Aatos Erkko ja suomalaisen jefun synty

Foliohattu

Usein kuultu salaliittoteoria on, että ministeri Aatos Erkko olisi ollut toimeenpaneva takapiru amerikkalaisen jalkapallon rantautumisessa Suomeen. Teorian yleisimmän tarinan mukaan ohjeistus asian hoitamiseksi olisi tullut Bilderberg-kokouksen ja kansainvälisen juutalaisten neuvoston kautta. Amerikkalainen jalkapallo oli tuotava Suomeen patoamaan sosialismin leviämistä nuorison keskuuteen. Alkuperäinen aikataulu kuitenkin kusi Kekkosen vastustuksen takia ja sen takia Syyscup saatiin pelattua vasta 1979. Kekkosella ei sinänsä ollut mitään jenkkifutista vastaan, mutta hän ei sietänyt amerikkalaisten aktiivisuutta asiassa. Samasta syystä Vaahteraliigan nimen tausta liittyy Kanadan suurlähetystöön eikä USA:n.

Aatos Erkko taas oli luonteva valinta asiamieheksi koska juutalaisena ja vapaamuurarina hän oli sidoksissa suoraan lähteeseen ja Columbian yliopistossa opiskellessaan hän oli tutustunut ja ihastunut peliin. Erkon tasoiselle toimijalle asia ei ollut ongelma eikä mikään, mikä selittää lajin suosion nopeaa kasvua. Samalla lajin suosion nopea lasku kuittaantuu sillä, että kommunismin pelko väistyi Neuvostoliiton hajotessa. Ketään ei enää kiinnostanut tukea lajia ja niinpä jopa Helsingin Sanomat lopetti jenkkifutiksesta uutisoinnin kokonaan. Ainoana muistona lajin mahtivuosista, Glory Daysistä, on Roostersin asema yhtenä Suomen vapaamuurarilooseista.

5

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wecanseeyou

      Totta joka sana!

    • moiriku

      Totta turiset. Nythän Erkon sisarenpojan poika on kavaltanut suuret rahat SAJL:n sekä IFAF:n että Ruotsin liiton tililtä. Vyyhdin selvitely alkoi kun helmikuun tilitarkastuksessa, selvisi, että Ruotsin amerikkalaisen jalkapallon tililtä puuttui 2,7 miljoonaa Kruunua (n. 350 000€). Myöhemmin selvisi, että suurin osa rahoista oli mennyt konsulttiyhtiö Amfiumille, jonka kanssa Wikingin (Erkon sisarenpoika) oli tekemisissä ja mies oli kaksi viikkoa pidätettynä talousrikosepäilyn vuoksi (lahjuksilla pääsi pois linnasta).

    • fmpofmfg

      Tarina pitää paikkansa, mutta Kekkosen vastustus liittyi enemmän vuoden 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokoukseen kuin amerikkalaisten rooliin. Alkuperäisen aikataulun mukaan ensimmäiset joukkueet oli tarkoitus perustaa 1970-luvun alussa ja SM-sarja lanseerata vuonna 1973. Tätä tarkoitusta varten oli varattu Suomen oloissa poikkeuksellinen rahoitus valmiiksi ja ehditty jo kirjoittaa käsikirjoitus ensimmäisestä finaalista (silloin laji oli vielä tarkoitus myydä wrestlingin tyyppisenä show:na aidon kilpaurheilun sijaan).

      Suunnitelma kuitenkin kaatui Helsingissä järjestettyyn ulkoministerikokoukseen, josta varsinaisen ETYK-kokouksen järjestely alkoi. Kun Neuvostoliitto oli ilmaissut kiinnostuksensa liennetyspolitiikkaa kohtaan, ei katsottu järkeväksi aloittaa massiivisia antikommunistisia ponnisteluja, vaan odotettiin mihin suuntaan kansainvälisen politiikan trendit vaikuttivat. Reaganin ensimmäinen presidentinvaali 1976 sitten käynnisti prosessin uudestaan, mutta siinä vaiheessa suunnitelmat olivat jo muuttuneet ja prosessiin otettiin alusta asti mukaan tulevia pelaajia ja entisiä vaihto-oppilaita, jotka sitten muokkasivat lajista urheilua sirkustaiteen sijaan. Alkuperäisestä show-meiningistä muistuttavat lähinnä ne muutamat soraäänet, jotka välillä nousevat vaatimaan norsuja, laskuvarjohyppääjiä ja ilotulituksia otteluihin ikään kuin niissä olisi avain lajin suosioon.

      • Jännityskohoaa

        Mulla on muuten arkistoissa sen suunnitellun ensimmäisen finaalin käsikirjoitus. Helsinki Roostersin oli määrä voittaa Tampere Hurricanes viimeisen minuutin potkumaalilla 26-24. Peliin oli käsikirjoitettu myös mm. "safety-maali American Player 1:n toimesta".


    • valmennustara

      -- Siitäkös se suomalaisen sosialistisen jalkapalloilun huono menestys johtuu ,ku ei ikinä paikkaa ei olympiaadeihin ,ei EM ,eikä MM ään -- taas sille piirikunnaliselle tasolle haetaan päävalmentajaa , lähettäisin paperit josko tiedän paljonko sille päävalmentajalle maksetaan palkkaa - elikkä onko asiantuntijaa näissä palkka ja bonus asioissa ,kiitos vaan jo etukäteen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe