvä.


      • nokuseesehanskoille
        väns2 kirjoitti:

        Onpas klimppisoppaa kyse oli jauhelihakastikkeesta ei vehnävellistä. Toi muusisoosin ohje hyvä.

        Ja muussisoosin ohjehan on juuri sitä vehnävelliä - et sitten hyvän päälle ymmärrä mitään.

        On kaksi tapaa tehdä suomalainen ruskea kastike kuten aiemmin kirjoitin ja kumpaakaan ei kuulu liha/kasvisliemi-kuutiota.

        Toki saat käyttää niitä jos tönkkösuolattua kastiketta haluat, mutta silloin maku on jo pilalla.


      • arki_ruoka

    • Kohtalaitanomanuuniin

      Karjalanpaisti nam nam nam.

    • ruoka-arki
    • vanhojaruokia

      Meillä tehtiin kanaa ja riisiä. En muista oliko se sellainen kaupan grillaama, joko niitä sai. Vai ihan pakastettu raaka kana. Sitten porsaankyljyksiä. Jauhelihakastiketta. Karjalanpaistia. Joskus hernekeittoa tai kalakeittoa. En oikeastaan muista muita kotiruokia. Varmaan niitä oli, mutta ei ole jäänyt lapsen mieleen. Nämä tehtiin aina sunnuntaisin ja lauantaisin. Viikolla syötiin koulussa ja iltaruoka ei ollut enää lämmin ruoka.

    • Kuppisoosipotuilla

      No kuppisoosi on aina ollut herkkua pottujen kanssa.
      On helppo, yksinkertainen herkku.

    • PoorGourmet

      Ihan samoja kuin nykyään, mutta vähemmän puolivalmisteita ja enemmän itse tehtyä = terveellisempää. Ehkä vähemmän yrttejä.

      Silloinen "bravuuri", eli purjokatkarapupiirakka, on herkkua edelleen.

      Ja kun tuttavapiiriä oli, mutta rahaa ei, niin hyvä herkku oli:

      Uunissa puolikkaat voidellut perunat (kaiken kokoiset) kypsiksi. Lisukkeeksi kermaviilikastike, jossa suolaa, tilliä, pippuria ja valkosipulia.

      Lisäksi se ainainen pyhä kolminaisuus: tomaatti, kurkku, salaatti.

      Jenkeissä tutut järkkäilivät opiskeluaikoinaan bileitä, joissa tarjolla halvinta punkkua ja spaghettia yksinkertaisella tomaattikastikkeella.
      Myöhemmin, kun ovat päässeet hyväpalkkaisiin hommiin ja on varaa vaikka minkälaiseen cateringiin, muistelevat aina vaan kaiholla noita spaghetti-bileitä...

      Ehkä niihin liittyi jotain muutakin, kuin ruoka?

    • jotakinsemmoista

      Perunaa ja kastiketta. Makkaraa uunissa paistettuna. Silakkaa. Lihakeittoa, jossa oli pyöreitä lehmän selkänikamia joukossa (tein niistä joskus leluja). Kyljyksiä. Siskonmakkarakeittoa. Keitettyä naudan kieltä. Jauhelihakeittoa. Kalakeittoa. Hernekeittoa. Makaronilaatikkoa. Lihapullia. Kaupan maksalaatikkoa. Broileria. Kanarisottoa. Itse tehtyä pitsaa uunipellillä tai ostopitsaa.

      Vihanneksina oli 70-80-luvulla tomaattia ja kurkkua, etikkasäilöttyä punajuurta ja suolakurkkua, herneitä, juuresraastetta, puolukkasurvosta. Salaatit keksittiin 80-90 -luvulla.

    • exjuumassi

      Kovinkaan suuria muutoksia ei ruokalistaan ole tullut viimeisen 60:n vuoden aikana. Elintarvikkeiden säilyttämisessä kehitys vain on mennyt rajusti eteenpäin. Ja tietenkin valmisvalmisteiden tuputtamisessa epävarmoille "emännille". Toki tämänpäivän mausteiden ja muiden "siirtomaatarvikkeiden" lisääntyminen värittää nyt ruokapöytää. Sianpääsyltty on vaihtunut maalaishyytelöön, salaattia viljeltiin jo 50-luvulla, sain kylässä sitä lapsena, mutta, kun kastikkeena oli kotoista viiliä, en syönyt. Jäätelö oli vanha tuttu, mutta jääkaapin pakastelokerot tulivat kai 60-luvulla ja varsinaiset pakastimet seuraavan vuosikymmenen aikana, joten sen kotona säilytys ei onnistunut. Riihessä kuivatusta rukiista jauhetuista jauhoista leivottu leipä , keitetty jauho- tai marjaruispuuro olivat ruoka-aineiden aatelia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2862
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1966
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1640
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1355
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      287
      1181
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      1003
    Aihe